Dodaj do ulubionych

Harry Potter

25.06.03, 08:47
Czy wiecie może kogo uśmierciła J.K Rowling w 5 części Harrego Pottera?
Może to głupie, że taka staruszka jak ja czyta takie książki, ale zawsze
uwielbiałam bajki i baśnie (pisałam nawet pracę na ten temat). Jeżeli ktoś
wie, niech uchyli rąbka tajemnicy bo mnie ciekawość zeżre od środka wink
Ok, wiem że ciekawość to pierwszy stopień do piekła, ale nic na to nie
poradzę wink
Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • wieczna-gosia Re: Harry Potter 25.06.03, 08:50
      Jesli ktos powie to go wykasuje..... powaznie mowie..... Kasiu boj sie Boga
      takie pytania zadawac.... ja poluje na znajomych ktorzy do Anglii jada moze
      ktorys paperbacka przywiezie wink)) Co ja mowie moze... nikt sie przyznac ie
      chce ze jedzie, bo wie ze zaraz go dopadne i KAZE mi kupic Harryego wink Pol
      roku nie bede czekac wink))
    • wieczna-gosia Re: Harry Potter 25.06.03, 08:53
      ale ale kasiu... natchnelas mnie.... na allegro zakon feniksa juz jest- 100 za
      tomik.... nie jestem debilka wink)) wytrzymam.... ale zapalencom polecam allegro
      opcja kup teraz i za 3 dni ksiazeczka w rekach. Amazon tez do Polski wysyla wink
      i ebay wink
      • adzia_a Re: Harry Potter 25.06.03, 09:04
        Ja tam poczekam pół roku, ale też bym chciałą wiedzieć, kto poszedł pod nóż wink
        Z tym, że na priv, szanując uczucia tych, którzy wolą powolną konsumpcję wink
        • wieczna-gosia Re: Harry Potter 25.06.03, 09:06
          na privach robcie sobie co chcece... ale jak tu ktos napisze... to kasuje,
          banuje, naduzywam praw moderatora itd. Jasne?

No....
          • g_kasia Re: Harry Potter 25.06.03, 10:07
            Tak jest Wasza Wysokość smile
            Tak więc jakby ktoś wiedział to proszę na priva... chociaż może niech mnie ta
            ciekawość żre... swoją drogą ciekawe, czy rzeczywiście trzeba będzie czekać
            pól roku... naiwna jestem... może to przez te bajkiwink
            A jak mnie coś trafi to też kupię książkę na allegro. Przeczytałam folwark
            zwierzęcy i Szekspira dam sobie radę i z Potterem.
            Oki zmiana wątku, kto będzie miał cynk, kiedy premiera Pottera po Polsku,
            uprzejmiście prosi się o donos wink
            A propo bajek... Szkoda, że nie mogę się nauczyć do egzaminu tak jak ci
            w "matrix'ie" wink
            Ile to by człowiek czasu i nerwów zaoszczędził ...
            Trzymajcie kciuki, pojutrze mam egzamin na studia... a ja tak bardzo
            chciałabym się dostać...
            Pozdrawiam serdecznie
            Kasia
      • ma.pi Re: Harry Potter 25.06.03, 14:31
        wieczna-gosia napisała:

> ale ale kasiu... natchnelas mnie.... na allegro zakon feniksa juz jest- 100
        za
        > tomik.... nie jestem debilka wink)) wytrzymam.... ale zapalencom polecam
        allegro
        > opcja kup teraz i za 3 dni ksiazeczka w rekach. Amazon tez do Polski
        wysyla wink
        > i ebay wink

W Kanadzie, w sklepie $25 CAD czyli ok. 60zl. Chyba zaczne handlowac na Allegro.

P.S. Jeszce nie kupilam i nie czytalam.
        • anna.michal Re: Harry Potter 25.06.03, 16:06
          W księgarni internetowej Merlin kosztuje 92zl. Są dwie wersje okładek - dla
          dzieci i dla dorosłych. Pewnie poczekam na polską wersję, chociaż te
          zapowiadane pół roku to bardzo długo.

Ania
    • anya.s Re: Harry Potter 25.06.03, 16:13
      Kupilismy piata czesc z amazona przed premiera za pol ceny - kosztowalo nas
      1800jenow, co po przeliczeniu okolo 60 zl. Jeszcze nie przeczytalam calosci,
      wlasnie meza kolej.
      O sprawach usmiercenia przeczytaj na ogolnym forum gazety (jest tam watek o
      Harrym i list WLASNIE KONCZE I ABY ZAOSTRZYC WASZ APETYT)

pozdrawiam z Japonii
      Ania
      • zuzia_i_werka Re: Harry Potter 25.06.03, 18:54
        Qrcze Dziewczyny uważajcie z czytaniem komentarzy na Gazecie o Harrym bo tam
        jest powiedziane kto zginie!!! Ja niechcący przeczytałam i o mało mnie udar nie
        strzelił!!!!! Dlaczego akurat ta postać???sad(((((( A! Można Harrego sciągnąć z
        netu ale nie wiem czy to nie jest piractwo.Pozdr!
        • g_kasia Re: Harry Potter 25.06.03, 20:46
          Zuzia ja też to czytałam i tak bardzo w szoku nie jestem. Tak myślałam, że to
          on, bo kogo innego możnaby uśmiercić bez szkody dla kolejnych części...

Piractwo piractwem, ale skąd można ściągnąć Harrego? Jeżeli możesz zostaw
          link, lub prześli mi go na priva lub gg (341417).
          Pozdrawiam cieplutko
          Kasia
    • odalie Re: Harry Potter 25.06.03, 22:12
      W Super Expressie napisali, że polski wydawca Harrego powinien przyspieszyć,
      ponieważ - według SE - tłumacz za wolno tłumaczy - i dlatego - uwaga! - należy
      dać tłumaczy trzech!!!

Byłam w szoku!!!

Najpierw w szoku, a potem uśmiałam się do łez!

Luuudzie, literatura to nie siano albo coś gorszego smile))), tego się widłami na
      akord nie przerzuca!!!

Ech, jak ja lubię SE, mój ulubiony brukowiec... smile)))

• edytkus Re: Harry Potter 26.06.03, 01:28
      Wlasnie napisalam kto zginal i zjadlo mi post, za kare chyba smile Wiecej nie
      napisze bo jeszcze komputer sie zawiesi smile
      • wieczna-gosia Re: Harry Potter 26.06.03, 07:42
        oj masz szczescie edytkus... udusilabym wlasnymi rekami.
        na gazete nie wejde (bede twarda, bede twarda...) wink)
        na amazonie tez kosztuje kolo 70 zl ale kurde shipping 10 dolcow prawie....
    • galliano Re: Harry Potter 26.06.03, 08:00
      Zwarzywszy na to ze kazda czesc ma miec swoj odpowiednik filmowy domyslam sie
      ze JK Rowling usmiercila Dumbledora, to przeciez jeden z glownych bohaterow, a
      podobno aktor ktory go gral niedawno zmarl.

A swoja droga juz nie moge sie doczekac polskiej wersji, bo z angielska to
      jednak sobie jeszcze nie poradze.

Pozdrawiam
      MOnika
      • wieczna-gosia Re: Harry Potter 26.06.03, 10:22
        pudlo galiano,
        tzn- moze i zamordowala dumbledora, ale pragne zauwazyc ze zostaly nakrecone
        dopiero 2 czesci (do 3 w porywach) a w czwartej czesci ksiazki Dumblerore
        jeszcze wystepuje. Wiec nonsensem byloby zamordowac go w piatej czesci ksiazki
        tylko dlatego ze grajacy go aktor zmarl. W koncu juz do 4 czesci filmu bedzie
        trzeba nowego znalesc wink
        • galliano Re: Harry Potter 26.06.03, 10:56
          Ha, racja Wieczna Gosiu smile)))
          Ale o tak wczesnej porze nie przyszlo mi to do głowy wink)).
          A myslałam, ze wpadłam na trop. Na zawodzie detektywa to ja pieniędzy nie
          zrobię sad(.

Pozdrawiam
          Monika
    • adzia_a Re: Harry Potter 26.06.03, 08:20
      A ja właśnie wlezę, poczytam i nic mi nie przeszkodzi smile
      Zawsze zresztą lubiłą mwiedzieć od początku, kto zamordował wink
      nie lubię za długo czekać na deser smile
      • adzia_a Re: Harry Potter 26.06.03, 10:29
        Wlazłam i się dowiedziałam ,a teraz muszę sobie przypomnieć, kto zacz wink))))
        Ja nie pamiętam treści przeczytanych książek, dlatego te co ważniejsze czytam
        po parę razy wink))))
    • edytkus Re: Harry Potter 27.06.03, 19:09
      Ale nie moge sie oprzec pokusie zeby nie napomknac ze w ksiazce jest nawet mowa
      o polskich trollach na granicy smile
      Moim zdaniem polski tlumacz odwalil (przynajmniej w pierwszej czesci) kawal
      dobrej roboty. Pier\wsza ksiazke przeczytalam po polsku a nastepne po angielsku
      i nie zauwazylam roznicy. Pierwszy raz mi sie to zdarzylo: sweitnie oddana
      atmomsfera, super polskie odpowiedniki nazw, no naprawde nie ma roznicy miedzy
      polska a angielska wersja. Kiedys probowalam czytac Sherlock'a Holmes'a w
      oryginale, ale nudy, a w polsce przecztyalam wszystko jednym tchem. Tak wiele
      zalezy od dobrego tlumaczenia. Zastanawia mnie dlaczego polski Pan Kleks nie
      odniosl takiego sukcesu jak Harry Potter bo przeceiz temat ten sam?
      • ewunia_uk Re: Harry Potter 27.06.03, 23:48
        edytkus napisała:

> Zastanawia mnie dlaczego polski Pan Kleks nie
        > odniosl takiego sukcesu jak Harry Potter bo przeceiz temat ten sam?

Pewnie dlatego, ze "Pan Kleks" nie mial za soba budzetu na kilka milionow
        funtow na cel reklamy, merchanise, marketingu.
        • wieczna-gosia Re: Harry Potter 28.06.03, 18:26
          wlasnie wycielam posta. prosze szanowna autorke by pamietala ze to forum jest
          moderowane. I mozna pewne rzeczy nazywac po imieniu, ale nadal moze to byc nie
          wulgarne.
          Z twego postu bowiem jedyne zdanie jakie nadanie sie do publikacji brzmi

"nie rozumiem jak to moze sie podobac"

wink))

Pozdrawiam wink)
          • maugosia1 Re: Harry Potter 29.06.03, 22:26
            Ech, gdybym wiedziala mialabys juz ksiazke smile) od 4 dni jestem w Polsce, a w
            Iralndii kazda ksiagarnia i supermarket zawalony po sufit. Jak ladnie poprosisz
            to skrobne do mego lubego, zeby Ci przywiozl (w polowe sierpnia, zawsze to
            kilkam tygodni, nie miesiecy) smile
            Zarliwa wielbicielka Twa
            • dorusia Re: Harry Potter 01.07.03, 11:16
              ja też uwielbiam Harrego Pottera i moja córka,która jest teraz w "letniej
              szkole magii"właśnie dzwoniła ze dostali super szaty i różdźki,i mieli już
              lekcje gry w quiddicza i język dementorów,fajna ta kolonia,i dla dorosłych też
              organizują coś na ten temat ale wiosną,zainteresowanym moge podać namiar...
              dioran@wp.pl
              • opieniek1 Re: Harry Potter 04.07.03, 21:29
                widziałam w warszawie Harry'ego po 89,90 w księgarni. Napiszcie mi na priva,
                kto zginął. Nie mam czasu na czytanie teraz a chcę wiedzieć koniecznie! Please.
                opieniek@poczta.onet.pl
    • ania.freszel Re: Harry Potter 28.06.03, 16:37
      wiecie co, a mnie to nic nie obchodzi...Zygam Harrym Poterem i calym tym
      gownianym zamieszaniam kolo tego scierwa (przepraszam za slowa ale pewne rzeczy
      nazywam po imieniu). Nie wiem jak Wy ja nie rozumiem co sie komus w tym podoba
      O i tyle
      AF
    • carlafehr Re: Harry Potter 06.07.03, 17:01
      A gdzie to ogólne forum gazety i te opinie, bom coś ciemna i nie mogę
      znaleźć ... sad Albo może ktoś na priva mi napisze, kto został uśmiercony??

Pzdr.
      MonikaS
    • carlafehr Re: Harry Potter 06.07.03, 17:23
      już znalazłam.
    • sandraw Re: Harry Potter 13.07.03, 08:21
      Niestety z braku pieniędzy ściągnęłam z sieci i wydrukowałam sobie.
      Ale nie napiszę kto zginął, chociaż Dumbledore ma się świetnie, i jak
      najbardziej żyje.
      Książka- jak poprzednie części- fantastyczna, trochę może za dużo ciemnych
      mocy, zabijania, strachu... ale cóż, Harry też już dorasta. Acha, w książce
      wątek erotyczny!! smile (mój mąż tak mówi).
      Polecam.
      • anna.michal Re: Harry Potter 13.07.03, 10:38
        A jesteś pewna, że ściągnełać właściwą wersję? Bo jest ich kilka i z tego co
        czytałam na forum gazety i co sprawdziłam to wersja, która prawdopodobnie jest
        prawdziwa jest w formacie rtf. A wątek erotyczny jest raczej w tej wersji
        nieoficjalnej, autorstwa wielbicieli Pottera. Jak weźmie się pod uwagę, że jest
        to raczej książka dla dzieci niż dorosłych to jest to tym bardziej
        prawdopodobne.

Pozdrawiam

Ania
        • fringilla Re: Harry Potter 13.07.03, 11:35
          Rany, ja muszę wiedzieć, bo czytam córce i te ostatnie częsci muszę trochę
          moderować. Przy każdej zarzekam się że Natala jest na to jeszcze za młoda, ale
          w końcu ulegam i teraz czytam jej czwartą, a ona już: Mamo, kto zginie w
          piątej? Idę na forum gazety. A, i prosze o namiar na te kolonie, brzmi
          fantastycznie: agata@autoklub.pl
          Pozdr Agata
          • fringilla Re: Harry Potter 13.07.03, 11:41
            Przeczytałam i jestem załamana sad
            Pozdr. Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka