Dodaj do ulubionych

buciki dużo za duże?

03.05.07, 15:46
to taka jedna z obserwacji z piaskownicy
dzieciaki czasami wygladaja w butach jak Pippi- o tyyyle za duze
i to raczej dzieci nie te biedniej ubrane, tylko te "z metkami", w bucikach
najlepszych (najdrozszych) firm
więc jesli oszczędność to chyba nienajlepiej wyrazona, przynajmniej dla mnie
co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • janka007 Re: buciki dużo za duże? 03.05.07, 15:46
      Że wykryłaś niezły skandal big_grin
      • michasia24 Re: buciki dużo za duże? 03.05.07, 15:50
        a skad wiesz ze za duze?
        • boziaj michasia 03.05.07, 15:59
          np jak było kilka dni b. ciepłych były dzieciaki, które człapały w sandałkach, w
          których paluszków nie było widać (model z odkrytymi paluszkami, rzecz jasna)
          w trzewiczkach TAKĄ "za dużość" też da sie zauważyć, nie trzeba być detektywem
    • boziaj :) 03.05.07, 15:56
      nie, nie skandal smile
      tylko m.in. na forum tyle wątków o zaletach dobrych butów (z czym sie zresztą
      zgadzam), tylko że te zalety chyba licho bierze skoro buty totalnie niedopasowane

• lola211 Re: buciki dużo za duże? 03.05.07, 16:23
      Ja zawsze kupuje wieksze, pol cm musi byc zapasu.Dziecku stopa potrafi urosnac
      w ciagu miesiaca.A jako ze zawsze kupowalam sandaly z pieta, typu Memo to i nie
      mialy jak czlapac.
      IMO nie ma sie co czepiac.
    • kirianna Re: buciki dużo za duże? 03.05.07, 18:49
      a skad wiesz, że za duże? Mój mały ma 5 lat i nosi buciki rozmiar 33 i to
      Bartki, i zazwyczaj około pół numera wieksze sie kupuje.
      • lola211 Re: buciki dużo za duże? 03.05.07, 19:00
        > a skad wiesz, że za duże?

Bo ponoc człapia i palcow w sandalach nie widac.
      • haga78 Re: buciki dużo za duże? 04.05.07, 14:09
        kirianna
        to twoj maly ma nage smile
        moj 5,5 i 31 w porywach do 32
        • siasiuszek Re: buciki dużo za duże? 04.05.07, 14:57
          prawie 3 lata i noga 30-31 wink
          Aż się boje że nim skończy 6 lat to buty będę musiała mu na zamówienie robić
          Jak teraz będę kupować mu sandałki to kupie cm większe, za miesiąc noga mu
          dorośnie a na koniec lata palce będą tylko trochę wystawać poza buty.
      • mathiola Kiriana :-)) 04.05.07, 22:01
        A ja myslałam, że mój syn ma dużą stopę - a on ma tylko 31 (ten sam wiek)smile)
    • be_em oj znam to:) 04.05.07, 14:10
      nie raz, nie dwa mamuśki kupują te drogie buty o numer lub dwa numery wieksze,
      bo nóżka tak szybko rośnie a 3 razy w półroczu kasy nie będą wydawaćsmile
      • boziaj Re: oj znam to:) 05.05.07, 13:38
        no właśnie chodziło mi o takie z 2 numery za duże, a nie o pół cm...
        a dzieciaki jak dzieciaki, radza sobie nawet w takich, tylko jaki sens jest w
        takim wypadku wydawac kupe kasy na "zdrowe" buty??
        • be_em Re: oj znam to:) 05.05.07, 14:36
          boziaj napisała:

> no właśnie chodziło mi o takie z 2 numery za duże, a nie o pół cm...
          > a dzieciaki jak dzieciaki, radza sobie nawet w takich, tylko jaki sens jest w
          > takim wypadku wydawac kupe kasy na "zdrowe" buty??

żadensmile mnie to bawi jak mama nie daje się specjaliście przekonaćsmile cóż...
          klient nasz pansmile
    • chipsi Re: buciki dużo za duże? 04.05.07, 14:53
      Spotkałam się już parę razy z jakże wkurzajacymi mnie uwagami dlaczego nie
      kupiłam "na wyrost" ubranka bo przecież szkoda kasy a rękawki można podwinąć,
      do bucików czegoś napchać itp. Najlepszy był tekst mojej babci przy kupowaniu
      ubranka na chrzest "kup wieksze żeby miała to też na roczek" smile
    • emi28 Re: buciki dużo za duże? 04.05.07, 21:55
      Nauczona doświadczeniem zawsze kupuję buty około 1 cm większe - inaczej
      musiałabym to robić dwa razy w trakcie sezonu, a na to zwyczajnie mnie nie
      stać. Kiedy w maju kupuję trzy pary-kalosze, adidasy, sandały, czasem jeszcze
      jakieś półbuty, nie chcę być zmuszona do powtórnych takich zakupów za dwa
      miesiące. Tak więc moje dziecko nalezy do tych, które na poczatku letniego
      sezonu biegają w za dużych butach.
      • zuzanna56 Re: buciki dużo za duże? 05.05.07, 13:43
        Kupuję buty tylko odrobinę za duże. Co do innych ubrań to zdarza mi się kupować
        trochę na wyrost.
        • aetas Re: buciki dużo za duże? 05.05.07, 14:01
          ja kupuje buciki sprawdzając stara skądśtamwziętą metodą, stawiam malucha w
          nowych bucikach, wsuwam mu stópkę w butach na maks do przodu i sprawdzam, czy
          mój palec wskazywalec sie mieści za piętką dziecka, jak tak, to buciki są oki,
          ani za małe, ani za duże, a dzieci w takich duzo za dużych nie widzlałam, ale
          może się nie rozglądam, może dlatego
          • be_em Re: buciki dużo za duże? 05.05.07, 14:37
            aetas napisała:

> ja kupuje buciki sprawdzając stara skądśtamwziętą metodą, stawiam malucha w
            > nowych bucikach, wsuwam mu stópkę w butach na maks do przodu i sprawdzam, czy
            > mój palec wskazywalec sie mieści za piętką dziecka, jak tak, to buciki są
            oki,
            >

a nie zgodzę się z koleżankąsmile bo jak się wpycha dziecku na siłę palec w piętę
            to siłą rzeczy dziecko zgina paluszki i maksymalnie wypycha stopę do przodusmile
            najlepsza ze starych metod to patyczeksmile
            • aetas Re: buciki dużo za duże? 05.05.07, 14:49
              be_em napisała:

> aetas napisała:
              >
              > > ja kupuje buciki sprawdzając stara skądśtamwziętą metodą, stawiam malucha
              > w
              > > nowych bucikach, wsuwam mu stópkę w butach na maks do przodu i sprawdzam,
              > czy
              > > mój palec wskazywalec sie mieści za piętką dziecka, jak tak, to buciki są
              >
              > oki,
              > >
              >
              > a nie zgodzę się z koleżankąsmile bo jak się wpycha dziecku na siłę palec w
              piętę
              > to siłą rzeczy dziecko zgina paluszki i maksymalnie wypycha stopę do przodusmile
              > najlepsza ze starych metod to patyczeksmile
              >

patyczek znaczy jak?
              u mnie ta moetoda z palcem działa i nie zamierzam jej zmieniać, ale
              zainteresowałaś mnie smile
              • be_em Re: buciki dużo za duże? 05.05.07, 20:30
                aetas napisała:

patyczek znaczy jak?
                u mnie ta moetoda z palcem działa i nie zamierzam jej zmieniać, ale
                zainteresowałaś mnie smile

znaczy bierze patyk z parku, lasu, tudzież innego skweru, stawia dziecka stopę
                na nim i ciacha równiuśko z palcami i piętąsmile bez żadnych 2 cm zapasów!!!,
                dokładnie tak, jaką długość ma stopasmile jak idzie do sklepu i mierzy to najpierw
                wsuwa patyczek do butka i nosek zwraca ku dołowi, tak żeby zobaczyć ile miejsca
                ma stopa dziecka w butkusmile pozdrawiam!smile))
                • aetas Re: buciki dużo za duże? 05.05.07, 20:32
                  aaa, to może wypróbuję, dzieki! smile
    • asia_i_p Re: buciki dużo za duże? 05.05.07, 21:57
      Nie bądź za surowa. Z doświadczenia niedoświadczonej matki pierwszego dziecka
      wiem, że to nie zawsze o oszczędność idzie, a czasem o obawę, że but będzie za
      mały i dziecku nogę nogę zniekształci na całe życie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka