Dodaj do ulubionych

dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!!

13.04.07, 17:28
hej... sluchajcie.. sa tu mamy, ktore przez wiekszosc dnia sa lub byly same z
noworodkiem i 2,5 latkiem...? maz mial 2 tyg zwolnienia... teraz wraca do
pracy... zostaje sama z dwojka i jestem troche przerazona... malenstwo
dokarmiam wiec spi dosc ladnie... ale ogolnie wiecie jak to jest... sa tu
takie kobitki??? napiszcie cos na otuche...serdeczne buziakiwink)))
Obserwuj wątek
    • agatha_mama Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 17:30
      Ejjjj nie będzie źle, dasz radę !!! Ja od dłuższego czasu jestem sama z 3 2
      latka, 5 lat i 10 latka. Czasem tylko nie wiem w co ręce wsadzić wink)
      • kokietka.kokietka A co ja mam powiedziec...? 13.04.07, 17:50
        Mamy dwójke dzieci(5 lat i połtora roku), a moj Maz pracuje od ponad roku
        zagranicą.Synek mial 3 miesiace jak moj Maz wyjechał, a zjezdza na tydzien co 2
        miesiace.Jestem zupełnie sama!Na rodzine nie mam co liczyc.Wszelkie choroby,
        szczepienia dzieci sa tylko na mojej głowie.Fakt,moj Maz nigdy nie zarobiłby w
        Polsce tyle ile zagranicą ale uwierz mi-jest naprawde ciezko.Dasz sobie
        rade!!!Naprawde, to kwestia przyzwyczajenia.Pozdrawiamsmile)
        • kokietka.kokietka dokonczenie tematu 13.04.07, 17:54
          Wyszlo na to, ze Cie strasze bo napisalam, ze jest naprawde ciezko, tak było
          tylko na poczatku kiedy musialam sie przyzwyczaic do nowej sytuacji.Teraz jest
          ok i wierze, ze u Ciebie bedzie dobrze.Nawet sobie nie wyobrazasz jakie siły
          drzemią w kobieciesmile)Trzymaj sie cieplutkowink)
          • nocek1 Re: dokonczenie tematu 13.04.07, 18:10
            spokojnie - dasz radę - między moimi starszakami jest właśnie 2,5 roku różnicy -
            lekko nie było, ale to naprawdę kwestia przyzwyczajenia - miesiąc zadymy, a
            potem już spokojnie będziesz miała wszystko poustawiane - u mnie przy trójce
            najtrudniej upilnować żeby byli "w miarę" cicho jak usypiam Małą (a ja niestety
            każdy szelest budzi - choć przy wrzeszczących braciach chowana)
            Nie martw się dasz radę - pierwsze przerażenie minie po pierwszym dniu wink
            Pozdrawiam - Nocek
    • olamad Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 18:41
      ja własnie zostałam sama z 6-latką i 3-tygodniowym noworodkiem.
      Nie powiem, jest cieżko. Młody wisi na cycku non stop, a jak nie wisi to
      wrzeszczy. Chwała Bogu, czasami też śpi, bo inaczej chyba bym zwariowała.. Mój
      mąż w zeszły wtorek skończył urlop i wyjechał w delegację, z której wroci
      dopiero jutro po południu - czekam na niego jak na zbawienie, bo Starsza
      zupełnie przeze mnie zaniedbana (dobrze, że daję radę ją np uczesać), wiec w
      końcu ktoś się nią zajmie..
      Pozdrawiam i łączę się w bólu..
    • andziulindzia Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 18:46
      Ja zajmuję się sama dwójką z różnicą niecałych dwóch lat. Od ponad roku smile
      Czasem jest trudno, ale każdego dnia coraz lepiej.

Chcesz wsparcia? Zajrzyj na forum "Rodzeństwo - dwa lata różnicy"
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26619
      • walczakowa3 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 18:50
        Kuzynka mojego męża ma czwórke-8,4,2 i 6 miesięcy i daje sobie rede chodz nie
        jest łatwo.
    • bemm1 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 19:00
      dzieki kobitki!!!!!! fajnie ze nie musze miec poczucia ,ze w tej walce jestem
      sama na swiecie!!!!! buziaki!!!!!!!!!!!!!!
    • agkr Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 19:01
      ja mam dwie dziewczynki prawie 7 lat i 3 przez cały dzień jestem z nimi sama i
      tak od początku bywają cieżkie dni jak u każdego ale ogólnie nie jest źle Głowa
      do góry dasz rade,pozdrawiam Was serdecznie smile
    • mala283 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 19:18
      Ja tak mam! Moje maluchy juz sa teraz wieksze(6 miesiecy i 3latka).Poczatki byly
      trudne,ale teraz jest super! Bedzie dobrze! smile
    • beniao1 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 19:22
      Dasz radę!!! Lekko nie jest, ale napewno poradzisz sobie. Raz lepiej raz gorzej,
      dla maluchów jesteś i tak najlepsza na świecie. Znam ten ból i to zbawienie...
      jak on wraca. Mam jednego syna 3,5 a drugi właśnie skończył rok. Mieszkamy
      daleko od rodziny, mąż na tygodniu pracował, na weekendy wyjeżdżał grać wesele.
      Czasem myślałam, że zwariuje, ale dałam radę. Chłopaki są coraz fajniejsze.
      Ubolewam tylko na tych weekendach. Pozdrawiam
      • tereska1986 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 19:29
        Nie jest zle ja tez jestem z dwojka...
        Grunt to pozytywne podejście do sprawy!!!
        Jak będziesz miała dość to wyjdź na chwilę np do łazienkie weź 10 BBAARRDDZZOO głębokich wdechów i znowu będzie ok
        POZDRAWIAM I TRZYMAM KCIUKI
    • anetina Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 19:28
      ja jestem sama co prawda do 20.30
      ale w tym czasie zajmuję się 3,5 latkiem i roczną małą
      Mała już śpi
      a Mały zaraz kąpanie, kolacja i spanie
    • magdulichaa Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 19:47
      nic się nie martw dasz radę, ja tak miałam, Szymon się urodzil a magdzia miala
      18 miesięcy, nooooo było cięzko (i czasami dalej jest) ale da się to pogodzić,
      pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości
    • kasja78 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 19:48
      mysle,że taki problem ma wiekszość,która ma wiecej niz jedno dziecko-ja miałam
      jeszcze przywilej odprowadzania młodego do przedszkola z chyba 3 tygodniowym
      baby i dało sie

mój małżonek eraz tez czesto zajmuje sie dwójka ,jak ja jestem w pracy

dasz rade
    • gania76 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 21:07
      Ja jestem z dzieciakami sama już 2 miesiące i jeszcze miesiąc będę. Synek ma 3,5 roku, a córeczka 6 miesięcy. Nie powiem, bywa trudno, dziś na przykład miałam kryzys, ale na szczęście dzieciaki wcześnie poszły spać i teraz sobie odpoczywam smile)) Najtrudniej jest przez pierwszych kilka dni, a potem wszystko zaczyna się układać, trzymaj się.
    • edorka1 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 21:08
      Byłam z maluchem i niespełna dwulatką. Łatwo nie było ale nie należy
      demonizować, mały spał a ja miałam całkiem sporo czasu - jak nigdy potem smile, no
      i chyba nigdy potem tyle nie spacerowałam smile. Maluszek to pestka - gorzej jest
      jak zacznie raczkować, ale jak zabarykadujesz wszystkie szafki a starszemu
      włączysz od czasu do czasu bajkę to i poforumujesz troszkę . Głowa do góry, jak
      mówią "wszystko jest trudne, nim stanie się łatwe" smile.
      • jakoma Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 22:03
        Dasz rade napewno.Przeszłam przez to parę lat temu mam różnicę między dziećmi 2
        lata i trzy miesiące,na początku zawsze jest trudno,potem już sie nabiera wprawysmile))
    • mama1dawidka sama z brzdące 13.04.07, 22:13

• mama1dawidka Re: sama z brzdącem 13.04.07, 22:15
        ja również jestem narazie samam nasz tatuś przyjeżdża za 9 dni wink a czekamy już
        6 tydzień...... nie widzimy go na codzień a ty bynajmniej bedzież go widywac
        głowa do góry dasz rade i jak nit to i tak dasz poprostu musisz wink
    • mathiola Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 22:14
      Ja zostałam sama po tygodniu urlopu mężowskiego z bliźniakami - wcześniakami i
      4-latkiem. Dasz radę, nie taki diabeł straszny jak go malują smile Troche nerwów
      na początku będzie, ale zanim wyczerpie ci się cierpliwość, spostrzeżesz, że
      tych nerwów coraz mniej i mniej a jest coraz fajniej i fajniej smile
    • synek28 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 22:16
      Witaj!
      przede wszystkim gratulacje z okazji nowego członka rodziny. jestem rok po
      porodzie ale miałam podobna sytuacje jak ty. Starszy synek miał 3 latka jak
      rodziłam młodszego. Mąż miał 2 tyg urlopu ale w między czasie też musiał na 2-3
      godz wyskakiwać do pracy. Maluszek leżał cały czas przy cycu bo karmiłam tylko
      piersią. Na początku byłam przerażona- ja małemu cyca a starszy woła do
      ubikacji. Więc wyciągam cyca i lece ze starszym a mały drze się w niebo głosy
      ale na szczęście tak sie chłopaki dograli że jeden czekał na drugiego a ja tak
      powoli zorganizowałam sobie życie że nie było tak żle. Nawet czasem wolałam jak
      jestem sama z dziećmi. Na pewno dasz sobie rade. Nie panikuj i nie rób
      wszystkiego na szybko- jak jeden maluch chwiluńke poczeka aż ty skończysz z
      drugim nic się nie stanie a ty nie będziesz stale w nerwach. Uwierz - to nie
      takie trudne. Zycze zdrówka dla ciebie i dzieciątek i powodzenia
    • rotera Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 13.04.07, 22:23
      mam 2 chlopcow, 3 latka i 6 mies
      sama od 7 do 20
      z noworodkiem na poczatku nie ma problemow bo wieksza czesc czasu spi
      tez dokarmialam i stosowalam profilaktycznie espumisan po makabrycznych kolkach
      starszego i mlodszy czale szczesie nie mial, nie wiem czy zasluga kropelek czy
      tak poprostu ma
      ulatwienia
      to np kapie ich od poczatku razem w duzej wannie, foczka do kapania koszt
      jakies 9pln, a ulatwienie super
      jak maly mial miesiac itp, to ubieralam malego i na stoleczku ikea (do mycia
      zebow straszego) siedzialam przy wannie, karmilam noworodka piersia, a starszy
      lowil rybki w wannie itp, mloszy zasypial przy piersi, odkladalam do wozeczka,
      ktory stal przed lazienka i ubieralam starszego,
      teraz sie nie miesci do foczki, kupilam krzeszlko do kapania, tez wygoda, ale
      wiecej wody idzie (wanna narozna hektolitry!) maly juz nie zasypia, ale za to
      po kapieli jak jest tylko w bodziaku to wpada w zachwyt nad wlasnymi stopami, w
      tym czasie ubieam starszego, potem koncze mlodszego,
      wozek mam podwjny, wiec spacer tez nie problem, a i jak musze to 'zalatwiam'
      usypiam w nich obu
      generalnie staram sie wystrzegac bledow po starszym i np do zasypiania odkladam
      malego do lozeczka i glaszcze po glowce, brzuszku, albo ogladam ze starszym
      bajke na dobranoc, a maly u mnie na kolanach na poduszce zasypia glaskany
      nie nosze, nie bujam bez potrzeby
      a i wazne to jak najszybciej ustawic malych ze spaniem razem
      mlodszy spi teraz dwa razy
      pierwszy raz to czas dla starszego
      drugi to najpierw o 2 pada mlodszy, potem szybko przytulam starszego i dzieki
      temu mam troche czasu dla siebie
      mlodszy sie budzi pol h przed starszym, akurat karmienie i wstaje straszy
      schody to widze dopiero sie zaczynaja, bo mlody juz z wersalki bez problemu sie
      sturlla, wiec nastal okres rozruby, a sie zacznie jak sie dobierze do zabawek
      starszego
      a i strasznie od poczatku sie pilnuje z gadka, nigdy poczekaj bo on jest
      maly.., jak szykuje mleko dla malego to rownoczesnie picie dla starszego bo jak
      na zawolanie on musi tez,
      czasem pod publisie mowie- ty maluchu musisz teraz poczekac, Twoj braciszek
      czekal na ciebie wczesniej...itp
      nie wiem czy to te gadki czy mam takiego czulego synka ale buziakuje go non stop
      a i od razu mu mowilam ze maly jest biedny bo nie ma zabkow i nic jesc nie moze
      tylko pije mleko i herbatke, a i tak sie chcial podzielic lodami
      generalnie nie jest tak starsznie, ale fatycznie czasem pada sie na ryja
      zwlaszcza jak obaj chorzy
    • kai_30 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 14.04.07, 13:23
      Zostałam sama z noworodkiem i 26-miesięcznym starszym. Mój mąż pracował na
      zmiany, nie było go w domu przez 12-14 godzin (długie dojazdy), a w zasadzie jak
      wracał to też go nie było, bo kładł się spać. Jakoś przeżyłam smile
    • bemm1 Re: dziewczyny!!!! od pn sama z dwojka!!!!! 14.04.07, 15:20
      Dziekuje Wam wszystkim serdecznie!!!!!!!!!!!! Jestescie kochane i takie
      dzielne... napisze za jakis czas jak sobie poradzilam... po tym co poczytalam
      czuje sie jakby sily we mnie zbieraly!!! buziaki!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka