Dodaj do ulubionych

OSZUKANA !!

14.06.03, 10:18
Piszę ponieważ jest mi strasznie smutno. Długo zastanawiałam się czy tu
napisać, ale chcę ostrzec inne mamy. Ja zostałam oszukana. Sprzedałam wózek
już półtora miesiąca temu i do tej pory nie otrzymałam pieniedzy. sad
Nie miałam powodu nie zaufać innej emamie gdyż do tej pory nigdy się na Was
nie zawiodłam, a tu taka przykra sprawa.Piszę do tej dziewczyny ale ona już
nie odpowiada a wcześniej pisała ze u nich przelew idzie 2 tygodnie,później
że pomyliła konta i wiele innych a teraz cisza sad. Suma jest dla mnie dość
znaczna więć zależy mi na jej odzyskaniu choć tracę już nadzieję. Jest mi
strasznie przykro bo tak naprawdę to zostało oszukane moje dziecko, gdyż
pieniądze miały iść na jego potrzeby.

Smutna emama sad
Obserwuj wątek
    • aniahrabi Re: OSZUKANA !! 14.06.03, 11:04
      Oj,Pyza, strasznie mi przykro, że taka e- mama się znalazła.A ja wczoraj
      chciałam napisać, ze cieszę się , że e-mamy to godne zaufania osoby..... Może
      jeszcze się uda odzyskać te pieniądze.Pozdrawiam Ciebie i Twojego
      dzieciaczka.Ania mama Dominka.
      • macinak Re: OSZUKANA !! 14.06.03, 12:36
        To bardzo przykre ale nie mamy najmniejszych podstaw aby przypuszczać, że wsrod
        emam są wyłącznie kryształowo uczciwe osoby. Dlatego zawsze trzeba bardzo
        uważać.
        Zdaje się, ze na sklepiku była taka lista emam które polecamy i takich z
        którymi należałoby uważać, gdy dochodzi do transakcji. Czy wpisałaś tą
        dziewczynę na listę?
        Jeżeli nie odzyskasz swoich pieniędzy to przynajmniej możesz zrobi.ć coś, żeby
        inne dziewczyny nie znalazły się w podobnej jak Ty sytuacji.
        Pozdrawiam Gośka
    • kiranna Re: OSZUKANA !! 14.06.03, 15:36
      Wg mnie nie zostalas oszukana, a zwyczajnie OKRADZIONA! a to juz kwalifikuje
      sie pod odpowiedni paragraf. Sprobuj pojsc do sklepu czy do komisu i cos sobie
      pozyczyc bez zaplaty smile)
      Ja bym wyslala jej maila a jeszcze lepiej list polecony z przypomnieniem o
      pieniazkach i informacja, ze jesli nie wplyna w okreslonym terminie zglaszasz
      sprawe policji, grzecznie, ale stanowczo. I nie jest wazne czy mialas wydac
      pieniadze na dziecko czy na kosmetyki dla siebie, to sa TWOJE pieniadze, nie
      masz czego sie wstydzic.
      Mam nadzieje, ze posiadasz jakas korespondencje z ta dziewczyna, adres,
      telefon?
      Masz tez podstawy do podania danych takiej osoby tu na forum, moze ktos ja zna
      i moglby cos wiecej powiedziec na jej temat? Dzis oszukala Ciebie, jutro moze
      oszukac ktoras z nas.
      pozdrawiam smile)
      • mamami Re: OSZUKANA !! 14.06.03, 23:47
        Witam. Zdecydowanie powinnaś tę osobę wpisać na listę emama-nie polecam na
        sklepiku-sprzedam. A co do odzyskania pieniędzy to przecież masz jej adres,
        może warto sie do niej wybrać skoro piszesz że suma jest znaczna, chyba że to
        na drugim końcu Polski, to wtedy większy problem i trzeba się zastanowić czy
        się opłaca. Tak jak pisała poprzedniczka postrasz ją trochę jakimiś paragrafami
        (może masz znajomego prawnika) to zwykle działa. Życzę szczęścia i pozdrawiam.
        • nariolla Re: OSZUKANA !! 15.06.03, 20:58
          Witaj!Co do paragrafów-kradzież mienia art.278par.1,chyba,że wózeczek wart był
          mniej niż 25ozł-wtedy jest to wykroczenie.Jednak jak Ty wysylalaś wózeczek,to
          nie będzie kradzież-musiałaby sama Ci go zabrać,w grę wchodzi oszustwo-
          art.286par.1,ew.przywłaszczenie mienia art.284par.2-w tym wypadku.Musiałabyś
          dokładnie podać okoliczności,ale jak "rzucisz"tymi art.może wystarczy.Podanie
          na policję nie spowoduje aut.zapłaty,sciągnięcie na drodze cywilnej
          kosztowałoby Cię więcej niż ta zaplata,więc możesz takie działania
          zapowiedzieć,a nuż podziała.Nie cierpię takich nieuczciwych ludzi.Pozdrawiam i
          życzę powodzenia!
    • pyza81 Re: OSZUKANA !! 16.06.03, 08:53
      Dzieczyny dziękuję bardzo za rady. Napisałam już ostatni list do tej
      dziewczyny i jeśli do soboty nie dostanę pieniędzy to wpiszę jej dane na
      czarną listę ,aby nikogo już nie nabrała.

Basia
      • barbamama Re: OSZUKANA !! 17.06.03, 18:20
        Własnie Chciałam Ci to zaproponować! Zrób to koniecznie!!! Sama teraz kupuje
        sporo rzeczy dla dziecka więc zawsze sprawdzam czy takowa osoba nie jest na tej
        liście!
    • kalioppe Re: OSZUKANA !! 17.06.03, 09:24
      Zdecydowanie powinnaś ją "napiętnować" na forum!! To niedopuszczalne żeby takie
      osoby były wśród innych emam. Może jestem bardzo surowa, ale prywatnie spotkało
      mnie i moja rodzinę kilka kradzieży i jestem przeczulona. A co do tej "pani",
      to może warto właśnie napisać, że skierujesz sprawę do odpowiednich organów.
      Skorzystaj z podanych paragrafów - może poskutkuje, jeśli nie jest daleko, może
      warto pokusić się o "odwiedziny"?.
      Pozdrawiam,
      Kalioppe
    • gruba10 Re: OSZUKANA !! 17.06.03, 14:13
      zdecydowanie zgadzam sie z poprzedniczkami, że nie powinnaś się wstydzić, że
      Ci sie to przytrafiło, tylko wszelkimi możliwymi sposobami działać, aby
      oszustka zapłaciła za wózek bądź też jeśli z jakichś przyczyn nie może
      zapłacić zwróciła Ci go.
      Jeśli masz jej adres, to nawet jeśli jest to bardzo odległe miasto jesteś w
      stanie np. w kilku zdaniach opisać w jaki sposób przywłaszczyła sobie Twój
      wózek i informację taką wywiesić choćby przy wejściu do jej klatki schodowej.
      Wierz mi, że gdyby sie okazało, iż oszustka mieszka w moim mieście a Ty 500 km
      dalej, to nalegałabym, abyś przysłała mi swój odręczny opis sytuacji i
      własnoręcznie poprzyklejałabym gdzie trzeba w moim mieście, żeby jak najwięcej
      jej sąsiadów i znajomych dowiedziało się, w jaki to sposób dorabia się ich
      sąsiadka czy znajoma. Myślę, że mogłoby to być bardziej skuteczne niż
      powoływanie sie na paragrafy. Być może oszustka wyobraża sobie, że gdyby
      doszło do rozprawy, to wzięłaby sąd na litość czyli płaczem, ze może ona taka
      biedna? A rozwiązanie, które ci proponuję na pewno nie jest ładne, ale po
      prostu pałam żądzą zemsty, jak słysze tego typu historie!
      • nariolla Re: OSZUKANA !! 17.06.03, 21:21
        gruba10 napisała:

> zdecydowanie zgadzam sie z poprzedniczkami, że nie powinnaś się wstydzić, że
        > Ci sie to przytrafiło, tylko wszelkimi możliwymi sposobami działać, aby
        > oszustka zapłaciła za wózek bądź też jeśli z jakichś przyczyn nie może
        > zapłacić zwróciła Ci go.
        > Jeśli masz jej adres, to nawet jeśli jest to bardzo odległe miasto jesteś w
        > stanie np. w kilku zdaniach opisać w jaki sposób przywłaszczyła sobie Twój
        > wózek i informację taką wywiesić choćby przy wejściu do jej klatki schodowej.
        > Wierz mi, że gdyby sie okazało, iż oszustka mieszka w moim mieście a Ty 500
        km
        > dalej, to nalegałabym, abyś przysłała mi swój odręczny opis sytuacji i
        > własnoręcznie poprzyklejałabym gdzie trzeba w moim mieście, żeby jak
        najwięcej
        > jej sąsiadów i znajomych dowiedziało się, w jaki to sposób dorabia się ich
        > sąsiadka czy znajoma. Myślę, że mogłoby to być bardziej skuteczne niż
        > powoływanie sie na paragrafy. Być może oszustka wyobraża sobie, że gdyby
        > doszło do rozprawy, to wzięłaby sąd na litość czyli płaczem, ze może ona taka
        > biedna? A rozwiązanie, które ci proponuję na pewno nie jest ładne, ale po
        > prostu pałam żądzą zemsty, jak słysze tego typu historie!
        Z takim sposobem to radzę ostrożnie.Mogłabyś Ty z kolei zostać oskarżona o np
        zniesławienie/na to też jest paragraf,z oskarżenia prywatnego/poza tym
        ew.naruszenie przepisów o Ust.o ochronie danych osobowych.Jeżeli wymagamy
        uczciwości,sami stójmy po "jasnej"stronie.Wiem,że to trochę wkurzające,ale
        takie jest prawo,a jak sami zaczynamy stosować nieczyste metody to stajemy na
        równi z tymi co je łamią na naszą szkodę.Jeszcze jedno ,nie wolno nam wymuszać
        zwrotu wierzytelności-obojętnie jakiej-stosując przemoc lub
        grożby/art.l91par.2kk/Mimo tych"ograniczeń"mam nadzieję odzyskasz pieniążki
        stosując czyste metody-czego Ci bardzo mocno życzę.
        • gruba110 Re: OSZUKANA !! 19.06.03, 17:03
          Piszę jako gruba110 bo system nie akceptuje mojego prawidłowego hasła przy
          gruba10.

nariolla napisała:

> Z takim sposobem to radzę ostrożnie.Mogłabyś Ty z kolei zostać oskarżona o
          np
          > zniesławienie/na to też jest paragraf,z oskarżenia prywatnego/
          Kochana, zniesławić to ja bym mogła uczciwą osobę nazywając ją złodziejką itp.

A niechby mnie oszustka pozwała o zniesławienie! Mnie takim gadaniem nie
          przestraszysz, ale nie podoba mi się, że wypisujesz takie rzeczy, bo inne
          mniej odważne ode mnie dziewczyny mogą sobie - być może - pomyśleć, że lepiej
          się nie angażować, nawet w słusznej sprawie, bo na tym tylko można stracić. I
          tak też większość nas myśli przechodząc obojętnie, gdy komuś dzieje się
          ewidentna niesprawiedliwość. Widziałaś może jak oprychy nie tylko okradają ale
          i biją ludzi w tramwaju, a pasażerowie udają, że nie widzą? Nie życzę Ci,
          żebyś to Ty była tą napadniętą a osoby o Twoich poglądach, żeby stojąc obok
          Ciebie udawały, że nic się nie dzieje.

>poza tym
          > ew.naruszenie przepisów o Ust.o ochronie danych osobowych.

Bądź tak miła i dokonaj wykładni prawa wyjaśniając mi i nie tylko mi w jaki
          niby sposób naruszyłabym tę ustawę i na jakiej podstawie zostałabym
          pociągnięta do odpowiedzialności. A swoją drogą już widzę, jak prokuratura z
          urzędu albo na wniosek GIODO wytacza mi proces po tym, jakbym swoje listy
          wywiesiłam w otoczeniu oszustki!!! Od wejścia w życie tej ustawy nagminne jest
          nadużywanie jej w celu zastraszenia innych.

Jeżeli wymagamy
          > uczciwości,sami stójmy po "jasnej"stronie.
          Stoję po jasnej stronie, a po wolności praworządność jest dla mnie największą
          wartością w państwie i zawsze i wszędzie staram się, abyśmy coraz bardziej
          przybliżali się do ideału praworządnego państwa w naszym kraju. Niestety wiem
          też, jak funkcjonuje w Polsce wymiar sprawiedliwości i w jaki sposób zachowują
          się adwokaci. Czy naprawdę wierzysz, że w tym konkretnym przypadku dziewczyna
          doszłabym swoich praw przy pomocy wymiaru sprawiedliwości? Ja jestem realistką
          i w to nie wierzę, choć sama mogłabym jej napisać pozew i pomagać przed sądem.
          Wierzę, że tak, jak dopuszczalna jest w pewnych okolicznościach instytucja
          nieposłuszeństwa obywatelskiego, tak samo potrzebne i wskazane jest, aby
          obywatele wspomagali się w słusznej sprawie i murem stawali przeciwko
          bezprawiu. Potrzebna jest do tego po prostu odwaga cywilna i zdrowy rozsądek.
          Życzę Ci, aby CI ani jednego, ani drugiego nigdy nie zabrakło i proszę, abyś
          nie robiła niedźwiedziej przysługi osobom, które mają problem i tym, które
          chcą im pomóc! Oszustka czytając Twój post po prostu rośnie w siłę umacniając
          się w przekonaniu, ze włos jej z głowy nie spadnie. Obyś Ty jutro nie padła
          jej ofiarą!

Wiem,że to trochę wkurzające,ale
          > takie jest prawo,a jak sami zaczynamy stosować nieczyste metody to stajemy
          na
          > równi z tymi co je łamią na naszą szkodę.Jeszcze jedno ,nie wolno nam
          wymuszać
          > zwrotu wierzytelności-obojętnie jakiej-stosując przemoc lub
          > grożby/art.l91par.2kk/Mimo tych"ograniczeń"mam nadzieję odzyskasz pieniążki
          > stosując czyste metody-czego Ci bardzo mocno życzę.
          Wiesz, te ostatnie zdania Twojego posta - jak dla mnie to już czysta
          hipokryzja nie mówiąc już o tym, że mogłabyś nie mylić prawa z moralnością.
          Gdybyś mogła doradzić mi i oszukanej dziewczynie, jakie to niby czyste metody
          możemy wykorzystać, aby odzyskała swoje pieniążki, byłabym CI wdzięczna.
          I jeszcze jedno: Ciekawa jestem, czy określiłabyś mianem "trochę wkurzające"
          gdyby Ci ktoś pobił dziecko albo kazał mu w biały dzień zjąć markowe adidasy
          czy zegarek i oddać. Takie zdarzenia w dużych polskich miastach to też już
          norma. Już kilka razy stawałam w obronie pokrzywdzonego dziecka, raz mnie
          opluli, raz nazwali k..... Moje koleżanki tłumaczą mi, żebym tego nie robiła,
          bo kiedyś nawet mogą mnie pobić. Po Twoim poście to już rzeczywiście ręce mi
          opadają i nie wiem, czy po którejś takiej wypowiedzi nie dam za wygraną...
          • nariolla Re: OSZUKANA !! 19.06.03, 23:04
            Do Gruba lo Uważam,że nie zrozumałaś tego,co
            przekazywałam.To jest jedynie informacja,a nie wskazówka jak Ktoś ma
            postąpić.Ja nie wyraziłam opinii,nie podałam w jaki sposób Ja zachowałabym się
            w tej sytuacji.Informacja nikogo nie chroni i nie ostrzega,są to tylko znane mi
            fakty,które ew.ktoś wykorzysta lub nie.Co do tych sposobów,które zostały przez
            Ciebie nazwane hipokryzją,masz prawo jak każdy do własnego zdania.
            • gruba110 Re: OSZUKANA !! 20.06.03, 14:49
              Nariollu! Śmiem twierdzić, że znam i rozumiem te "fakty" i "informacje", o
              których napisałaś. Myślę tutaj o paragrafach, na ktore sie powołujesz, o Ust.
              o ochr.d.o., rozróżniam pojęcie prawa i moralności. POnieważ jednak nigdy nie
              przypisuję sobie atrybutu nieomylności, dlatego zaproponowałam Ci rzeczową
              dyskusję, od której się uchylasz. Jedyne czego rzeczywiście nie rozumiem, a
              mogę się tylko domyślać, to intencje jakie Tobą kierowały przy pisaniu Twojego
              posta. Chciałaś się popisać swoją znajomością prawa i wystąpić w roli
              autorytetu moralnego? Może chodziło Ci tylko o dowartościowanie własnej osoby,
              bo oprócz wyprodukowania tekstu z mnóstwem odniesień do polskiego systemu
              prawnego (miało wyglądać profesjonalnie?) nie masz ochoty albo po prostu nie
              jesteś w stanie rozpracować sprawy w kategoriach kazusu prawnego czy też pod
              kątem moralności. A co najważniejsze: Nie wydaje mi się, aby Twój post w
              jakikolwiek sposob pomógł oszukanej dziewczynie. Wręcz przeciwnie. Rzucasz pod
              nogi kłody w postaci "informacji" powodujących zamęt w głowie (bo dalej nie
              wiemy, co miałaś na myśli przytaczająć chocby tę Ust. o ochr. d.o.) a na
              koniec jakby z cynicznym uśmieszkiem niemal stwierdzasz, że pomimo
              tych "ograniczeń” oszukana może sobie poradzi i odzyska pieniądze. Bywaj więc
              Dziewczyno z Bogiem, bądź szczęśliwa i niech Ci się wiedzie! NIe żywię do
              Ciebie urazy, jednak mam małą prośbę: Nie rób ludziom w głowach więcej zamętu
              niż potrzeba. Każda z nas słyszała o ochronie danych osobowych, ale mało kto
              sczytał samą ustawę a już zupełna garstka potrafi dokonać jej wykładni. Nie
              róbmy sobie więc ze spraw, o których nie mamy pojęcia, magicznych zaklęć i nie
              szafujmy nimi ot tak bez głębszego zastanowienia.
              • yenna_m Re: OSZUKANA !! 20.06.03, 23:39
                e tam, jaka garstka wink
                czasem nawet urzednicy od GIODO sie zapędzą wink
                a nie?
          • yenna_m Re: OSZUKANA !! 20.06.03, 23:49
            ochrona danych osobowych chyba w tym konkretnym przypadku rzeczywiscie nie
            działa, ale jednak mozliwe jest skuteczne dochodzenie wierzytelnosci metodami
            prawnymi.
            Vide: dzialalnosc komorek windykacyjnych w bankach czy tez prawniczych
            kancelarii windykacyjnych.
            Da sie i metodami prawnymi dochodzic swojego.
            Naprawdę.

A gadanie o tym, jak dziala wymiar sprawiedliwosci to populistyczny belkot.
            A o postepowaniu nakazowym slyszeli na ten przyklad?

Z powazaniem
            YennaM
      • yenna_m Re: OSZUKANA !! 20.06.03, 23:44
        gruba, ale w ten sposob naruszasz czyjes dobra osobiste
        • yenna_m Re: OSZUKANA !! 20.06.03, 23:45
          znaczy się plakatując po miescie, ze oszustka jest.
    • aamo Re: OSZUKANA !! 17.06.03, 23:23
      gdzie na formum można znaleźć liste nieuczciwych emam?

dziękuję za informacje
      Aga
      • kiranna Re: OSZUKANA !! 21.06.03, 00:18
        aamo napisała:

> gdzie na formum można znaleźć liste nieuczciwych emam?
        >
        > dziękuję za informacje
        > Aga

tutaj
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=613&w=6014172
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka