p_swiat 11.07.03, 20:03 Drogie mamy Moja córcia ma 8,5 miesiaca waży 8,5 kg i kupiliśmy jej fotelik samochodowy od 0-18 kg czy powinna jeździć przodem czy tyłem do kierunku jazdy????? bardzo pilna sprawda bo wybieramy się w długą drogę Pola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzia_i_werka Re: Jazda w foteliku 11.07.03, 20:16 Myślę,że spokojnie możesz ustawić go przodem Te 500g to żadna różnica a jeśli masz w planach długą podróż to dziecko jadące przodem będzie o wiele spokojniejsze. Moja mała strasznie rozrabiała jak była tyłem-od momentu odwrócenia(5mies 8kg) problem dziecka w samochodzie przestał istnieć Dużo jeździmy a mała nigdy nie płacze! Dodam,że tyłem nie mogła nawet wyprostować nóg Pozdrawiam i udanej podróży! Odpowiedz Link Zgłoś
carlafehr Re: Jazda w foteliku 11.07.03, 20:21 Tyłem, jak najdłużej ię da (tzn w zależności od wagi i wzrostu dziecka podanej przez producenta. niektórzy producenci doopuszczają nawet do 13 kg - wszystko jednak zależy od fotelika, jaki masz.) pozycja tyłem w kierunku jazdy jest dużo bezpieczniejsza dla dziecka w razie wypadku - chodzi tu głównie o ochronę kręgów szyjnych. U niemowląt ze względu na dużą głowę i słabe mięśnie może dojść w razie poważnego wypadku nawet do przerwania kręgów szyjnych - stąd zalecenie jazdy tyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
p_swiat Re: Jazda w foteliku Chicco Vector 11.07.03, 21:32 kupilismy z mężem Chicco Vector zresztą ten na promocji, szczerze powiedziawszy średnio jestesmy zadowoleni nawet zastanawiamy się nad zwrotem - ale to inny temat fotelik ten nadaje sie do ustawienia tyłem do kierunku jazdy, niestety pracownicy sklepu Chicco w Krakowie nie potrafią doradzić i poinformować jak dziecko ma jeździć Odpowiedz Link Zgłoś
carlafehr Re: Jazda w foteliku 11.07.03, 22:01 W instrukcji obsługi fotelika powinno być napisane, do jakiej wagi dziecko może jeździć tyłem w tym foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Jazda w foteliku 12.07.03, 03:49 Dziecko powinno jezdzic tylem co najnmniej do ukonczenia jednego roku i osiagniecia ok. 9.5kg (niestety nie pamietam dokladnie, odpowiednik 25lb amerykanskich). Uwaga, jesli dziekco osiagnie dana wage przed rokiem lub na odwrot (czyli najpierw rok potem waga) i tak musi jezdzic tylem. Najbezpieczniej jest poczekac az dziecko osiagnie ok. 15kg (znowu nie pamietam, ale to odpowiednik amrykanskich 35lb). Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Jazda w foteliku 12.07.03, 08:50 Tylko niech ktoś mi powie, gdzie mają się zmieścić nogi 11 - kilogramowej dwulatki )))(25 funtów to chyba z 12,5 kg). No, może w amerykańskim krążowniku szos. Edytkus, przejdź na nasze realia . Dopóki dziecko może prostować nóżki i nie przeszkadza mu w tym tylne siedzenie, jak najbardziej powinno jeździć tyłem. Ale jeśli z powodu niewygody ma całą długą drogę przepłakać i protestować przeciwko fotelikowi to chyba lepiej, żeby jechało przodem, zwłaszcza, że jadąc tyłem za cały widok ma oparcie siedzenia. Pozdrawiam, skarolina Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Jazda w foteliku 12.07.03, 15:11 skarolina napisała: > Tylko niech ktoś mi powie, gdzie mają się zmieścić nogi 11 - kilogramowej > dwulatki )))(25 funtów to chyba z 12,5 kg). No, może w amerykańskim > krążowniku szos. Edytkus, przejdź na nasze realia . > > Dopóki dziecko może prostować nóżki i nie przeszkadza mu w tym tylne > siedzenie, jak najbardziej powinno jeździć tyłem. Ale jeśli z powodu niewygody > ma całą długą drogę przepłakać i protestować przeciwko fotelikowi to chyba > lepiej, żeby jechało przodem, zwłaszcza, że jadąc tyłem za cały widok ma > oparcie siedzenia. > Czy Ty wyobrazasz sobie ze amerykanskie foteliki sa wielkosci foteli salonowych? ) Moje dziecko juz teraz ma ugiete nogi, ale troche niewygody w porownaniu ze smiercia czy paralizem kazdy zniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
p_swiat Re: Jazda w foteliku 12.07.03, 08:48 Dziękuje bardzo za informacje i jednak przekładamy z mężem fotelik tyłem do kierunku jazdy - bo zeczywiście nie mam przekonania co do bezpieczeństwa - córcia jest jeszcze mała i ma słabiutki kręgosłup przy niewielkim zachamowaniu główka leci do przou z tad moja obawa o kręgi szyjne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś