Dodaj do ulubionych

Jazda w foteliku

11.07.03, 20:03
Drogie mamysmile
Moja córcia ma 8,5 miesiaca waży 8,5 kg i kupiliśmy jej fotelik samochodowy
od 0-18 kg czy powinna jeździć przodem czy tyłem do kierunku jazdy?????
bardzo pilna sprawda bo wybieramy się w długą drogę
Pola
Obserwuj wątek
    • zuzia_i_werka Re: Jazda w foteliku 11.07.03, 20:16
      Myślę,że spokojnie możesz ustawić go przodemsmile Te 500g to żadna różnica a
      jeśli masz w planach długą podróż to dziecko jadące przodem będzie o wiele
      spokojniejsze. Moja mała strasznie rozrabiała jak była tyłem-od momentu
      odwrócenia(5mies 8kg) problem dziecka w samochodzie przestał istniećsmile Dużo
      jeździmy a mała nigdy nie płacze! Dodam,że tyłem nie mogła nawet wyprostować
      nógsmile Pozdrawiam i udanej podróży!
    • carlafehr Re: Jazda w foteliku 11.07.03, 20:21
      Tyłem, jak najdłużej ię da (tzn w zależności od wagi i wzrostu dziecka podanej
      przez producenta. niektórzy producenci doopuszczają nawet do 13 kg - wszystko
      jednak zależy od fotelika, jaki masz.) pozycja tyłem w kierunku jazdy jest dużo
      bezpieczniejsza dla dziecka w razie wypadku - chodzi tu głównie o ochronę
      kręgów szyjnych. U niemowląt ze względu na dużą głowę i słabe mięśnie może
      dojść w razie poważnego wypadku nawet do przerwania kręgów szyjnych - stąd
      zalecenie jazdy tyłem.
    • p_swiat Re: Jazda w foteliku Chicco Vector 11.07.03, 21:32
      kupilismy z mężem Chicco Vector zresztą ten na promocji, szczerze
      powiedziawszy średnio jestesmy zadowoleni nawet zastanawiamy się nad zwrotem -
      ale to inny temat fotelik ten nadaje sie do ustawienia tyłem do kierunku
      jazdy, niestety pracownicy sklepu Chicco w Krakowie nie potrafią doradzić i
      poinformować jak dziecko ma jeździć
    • carlafehr Re: Jazda w foteliku 11.07.03, 22:01
      W instrukcji obsługi fotelika powinno być napisane, do jakiej wagi dziecko może
      jeździć tyłem w tym foteliku.
    • edytkus Re: Jazda w foteliku 12.07.03, 03:49
      Dziecko powinno jezdzic tylem co najnmniej do ukonczenia jednego roku i
      osiagniecia ok. 9.5kg (niestety nie pamietam dokladnie, odpowiednik 25lb
      amerykanskich). Uwaga, jesli dziekco osiagnie dana wage przed rokiem lub na
      odwrot (czyli najpierw rok potem waga) i tak musi jezdzic tylem.
      Najbezpieczniej jest poczekac az dziecko osiagnie ok. 15kg (znowu nie pamietam,
      ale to odpowiednik amrykanskich 35lb).
      • skarolina Re: Jazda w foteliku 12.07.03, 08:50
        Tylko niech ktoś mi powie, gdzie mają się zmieścić nogi 11 - kilogramowej
        dwulatki smile)))(25 funtów to chyba z 12,5 kg). No, może w amerykańskim
        krążowniku szos. Edytkus, przejdź na nasze realia smile.

Dopóki dziecko może prostować nóżki i nie przeszkadza mu w tym tylne
        siedzenie, jak najbardziej powinno jeździć tyłem. Ale jeśli z powodu niewygody
        ma całą długą drogę przepłakać i protestować przeciwko fotelikowi to chyba
        lepiej, żeby jechało przodem, zwłaszcza, że jadąc tyłem za cały widok ma
        oparcie siedzenia.

Pozdrawiam,
        skarolina
        • edytkus Re: Jazda w foteliku 12.07.03, 15:11
          skarolina napisała:

> Tylko niech ktoś mi powie, gdzie mają się zmieścić nogi 11 - kilogramowej
          > dwulatki smile)))(25 funtów to chyba z 12,5 kg). No, może w amerykańskim
          > krążowniku szos. Edytkus, przejdź na nasze realia smile.
          >
          > Dopóki dziecko może prostować nóżki i nie przeszkadza mu w tym tylne
          > siedzenie, jak najbardziej powinno jeździć tyłem. Ale jeśli z powodu
          niewygody
          > ma całą długą drogę przepłakać i protestować przeciwko fotelikowi to chyba
          > lepiej, żeby jechało przodem, zwłaszcza, że jadąc tyłem za cały widok ma
          > oparcie siedzenia.
          >

Czy Ty wyobrazasz sobie ze amerykanskie foteliki sa wielkosci foteli
          salonowych? smile) Moje dziecko juz teraz ma ugiete nogi, ale troche niewygody w
          porownaniu ze smiercia czy paralizem kazdy zniesie.
    • p_swiat Re: Jazda w foteliku 12.07.03, 08:48
      Dziękuje bardzo za informacje i jednak przekładamy z mężem fotelik tyłem do
      kierunku jazdy - bo zeczywiście nie mam przekonania co do bezpieczeństwa -
      córcia jest jeszcze mała i ma słabiutki kręgosłup przy niewielkim zachamowaniu
      główka leci do przou z tad moja obawa o kręgi szyjne
      Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka