Dodaj do ulubionych

na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w POlsce

16.06.07, 18:54
Chodzi mi o obrzezanie.
Ze wzgledow higienicznych jak i zdrowotnych obrzezanie jest idealnym wyjsciem.
Badania naukowe wykazaly ze u obrzezanych mezczyzn ryzyko zarazenia sie
wirusem HIV spada o polowe. ROwniez wiadomo z prasy naukowej ze niektorzy
nieobrzezani mezczyzni sa nosicielmi wirusa szyjki macicy oraz roznych chorob
wenerycznych.
Dwojka moich chlopcow jest obrzezana. Sprawa odbyla sie zaraz po porodzie,
zagoilo sie wszystko po paru dniach. A teraz mam spokoj z tematem czy odciagac
napletek czy nie.
W USa, gdzie mieszkam synowie wszystkim moich amerykanskich kolezanek sa
obrzezani. Amerykanki mowia ze zastanowily by sie dwa razy zanim poszly by do
lozka z nieobrzezanych gosciem.
MOi rodzice byli bardzo zaskoczeni ze zdecydowalismy sie z mezem na tego typu
zabieg. NIe mowiac o mojej siostrze ktora nie mogla uwierzyc ze tak moglismy
skrzywdzic dziecko. No i wlasciwie po co takie bylo jej podsumowanie.
Zastanawiam sie jakie jest wasze zdanie na ten temat. I czy gdybyscie mialy
mozliwosc czy dalybyscie obrzezac swoich synkow.
ewcia
Obserwuj wątek
    • oxygen100 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 18:57
      wydaje mi sie ze nie widzialam nigdy obrzezanego fiuta. Ale moze po prostu nie
      zdawalam sobie sprawytongue_outtongue_out
      no coz Polska jest karjem napletkowych mopsowtongue_out
      • ma.pi Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 20:52
        oxygen100 napisała:

> wydaje mi sie ze nie widzialam nigdy obrzezanego fiuta. Ale moze po prostu
        nie
        > zdawalam sobie sprawytongue_outtongue_out
        > no coz Polska jest karjem napletkowych mopsowtongue_out

Ja widzialam i w zyciu bym z takim do "lozka nie poszla". :o), obrzydliwy.

Mieszkam w Kanadzie i tutaj obrzezanie nie jest zbyt popularne, jedynie w tych
        grupach gdzie jest to spowodowane tradycja czy wzgledami religijnymi. Moi
        synowi nie sa obrzezani, a wsrod wielu znajomych tylko jeden chlopiec jest, ale
        to tylko dlatego, ze musial miec operacje na fiutku, bo urodzil sie z dwoma
        dziurkami.

Pozdr.
        • adsa_21 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 19.06.07, 08:43
          tez widzialam
          paskudztwosmile
    • tyssia Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 18:59
      Ja chyba nie.. na szczęscie mam córkę smile
      • syriana Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:08
        never ever!

kiedyś znalazłam stronę w necie, na której mężczyźni obrzezani w dorosłym życiu
        płakali nad utraconymi wrażeniami seksualnymi

obrzezanie wyrosło w kulturze Bliskiego Wschodu gdzie jego higieniczny motyw
        miał logikę - chodziło o piasek dostający się tam gdzie nie trzeba

powszechne obrzezanie w Ameryce, jest pozostałością po tych wszystkich
        antymasturbacyjnych praktykach, którym poddawano chłopców

nie widzę sensu (poza religijnym) obrzezania, higienę dzisiaj utrzymuje się bez
        zbędnych wysiłków
        usuwanie napletka nie jest do tego potrzebne
        • syriana Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:11
          chociaż z przenoszeniem się HIV to prawda, wirus upodobał sobie właśnie te
          komórki pod napletkiem
          i dlatego w krajach afrykańskich, obrzezanie uważa się za najtańszą metodę
          zapobiegania HIV

co oczywiście ma zgubne skutki dla kobiet
        • lucerka Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:17
          > powszechne obrzezanie w Ameryce, jest pozostałością po tych wszystkich
          > antymasturbacyjnych praktykach, którym poddawano chłopców

O jakie praktyki chodzi? Masturbacja rowniez bez napletka jest jak najbardziej
          mozliwa.
          • syriana Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:23
            oczywiście, że jest możliwa

ale w XIX wieku masturbacja to było samo zło, od którego ubywało krwi i sił
            witalnych

lub wręcz była uznawana za chorobę psychiczną wymagającą kuracji
            istniały specjalne oddziały szpitalne, na których światli medycy testowali różne
            pomysły na pozbycie się tego nawyku

a we wszystkich miejscach, w których istniały większe skupiska chłopców (np. w
            internatach) dużą rolę przywiązywano do oduczenia chłopców tego nawyku, stosując
            dość drastyczne metody typu zakuwanie w jakieś dziwne drewniane obręcze,
            hartowanie w gorącej czy zimnej wodzie i inne tego typu przyjemności
          • hanna26 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:25
            Kurcze Blade.
            A ja nie tylko poszłam do łóżka z nieobrzezanym gościem. Ja jeszcze wyszłam za niego za mąż i urodziłam mu dwoje dzieci. I teraz mieszkam z nim pod jednym dachem od siedmiu lat i chodzę z nim do łóźka regularnie. I jeszcze chcę z nim mieszkać aż do śmierci. No, naprawdę całkiem mnie porąbało. Jestem daleko w tyle za cywilizowanymi Amerykankami.
            • oxygen100 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:29
              zwiazalaś sie z mopsemtongue_out albo shar-peiemtongue_outtongue_out
              jak wiekszosc z nas hehe
            • elz8631 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:37
              Droga Hanna26,
              Ja rowniez chodze do lozka z nieobrzezanym mezczyzna. Jestem jego zona od 8 lat
              i rowniez urodzilam mu 2 dzieci. Ja w cale nie uwazam ze jestem porabana. Nie
              prosilam w moim poscie o sarkazm i cynizm tylko o dyskuzje na poziomie.
              pozdrawiam
        • elz8631 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:20
          MOj moz jest Polakiem i oczywiscie nie jest obrzezany jak kazdy Polak. Ale mowi
          ze chcialby byc. teraz ma juz 35 lat wiec obawia sie bolu i gojenia, wiec na
          zabieg sie nie decyduje. Tak wiec wydaje mi sie ze jezeli nie dokona sie tego
          zabiegu kiedy dziecko jest male to pozniej mezczynie jest sie trudniej
          zdecydowac ze wzgledu za bol. Nasz pediatra mowi ze w USA srednio 60% chlopcow
          jest obrzezanych, z tendencja wzrostowa.
          W czasopismach naukowych caly czas mowi sie o zmniejszonycm ryzyku przenoszenia
          HIV. Nawt WHO o tym trabi.
          Jezli ktos jest zainteresowany to mozna sobie poczytac.
          www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez.
          Niesety nie ma abstraktow do Lancet z maja, a z mila checia bym tam zajrzala.
          ewcia

• beniusia79 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:25
            ten twoj maz to chyba jakis wyjatek jest...
            • jowita771 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 08:15
              znałam kilku panów, którzy obrzezali się w dorosłym życiu, to była ich decyzja.
          • dlania Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:34
            Jezu! Są prostsze sposoby uchronienia sie przed AIDS niz taka masakra! Chociazby
            prezerwatywa czy stały związek z pewnym partnerem.
            Co w tym dziwnego, że w Stanach jest dużo obrzezanych? Przeciez ogromna częśc
            tej populacji to Żydzi, dla których jest to praktyka religijna. W Polsce - wbrew
            teoriom spiskowym Korwina Mikke – Żydów jest jedynie garstka.
            • ma_dre Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 21:28
              po pierwsze, nie szastaj tu JEGO imieniem...

po drugie co za masakra? to drobny zabieg chirurgiczny

po trzecie w Stanach obrzezanie jest wykonywane przez ludnosc czesto ze
              wzgledow higienicznych a nie religijnych i nie ma z religia nic wspolnego. No i
              chyba nie znasz statystyk... ogromna czesc Stanow to Zydzi? No chyba cos
              przeoczylam... reszta swiata pewnie tez. Zydzi stanowia 2.3% spoleczenstwa USA
              (dane z 2002).
              • dlania Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 22:04
                Ale wpływowe 2,3%.
                Zresztą nie wiem, co to za dane, na które sie powołujesz.
                I nie mów mi, co mam robić, będę sobie szastać czym chce.
                "JEGO"! Co za egzaltacja! Na pewno bóg sie bardzo przejmuje, czy piszesz o nim
                dużymi czy małymi literami.
                • dlania Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 22:08
                  No masz racje, co do tego wyznania - faktycznie niecałe 2 procent Żydów.

Tak to jest, jak sie wiedzę czerpie z filmów i seriali, gdzie te proporcje są
                  jednak inne.wink
                • zonka77 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 08:32
                  Ano myślę ze się przejmuje - jednak Twoja wola i Twoje prawo Jego nie szanowac,
                  natomiast nie nazwałabym egzaltacją pisanie o NIM dużymi literami.
            • myelegans Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 21:45
              > Co w tym dziwnego, że w Stanach jest dużo obrzezanych? Przeciez ogromna częśc
              > tej populacji to Żydzi, dla których jest to praktyka religijna. W Polsce - wbre
              > w
              > teoriom spiskowym Korwina Mikke – Żydów jest jedynie garstka.

Ignorancja ludzka nie zna granic. Poczytaj troche, to nie boli.
              • dlania Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 07:49
                Poczytam, jak mnie najdzie ochota, o święta wszystkowiedząca.
          • cyborgus Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 19.06.07, 19:29
            hmmm, z tego co wiem w Stanach jest wlasnia tendencja odchodzenia od
            obrzezania - im wyzsze wyksztalcenie i status rodzicow, tym rzadziej to robia.
            jeszcze troche i zostanie to praktyka klas najnizszych.

a najlepsze, ze w wielu miejscach tna te noworodki na zywca -choc ostatnio sie
            kapneli, ze chyba je boli, mimo ze nic nie mowia, tylko zapiera im dech w
            piersiach z bolu, i robia sie sine, zanim rykna.
    • happiest1 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:02
      Niestety ale skrzywdzilas swoje dzieci. Ja tez mieszkam w Stanach, moj maz jest
      obrzezany ale nie zdecydowalismy sie obrzezac naszego dziecka i coraz wiecej
      amerykanow tak robi. Najnowsze badania nie widza zadnych korzysci z obrzezania,
      zabieg jest bardzo bolesny. Jak syn bedzie chcial byc obrzezany to sam to
      postanowi jak dorosnie.
    • hexella Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:02
      Ale po co?
      Higienę można utrzymywać nawet z napletkiem.
      Mój chłop ma i nie narzekawink
      • tyssia Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:04
        Mój teżsmile
        • guderianka Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:13
          Naukowość tych badań bywa podważana, próby udowodnienia zdrowotnych zalet
          obrzezania podejmuje się przede wszystkim w USA.

próby udowodnienia a dowody to dwie różne sprawy
    • indiaaa Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:07
      W życiu bym nie zrobiła gdybym miała syna. To prawie tak samo jak z
      przekłuwaniem uszu małej dziewczynce. Niech sami sobie o takich rzeczach
      decydują jak dorosną i tyle.
      • beniusia79 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:13
        moj maz powiedzial, ze nigdy, ale to nigdy nie pozwolilby sobie obciac
        skoreczki z siusiaka. tez uwazam, ze decyzje o tym powinien podjac sam chlopak
        lub mezczyzna a nie jego rodzice. wiem, ze zagranica czesto obrzeza sie
        chlopakow-jest to czesto zwiazane z tradycja lub z jakas choroba a nie ze
        wzgledu na higiene. aha, w Niemczech wielu gejow poddaje sie temu zabiegowi...
      • dlania Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:36
        No, bolesności przekłucia uszu i obrzezania tobym nie porównywała!
        • indiaaa Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 20:18
          Ja nie porównywałam bolesności jednego i drugiego zabiegu, tylko samego faktu.
          • sowa_hu_hu Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 20:32
            never. zupełnie bezsensowna inerencja wg mnie.
    • jowita771 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:13
      ja bym nie obrzezała, ale tylko dlatego, że jestem przeciwna podejmowaniu
      nieodwracalnych decyzji w imieniu kogokolwiek. między innymi dlatego nie
      ochrzciłam swojej córki, nie przebiłam jej uszu. uważam, że takie decyzje
      powinien podejmować człowiek, którego to bezpośrednio dotyczy.
      a co do obrzezania w ogóle, to wygodne dla kobiety w pewnych sytuacjachsmile
      • syriana Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:15
        > to wygodne dla kobiety w pewnych sytuacjachsmile

w których..?
        • guderianka syriana 16.06.07, 19:25
          podobno wydłuża czas stosunku
          • lucerka Re: syriana 16.06.07, 19:26
            Dokladnie. Bo zmniejsza sie wrazliwosc napletka.
            • lucerka Re: syriana 16.06.07, 19:27
              > Dokladnie. Bo zmniejsza sie wrazliwosc napletka.

Nie napletka tylko zoledzi.
            • syriana Re: syriana 16.06.07, 19:28
              ee..
              ale nie można w dmuchanie balonika się bawić... wink
              • beniusia79 Re: syriana 16.06.07, 19:29
                o kurde, to wysylam w poniedzialek meza na zbieg!!!!
          • hexella Re: syriana 16.06.07, 19:29
            też słyszałam o takiej teorii.
            Ale akurat w moim przypadku przedłużanie stosunku byłoby bardzo niepożadane,
            gdyż lubię szybko acz treściwiewink
          • oxygen100 Re: syriana 16.06.07, 19:30
            podobno wydłuża czas stosunku

umarlabym gdyby moj byl brzezany. Byloby wtedy nevernding meczenie bulytongue_out
            a ja lubie szybki sex bez zbednych ruchow
            • mijaczek kto wymysla takie teorie? 16.06.07, 20:07
              pewnie mu duzo kasy placa... to tak samo jak nagonka rodzicow na produkty dla
              dzieci...w tym sezonie sa modne kubki ze slomkami, a nie kubki
              niekapki...chodziki tez juz sie przezyly, wiec staly sie niebezpieczne...teraz
              jest moda na brzezanie...potem bedzie moda na planowanie koloru oczu u dziecka...
              wszystko sie ma do siebie jak piernik do wiatraka...
              ps. mialam przyjemnosc spac z obrzezanym i nieobrzezanym. jak dla mnie - zadna
              roznica. serio.
              • guderianka mijaczku 16.06.07, 20:20
                a oglądałaś jak ustrojstwo obrzezane wygląda?
                tak samo jak nie obrzezane?
                wink
                • mijaczek Re: mijaczku 16.06.07, 20:42
                  guderianka napisała:

> a oglądałaś jak ustrojstwo obrzezane wygląda?
                  > tak samo jak nie obrzezane?
                  > wink

na codzien widuje, bo mam na podoredziu. wyglada inaczej.
        • jowita771 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 19:44
          jest wygodniej przy seksie oralnym. ale może to moje subiektywne odczuciesmile
          mój M nie jest obrzezany, ale byłam kiedyś związana z muzułmaninem, stąd wiem.
    • mathiola Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 20:11
      Nie dość że dziecko przychodzi w bólach na świat, wyrwany z przyjemnego i
      bezpiecznego miejsca, to jeszcze mu na dzień dobry odcinają kawałek ciała.
      Nie i jeszcze raz nie, jestem przeciwko psuciu tego, co natura sama stworzyła.
    • wieczna-gosia Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 20:14
      nie nie zdecydowalabym sie. nie widze potrzeby. Jesli moj syn postanowi wyjechac
      w warunki gdzie istnieja klopoty z higiena to sie obrzezac zawsze zdarzy. Ja
      odbieram obrzezanie dzieci dokladnie tak samo jak kolczykowanie malutkich
      dziewczynek- jako zwyczajowa i zupelnie niepotrzebna interwencje w osobnego
      czlowieka. Bedzie chcial sam sie obrzeza dokladnie tak samo jak dziewczynka gdy
      bedzie chciala przekluje sobie uszy.
    • elza78 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 20:39
      kiedys przy okazji jakiejkolwiek operacji na brzuchu wyrzynali tez wyrostek,
      ale teraz tego nei robia bo okazalo sie ze jest on jednak do czegos tam
      potrzebny...
      tak samo z napletkiem, po cos natura obdarzyla w ten sposob panow i mysle ze
      nie nalezy tego poprawiac, a co do zapobiegania HIV, no to ja cie przepraszam,
      jesli mialabym miec przygodny kontakt seksualny to na pewno nie patrzylabym na
      to czy facet ma "golf" czy go nie ma, tylko na to czy dobrze gumke zalozyl...
      mysle ze nie tedy droga jelsi chodzi o walke z wirusem smile wrecz chyba odwrotnie
      taki "szamanskie" praktyki moga uspic czujnosc niektorych osob smile pryzpomina mi
      to mit ze "za pierwszym razem nie zachodzi sie w ciaze" smile
    • tora99 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 20:51
      masz przestarzale info. mieszkam w kanadzie. tutaj fala mody na obrzezanie juz
      przebrzmiala. kiedy rodzilam, przerabialismy ten temat z polozna. fakt, byl
      czas kiedy sporo rodzicow decydowalo sie na ten zabieg ze wzgledow
      higienicznych, ale potem okazalo sie ze sa spore przeklamania w tych wszystkich
      statystykach i ze kaleczenie dzieci nie jest do niczego potrzebne.
    • m.matkowski Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 20:51
      "Badania naukowe wykazaly ze u obrzezanych mezczyzn ryzyko zarazenia sie
      wirusem HIV spada o polowe"

A co to za rewelacyjne badania?
      BTW nie po to natura nas w to wyposażyła, żeby nam ktoś po urodzeniu próbował to
      uciąć.
      • fogito Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 21:31
        ...przede wszystkim nie na calym swiecie tylko glownie w Stanach i w krajach
        muzulmanskich no i pewnie w Izraelu smile Pozostaje cala Europa nieobrzezanych
        facetow. Moj maz jest Amerykaninem i oczywiscie zostal w latach 60tych
        obrzezany jak wszyscy chlopcy bez znieczulenia. Moj synek urodzil sie w Polsce
        i nie jest obrzezny. Jesli zdecydowlabym sie na podcinanie napletka to tylko ze
        wzgledow medycznych takich jak stulejka i przy znieczuleniu ogolnym, bo w
        Polsce sie tego inaczej nie robi.
        Rowniez w Stanach odchodzi sie od masowych obrzezan na zywca bo Akademia
        Pediatryczna wycofala sie z zalecania tego zabiegu juz dawno temu. Faktycznie
        faceci traca na wrazliwosci zoledzi, bo nie da sie inaczej jesli caly czas jest
        odkryta. Jak juz jedna z dziewczyn napisala zabieg obrzezania w Stanach jest
        pozostaloscia dzialalnosci purytan i ich chorych teorii na temat masturbacji.
        Obrzezanie mialo zapobiec powyzszemu, ale chyba sie nie udalo.
    • aga55jaga bo społeczeństwo jest antysemickie 16.06.07, 21:13
      nie daj panie jeszcze by ktoś za Żyda danego osobnika wziął! Taka jest prawda.
      • wieczna-gosia Re: bo społeczeństwo jest antysemickie 16.06.07, 21:25
        Zyda to i tak sie po nosie poznaje wie to kazdy polski mocher smile penisa nie widac smile
        • bi_scotti Re: bo społeczeństwo jest antysemickie 16.06.07, 21:41
          Zaraz antysmickie - obrzezanie jest praktykowane rowniez wsrod muzulmanow.
          Zwyczaj zostal przyjety i wpisany w obrzedowosc religijna ludow zyjacych na
          okreslonych terenach, gdzie utrzymanie higieny bylo problemem glownie z braku
          wody. Jesli autorka watku zaklada, ze bedzie wychowywac dwoch brudasow i
          niechlujow to pewnie faktycznie lepiej, ze zostali obrzezani. Jesli faceci
          utrzymuja swoje cialo w czystosci, nie oszczedzaja na wodzie i mydle, w pelnym
          zdrowiu moga sobie zyc bez obrzezywania. Podobnie rzecz ma sie z AIDS. Jesli
          autorka watku zaklada, ze Jej synowie beda sie bzykac jak opetani wsrod kobiet
          i/lub mezczyzn zarazonych HIV i beda to robic bez uzywania prezerwatyw to
          faktycznie obrzezanie daje Jej synom szanse na dluzsze przezycie bez zarazenia.
          Ale jesli mowimy o przecietnych facetach, ktorzy przy przypadkowych stosunkach
          zawsze uzywaja prezerwatywy a tak w ogole to maja stale partnerki i sa im
          wierni to obrzezanie jest im mniej wiecej tak potrzebne do przetrwania jak
          skafander nurka na pustyni.
          Jak juz ktos napisal powyzej, wszystkie sugerowane "badania amerykanskie" sa
          mocno przestarzale, poglady na temat obrzezywania przypominaja amerykanskie
          podejscie z lat 60-70-80. To juz jakies cwierc wieku minelo odkad obrzezywanie
          bylo prawie, ze norma w wielu amerykanskich (i kanadyjskich) rodzinach. Wake up
          and smell the coffee!
          • aga55jaga Re: bo społeczeństwo jest antysemickie 16.06.07, 22:39
            może istnieć i 1000000 powodów dla których mężczyzna powinien być obrzezany jak
            i sto innych religii praktykujących ten zwyczaj. Jednak w naszym społeczeństwie
            - Obrzezanie = Żyd a wiadomo jak postrzegani są Żydzi w Polsce od pokoleń wielu.
    • gacusia1 Nie na calym,nie!!! 16.06.07, 21:56
      W Kanadzie(Ontario) nie brzeza sie chlopcow po urodzeniu.Nie pozwolilabym na to
      absolutnie!!!!!!!
    • babsee Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 22:40
      Syna jak narzie nie mam moja wypowiedz jest wiec czysto hipotetyczna-nie,nie
      obrzezalabym.
      Po pierwsze-nie bylby Żydem
      po drugie-Muzulmaninem tym bardziej
      po trzecie -nie ulegam żadnym dziwnym modom i z nieufnosica odnosze sie
      do "sensacji medycznych"
      po czwarte-niezmiernie mi przykro ale amerykańksie spoleczeństwo nie jest dla
      mnie wzorcem godnym naśladowania
      po piąte- jedyny piasek w okolicy to piaskownica
      po szoste-skoro ja mam faze na wykonaywanie testow na HIV u facetow z ktorymi
      wybieralam sie do wyra,zamierzam zaszczepić tę samą faze mojejmu potomstwu
      po siodme-mniemam, ze syn raczej by sie mył
      po ósme- mam taki pogląd że rzeczy nieodwracalne,niech dzieci robią sobie same
      świadomie
      po dziewiąte- mąż by mnie huknął po bani za taki pomysł
      po dziesiąte-kto wie czy przyszla żona mojego hipoptetycznego syna,rownież nie
      huknelaby mnie w głowe za ten pomysł smile
      • headonshoulders Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 16.06.07, 23:53
        mnie tam sie obrzezany bardziej podoba.

Moj facet sam zdecydowal ze sie obrzeza w wieku 20 lat i mowi ze jezeli ktokolwiek kwestionuje
        wrazliwosc przezyc seksualnych ma sie do niego skierowac jako do kogos kto orgazmow i seksu
        uswiadczyl przed i po. Otoz mowi ze skora napletka hamuje tarcie w c***e, a teraz nic nie stoi na
        przeskodzie i jest o wiele lepiej.

A co do tego zaszczepiania synowi prosby o testy zanim pojdzie z kims do wyra prosze nie
        rozsmieszajcie mnie chyba nie bylyscie na imprezie gdzie sa nawalone nastolatki ktorym sie chce walic
        bardziej niz zyc. Ryzyko ze by sie zarazil od kobiety po jednym razie jest minimalne tak czy siak ale
        taka postawa " zaszczepie synowi postawe taka a on sie zastosuje" jest mega smieszna.

• jowita771 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 08:24
          headonshoulders napisała:

> mnie tam sie obrzezany bardziej podoba.
          >
          > Moj facet sam zdecydowal ze sie obrzeza w wieku 20 lat i mowi ze jezeli
          ktokolw
          > iek kwestionuje
          > wrazliwosc przezyc seksualnych ma sie do niego skierowac jako do kogos kto
          orga
          > zmow i seksu
          > uswiadczyl przed i po. Otoz mowi ze skora napletka hamuje tarcie w c***e, a
          ter
          > az nic nie stoi na
          > przeskodzie i jest o wiele lepiej.

to samo słyszałam od pana, który obrzezał się w wieku lat 26.

chyba nie bylyscie na imprezie gdzie sa nawalone nastolatki
          > ktorym sie chce walic
          > bardziej niz zyc.

o tym samym pomyślałam.
    • edytkus Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 05:56
      Ja uwazam ze nieobrzezany penis jest OBRZYDLIWY! Gdybym miala syna jak najbardziej chcialabym
      zeby zostal obrzezany. Amerykanska Akademia Pediatryczna wydala opinie o nieobrzezywaniu LATA
      temu, dzisiaj sa nowe badania i jak najbardziej zaleca sie obrzezac nie tylko ze wzgledu na AIDS ale
      zwiekszone ryzyko uraczenia partnerki rakiem szyjki macicy. Ja bym sie czula podle wiedzac ze moja
      zona musi przechodzic leczenie czy nawet umiera z winy moich rodzicow - co innego obrzezac
      niemowle a co innego doroslego mezczyzne. Szczegolnie gdybym mieszkala w Polsce gdzie wskaznik
      umieralnosci na ta chorobe jest jednym z najwyzszych w Europie ponad (60%). Co ciekawe od czasu
      rutynowych obrzezan w USA liczba zgonow na te forme raka spadla o 70% (w tym samym okresie w
      Polsce wzrosla dwukrotnie) przy czym np. w Izraelu rak szyjki macicy praktycznie jest nie znany.

Jesli chodzi o doswiadczenia seksualne to pewnie niezli tchorze musza wymyslac historyjki o mniejszej
      czulosci itp.

www.kprm.gov.pl/2130_12204.htm

A swoja droga ciekawi mnie ilu z Waszych partnerow uzywa meskich srodkow do higieny intymnej? nie
      chodzi mi o mydlo wink
      • podyanty Edytkus, 17.06.07, 07:48
        Please explain ?????

>Ja bym sie czula podle wiedzac ze moja
        zona musi przechodzic leczenie czy nawet umiera z winy moich rodzicow - co innego obrzezac
        niemowle a co innego doroslego mezczyzne.
        • podyanty A tu troche materialu ilustracyjnego 17.06.07, 07:52
          dla tych co nigdy nie widzialy jak wyglada sam zabieg oraz jego skutki
          tiny.pl/f5qq
          Enjoy!
          • edytkus Re: A tu troche materialu ilustracyjnego 17.06.07, 17:40
            podyanty napisała:

> dla tych co nigdy nie widzialy jak wyglada sam zabieg oraz jego skutki
            > tiny.pl/f5qq
            > Enjoy!

Podyanty, wiem sporo o zabiegu obrzezania na temat ktorego sporo info wyszukalam w ciazy na
            wypadek gdyby urodzil sie chlopiec. Nie szukalam z mysla ze syna poddam zabiegowi, ale znalazlam
            wiecej plusow niz minusow i dlatego moja opinia jest jaka jest. Widok zabiegu mnie nie przeraza, w
            koncu nawet wycinanie skin tags nie jest estetycznym doznaniem. Nie mowimy przeciez o rytualnych
            zwyczajach ciecia na zywo w tlumie obcych dziecku ludzi ktory to tlum je przeraza. Przy zabiegach
            dziecko moze byc miejscowo znieczulane (chociazby mascia EMLA) i czesto nawet nie placze. Zreszta
            bol jest krotkotrwaly a korzysci z obrzezania zostaja na cale zycie. Obrzezane niemowle nie wie co je
            czeka wiec nie moze sie zestresowac jak dorosly u ktorego dziala wyobraznia, nie moze widziec tego
            zabiegu tak jak dorosly a nawet jesli to nie bedzie zdawac sobie sprawy z tego co sie dzieje.

cytat z innego forum (na teamt artykulu przeciw obrzezaniu) z 4/5/2007:
            This is a really great article with useful info. However, I will say that I had my son circumsised on the
            reccommendation of his uncircumsised father. My son was only a day old when he had it done. I
            watched it get done. He was given anasthetic. He did not cry at all. It was just a local anesthetic for pain
            relief. The procedyre only took about 5 minutes. My son fell asleep before it started and did not budge
            during the procedure. It didn't hurt him at all. The after-care was very easy and he did not seem to be
            sore. However, I am sure there are likely more horror stories than happy ones with this controversial
            procedure. I am just glad my son made it through without the pain or other side effects.
      • fogito Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 08:24
        Jesli nieobrzezany penis jest "obrzydliwy" to znaczy, ze to co naturalne jest
        obrzydliwe. Generalnie ludzkie narzady plciowe nie sa najpiekniejsze, ale to
        juz zalezy co kto lubi.
        Nie wiem co maja "tchorze" do mniejszej czulosci penisa po obrzezaniu, bo
        przeciez to oczywiste, ze zoladz nie chroniona skora staje sie z biegiem lat
        mniej wrazliwa na bodzce.
        Juz kiedys byla dyskusja na ten temat na forum "mamy w Stanach" i generalnie
        matki posiadajace synow sa ostrozniejsze w radykalnych wypowiedziach.
        A jesli chodzi o wszelkiego rodzaju choroby przenoszone droga plciowa to
        brudasowi, ktory sypia z wieloma partnerkami nawet obrzezany penis nie pomoze.
        A propos srodkow do higieny intymnej to moj amerykanski maz pewnie nawet nie
        wie, ze cos takiego istnieje. Chyba powinnam sie wobec tego cieszyc, ze jest
        obrzezany, bo los moj bylby przesadzony, gdyby nie byl smile Nie dajmy sie
        zwariowac - woda + mydlo/plyn pod prysznic + troche oleju w glowie wystarcza.
        • truscaveczka Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 12:44
          Rozumiesz, ze sama cierpisz, że Twoja żołądź jest mniej wrażliwa tongue_out
          Trzymajcie mnie, dawno takich bzdur nie czytałam...
      • syriana Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 09:29
        nieobrzezany penis jest obrzydliwy..??

taka opinia to dowód na to, jak wielki wpływ mają na nas wzorce kulturowe, które
        mówią co aktualnie powinniśmy uznawać za obrzydliwe w wyglądzie - dla Ciebie
        jest to nieobrzezany penis, dla innego dziewczyna ważąca więcej niż 50 kg

akurat rak szyjki macicy w Polsce zbiera takie żniwo nie z powodu braku
        obrzezania, ale z o wiele bardziej prozaicznych przyczyn - kobiety się po prostu
        nie badają
        dlatego kampania reklamowa na rzecz zwalczania raka, promuje nie obrzezanie, ale
        wizyty u ginekologa by zrobić cytologię

> A swoja droga ciekawi mnie ilu z Waszych partnerow uzywa meskich srodkow do
        > higieny intymnej? nie
        > chodzi mi o mydlo wink

środki do higieny intymnej dla mężczyzn, to zupełnie zbędne produkty, na których
        zapotrzebowanie jest sztucznie kreowane
        nie widzę sensu ich stosowania przez faceta, mydło załatwia sprawę
    • luxure Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 07:53
      W Polsce sie tego po prostu nie praktykuje. Tak jak do tej pory nie praktykowało
      sie u nas podawanie do sądu restauracji bo sie jełop przewrócił na mokrej
      podłodze. I całe szczęście że jeszcze nie do końca polski naród sie dał ogłupić
      Hameryką.
    • jowita771 Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 17.06.07, 08:34
      Mam dwa pytania do mam, które twierdzą, że takie decyzje każdy powinien
      podejmować sam:

1. Ile z Was przebiło swoim córkom uszy?

2. Ile z Was ochrzciło swoje dzieci?

Moja mama zrobiła w dzieciństwie i jedno i drugie. Co do przebicia uszu, nie
      mam zastrzeżeń, zrobiłabym to sama, gdyby nie były przebite wcześniej.

Co do chrztu, nie jestem zadowolona z wyznania, wybranego mi przez mamę.

Czy na pewno chodzi o niepodejmowanie żadnych poważnych decyzji w imieniu
      dzieci, czy raczej tylko o niedecydowanie w niektórych sprawach, na
      zasadzie "nie ma u nas zwyczaju, nie podoba mi się obrzezany ptak".
      Tylko po co dorabiać dupie uszy, pisząc, że chodzi o pozostawienie decyzji
      dziecku?
      • beniusia79 Re: Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 17.06.07, 08:48
        wyznanie, ktore nadala ci mama mozesz zmienic w kazdej chwili. tak zrobila moja
        kolezanka. nie wiem czy wiesz, ale sakrament bierzmowania jest jakby
        dopelnieniem sakramentu chrztu i komunii. sakrament ten otrzymuje sie w tym
        wieku, w ktorym dziecko samo moze juz decydowac czy chce go przyjac czy nie,
        czy chce byc czlonkiem kosciola czy nie-jest to swiadectwo przynaleznosci do
        kosciola katolickiego. wielu moich znajomych zrezygnowalo z tego sakramentu.
        takze spokojnie mozesz jeszcze zmienic wyznanie, podobnie moga zrobic inne
        ochrzczone dzieci. co do klczykow to jest to juz zupelnie inna sprawa. nie
        porownywalbym tego do chrztu...
        • beniusia79 Re: Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 17.06.07, 08:51
          wielu rodzicow mysli podobnie jak ty (jesli chodzi o chrzest) mysmy corke
          ochrzcili bo zalezalo nam na tym. jesli corka nie bedzie chciala wyznawac tej
          samej religi co my- trudno, sama dokona wyboru gdy dorosnie. sakramnty, ktore
          otrzyma w niczym jej wtedy przeszkadzac nie beda....
          • lola211 Re: Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 17.06.07, 08:58
            Akurat.
            Same sakramenty to nic, ale juz nauka jedynej slusznej religii od dziecka
            pozostawia pietno na cale zycie czlowieka.A zapewne na samym chrzcie sie nie
            konczy, tylko poźniej oczywiscie komunia i bierzmowanie, czyli posylanie na
            religie.
            Trzeba byc mega naiwnym, by sadziec, ze dalo sie dziecku wybor.
      • shady27 Re: Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 17.06.07, 12:14
        ad 1 - mam syna, wiec wiadomo, ze mu uszu nie przekluje, gdybym miala dziewczynke zostawilabym decyzje corce.

ad 2 - nie chrzcilam syna, jestesmy niewierzacy. Bedzie chcial to sie ochrzci jak dorosnie

Dla mnie to zadne dorabianie dupie uszu, poprostu nie lubie jak ktos decyduje za dziecko, ot co
        • jowita771 Re: Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 17.06.07, 12:37
          pisząc o dorabianiu dupie uszu, miałam na mysli mamy, piszące, że nigdy nie
          obrzezałyby swojego syna, bo taką decyzję każdy powinien podejmować sam, które
          to mamy nie widzą jednak przeszkód jeśli chodzi o przekłuwaniu uszu i chrzest.
          Więc jak to jest z tym zostawianiem wyboru dziecku - dotyczy tylko niektórych
          kwestii?
          • wieczna-gosia Re: Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 17.06.07, 15:11
            > Więc jak to jest z tym zostawianiem wyboru dziecku - dotyczy tylko niektórych
            > kwestii?
            oczywiscie. Jesli byl;abym matka Zyda czy Muzulmanina- nie dyskutowalabym ze
            zwyczajem religijnym. jesli bylabym mama Cyganeczki czy Hinduski- przeklulabym
            jej uszy tez sie specjalnie nad tym nie zastanawiajac.
            Podejmuje za dzieci decyzje, ktore wg mojej oceny podjac trzeba- a taka rzecza
            dla mnie byl chrzest. Uszy takim czyms nie byly. I brzezanie tez by takim czyms
            nie bylo.
          • shady27 aaaaaa 17.06.07, 15:29
            tu sie z Toba zgodze.
        • swinka_morska Re: Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 18.06.07, 10:13
          > Dla mnie to zadne dorabianie dupie uszu, poprostu nie lubie jak ktos decyduje
          z
          > a dziecko, ot co

a co z posylaniem do szkoly - tez podejmiesz decyzje za dziecko, czy bedziesz
          czekala az sam zdecyduje czy sie chce uczyc i w jakiej szkole?
          • shady27 Re: Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 18.06.07, 11:28
            to zupelnie co innego. Uczyc sie musi, a obrzezanym czy miec przeklute uszy nie

tak wogole spytalam mojego meza co sadzi na ten temat, powiedzial,ze to by chyba byla ostatnia rzecz jaka bym w zyciu zrobila. Nie zgodzilby sie na zadne obrzezanie, barbarzynski obyczaj
      • wieczna-gosia Re: Dwa pytania o sprawy nieodwracalne 17.06.07, 15:08
        robimy mase rzeczy podejmujac decyzje za dziecko. rzcz w tym by w zasadzie
        wiedziec dlaczego to robimy.

Ochrzcilam dzieci, poniewaz prowadze katolicki dom- nie ateistyczny czy
        agnostyczny. Moj maz jest mocno wierzacy, ja nie, ale to faktycznie elementy
        wiary nadaja mojemu domowi rytm. Gdybym prowadzila dom ateistyczny- nie
        chrzcilabym dzieci. Tak, podjelam decyzje za dzieci- bo na dzien dzisiajszy
        odbieraja one od nas wychowanie w duzej mierze katolickie.

NIE przebilam dzieciom uszu, dpoki same tego nie zechcialy- a kiedy juz
        zechcialy tez sie nie spieszylam.

Wiele rzeczy robie podejmujac decyje za dzieci- np. szczepie je. Ale wielu
        rzeczy za dzieci nie robie, czekajac na ich wlasna decyzje- im, in.. nie
        przebijam dzieciom uszu. I nie brzezalabym syna. I w moim wypadku wyjasnienie
        dokladnie na tym polega ze zostawiam te decyzje dzieciom bo nie uwazam tego za
        niezbywalne. Inaczej niz w moim konkretnym przypadku- chrzest np. byl dla mnie
        elementem niezbywalnym poniewaz mojemu mezowi szczerze zalezy na tej konkretnej
        religii i tak wychowuje dzieci. Mi nei zalezy na zadnej religii.
    • lola211 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 08:54
      W Polsce obrzezanie nie kojarzy sie z zabiegiem higienicznym, a z
      przynaleznoscia do nacji- Żydów.Obrzezany= Żyd, dlatego nie ma mowy , by ten
      zwyczaj jeszcze dłuugo sie tu przyjal.
      Dopoki nie wymrze pokolenie, ktore mialo złe doswiadczenia z Żydami i po prostu
      ich nie cierpi, bo ma ku temu podstawy, nie ma co oczekiwac na zmiany.
      Poza tym nie sadze aby w naszej sferze klimatycznej bylo to tak potrzebne.
      • sabciasal Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 19.06.07, 13:22
        lola211 napisała:
        W Polsce obrzezanie nie kojarzy sie z zabiegiem higienicznym, a z
        przynaleznoscia do nacji- Żydów.Obrzezany= Żyd, dlatego nie ma mowy , by ten
        > zwyczaj jeszcze dłuugo sie tu przyjal.
        Dopoki nie wymrze pokolenie, ktore mialo złe doswiadczenia z Żydami i po
        prostu ich nie cierpi, bo ma ku temu podstawy, nie ma co oczekiwac na zmiany.

ciekawe jakie to są podstawy, zeby generalnie nie cierpieć okreslonej grupy
        ludzi? rozpoznawanej zwyczajowo i naukowo po nosach, uszach i obrzezanych
        penisach
        widać, ze jednak antysemityzm nieźle się trzyma i długo nie wymrze....
    • aliennis Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 12:56
      To ,że urodziłaś dziecko ,nie oznacza ,że jest ono twoją własnością i mozesz
      robić z jego ciałem co chcesz. Tyczy sie to durnych praktyk mamusiek typu -
      przekłuwanie uszu lub ,jak w tym wypadku obrzezania.
      • guderianka Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 13:16
        taa-a niedługo może nie będziemy rodzic dzieci bo to w końcu jest decydowanie o
        nich. a jak można tak podmiotow podchodzic do czlowieka??
        dziewczyny-nie popadajmy w paranoję, że nie róbcie krucjaty przeciw wszystkiemu
        co jest inne niż wasz światopogląd
        • headonshoulders Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 13:42
          dobra , moze poczytajcie co panowie o tym pisza z pierwszej reki i wtedy sie wypowiadajcie

stulejka.com/phpBB/viewtopic.php?t=1390&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=11a5bf10105c2a43779bb12840e8c12e
          • beniusia79 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 14:35
            penis.com.pl/content.php?id=102
            dziewczyny! poczytajcie zanim zaczniecie decydowac o ciele waszych synow. ja
            juz wiem, ze 1000 razy sie zastanowie zanim wysle swojego syna (jak go kiedys
            bede miala smile na taki zabieg.
            • jowita771 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 15:48
              niech się zdecydują. Raz piszą, że mężczyzna obrzezany traci czucie w żołedzi i
              stosunek trwa dłużej. w podanym przez Ciebie linku jest napisane, że obrzezani
              mają kłopt z przedwczesnym wytryskiem.
            • edytkus Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 17:05
              beniusia79 napisała:

> penis.com.pl/content.php?id=102
              > dziewczyny! poczytajcie zanim zaczniecie decydowac o ciele waszych synow. ja
              > juz wiem, ze 1000 razy sie zastanowie zanim wysle swojego syna (jak go kiedys
              > bede miala smile na taki zabieg.

HA HA na tej samej stronie jest ebook jak wzmocnic i powiekszyc penisa domowymi sposobami LOL
              Rzeczywiscie powazne zrodlo do podejmowania decyzji smile)
              • myelegans Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 17:52
                Maz-Jankes obrzezaniec, synek tez, mieszkamy w Stanach. Decyzja jakos byla
                latwa, czesciowo dalam wolna reke mezowi, bo to syn i jego syn, wiec uznalam, ze
                w tej kwestii on bedzie mial decydujace zdanie. Zdecydowal, ze bedzie obrzezany.
                Sam zabieg odbyl sie na drugi dzien po porodzie, synek po miejscowym
                znieczuleniu, przespal cala impreze. Higiena po, nie byla wieksza niz
                pielegnacja pepka, wszystko zagoilo sie po 10 dniach. Teraz mamy spokoj ze
                stulejkami, odciaganiem napletka itd. itp. Gdyby decyzja nalezala tylko i
                wylacznie do mnie, to pewnie bym zostawila decyzje synowi na pozniej, ale takie
                zabiegi w pozniejszym zyciu sa o wiele bardziej skomplikowane i bolesne. Maz byl
                "za" ja "niekoniecznie, ale ze wskazaniem na tak" tutaj nie moglismy sie spotkac
                w pol drogi

Mialam do czynienia z obydwoma meskimi typami i obrzezane ZDECYDOWANIE bardziej
                mi odpowiadaja, wiec tez nie oponowalam przed decyzja meza. Seks oralny tylko z
                takimi wchodzil w gre. Co do mniejszej wrazliwosci, to cale szczescie, ze moj
                obrzezany, bo by byl super hiper extra expres ;0) i z wiekiem mu sie nie chce
                pogorszyc.
                Moj maz mowil, ze w szkole tych nieobrzezanych nazywali: zolwie, golfy i rozne
                takie. W latach 60-70' cieli jak lecialo, bo mial to byc zabieg chroniacy przed
                rakiem pracia, wiele lat temu AAP (American Academy of Pediatrics)
                rekomendowalo, ze poza wzglegami higienicznymi, obrzezanie, nie ma zadnych
                profilaktycznych zalet zdrowotnych. Te rekomendacje moga sie niedlugo zmienic w
                swietle nowych badan epidemiologicznych o nosicielstwie i infektywnosci (nie
                wiem czy jest takie slowo) virusem HIV i papilloma virus.

Co do urody i nienaturalnosci, kwestia gustu, ale robimy tyle nienaturalnych
                rzeczy np. golenie zbytniego owlosienia, operacje plastyczne, farbowanie
                wlosow, nawet doklejanie paznokci itd. itp., ze od naturalnosci juz daaaawno
                odeszlismy. Co dla innych piekne, dla drugich obrzydliwe "de gustibus..."
                Dla moich amerykanskich kolezanek, nieobrzezane penisy sa wlasnie obrzydliwe.

Tak, czy inaczej sprawa jest mocno indywidualna, i nie robilabym z tego
                ideologii, nikt nikogo tutaj nie przekona, temat zbyt delikatny i zawsze bedzie
                wywolywal kontrowersje.
              • beniusia79 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 18:55
                sa mezczyzni, ktorzy wszystko zrobia zeby powiekszyc penisa. znam takich co i
                domowej metody probowalismile
    • rita75 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 19:00
      "niektorzy
      nieobrzezani mezczyzni sa nosicielmi wirusa szyjki macicy "

co to jest wirus szyjki macicy?
      • headonshoulders Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 19:31
        www.reproline.jhu.edu/english/3cc/3refman/cxca_hpv1.htm
      • wieczna-gosia Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 19:44
        mozliwe ze kobiety nmezczyzn niebrzezanych maja po prostu szyjke macicy a te z
        partnerami brzezanymi- jej nie maja smile
        • rita75 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 20:59
          > mozliwe ze kobiety nmezczyzn niebrzezanych maja po prostu szyjke macicy a te z
          > partnerami brzezanymi- jej nie maja smile

big_grin
    • bea.bea Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 20:55
      waris day walczy o to by nie robic tego kobietom....nie tylko w somalii, ale tez
      w holadi niemczech austri, francji...WB...itp...dlaczego wiec facetom mozna to
      robić...i co z tego ze higienicznie....ale to kawałek ich ciała....moze dla
      higieny zaczniemy obcinac rece...albo skalpowac włosy....

tez wydawało mi sie jeszcze niedawno, ze to moze dobre jest....ale zmieniłam
      zdanie....
      itak jak napisałam wyzej...obcinanie rąk zapobiegnie chorobom brudnych rąk....
      skalpowanie włosów, zapobiegnie wszawicy
      zrywanie paznokci, zapobiegnie grzybicom...

• lucerka Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 21:14
      Jestem zwolenniczka zabiegu obrzezania i gdyby w kraju, w ktorym mieszkam zabieg
      ten byl czescia poporodowej procedury to dalabym syna obrzezac. Teraz juz
      niestety po ptokach - zbyt to bolesne.
      • lucerka Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 21:15
        I rozumiem kobiety, dla ktorych penis nieobrzezany jest obrzydliwy.
      • fogito Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 21:35
        to jest zawsze tak samo bolesne, tylko niektorym sie wydaje, ze male dziecko
        mniej boli. To tez pozostalosc po XIX praktykach kiedy to wykonywano dzieciom
        operacje na otwartym sercu, bo lekarze uwazali, ze dzieci nie odczuwaja bolu.
        Nie sadze, zeby aktualnie znalazl sie jakis dorosly facet na tej planecie,
        ktory pozwolilby sobie obrzezac penisa na zywca. Ja tez bym nie pozwolila sobie
        nic uciac (!) nawet jesli moj facet uznalby moje narzady plciowe za obrzydliwe.
        Szybciej zmienilabym faceta.
        • bea.bea Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 21:48
          mam obrzezanego męza...nie ze wzgledów religijnych, czy estetycznych, ale ze
          wzgledów zdrowotnych....zrobiono mu to gdy mizł jakies 2 lata..i choc zwykle
          tego okresu nie pamieta, mój mąz potrafi z detalami opowiedziec jak go usypiali
          i jak strasznie go bolało, jak nie mógł siusiac, bo paliło go strasznie i jak
          bolał go pecherz bo nie chciał sikac i wstrzymywał....wiec chyba jednak dziecko
          boli....
          a jesli chodzi o wygląd ptaka obrzezanego czy nie ...to róznica jest tylko gdy
          ma swobodny zwis...smile...w stanie wzwodu nie ma zadnej róznicy...tak zauważyłam..smile..

i nadal zadaje pytanie , czy dałabyś wyciąć córce wargi sromowe...tak dla higieny?
          • myelegans Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 17.06.07, 21:58
            No i dlatego zabieg przeprowadza sie krotko po urodzeniu, pod znieczuleniem,
            dziecko nie pamieta, nie ma traumy, a co do bolu, to podczas zabiegu nie ma,
            aplikuja znieczulenie miejscowe, moj syn przespal caly zabieg. Kiedy sie ranka
            goila, tez nie bral zadnych srodkow przeciwbolowych, i nie zauwazylam
            dyskomfortu, jadl i spal. Mysle, ze w przypadku Twojego meza zle postepowali,
            skoro odczuwal bol, to powinien byc na srodkach przeciwbolowych, a nie cierpiec.
            Wina lekarzy.
            NIe porownuj napletka do warg sromowych, porownanie do bani.
            • fogito Re: nie na calym swiecie sie to robi 17.06.07, 22:33
              ...a dlaczego do bani skoro w obu przypadkach chodzi o zewnetrzne narzady
              plciowe? No chyba, ze dyskryminujemy facetow i nasze wargi sromowe sa
              cenniejsze niz jakis tam kawalek skory na czubku penisa.
              Niestety znieczulenie miejscowe nie jest w stanie calkowicie wyeliminowac bolu
              i rowniez po zabiegu zdarzaja sie powiklania i bol przez kilka dni. W Polsce
              zabieg obrzezania wykonuje sie w pelnej narkozie tak jak np. wyciecie
              migdalkow. Po kazdym zabiegu chirurgicznym boli, bo zawsze jest to ingerencja w
              ludzkie cialo. Mnie bolalo po zszywaniu krocza przy porodzie, chociaz mialam
              znieczulenie i pozniej dostawalam srodki przeciwbolowe. Nie ma sie chyba co
              łudzic w tej kwestii - to boli mniej lub bardziej.
              • edytkus Re: nie na calym swiecie sie to robi 17.06.07, 22:49
                fogito napisała:

> ...a dlaczego do bani skoro w obu przypadkach chodzi o zewnetrzne narzady
                > plciowe? No chyba, ze dyskryminujemy facetow i nasze wargi sromowe sa
                > cenniejsze niz jakis tam kawalek skory na czubku penisa.

O, to wargi sromowe moga przyczynic sie do zachorowania na cos?
                • verdana Re: nie na calym swiecie sie to robi 17.06.07, 23:09
                  Każdy zabieg, szczególnie w wypadku noworodka, niesie za soba ryzyko. Zasady
                  religii żydowskiej przewiduja, ze jeśli dwoch pierwszyszch synow zmarło w
                  wyniku obrzezania, trzeciego już temu zabiegowi poddawać nie trzeba. A to chyba
                  o czymś świadczy. (Dzieci umieraly najczęściej, o ile wiem w wyniku zakażeń -
                  to już teraz raczej nie grozi, i w wyniku nierozpoznanej hemofilii czy zaburzeń
                  krzepniecia krwi - i to nadal jest problem.) Zdarzają się też, choć rzadko
                  uszkodzenia penisa. Synna jest historia bliźniat-chlopcow, z ktorych jedno w
                  wyniku obrzezania stracilo penisa i probowano je przerobić na dziewczynkę.
                  A obrzezanie w późniejszym wieku, gdy chlopiec jest starszy, nie powinno być
                  przeprowadzane bez wskazań lekarskich, ze wzgledów psychologicznych. Dziecko
                  nie powinno wiedzieć, ze jego penis wymaga korekty - to nie jest dobry wstę do
                  póxniejszego zycia seksualnego.
                  Dorosły facet może robić co chce, nawet obciąć sobie calego - jak skopcy.
                  • myelegans Re: nie na calym swiecie sie to robi 17.06.07, 23:40
                    > to już teraz raczej nie grozi, i w wyniku nierozpoznanej hemofilii czy
                    zaburzeń krzepniecia krwi - i to nadal jest problem.)

Co rozpoznaje sie wczesniej, bo juz przy obcieciu pepowiny. Poza tym
                    przynajmniej tutaj lekarz pediatra najpierw bada dziecko, np. czy jest
                    hypospadia, wtedy nie podejmuje sie obrzezania, tylko czeka na decyzje urogologa
                    dzieciecego, gdyz w przypadku koniecznej operacji skore napletka uzywa sie do
                    celow korekcyjnych.

W religii zydowskiej, czy islamie obrzezanie jest, a raczej bylo rytualem, ktory
                    przeprowadzalo sie na kilkuletnich chlopcach, kiedy byli inicjowani w swiat
                    meski. Poza tym nie przeprowadzalo sie tego w szpitalach, tylko robil to np.
                    mose (sp?), czyli w domu, czyli na zywca, czyli bez dezynfekcji, wiec i infekcje
                    byly. Teraz i Zydzi i muzulmaniem nie robia tego w taki sposob, tylko w
                    szpitalu, przez chirurga z zachowaniem srodkow jak przy operacji.

No prosze Cie, te historie o obcieciu penisa..... gdzie? kiedy? przez kogo?
                    slynna? jedna?

Zgadzam sie, ze obrzezanie w pozniejszym wieku dzieciecym moze bym traumatyczne,
                    dlatego robi sie to we wczesnym okresie noworodkowym lub niemowlecym.
                    Zreszta jak mowie, w takiej dyskusji do niczego konstruktywnego sie nie dojdzie
                    i nikt nikogo nie przekona.
                • wieczna-gosia Re: nie na calym swiecie sie to robi 17.06.07, 23:56
                  a sam napletek moze sie przyczynic do zachorowania?
                  • edytkus Re: nie na calym swiecie sie to robi 18.06.07, 05:25
                    wieczna-gosia napisała:

> a sam napletek moze sie przyczynic do zachorowania?
                    >

no najwyrazniej moze skoro juz byla mowa o raku szyjki macicy, a wargi sromowe nawet jesli
                    wlascicielka nie wie co to higiena przeciez do niczyjego organizmu sie nie dostana
                    • fogito Re: nie na calym swiecie sie to robi 18.06.07, 11:09
                      jesli wlascicielka warg sromowych smile nie wie co to jest higiena, to rowniez
                      moze przekazywac niezliczone ilosci bakterii swoim partnerom. Napletek i wargi
                      sromowe pelnia funkcje ochronna dla delikatnych narzadow plciowych ale to jest
                      wiedza z podstawowki, wiec chyba nie trzeba wyjasniac.
                      Z dyskusji niektorych pan wynika, ze faceci to wyuzdane brudasy, ktore nie
                      poradza sobie z myciem wlasnego penisa i beda rozsiewac wirusa na lewo i
                      prawo. Dlatego trzeba im obciac to i owo zanim naucza sie mowic, zeby nie
                      mogli zaprotestowac uncertain Smutne i zabawne jednoczesnie.
            • beniusia79 Re: do myelegans 18.06.07, 08:48
              nie mial traumy??? nie wiem czy wiesz, ale dziecko od pierwszych godzin zycia
              realizuje wiecej niz nam sie wydaje, co moze miec tez wplyw na stan psychiczny
              w doroslym zyciu. ten zabieg mogl miec duzy wplyw na psychike twojego syna,
              moze teraz jest wszystko ok., ale co bedzie za kilka lat tego jeszcze nie
              wiesz. moja malutka coreczka niedawno byla tylko dwa dni w szpitalu, nie miala
              zadnego zabiegu, byla tylko na obserwacji. dziecko po wyjsciu zmienilo sie nie
              do poznania-mala zrobila sie lekliwa i placzliwa. nie mow mi wiec, ze malenstwo
              nie realizuje takich rzeczy!
              • myelegans Re: do myelegans 18.06.07, 12:36
                > nie mial traumy??? nie wiem czy wiesz, ale dziecko od pierwszych godzin zycia
                > realizuje wiecej niz nam sie wydaje, co moze miec tez wplyw na stan psychiczny
                > w doroslym zyciu.
                No widzisz nie wiedzialam, ze realizuje (???) wiecej jak male. Moj pewnie jakis
                nienormalny. Tak mu sie teraz przygladam, i sladow PPSD (Post-Traumatic Stress
                Disorder) nie widze, nie jest lekliwy, placzliwy, noce przesypia, koszmarow nie
                ma, je, gada, bawi sie, gra na komputerze, szaleje na basenie razem z innymi 10
                obrzezancami jak on. Moj maz dzieki Bogu podobnie, sen ma zdrowy jak malo kto i
                tez nie jest lekliwy i placzliwy.
    • abosa Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 07:53
      Bo Ameryka to cały świat, tak?
      ;/
    • beniusia79 kawal w temacie 18.06.07, 08:56

W synagodze kontrola z urzedu skarbowego. Kontroler bardzo chce
      zagiac rabina i pyta

- A co robicie z niedopalonymi resztkami świec?

- Wszystko skrzetnie zbieramy i wysylamy do producenta i raz w roku
      przysylaja nam swiece za darmo.

- Aha..

Po chwili namyslu

- A co robicie z okruszkami chleba po jedzeniu?

- Wszystko skrzetnie zbieramy i wysylamy do piekarza, w zamian raz w
      roku dostajemy bochenek chleba za darmo

- Aa.. mysli mysli i w koncu

- A co robicie z tymi wszystkimi napletkami po obrzezaniu?

- Wszystko skrzetnie zbieramy, wysylamy do Urzędu Skarbowego i raz w
      roku przysylaja nam ch..a na kontrole.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka