gacusia1 A dlaczego by nie??? 23.12.07, 17:22 Choinka jest tradycja swiecka.Niech maja najpiekniejsza!Prezenty- dlaczego nie???Czyz nie jest milo dostawac upominki? Wigilia???Nie sadze,ze ONI tak ja nazywaja-po prostu kolacja w gronie rodziny i przyjaciol. Nie mamy w domu pralki wiec pierzemy w pralni.Pralnie prowadza ludzie z Indii.Wszystkie sklepy,urzedy,banki przystrojone,a pralnie- NIE.Wiecia jak dziwnie w ten swiateczny czas znalezc sie w miejscu,gdzie nawet galazki,jednej bombki,kokardki,lampki... Smutno,nijak... Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: Dlaczego niewierzacy obchodza te swieta????? 23.12.07, 22:14 narodziny wolnej woli. Co gorsza, niektórzy wierzący stosują środki antykoncepcyjne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Dlaczego niewierzacy obchodza te swieta????? 24.12.07, 00:22 To rzeczywiscie straszne. (nawiasem mowiac, jak sa "wierzacy", ale protestanci, to nic w tym nagannego nie ma )) Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: Dlaczego niewierzacy obchodza te swieta????? 24.12.07, 14:26 lepiej wierzyć w cokolwiek, zawsze to tłumaczy obchodzenie Wigilii ;- )) Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dlaczego niewierzacy obchodza te swieta????? 24.12.07, 14:43 Hm, moze dlatego, ze lubią. A ja, pouczona przez parę osób z tego forum, ze to nie moje święta, postanowiłam w tym roku spędzić je zamknięta w pokoju, podczas gdy moje dzieci i mąż będą świętować Wigilię, która do nich wyłącznie należy. Będą w ten sposób mieli prawdziwie chrześcijańską Wigilię. Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 verdana? 25.12.07, 15:02 i schowałaś się w jakiś kącik coby niewiearą nie straszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: verdana? 25.12.07, 17:51 Nie, i zostałam ukarana przez wyższa istotę. Kot zachorował i musiałam dziś rano, zamiast świątecznego śniadania lecieć z nim do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: verdana? 25.12.07, 20:18 ujjj] ale pomyśl, że może sprawca wszystkiego chciał Twoją wątrobę uratować ? co kocinie się stało biednej? przekaż mu głaski od mojej czwórki kosmatych ogonów Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: verdana? 25.12.07, 22:24 Kot zaczął wymiotować krwią. No, ale nie zgrzeszyłam ciężko, bo okazało się, ze jak szybko dostał leki, to nic poważnego. Za to weterynarz bardzo mnie chwalił za czujność i szybką reakcje, ze nie zaczekałam na "po świętach", bo po świętach mogło być po kocie. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: verdana? 25.12.07, 22:38 może kot podczytywał jakies "życzliwe" forum... pozdrawiam zamknięte u siebie i koty! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Dlaczego niewierzacy obchodza te swieta????? 25.12.07, 12:41 Ponieważ Święta Bożego Narodzenia, oprócz wymiaru religijnego (dla mnie bardzo ważnego), mają jeszcze wymiar tradycyjny, rodzinny, duchowy (nie każda duchowośc musi byc połączona z religią). Niewierzący świętują spotkanie z rodziną, początek wydłużania się dnia (to w końcu przesilenie zimowe, a nie rzeczywista data narodzin Chrystusa zdecydowały o umiejscowieniu świąt w ciągu roku i chyba różne inne religie też mają jakieś święta około tego czasu) i wszystko inne pozytywne, co wiążą z tymi świętami. Dla nas wierzących mają one wymiar religijny i on się wysuwa przed inne (u niektórych przynajmniej), ale nie mamy monopolu na Boże Narodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Dlaczego niewierzacy obchodza te swieta????? 25.12.07, 22:48 a dlaczego wierzący uprawiają seks przed ślubem??? no jak oni mogą? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Dlaczego niewierzacy obchodza te swieta????? 25.12.07, 22:52 nie czytam dyskusji, wiec moze mnie ktos ubiegl niewierzacy dlatego obchodza te swieta, bo staly sie one czescia kultury masowej szkoda, ze nie zapytalas, dlaczego niewierzacym zostal narzucony przez KK (poprzez mocne lobbowanie i ustawodastwo pozniejsze na rzecz) katolicki swiatopoglad w kwestii np aborcji? no tqk sier akurat sklada, ze zyjemy w kraju o katolickich korzeniach, gdzie chorzescijanstwo w duzym stopniu ksztaltuje postawy, kulture, wplywa na zwyczaje i niewierzacy tez chwytaja atmosfere swiat bo niby dlaczego nie mieliby usiasc w wigilie do swiatecznej kolacji wspolnie z rodzina i np pozyczyc sobie zdrowia i pomyslnosci? widzisz sensowny powod, zeby im tego zabronic? ja nie poza tym masa w tym kraju niewierzacych, ktorzy niewierzacymi zostali, bo odeszli od kosciola i byla to ich decyzja, jednak nie zrezygnowali, jako osoby wychowane w duchu chrzescijanskim, ze zwyczajow swiatecznych wyniesionych z domow rodzinnych zmrozilo mnie to pytanie trąci jakas zasciankowoscia i totalnym brakiem tolerancji dla innego czlowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Dlaczego niewierzacy obchodza te swieta????? 27.12.07, 22:45 Ale Cię to dziwi, jk3377 Wolne i tka mają bo tak jest w naszym kraju - Święta katolickie są wolne od pracy,ciekawe dlaczego Święta innych religii nie. Ale to nie mój problem, bo nie wyznaję żadnej religii, a jednak choć Cię to tak dziwi Boże Narodzenie i Wielkanoc obchodzę. (spokojnie, innych Świąt już nie i nie wiem po co są i o co w nich chodzi np. Boże Ciało, ale też jest wolne - fajnie!) U nas nie obchodzimy tego wydarzenia jakim było narodzenie Jezusa czy jego zmartwychwstanie, po prostu jako Święto rodzinne - tradycja, spotkanie z bliskimi, podzielenie się opłatkiem jako wyrazy uczuć do najbliższych, życzymy im czegoś dobrego na Nowy Rok, jesteśmy ze sobą. A Mikołaj to obowiązkowo, przecież jak są dzieci w rodzinie to muszą być prezenty (ale u nas dostają wszyscy, i duzi i mali) Ja nawet lubię posłuchać kolęd i ponucić fragmenty które znam, ale nie przeżywam tego w żaden religijny sposób, nie modlę się i nie chodzimy na pasterki. I uważam, że mam prawo do takiego obchodzenia i przeżywania Świąt jak chcę! Odpowiedz Link Zgłoś