asiab_2004 28.03.08, 22:21 Ja jestem pewna ze chce je mieć !!!! Pragne jak niczego na swiecie~!!! mąż z pewnymi obawiami, głównie aspekt ekonomiczny. powiedzcie kobiety czy przekonywac meza czy czekac az sam dojrzeje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duveen Re: decyzja o 2 dziecku 28.03.08, 22:22 jaka roznica wieku, stan materialny zalezy jak lezy ... Odpowiedz Link Zgłoś
asiab_2004 Re: decyzja o 2 dziecku 28.03.08, 22:25 my po 30 lat. córa 5. 2 samochody i 80 m2 mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
asiab_2004 Re: decyzja o 2 dziecku 28.03.08, 22:26 wiem ze nic na sile i nic takiego nie robie. ale cos chyba moze jakos podswiadomie zrobic czy tego wywolac u niego jakies uczucia. glupia jestem Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: decyzja o 2 dziecku 28.03.08, 22:28 Ekonomicznie stoicie nieźle więc pozostaje tylko z małżonkiem pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
asiab_2004 Re: decyzja o 2 dziecku 28.03.08, 22:34 gadałam gadałam. i na razie nic z tego nie wynika. musze chyba poczekac az sie sam przekona. to charakter z serii "jak mnie ktos przekonuje to stane murem' a i tak wkrótce to mija. chcialabym zajsc w ciaze latem w wakacje. teraz musze badania zrobic bo oddawalam komorki jajowe Odpowiedz Link Zgłoś
asiab_2004 Re: decyzja o 2 dziecku 28.03.08, 22:53 to było juz 2 lata temu. ktos potrzebowal Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 a co to jest niezle stanie ekonomiczne? 29.03.08, 13:46 2 fury i mieszkanie? nie wiesz czy na kredyt czy nie? czy pani pracuje czy nie? nie wiesz czy auta to ruiny czy najnowsze merce. auto i chata nie swiadcza jeszcze o niczym dodaj do pytan czy maja prace, jakie maja zarobki, czy pani ma normalny macierzynski? Odpowiedz Link Zgłoś
pomponik30 Re: decyzja o 2 dziecku 29.03.08, 00:22 Ja bym poczekala az maz dojrzeje. W koncu to Wasza wspolna decyzja, dziecko powinno byc wyczekane i chciane przez oboje rodzicow. U nas jest podobny problem, mamy juz 3 letnia coreczke i chcielibysmy drugie dziecko, zwlaszcza ze mala uwielbia dzieci i towarzystwo. Niestety nie mamy wlasnego mieszkania, ja po pierwszej ciazy dostalam wypowiedzenie i dlugo nie moglam znalezc nowej pracy i teraz mam stresa ze sytuacja sie powtorzy... i to wszystko nas powstrzymuje przed ruszeniem do dzialania w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
indianerka Re: decyzja o 2 dziecku 29.03.08, 11:02 Ja mam dwójkę ale o małej różnicy wieku / z powodu komplikacji po porodzie musiałam zdecydowac sie na drugie dziecko w takim terminie by urodzić do 2,5 roku po pierwszym porodzie / teraz nie mam już mozliwosci urodzenia 3 dziecka. Moi synkowie mają 6 i 5,5 roku. Miałam wielki dylemat, mąz godzinami się głowił i sie zastanawialiśmy poniewaz nie mieliśmy mieszkania - mieszkaliśmy w wynajętym. Ja miałam prace na czas określony a mój mąż był wojskowym ale jednostka szła do likwidacji więc nie wiadomo było jak to będzie - kolejne dziecko to ogromna odpowiedzialność. Tak się złozyło, że kuzynka urodziła drugie swoje dziecko i mój mąż został chrzestnym i mała go zaczarowała... Nie ma tego złego. Mój mąż znalazł sobie pracę po likwidacji jednostki i dobrze teraz zarabia, ja niedawno otworzyłam firmę, robię bizuterię a rok temu kupilismy mieszkanie w bloku powojskowym gdzie maz pracował - naprzeciw jego kancelarii do tego Teraz nie wyobrażam sobie że mogliśmy nie zdecydować sie na drugie dziecko. Mała Julcia nam pomogła podjąć decyzję i dziękujemy jej za to z całego serca... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: decyzja o 2 dziecku 29.03.08, 11:19 Nam z każda ciąza poprawiała sie sytuacja finansowa. Po trzecim kupilismy mieszkanie. Nie wiesz co będzie za kilka lat i to jak macie teraz nie musi byc wyznacznikiem przyszłości. A za kilka lat może być za późno na dziecko. Za przykład dam ci znajomych- oboje pracowali, kupili mieszkanie, 2 samochody i stwierdzili czas na dziecko. I co? Gdy ona był ma macierzyńskim jego zwolnili. Dosc szybko znalazł prace ale tez zaraz zdecydowali się na drugie dziecko bo stwierdzili że liczenie na dobra passe i planowanie nie zwsze się udaje. Pracuja nadal, juz nie tak wariacko. Niedawno urodziło im sie trzecie dziecko. I sami mówią że gdyby nie kłopoty finansowe po pierwszym dziecku to nie wiadomo czy zdecydowaliby sie na drugi nie mówiąc o trzecim. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: decyzja o 2 dziecku 29.03.08, 13:41 ja powiem tak - nie zmuszaj bo efekt moze byc odwrotny. u mnie wyglada to tak, ze maż namawiał mnie na nastepne dziecko ok 3 miesiecy po urodzeniu sie córki (teraz córka ma prawie 18 miesiecy). i kazda jego uwaga na ten temat budziła we mnie złosc, bo ja nie byłam na to gotowa. i nie chciałam nawet na ten temat rozmawiac czy myslec o tym. w tej chwili mysle o kolejnym dziecku, mam juz pewne plany kiedy chciałabym sie zaczac o nie starac ale nadal mnie wkurza gdy mąż chce przyspieszyc moja decyzje. ja wiem, ze to w sumie nasza wspólna decyzja ale ja jeszcze potrezbuje troche czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 ale po co go w ogole pytac? 29.03.08, 13:45 zaaranzuj wpadke, jak juz bedzie to bedzie i maz pokocha i zapewne oszaleje ze szczescia tak to sie robi drogie dziecko - nawet jak maz nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: decyzja o 2 dziecku 29.03.08, 13:48 wydaje mi sie ze maz mysli po prostu racjonalnie, zna bilans zyskow i strat, a nie tak jak zona - tylko czysta chcica, a potem niech sie dzieje co chce. brawa dla takich mezow. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: decyzja o 2 dziecku 29.03.08, 19:01 Brawa dla takich mezow ... jasne, tylko wynik jest taki, ze wlasnie takie odpowiedzialne jednostki nie chca sie rozmnazac, a te mniej odpowiedzialne nadrabiaja cala statystyke. Moj M tez mial ekonomiczne watpliwosci caly czas, i pewnie do konca tego wcielenia by sie ich nie pozbyl. Tylko ze oprocz ekonomii, istnieje jeszcze biologia. Powiedzialam ze zamieniam antykoncepcje na prokoncepcje a on moze w tym czasie wziac na wstrzymanie albo zaczac sie przyzwyczajac do mysli o potomku. M sie zgodzil przyzwyczajac do mysli, potem przezyl miesiac w szoku ekonomicznym (dwie kreski na tescie tak na niego wplynely), a teraz juz mu lepiej i pewnie do porodu zupelnie zapomni te najgorsze scenariusze Ekonomia w naszym wydaniu wyglada mniej-wiecej tak: kredyt na dom splacony prawie w 2/3, dwa auta (nowe i stare) oba juz nasze, oboje pracujemy, ja mam zapewniony maciezynski i mam gdzie z niego wrocic. Biologia w naszym wydaniu: 34 lata i moje silne postanowienie ze jesli juz to rodze przed 35 urodzinami, a po tym terminie zamykam linnie produkcyjna bez wzgledu na wyniki finansowe Odpowiedz Link Zgłoś
o-lcia Re: decyzja o 2 dziecku 29.03.08, 21:20 A u nas maz nie chcial jeszcze pierwszego dziecka(razem od osmu lat),ale "zrobilam go sobie sama")) i co -OSZALAL na punkcie malej i dziekuje mi ze tak postapilam Najgorsze jest to,ze ja mowie coraz czesciej o drugim dziecku-mala ma 6miesiecy.Ale teraz jest madrzejszy i zrobic sobie drugie dziecko nie bedzie tak latwo. Trzeba obmyslec strategie. Odpowiedz Link Zgłoś