Dodaj do ulubionych

zasłanianie luster

06.06.07, 15:18
Wiecie może dlaczego w pokoju w którym ktoś umarł zasłaniają lustra.
Spotkałam się z czymś takim, ale nie bardzo miałam śmiałość zapytać dlaczego
rodzina tak robi. Lustra zostały odsłonięte jak zabrano ciało do zakładu
pogrzebowego.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: zasłanianie luster 06.06.07, 15:22
      zabobon
      • chipsi Re: zasłanianie luster 06.06.07, 15:29
        Zabobon ale jaki? Nic mnie tak nie irytuje jak ktoś stosuje zabobony i nawet
        nie wie skąd się taki wywodzi.
      • syriana Re: zasłanianie luster 06.06.07, 15:29
        w tradycji ludowej wierzono, że przez lustra i piece dusza zmarłego może z
        powrotem wrócić do żywych i błąkać się po ziemi
        zasłonienie lustra to symboliczne zamknięcie go

i na zasadzie analogii robiono w drugą stronę - gdy kobieta rodziła, żeby
        ułatwić dziecku przyjście na świat, otwierano piec
        • soemi Re: zasłanianie luster 06.06.07, 15:30
          Ciarki mi po plecach przechodzą wrrwrrrr
    • aga_rn Re: zasłanianie luster 06.06.07, 16:05
      W tradycji zydowskiej istnieje zwyczaj zaslaniania luster w domu zmarlego na
      czas Shivy (pierwszy tydzien zaloby po smierci bliskiego).
      Moze ten zwyczaj w jakis sposob przeniknal do polskich zwyczajow i przechowal
      sie (w innej formie) w niektorych rejonach kraju.
      • dlania Re: zasłanianie luster 06.06.07, 20:44
        Istnieje tez inne antropologiczne wyjaśnienie tego zwyczaju, zabobonu - jak
        chcecie: zasłaniania sie lustra w domu zmarłego na czas jego pogrzebu, aby przez
        lustro nie wypatrzył sobie nikogo z domowników na towarzysza swej wędrówki w
        zaświaty.
        • agaireszta Re: zasłanianie luster 06.06.07, 21:10
          Moja mama zasłoniła lustra w domu gdy był pogrzeb jej mamy a mojej babci. TWierdziłą że inaczej babcia ukaże się w tym lustrze. Byłąm wtedy dzieckiem , miałam 8 lat. Ja tak się tego wystraszyłąm że długo nie mogłam w nocy spojrzec w lustro sad( Teraz wiem ze totalna bzdura ale czemu straszyc dziecko ???
          • mijaczek Re: zasłanianie luster 06.06.07, 23:40
            nie znam tego zabobonu, ale tak jak nie cierpie ogolnie przesadow tak z
            antropologicznego punktu widzenia sa one szalenie ciekawe i wiele mowia o
            kulturze. wiecej wiecej!!!!
            • melmire Re: zasłanianie luster 07.06.07, 00:43
              Wiem ze chyba w tradycjach anglosaskich wynosi sie cialo przez okno, i niesie na
              cmentarz okrezna droga, zeby nieboszcyzk nie umial trafic z powrotem smile
    • fergie1975 Re: zasłanianie luster 07.06.07, 01:40
      nie tylko lustra ale i szyby w kredensie, i nie tylko w pokoju ale w całym
      domu, bo dusza zamiast iśc w zaswiaty bedzie sie przegladać w lustrze smile
    • aniasc Re: zasłanianie luster 07.06.07, 08:19
      w moim regionie lusterka sie w ogole wynosi z domu, a oprocz tego zatrzymuje
      albo wynosi zegary. Co do luster, chodzi o to, zeby dusza nie "zakotwiczyla sie"
      na dluzej na ziemi (aczkolwiek wyjasnienia, jakich mi probowano udzielic nie
      byly zbyt jasne), a zegary - coz... czas tego czlowiek na ziemi juz sie zatrzymal.
      Acha. oprocz tego, jezeli trumna stala na stolkach, po wyniesieniu jej z domu
      stolki trzeba natychmiast przewrocic, zeby taki prowizoryczny katafalk nie
      sluzyl niedlugo kolejnej osobie, nie mozna otwierac, ani nawet lekko uchylac
      okien, za to drzwi jak najbardziej (tutaj znowu dostalam pokretne wyjasnienia:
      ze niby przez drzwi dusza obecna jeszcze na pogrzebie moze wyjsc i pojsc swoja
      droga w kierunku zaswiatow, a jak otworzysz okno, to ona myk myk i z tej drogi
      zawroci...hmmm...). Poza tym zmarlemu wklada sie w rece obrazem z Matka Boska,
      tudziez ze swietym, patronem zmarlego, nigdy z Jezusem, bo on zmartchwychwstal.
      jak mi sie cos jeszcze przypomni w zw z tematem, to napisze.
      Uwielbiam takie, nazwijmy to: rytualy smile
    • jowita771 Re: zasłanianie luster 07.06.07, 09:23
      o lustrach nie słyszałam, ale podobno nie wolno pochować człowieka w ciasnych
      butach i z zegarkiem. Nie mam pojęcia, dlaczego. Ja włożyłam tatę do trumny z
      zegarkiem mimo niemiłych komentarzy sąsiadki.
      • dlania Re: zasłanianie luster 07.06.07, 09:41
        A czy u was także przy wynoszeniu trumny z domu stuka sie nia trzy razy o próg
        drzwi (żeby nieboszczyk nie wrócił)
        Mnie kiedys ktos powiedział w dzieciństwie, że jak sie ktos za często przygląda
        w lustrze, to w końcu może zobaczyć w nim diabła. Przez długi czas nocne
        [przemarsze po domu (np. do ubikacji) były dla mnie koszmarem (2 lustra po drodze)!
    • fupcia Re: zasłanianie luster 07.06.07, 09:49
      Moja babcia tez mnie lustrem nastraszyla cwaniara bo je palcowalam podczas
      przegladania sie i miala spokoj na jakis czas tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka