Dodaj do ulubionych

witamina D

26.08.08, 09:08
Czy nadal podajecie? bo ja dawałam na początku. później nie dawałam bo była
już w mleku sztucznym i takim preparacie witaminowym więc było ok. teraz nie
daję ale za to mała jest cały czas na dworze więc myślę że łapie ze słońca.
lekarz nam powiedział żeby dawać jak się będzie bardzo pocić. a ja już sama
nie wiem bo kurcze czytałam że nadmiar D jest bardzo szkodliwy i boję się żeby
nie przedobrzyć.
Obserwuj wątek
    • asia_hr Re: witamina D 26.08.08, 09:19
      Witam!
      Mój synek ma skończone 4 miesiące i lekarz wciąż kazał mu dawać po 1kropelce do
      buźki. Za tydzień idę na szczepienia więc też o to dopytam.
      • kami_sia Re: witamina D 26.08.08, 09:49
        Ja nie daje już ale to lepiej zapytać lekarza co
        on sądzi na ten temat smile
        • kid111 Re: witamina D 26.08.08, 10:54
          Ja daję, 1 kropelka dziennie na smoczki przed mlekiem.
          • blue_belle Re: witamina D 26.08.08, 11:10
            kurcze niezly pomysl z tym dawaniem na smoczek. a ja sie tak meczylam zawsze i
            nigdy na taki pomysl nie wpadlam. oj rany - czlowiek sie uczy cale zycie smile)))
            ale to bardzo dobrze big_grin
            • aaola Re: witamina D 26.08.08, 14:35
              ja daję 2krople ale moja jest na cycu
              • asia_hr Re: witamina D 26.08.08, 14:44
                Mój synek też jest tylko na cycu a lekarz mu tak zalecił od samego początku
    • elohokla Re: witamina D 26.08.08, 20:01
      Mnie sie skończyła przedwczoraj. Kupilam vibomil- to tak jak cebion
      multi ino z witaminą d3smile
      • aaola Re: witamina D 27.08.08, 15:05
        elohokla napisała:

> Mnie sie skończyła przedwczoraj. Kupilam vibomil- to tak jak cebion
        > multi ino z witaminą d3smile
        multicebion tez ma d3
    • aga_n20 Re: witamina D 28.08.08, 08:29
      ja od dawna nie podaję mu wit D3, codziennie jest na dworze i ma naturalną , a
      na jesień to się zobaczysmile)Może co jakiś czas ale nie codziennie
    • asia_hr Re: witamina D 11.09.08, 10:23
      Witajcie!
      Mam mały mętlik w głowie, pediatra z przychodni od 3 tyg życia zalecił mojemu
      synkowi WIT D3 - 1 kropla, WIT C - 2 razy dziennie po 5 kropli i Cebion Multi -
      1 raz po 5 kropli.
      Byłam z synkiem u innej lekarki która stwierdziła że zdecydowanie za dużo dostaje!!
      Co o tym sądzicie?
      • blue_belle Re: witamina D 12.09.08, 21:46
        wow Asiu. to mnie zaskoczyłaś. jak dla mnie to ewidentnie za dużo. dalej tak to
        podajesz? co do wit D no to powiedzmy ok bo tak jest zalecane. ale wit C dwa
        razy taka dawke to za dużo. przecież w samej ulotce jest instrukcja żeby podawać
        5 kropli ale raz dziennie. do tego multicebion to też przede wszystkim wit C
        więc masz jej potrójną dawkę zalecaną. do tego w multicebionie jest też wit D
        więc też trochę to przekracza dawkę. jeśli np dajesz mleko modyfikowane to tam
        też jest wit D no i wtedy to już trochę za dużo a przedawkowanie D już nie jest
        takie wesołe bo powoduje różne powikłania co czytałam już niejednokrotnie.
        nadmiar wit C to chyba jest wydalany w moczu więc może tragedii nie ma. ale
        takie szpikowanie to chyba trochę przesadził ten lekarz. moja Meli miała
        problemy z badaniami krwi więc dawałam jej podobne preparaty ale nigdy tak dużo.
        jeśli miałabym być szczera to podawaj tylko multicebion raz dziennie po 5 kropli
        i to spokojnie wystarczy. co to za lekarz z przychodni? może podaj żeby go
        unikać...........smile))
        pozdrawiam.
        • asia_hr Re: witamina D 14.09.08, 21:41
          Witam!
          Dziękuję za odpowiedź!
          Chodzę do przychodni na ul.Kiedrzyńskiej 80 zdaje się.
          Może nie będę podawać nazwiska bo różnie to bywa. Tymek jest wyłącznie na
          piersi! Od kiedy skończył 3 tygodnie tak mu podaję gdyż tak zalecił lekarz.
          Nawet ostatnio jak byłam na szczepieniu to zalecił kontynuowanie witamin dalej
          tak jak było.
          Ale może Wit C ze względu na pajączki u Tymusia na policzkach - miał je od
          urodzenia teraz już jakby się wchłonęły troszkę (czytałam gdzieś że właśnie wit
          c uszczelnia naczynia krwionośne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka