jaga38 28.07.03, 16:27 Czy jest taka możliwość aby dziecko miało jednego chrzestnego? Chrzestną mamy wybraną ale jest problem z chrzestnym. aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabelix Re: Jeden chestny 28.07.03, 16:52 chyba musza byc dwie osoby wprowadzajace... nie jest powiedzialne ze ma to byc kobieta i mezczyzna, moga to byc osoby tej samej plci... wiec moze znajdziecie druga "matke"? iz Odpowiedz Link Zgłoś
xena_music Re: Jeden chestny 29.07.03, 01:30 Chrzestnych powinno być dwoje, i raczej obu płci. Przecież mówi się RODZICE CHRZESTNI. Z reszta chrzestni są po to by w wypadku jakiegoś nieszczęścia być dla dziecka podpora, a w życiu różnie się zdarza... pozdrawiam xena Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Jeden chestny 29.07.03, 13:43 chrzestni obu płci, patrz tu: www.mateusz.pl/pow/030106.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ashia_j Re: Jeden chestny 29.07.03, 15:00 Witaj, moja córeczka ma dwie matki chrzestne i wcale nie było z tym problemów. Najpierw oczywiście pytaliśmy księdza czy to jest praktykowane i dopuszczalne i nie widział żadnych przeciwskazań, choć stwierdził że to rzadka sytuacja ale sie zdarza. Wyszliśmy z założenia ,że lepiej mieć dwie matki chrzestne z prawdziwego zdarzenia niż "naciaganego" ojca chrzestnego. Pomysl o tym Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetalelonek Re: Jeden chestny 31.07.03, 12:08 Nie to nie jest tak ze sa dwoje chrzestni- jezeli dziecko ma miec dwoch chrzestnych jednej plci to jest tak ze ma JEDNA chrzestna a druga osoba jest swiadkiem - czyli PRAWIE czyni obowiazki chrzetne-go ! Ale jak nabardziej moga byc chrzesni tzn chrzetn/ya jednej plci a druga osoba swiadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
malpig Re: Jeden chestny 01.08.03, 14:22 Hej, W czerwca odbyły się chrzciny naszej pociechy z udziałem TYLKO matki chrzestnej. Nie było żadnego problemu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
halina_mama_leny Re: Jeden chestny 06.08.03, 11:44 Hmm, moje dziecko bylo chrzczone w Austrii, kraju , jak wiadomo arcykatolickim , i tam powszechnie ma sie tylko jednego chrzestnego (chrzestna), raczej dwoje to anomalia (chociaz niektorzy z tamtejszych zartowali, ze to dobry pomysl z uwagi na podwojna ilosc prezentow ), a prawo kanoniczne raczej we wszystkich krajach jest takie samo... Pozdrawiam H. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagleb Re: Jeden chestny 06.08.03, 12:02 niestety prawo kanoniczne nie jest identyczne we wszystkich krajach wiele spraw jest regulowanych lokalnie, z tego co wiem normą we Francji np jest indyk na stole wigilijnym a u nas obowiązuje post myślę, że najlepiej po prostu zadzwonić do parafii w której dziecko ma być chrzczone, bądź udać się do kancelarii osobiście i zapytać bo co byśmy tu nie powiedziały decyzja i tak należy do proboszcza Kasia mama Jasia Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Jeden chestny 08.08.03, 10:04 U nas kazdy synek ma jednego chrzestnego. Nie sadze, zeby to bylo regulowane lokalnie - prawo kanoniczne jest jednakowe w obrebie kosciola rzymsko-katolickiego, a zwyczaje typu indyk na stole albo ryby nie maja z nim wiele wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś