loola_kr 14.05.08, 22:15 U nas pani na zebraniu zapowiedziała, że szkoła nieczynna. Tzn nauczyciele przychodzą ale nie uczą. Dzieci zostają w domu. Czy tak jest we wszystkich szkołach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 14.05.08, 22:17 Pierwsze słyszę.. Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 14.05.08, 22:25 OJ podobnie jak poprzedniczka 1 slysze. Ale gdyby cos sie zmienilo to napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 14.05.08, 22:29 to może jest jakieś lokalne starjkowanie... w Małopolsce... Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 14.05.08, 22:31 ZNP jest organizatorem tego strajku. I ma on charakter ogólnopolski, ale o ewentualnym strajku musi zadecydowac rada pedagaogiczna, więc nigdy nie wiadomo czy rada wyraziu aprobatę czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
igusiak Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 17.05.08, 12:45 nie ja też o tym słyszałam, ale ucząca mnie pani prof. mówiła,że ma być referendum nauczycielstwa- czy są za czy przeciw strajkowi... Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 14.05.08, 22:29 W mojej placówce- strajk. W szkole syna? Nic nie słyszałam... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 14.05.08, 23:10 U nas w szkole - tam gdzie uczę - strajk we wtorek 27. Ja na szczęści jestem na pół etatu i we wtorki i tak zawsze strajkuję, bo miałabym dylemat, jako że zgadzam się tylko z częścią postulatów (np. nie zgadzam się z postulatem utrzymania wcześniejszej emerytury) i nie przepadam za ZNP. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata9 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 06:38 U nas też oczywiście - to strajk ogólnopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 07:28 jako że zgadzam się tylko z częścią postulatów Mam tak samo Ale uważam, że warto strajkować, chciażby dlatego, żeby wypracować rozsądny kompromis między propozycjami rządu a postulatami nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 06:41 U nas nie. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 09:18 Ja jestem z podlasia i u nas też 27 bedzie strajk we wszystkich szkołach i przedszkolach, strajk jest ogólnopolski i z tego co wiem nie biora udziału tylko szkoły prywatne.może wy sie lepiej zapytajcie bo potem 27 możecie się zdziwić przed zamkniętą szkołą Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 09:29 A ja jeszcze nic nie wiem. Za to dzieci w szkole maja takie haslo: "Strajkujemy, uczyc sie nie bedziemy!". Matko... Wczoraj moja corka mi to wyrecytowala, tlumaczac, ze na przerwach dzieci ukladaja takie rozne rymowanki... Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 09:47 zachodniopomorskie-starjkują, córa juz ponad tydzień temu przyniosła karteczkę,ze szkoła i swietlica nieczynne 27 maja-to ponoć ogólnopolski strajk ,wiec moze niektóre mamy zosaną wziete z zaskoczenia, moze sie dopytać warto???? Odpowiedz Link Zgłoś
blanka_32 [...] 15.05.08, 13:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kawad Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 13:25 Blanka, nie wkładaj kija w mrowisko. Pracowałaś w szkole? Pewnie nie. Po co wypowiadasz się na temat, o którym nie masz pojęcia. Nauczyciele NIE STRAJKUJĄ tak jak mogliby (przykład poczty), zachowują się przyzwoicie wobec uczniów (mogliby strajkować podczas matur) i może dlatego właśnie nikt ich nie zauważa. Listonosze dostali znaczne podwyżki a nauczyciele??? - 185 zł BRUTTO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb hahahahah niewiesz nie wypowiadaj się 15.05.08, 14:12 Mam nauczyciela w rodzinie i pocztowca Wiesz ile dostali na poczcie ?? 60PLN BRUTTO - w zamian ucieli premie i wyszło na 0 A jak rozmawiam z nauczycielem, czy faktycznie aż tak ciężko im w szkole to się tylko uśmiecha i nie podejmuje dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 14:45 Widocznie trafiłaś na wyjątkowo kiepskich nauczycieliP Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 19:13 Czyli ty w tym wątku o kurze domowej się nie wygłupiałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 17:51 Ja posyłam dzieci do szkoły, bo nie mam co z nimi zrobić. Ale strajk będzie Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 16.05.08, 19:42 mma_ramotswe napisała: > Ja posyłam dzieci do szkoły, bo nie mam co z nimi zrobić. I co będą stać przed zamkniętą bramą? Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 16.05.08, 21:08 Nie. nie wszyscy nauczyciele zgłosili się do strajku. Ci, którzy pracują, będa pilnowac w świetlicy Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 18:50 w przedszkolu mojego syna tez przewidziany jest strajk. Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 15.05.08, 18:58 hexella napisała: > w przedszkolu mojego syna tez przewidziany jest strajk. Że co? To może w przedszkolu mojej córki też? Póki co nic do mnie nie dotarło. Odpowiedz Link Zgłoś
joaska777 w poniedziałek na zebraniu w przedszkolu 16.05.08, 07:45 pani nas uprzedziła, że może tak być, że przedszkole będzie strajkować i wtedy dzieci nie będą mogły przyjść. Póki co robią referendum w szkołach i przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
alakart Re: w poniedziałek na zebraniu w przedszkolu 16.05.08, 18:54 Nawet jak strajkują to MAJĄ OBOWIĄZEK ZAPEWNIĆ DZIECIOM OPIEKĘ. Mogą natomiast nie uczyć. U mnie nie strajkują. Jak większość n-li w mojej szkole jestem przeciwna strajkom. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka74 Re: w poniedziałek na zebraniu w przedszkolu 16.05.08, 19:03 Opieka nad dzićmi to też praca. Jak będzie strajk to dzieci w szkołach nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: w poniedziałek na zebraniu w przedszkolu 16.05.08, 19:45 alakart napisała: > Nawet jak strajkują to MAJĄ OBOWIĄZEK ZAPEWNIĆ DZIECIOM OPIEKĘ. Mogą > natomiast nie uczyć. No to się mylisz! Opieka to też ich praca, w czasie strajku nie mają żadnych obowiązków w stosunku do dzieci, muszą jedynie być obecni w miejscu pracy w godzinach w jakich wykonywali by pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
chupachups1 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 16.05.08, 19:39 U mojej córki przedszkole też 27 zamknięte. Któraś z Was napisała, że nauczyciele nie strajkuja podczas matur - ja akurat jestem z takiego rocznika, że nauczyciele strajkowali podczas matur i matury w planowanym terminie sie nie odbyły. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 16.05.08, 20:22 Teraz w szkołach są referenda i się okaże ileż to w ogólnopolskim strajku weźmie udział. Moja szkoła, szkoła i przedszkole moich dzieci strajkują. I żeby było jasne, strajk to niewykonywanie obowiązków [za ten dzień nie zapłacą], a więc i opieki nad dzieciakami nie będzie. Z definicji ma być uciążliwy, więc będzie [choć pewnie bezskuteczny] tylko nie dlatych wobez których wysuwane są żądania. Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 16.05.08, 22:22 Nie strajkujemy Bo strajk w dni, kiedy niewiele osób ma np matury nie ma sensu. NIkt tego strajku nie zauważy. A posa tym, czemu ci maturzyści mają mieć problemy, a nie inni? Poruszyłby strajk podczas matur z polskiego/angieslkiego, ale na to chyba nigdy nauczycielstwo się nie zdobędzie Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 16.05.08, 23:06 kurcze, w przedszkolu u nas tez! Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 17.05.08, 14:26 A czy to nie jest tak, że nauczyciele owszem mogą strajkować, ale dyrekcja ma obowiazek zapewnić opiekę uczniom, którzy w szkole sie zjawią? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 17.05.08, 12:29 u mnie w szkole (dolny slask) jeszcze nie wiadomo. w srode było glosowanie kto bedzie strajkował a kto nie ale jeszcze nic konkretnego nie postanowiono. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 17.05.08, 14:31 pfff a czegoz znowu chca nauczyciele? moze popracowac w wakacje tak jak reszta spoleczenstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 17.05.08, 15:34 deela - jestem nauczycielem, mogę pracować w wakacje, pod warunkiem, że byłaby to praca, która ma jakiś sens, a nie organizowane na siłe półkolonie, na które nie ma pieniędzy. W mojej szkole w każde wakacje organizowane są zajęcia dla dzieciaków, nauczyciele pracuja na nich społecznie. Poza tym te "długie" wakacje nauczycieli to wytarty argumet - u mnie w szkole nauczyciel ma (zgodnie z kartą nauczyciela zresztą) 6 tygodni wakacji. Z tego co wiem "normalny" pracownik z 15 letnim stażem ma 5 tygodni urlopu i ten luksus, że może je wykorzystać kiedy chce, a nie jedynie w sezonie, kiedy wszędzie dzikie tłumy i wywindowane ceny. Ja lubię swoją pracę i nie chcę jej zmieniać, ale dlaczego ci wszyscy, którzy wypominają nauczycielom lenistwo i wakacje przez większość roku sami nie pójdą pracować w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 17.05.08, 17:18 aga-agata napisała: Z tego co wiem "normalny" > pracownik z 15 letnim stażem ma 5 tygodni urlopu Mylisz się, normalny pracownik ma maksymalnie 26 dni urlopu (czyli nie całe 4 tyg) po 10 latach pracy, do 10 lat ma 20 dni. >ten luksus, że może je wykorzystać kiedy chce, a nie jedynie w sezonie, kiedy wszędzie dzikie tłumy i wywindowane ceny. Nie do końca kiedy chce, są plany urlopowe w zakładach pracy, a niektóre przedsiębiorstwa obligatoryjnie ustalają że urlopy będą np. w czerwcu dla jakiejś części załogi i w sierpniu dla pozostałych. Z Karty Nauczyciela Art. 64. 1. Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania. 2. Nauczyciel, o którym mowa w ust. 1, może być zobowiązany przez dyrektora do wykonywania w czasie tych ferii następujących czynności: 1) przeprowadzania egzaminów; 2) prac związanych z zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego; 3) opracowywania szkolnego zestawu programów oraz uczestniczenia w doskonaleniu zawodowym w określonej formie. Czynności, o których mowa w pkt 1-3, nie mogą łącznie zająć nauczycielowi więcej niż 7 dni. ale dlaczego ci wszyscy, którzy wypominają > nauczycielom lenistwo i wakacje przez większość roku sami nie pójdą pracować w szkole? Bo zdecydowaliśmy się na inną ścieżkę zawodową! Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 17.05.08, 19:46 być może się mylę, jestem raczej humanistką. Mam tylko pytanie - czy twój tydzień pracy wynosi 7 dni? Bo chyba norma czasu pracy w Polsce to 40 godzin tygodniowo, czyli 5 dni. Jak 26 podzielimy przez 5 to wychodzi 5 i jeszce jeden dzień w zapasie! a jak wybraliście inną ścieżkę zawodową, to przestań cie tym nauczycielom te wakacje wygadywać. A jeśli chodzi o ścisłość - to ja jestem przeciwniczką strajków i chętnie będę pracować w wakacje - tylko jak to niby miałoby wyglądać? Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Droga Ago-Agatko 18.05.08, 09:50 Mylisz się oczywiście, normalny pracownik ma 26 dni urlopu (podkreślam po przepracowaniu 10 lat pracy) z czego 14 "ciurkiem" z sob-niedz., reszta po 5 dni. Nie będę ci wyliczać jaki jest mechanizm udzielania urlopu, bo to nie to forum, nie zmienia to jednakże faktu że nauczyciele mają tego urlopu dużo, dużo więcej! > A jeśli chodzi o ścisłość - to ja jestem przeciwniczką strajków i > chętnie będę pracować w wakacje - tylko jak to niby miałoby wyglądać? Tak jak wyglądało "za komuny", praca przy organizacji półkolonii, wyjazdy na kolonie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Droga Ago-Agatko 18.05.08, 10:01 ib_k napisała: > Mylisz się oczywiście, normalny pracownik ma 26 dni urlopu > (podkreślam po przepracowaniu 10 lat pracy) z czego 14 "ciurkiem" > z sob-niedz., reszta po 5 dni. Ale ja prosze - nie pisz głupot. Owszem, 'ciurkiem' musi byc 14 dni, w tym soboty i niedziele, ale z puli urlopowej ubywa dni 10. Tak wiec 26 dni urlopu to ponad 5 pelnych tygodni wolnego w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Droga Ago-Agatko 18.05.08, 10:17 e_r_i_n napisała: > Ale ja prosze - nie pisz głupot. Owszem, 'ciurkiem' musi byc 14 dni, w tym soboty i niedziele, ale z puli urlopowej ubywa dni 10. Tak > wiec 26 dni urlopu to ponad 5 pelnych tygodni wolnego w roku. Nawet jeżeli piszę głupoty, to powtórzę, te 26 dni urlopu nijak się mają do 56 DNI DLA NAUCZYCIELI! Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Droga Ago-Agatko 18.05.08, 10:22 W temacie nauczycieli, ich pracy, urlopow itd sie nie wypowiadam. Napisze jedno: skoro to taki miod, cud i orzeszki, to zapraszam do pracy w szkole. Deficyt nauczycieli z powołaniem jest. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Droga Ago-Agatko 18.05.08, 10:28 Źle Ci? Zostań nauczycielem. Jeśli nie chcesz, to co Cię obchodzą nauczycielskie wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: Droga Ago-Agatko 18.05.08, 16:24 wszystko super - małe pytanko tylko: skąd kasa na to wszystko? W mojej szkole półkolonie są organizowane co roku i nauczyciele nieźle muszą się nagimnastykować aby zdobyć na nie fundusze. Jeżeli będą zagwarantowane środki aby zorganizować fajne półkolonie to ja popracuje na nich z przyjemnością (choćby po to, żeby mi przestano wygadywać te moje długie wakacje), ale pólkolonie, na których dzieciaki non stop oglądają bajki albo układają puzzle bo na nic innego nie ma kasy to jak dla mnie zupełne nieporozumnienie Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 17.05.08, 19:48 acha i jeszcze jedno - dyrektor może zabrać z ferii 7 dni, ale te ferie trwają 6 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
deela aga-agata 17.05.08, 21:44 wybacz moje zloto ale praca nauczyciela nie jest ani ciezsza ani lzejsza od innych - po prostu jest inna - ale wczesniejsze emerytury to gruba przesada, poza tym do owych 6 jakze nieluksusowych WAKACYJNYCH tygodni, na ktore sie uskarzasz (ja mam ledwie 26 dni urlopu) dorzuc jeszcze ferie swiateczne i ferie zimowe nie rozumiem tez czemu nauczyciele tak sie potwornie uskarzaja na to ze musza w domu klasowki sprawdzic i do lekcji sie przygotowac- ile godzin lekcji prowadzi nauczyciel tygodniowo? 28? o ile pamietam to plus przygotowanie do lekcji itp wychodzi circa abaut 40 h tyle co kazdy inny pracownik placa nie ta? o wa! wiekszosc nauczycieli udziela korepetycji wcale sie z tego nie rozliczajac z wiskusem, wiec az tacy biedni nie jestescie za to ciagle czegos sie domagacie - jak mi sie praca nie podoba to ja zmieniam, o wlasnie teraz mi sie nie podoba praca i szukam sobie nowej a nie przykuwam sie do biurka prezesa stawiajac zadania generalnie mam dosc strajkow nauczycieli bo tak szczerze to jakies 50 kadry nauczycielskiej z ktora mialam stycznosc przez lata nauki mozna by z owego zawodu eksterminowac bez widocznych szkod dla wiedzy i umiejetnosci uczniow; poza tym jakos do dzisiaj mam zal o to ze do liceum do ktorego sie dostalam (wtedy najlepsze w wojewodztwie) w polowie bylo przez nienajwybitniejsze (nie mowie ze z jakimis brakami czy cos, ale coz byli LEPSI kandydaci) dzieci nauczycieli bo one z jakiegos durnego zapisu w Karcie nauczyciela byly uprzywilejowane przy rekrutacji no jakos mnie to irytuje do dzisiaj...... ja dostalam sie do liceum dzieki dobrze zdanym egzaminom i solidnej pracy przez 8 lat (a z marnej podstawowki szlam - czesc nauczycieli to chyba lepiej by sie sprawdzala przy pracach porzadkowych niz przy nauczaniu) a tamte dzieciaki mialy punkty za mame i/lub tate nauczyciela - swoja droga czy ten zapis w Karcie nadal istnieje? bo jak tak to moze przylacze sie do strajku 27 zeby go WYKRESLIC Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 10:16 Deela są dwie dziedziny, na których w naszym pięknym kraju każdy się zna - medycyna i edukacja, tylko z tego tytułu, że każdy chodzi do lekarza i każdy chodził do szkoły. Nie byłaś nigdy nauczycielem, więc patrzysz na jego pracę z punktu widzenia jakichś tam swoich doświadczeń ze szkoły plus z perspektywy żalu o nepotyzm, co już kompletnie zaburza Ci ową perspektywę. I każdy, kto nie miał przyjemności uczyć, mieni się autorytetem w zakresie edukacji z tytułu 12 lat przesiedzianych w szkolnej ławie, i już się strasznie zna, i wszystko wie. I wie NA PEWNO, że praca nauczyciela to żaden wielki szysz, bo kiedyś tam gapił się na pedagoga z ostatniej ławki. Zupełnie jak były minister Giertych, który z edukacją miał tyle wspólnego, co ja z hutnictwem. A mnie się rzygać chce od tej wszechwiedzy, która jest generalnie niewiele warta. Chcesz wiedzieć, jak to jest - wejdź w moje buty, a potem się wymądrzaj, jaka to łatwa, lekka i przyjemna praca. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 14:56 Do edukacji i medycyny dodaj jeszcze piłkę nożną i wyjdzie obraz Polaka Znawcy WszechrzeczyP A ja i tak będę strajkować. Nie dlatego, że mi źle, ale dlatego, żeby nie było gorzej, na co po części się zanosiP Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 15:05 grrrrr tak mnie to irytuje, ten mentorski ton, to lekceważenie dla cudzej pracy tylko dlatego, że ktoś ma szkolną traumę albo po prostu kiedyś tam się uczył przez X lat. Mam dość pouczeń, jak, dlaczego, po co, kiedy mam wykonywać swój zawód, a pouczający mnie mają ze szkołą tyle wspólnego, co przesiedzieli w ławce dziesięć, dwadzieścia czy trzydzieści lat temu. Ciekawe, dlaczego nie przyszło mi do głowy pouczać bankowców - przecież bywam w banku, to się znam, prawda? Deelo - przyznaję, że oberwało Ci się częściowo dlatego, że mi się po prostu ulało. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 16:25 osz juz tak nie dopowiadajcie - bynajmniej nie twiedze ze jestem autorytetem w dziedzinie nauczania - jesli tak twierdzilam? prosze o CYTAT ja po prostu mowie ze wiekszosc nauczycieli z jakimi mialam stycznosc a mialam zapewne stycznosc z setka - byla po prostu do de jaka praca taka placa :o Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 16:55 równie dobrze można powiedzieć jaka płaca taka praca :o Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 18:01 tez mozna tylko ja jeszcze sie za slodkiej komuny zdarzylam uczyc - wiec nauczyciele chyba wtedy nie mieli az tak zle nie mam nic AZ tak do nauczycieli, po prostu irytuja mnie ciagle strajki pewnych grup zawodowych: zarowno gornikow, rolnikow, nauczycieli jak i pielegniarek Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 18:03 Ciągłe? Ile razy nauczyciele strajkowali w ciągu ostatnich dziesięciu lat? Jak długo trwały te strajki? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 18:08 o ile sobie przypominam (dat nie pamietam) to bylo pare akcji lokalnych i warszawskich - m moich rodzinnych stronach bylo ich chyba z 5 Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 18:16 I z jakim skutkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 18:18 wiesz zapewne z takim jak w tym starym dowcipie: - wiesz poszedlem do szefa i postawilem mu ultimatum: albo dostane podwyzke albo odchodze! - i co? - doszlismy do kompromisu: on nie da mi podwyzki a ja sie nie zwolnie :o Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 17:31 wiekszosc nauczycieli z jakimi mialam stycznosc a mialam zapewne stycznosc z setka - byla po prostu do de jaka praca taka placa :o Widzisz więc, że i w edukacji sprawiedliwie i słodko nie jest- ta mniejszośc o której piszesz, rzekomo dobrze pracująca dostaje tyle samo, co wiekszość pracująca byle jakp Tutaj KN jest do kitu- nie promuje nauczycieli pracujących ambitnie, wprowadzającym nowe metody, zaangazowanych itp, tylko tych z najdłuzszym stażem pracy...durne awanse zawodowe- teczki, sreczki, zbiór papierków, bo trzeba się wykazać. I co? Większosc pracuje tylko dla tych papierków i o zaangazowaniu zapomina w miesiąc po otrzymaniu stopnia awansuP Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, Deela Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: a nie mówiłam, że wyjdzie denna dyskusja...? 18.05.08, 18:10 a tu sie zgadzam - cale te teczki sreczki to idiotyczny pomysl podobnie jak reforma edukacji :o po chu...k ona byla? Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: aga-agata 18.05.08, 16:02 gdybyś dobrze czytała to co napisałam, to wyczytalabyś, że jestem ze swojej pracy zadowolona i nie uskarżam się. A praca nauczyciela też różnie wygląda. Ja pracuję w szkole z dzieciakami głębiej upośledzonymi umysłowo i sprzężeniami fizycznymi - do moich obowiązków należy również fizyczna część tej pracy czyli podnoszenie dzieciaków, zdejmowanie ich z wózków. Uczniowie w mojej szkole edukują się do 24 roku życia, często ważą więcej niż ja - nie narzekam, żeby mnie nikt o to nie atakował, ale nie bardzo wyobrażam sobie wykonywanie tej pracy w wieku np. 62 lat. Korepetycje w mojej dziedzinie też odpadają, więc wypraszam sobie zrównywanie mnie z tymi co oszukują fiskusa. Uwierz mi, jest to praca wyczerpująca i fizycznie i psychicznie. i nie moja to wina, że trafiałaś na denną kadrę nauczycieli - w każdym zawodzie są lepsi i gorsi, ale to nie znaczy, że trzeba na wszystkich wieszać przysłowiowe psy Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: czy u Was tez nauczyciele strajkują 27.05? 17.05.08, 17:25 Deela, no, proszę Cię. Ten argument już był wałkowany sto razy i za każdym razem wychodzi tak samo denna dyskusja. BTW - w mojej placówce żadnych strajków nie ma, ale czasem sama mam ochotę pier...ąć płytką chodnikową w odpowiednie okno. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Kawka.. 17.05.08, 19:17 W niektórych punktach (nawet nie wiem dokładnie, w których, ale nielicznych, jak sądzę). Podstawą zatrudnienia i funkcjonowania jest KP. Odpowiedz Link Zgłoś
deela kawka74 17.05.08, 21:47 ))))))))) no weeeeeeeeeeeeezzzz to ONI zaczeli znowu strajkuja, znaczy im zle :F bieeeeeeeeeeeeedni Odpowiedz Link Zgłoś