elza78 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 19:09 no tak sopot to wiesz pantofelek jak u kpciuszka, mysle ze ona na bal kapciach sie nei udala... Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 20:34 Ja wychodze na pole, stoje na klatce, olowki struze, trzepak jest w podworku a nie podworcu, temperuje zastrugiwaczka lub temperowka, strugaczka to takie narzedzie do obierania warzyw, gumka maze lub wymazuje, jem pietke lub dupke (to zwykle do warzyw), mam pecherze, odciski, bable. Czy nadal nikt nie wie co to sztangle i flizy? Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 20:35 > Czy nadal nikt nie wie co to sztangle i flizy? Zapomnialam o brizolach...tez nikt z moich znajomych nie wie co to Odpowiedz Link Zgłoś
aniasia A krancówkę, migawkę i angielkę znacie? 25.08.08, 21:19 I tytkę jeszcze )) Odpowiedz Link Zgłoś
miarka71 Re: A krancówkę, migawkę i angielkę znacie? 25.08.08, 22:06 na obuwie domowe-kapcie , laczki to te bez pięty, pantofle to poranne buciki do eleganckiego szlafroczka i koszuli nocnej))))) Ale jak kiedys pracowałam w sklepie obuwniczym ta przyszła babka i spytała się czy mamy skorochody(nie wiem jak to się pisze), do dzisiaj nie wiem o jakie buty jej chodziło))) A trepy to u was drewniaki czy chodaki?)))) Pomorskie Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 26.08.08, 18:09 brizol to taki rodzaj kotletu..? Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 26.08.08, 18:38 babcia47 napisała: > brizol to taki rodzaj kotletu..? Specyficzny rodzaj ...czysta zywa krowka jeno (w dobie wscieklych krow chyba juz malo kto wolowine jada)...zadnych jajek, mak i bulek Odpowiedz Link Zgłoś
lawrence3 Ja w sprawie gumowania. 25.08.08, 21:54 Gumuje się na Zagłębiu. Pochodzę z Suwalszczyzny, teraz mieszkam w Dąbrowie Górniczej. Niby nie ma tu specjalnie gwary, ale jest kilka słów, do których co prawda już przywykłam, ale denerwowały mnie strasznie. Np: karczek zamiast karkówka, golonko zamiast golonka, smyrać zamiast gilgotać itp. A pantofle to dla mnie eleganckie obuwie. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Szczecin ponoć najpoprawniejsza literacko forma... 25.08.08, 22:52 -pantofle - eleganckie buty, zarówno męskie jak i damskie -pantofelki - bardziej elegancka forma pantofli damskich -kapcie - zwane pieszczotliwie papuciami bamboszami (bambosze to raczej wyższe, cieplejsze, dal babć - najlepiej z pomponem -laczki to lekko rozjechane klapki -gumką się wymazuje bądź wyciera -zbiera się borowiki i prawdziwki jednocześnie -pije krupnik, zjada zupę krupnik i smaży na grilu krupnioka bo w innej formie jest niejadalny -granatowe owocki w stylu malin to jeżyny -w bramach stoją dresy, na klatkach palą papierosy tępi sąsiedzi, brama jest jednocześnie wejściem na klatkę schodową, ale stoi się w bramie a nie w wejściu, a klatka to już nie przy bramie, a bardziej schodowo się kojarzy... -pole należy do rolników, wychodzi się na dwór i na powietrze -ołówki temperuje się temperówką, którą można również je naostrzyć -strugaczka to dość stare określenie dawnej temperówki takiej jeszcze z żyletką -przylepka to końcówka chleba, zwana przez niektórych piętką -odciski to pęcherze i bąble, a purchle to takie brodawki jak np. mają ropuchy, wstrętne i obrzydliwe w każdym razie Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 22:54 pantofle = kapcie i mieszkam w mazowieckim ale urodziłam się w Galicji (Żywiec). Odpowiedz Link Zgłoś
jklk wyrazy z dzieciństwa 25.08.08, 23:12 Przy okazji tych pantofli i tej super dyskusji przypomniałam sobie takie różne wyrazy z dzieciństwa, uzywane przez moich dziadków czy ojca. Część do dziś się u mnie w domu używa, inne już tylko wspominam z nostalgią. Ciekawa jestem, skąd pochodziły (bo u mnie w rodzinie każdy z innej częsci Polski się wywodził, a mieszkam we Wrocławiu) i czy takich nazw się szeroko używa? Czy wiecie co to: - ślepe ryby - firlejka - montewka - plidzki (mniam mniam!) - faryjoki Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: wyrazy z dzieciństwa 26.08.08, 18:27 montewka i firlejka to chyba to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Płytkarz 26.08.08, 09:22 To tak z młodszych regionalizmów. jak sie nazywa u was facet, który układa cos na ścianach łazienki i co układa - kafelki, glazurę, płytki, jeszcze cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Płytkarz 26.08.08, 18:37 dlania napisała: > To tak z młodszych regionalizmów. jak sie nazywa u was facet, który układa cos > na ścianach łazienki i co układa - kafelki, glazurę, płytki, jeszcze cos innego > ? No wlasnie w niektorych regionach nie ma plytek, kafelkow, galazury czy kafli tylko flizy...a gosciu to robiacy to fliziarz Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 26.08.08, 18:30 U nas (kujawsko pomorskie) pantofle to damskie buty. Nie tak daleko, bo w Poznaniu wpadła mi w uszy dziwna dla mnie nazwa drożdżówki z lukrem "szneki z glansem" (a może glancem ? ). Długo nie mogłam się przyzwyczaić do powiedzenia "idźcie na pole" zamiast "idźcie na podwórko lub na dwór" w krakowskim tak samo jak i "podaj mi blaszkę z szabaśnika" (podaj blachę do ciasta z piekarnika). Zaskoczyłam kiedyś sprzedawczynię w krakowskim prosząc o murzynki, bo jakie to murzynki, skoro to są "ciepłe lody" (dla mnie zupełnie nie zrozumiałe, bo lód nie może być ciepły). Odpowiedz Link Zgłoś