kali_pso 05.03.08, 22:36 ..na podstawie opowiadania Kinga- oglądał juz ktoś? A może czytałP Jak dla mnie- ciarki-koszmarki...zakończenie jest przerażające..cały King..pozostawia dużo wyobraźni człowiekaP Lubicie go jako autora? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawka74 Re: Najnowsza -Mgła... 05.03.08, 22:37 bardzo lubicie "Mgły" nie czytałam - jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
agysa Re: Najnowsza -Mgła... 06.03.08, 09:07 Kinga uwielbiam, jak nie książka to film rewelacja. Mgły nie czytałam i też nie oglądałam, ale nie wiem czy wybiorę się do kina bo normalnie boję się horrorów. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Najnowsza -Mgła... 06.03.08, 10:58 Kinga czytałam prawie wszystko - oprócz cyklu Mroczna Wieża, bo za bardzo jest w stylu powieści fantasy, których nie lubię. Najbardziej kocham jego powieści rozgrywające się "tu i teraz", w normalnych codziennych okolicznościach, gdzie wszystko niby takie zwyczajne, a tu nagle ... Mgłę oczywicie czytałam, najlepsza jest pierwsza połowa, potem wszystko staje się trochę zbyt dosłowne, no i te przeróżne stwory wyłążące z mgły są przez tę dosłowność takie trochę jak z bajki dla dzieci. Filmu nie widziałam i szczerze powiedziawszy nie pragnę, bo większość ekranizacji Kinga jest do du..., pomijając może tylko Lśnienie (to pierwsze, z Nicholsonem, a nie ten chłam telewizyjny, którey powstał nie wiadomo po co) i Carrie (rewelacyjna Sissy Spacek!) Udane też są ekranizacje powieści "niehorrorowe", jak np. Skazani na Shawshank, Dolores Clairborne (wspaniała Cathy Bates), Zielona mila i Ciało (tzn. film ma chyba inny tytuł, podałam tytuł opowiadania). Tak więc - znając Mgłę jako powieść - nie spodziewam się niczego dobrego po filmie na jej podstawie. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Najnowsza -Mgła... 06.03.08, 12:46 Do udanych ekranizacji dodałabym jeszcze "Misery" z Kathy Bates :o) Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Najnowsza -Mgła... 06.03.08, 20:20 Mgłę czytałam-świetne opowiadanie. Wiele jego "dzieł" do mnie nie przemawia ale to akurat mi sie spodobało i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: Najnowsza -Mgła... 06.03.08, 22:05 Ja uwielbiam!!A "Zielona mila" poprostu boska!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś