Dodaj do ulubionych

na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w POlsce

• elag3 Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 09:02
      Widzisz mieszkając w Polsce i prawdopodobnie będę musiała zdecydować się na tez
      zabieg u mojego synka, który ma stulejkę, jednak gdzieś w tyle głowy kołacze
      się taka myśl że obrzezany facet = żyd a to co się w tej Polsce dzieje
      zapowiada nadejście kolejnego holokaustu.
    • bea.bea Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 09:58
      i jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy...moze nie jest to dobre porównanie ,
      ale tak mi sie wydaje,że oburzamy sie, gdy ktos stara sie za nas kobiety
      decydować o tym co robimy z naszym ciałem...
      mysle o goracych tu ostatnio tematach, aborcji....cesarskich cięc...srodków
      antykoncepcyjnych...przymusowych urlopach macierzyńskich....

ale kto dał nam prawo decydować o tym czy obrzezanie jest super, czy
      nie...przeciez jesli nie jest ono zrobione ze wskazań medycznych, jest po prostu
      barbarzyństwem...jest naruszeniem wolności osobistej owego malutkiego facecika...
      czy po wielu latach gdy którys z owych facecików powie....MAMO, DLACZEGO MI TO
      ZROBIłAś...tez tak entuzjastycznie podejdziecie do tematu.....

obrzezanie kobiet równiez robi sie z przyczyn religijnych i kulturowych...a
      jednak uwazane jesy za zbrodnicze działanie...
      jasne mały kawałek skórki z penisa nie moze równać sie wargom sromowym, plus
      łechtaczce...zgadza sie...
      ale ten mały kawałek skóry jest WŁASNOSCIA MAŁEGO FACECIKA i tylko on moze
      zdecydować co chce z nim zrobić.....

i żadan kobieta nie ma prawa twierdzic , ze jest to dla niego najlepsze...jak
      żaden facet nie ma prawa twierdzić , że siedzenie kobiety w domu jest najlepsze
      dla niej...
      • twojasasiadka Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 10:19
        nie obrzezałabym swojego syna- nie widzę takiej potrzeby-nawet BADANIA
        AMERYKAŃSKICH NAUKOWCÓW mnie nie przekonająwink)))))))
        • brytnej Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 11:06
          twojasasiadka napisała:

> nie obrzezałabym swojego syna- nie widzę takiej potrzeby-nawet BADANIA
          > AMERYKAŃSKICH NAUKOWCÓW mnie nie przekonająwink)))))))

No wlasnie. Polakow w zadnej sprawie nie przekonuja badania ani nauka. Dobry
          smak i higiena tez ma sie nie najlepiej w Polsce.

A wystarczyloby wyjsc troche poza schemat myslowy, a nie mowic kategorycznie
          nie.
          • bea.bea Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 11:11
            > No wlasnie. Polakow w zadnej sprawie nie przekonuja badania ani nauka. Dobry
            > smak i higiena tez ma sie nie najlepiej w Polsce.

jasne...kiedys polki przekonały sie do super odżywek dla kobiet w ciązy....jak
            najbardziej polecanych przez naukowców...i co...

wiele dzieci które sie wtedy urodziło ( na całym swiecie) nie ma rąk tylko
            kikuty...chodziłam z takim chłopakiem do klasy....

jesli jutro naukowcy stwierdzą , ze bez jednego oka żyje sie lepiej..wybijesz je
            swojemu dziecku...czy pozwolisz mu zdecydować i zrobic to samemu....
          • wieczna-gosia Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 11:22
            bez przesady siusiaka z napletkeim czy bez umyc mozna smile)

bede zachecac syna do uzywania prezerwatyw, szczegolnie w przypadku zmiany
            partnerek- ona od niego wirusa szyjki zlapie :0 a on od niej rzezaczke moze.
            • brytnej Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 11:37
              wieczna-gosia napisała:

> bez przesady siusiaka z napletkeim czy bez umyc mozna smile)

Pewnie ze nie tylko mozna, ale i trzeba. Obrzezanie to nie recepta na wszystko
              i raczej glowna zaleta jest estetyka. Tylko wypowiedzi w rodzaju "nie bo nie,
              nic mnie nie przekona" (albo odpowiednio "tak bo tak") mnie troche martwia. Co
              innego jak sie pisze "mnie to nie przekonuje", a co innego "mnie i tak nigdy
              nic nie przekona". Warto miec wlasne zdanie, ale przede wszystkim, warto
              wiedziec, dlaczego tak sie mysli i byc zdolnym do zmiany zdania, a nie
              przyjmowac rzeczy za gotowe.

> bede zachecac syna do uzywania prezerwatyw, szczegolnie w przypadku zmiany
              > partnerek- ona od niego wirusa szyjki zlapie :0 a on od niej rzezaczke moze.

I bardzo slusznie, miejmy nadzieje, ze nie nie zabronia ich sprzedazy smile.
          • fogito Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 21:07
            jezdze czesto do Stanow, ale akurat smak i higiena to nie sa glowne atuty
            Ametykanow. A naukowcy juz dawno wycofali sie z bezwzglednego zalecania
            obrzezania.
            • edytkus Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 18.06.07, 23:20
              fogito napisała:

> jezdze czesto do Stanow, ale akurat smak i higiena to nie sa glowne atuty
              > Ametykanow. A naukowcy juz dawno wycofali sie z bezwzglednego zalecania
              > obrzezania.

Ametykanow mowisz? no wierze Ci wink)))
              • fogito Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 19.06.07, 07:41
                ale mam nadzieje, ze zrozumialas mimo bledu smile
                • edytkus Re: na calym swiecie sie to robi dlaczego nie w P 19.06.07, 17:52
                  fogito napisała:

> ale mam nadzieje, ze zrozumialas mimo bledu smile

nie wiem co masz na mysli? wink)))
          • twojasasiadka brytnej 19.06.07, 18:33
            nie rozśmieszaj mniewink
            "badania amerykańskich naukowców" to dla mnie wyświechtany frazes.Myślałam,że
            każdy zrozumie tą ironię.
            Chce się coś sprzedać (teorie, nowe kremy, buty na koturnie) to się pisze o
            amerykańskich naukowcach bla , bla, blawink
            • myelegans Re: brytnej 19.06.07, 19:45
              twojasasiadka napisała:

> nie rozśmieszaj mniewink
              > "badania amerykańskich naukowców" to dla mnie wyświechtany frazes.Myślałam,że
              > każdy zrozumie tą ironię.
              > Chce się coś sprzedać (teorie, nowe kremy, buty na koturnie) to się pisze o
              > amerykańskich naukowcach bla , bla, blawink

Chcialabym kiedys przeczytac w jakims respektowanym czasopismie medycznym "wg
              najnowszych badan polskich naukowcow........"
              Wiesz, gdzie sie robi zdecydowana wiekszosc nauki i badan majacych wplyw na
              nauki biologiczno-medyczne? Nawet jak sa w Europie, wczesniej czy pozniej do
              Stanow sie przenosza z realizacja. To rzeczywiscie brzmi jak frazes, ale jezeli
              chodzi o nauki przyrodniczo-medyczne to niestety...albo stety...Wrzuc
              jakikolwiek temat do PubMedu i zobaczysz ile % publikacji bedzie z osrodkow
              amerykanskich. To juz zupelnie na marginesie, ale nie lubie jak ktos cos rzuca
              sobie od tak, bez poparcia i pojecia. To czy wierzysz, nie wierzysz, czy
              pojdziesz za tym czy nie, to tu rzecz drugorzedna....
    • kotbehemot6 W sumie się nieźle uchachałam 18.06.07, 11:52
      Jak widać Fiutek wzbudza żywe zainteresowanie od urodzenia..hmmm wnoszę w takim razie o ocinanie zaraz po urodzenie w całości-wogóle nie będzie problemu_ani z Aids, ani wirusem ani masturbacją. jak rany jedni to robia inni nie -dyskusja o wyższości śiwąt wielkiejnocy nad świętami bozego narodzenia.jedbi i drudzy będę potępiać tych drugich i wychwalać swoje rozwiązanie-problem w tym,ze nie da się sprawdzić i wrócić do stanu poprzedniego. Oj watek na 500 postów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka