damian107 08.10.08, 20:12 uczyłyście się trudny jest to język do nauki mam zamiar (potrzebny w pracy)się go uczyć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: język hiszpański 08.10.08, 20:47 Dziewczyny pocieszały mnie że dość łatwo się go uczyc. zapisałam sie na kurs i zaczynam za tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
haidi0111 Re: język hiszpański 08.10.08, 21:11 Moim zdaniem hiszpański jest łatwy, uczyłam się 3 lata w liceum. Jest logiczny, mało jest wyjątków, gramatyka jest prosta. Uważam, że wszystko zależy od tego czy masz ogólne zdolności językowe, jak ci szło z innymi językami. Bo jeśli ok, to i z hiszpanskim nie bedzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
duende1 Re: język hiszpański 08.10.08, 21:53 wyjatkow niestety jest troche sporo zasady wymowy za to sa bardzo latwe i wszystko wymawia sie zgodnie z zasadami, nie tak jak w angielskim gramatyka moim zdaniem latwiejsza od np. niemieckiej. ale tez jest duzo czasow i np. tryb, ktory z polskim w ogole nie wystepuje. (subjuntivo) hiszpanski jest jezykiem romanskim, czyli pochodzacym od laciny, wiec sporo slownictwa latwo sie przyswaja. piekny jezyk, ucz sie Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: język hiszpański 08.10.08, 21:58 trudnym bym go nie nazwała, ale nie jest aż taki banalny. im dalej w las, tym więcej drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: język hiszpański 08.10.08, 22:04 bardzo łatwy na samym początku, potem zaczynają się schody Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: język hiszpański 08.10.08, 22:11 No co Ty?? W życiu nie uczyłam się łatwiejszego języka! Piękny w wymowie, gramatyka łatwiejsza od angielskiej, wyjątki do zapamiętania. Dźwięczny, melodyjny, pasjonujący! Dla kogoś, kto ma smykałkę do języków romańskich, nie będzie wielkim wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: język hiszpański 08.10.08, 22:34 Troche lat temu uczyłam się łaciny to mysle że pomoże. Wybrałam hiszpański-bo tak, nie mam z nim związanych planów ale chcę pocwiczyć mózg Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: język hiszpański 08.10.08, 23:25 no nie wiem, subjuntivy nie są już dla mnie dziecinnie łatwe, zwłaszcza, że na tym samym potykałam się we francuskim, im dalej w las, tym np. odcienie znaczeniowe i język potoczny mówiony dają trochę popalić początki są natomiast superprzyjemne Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: język hiszpański 08.10.08, 23:52 Mi nie dają, weszły w krew Posłuchaj muzyki, pooglądaj filmy, choćby nagłupsze bździurelle I książki, duuuużo czytaj! Ja uwielbiam Grishama po hiszpańsku, bo fajnie przetłumaczony - lekko, łatwo i przyjemnie wchodzi Jaime Bayly też mniammm Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: język hiszpański 10.10.08, 19:25 > no nie wiem, subjuntivy nie są już dla mnie dziecinnie łatwe, > zwłaszcza, że na tym samym potykałam się we francuskim, subjuntivo jest moim zdaniem znacznie trudniejsze niż francuskie subjonctif, można roztrząsać jego użycie przez rok nauki Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: język hiszpański 08.10.08, 23:46 wiecej umiałam z hiszpańskiego po roku niz po trzech a angielskiego! Jeden z latwiejszych języków! Odpowiedz Link Zgłoś
chicoria Robatchek - musze to wiedziec!!!!.... 09.10.08, 12:52 Gdzie kupujesz (wypozyczasz?) Grishama po hiszpansku? Bardzo lubie tego autora, ale jakos nigdzie nie trafilam... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Robatchek - musze to wiedziec!!!!.... 09.10.08, 12:55 Tez miałam zadac to pytanie. Ja co prawda jestem na poczatku drogi ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
robatchek Re: Robatchek - musze to wiedziec!!!!.... 09.10.08, 15:49 W Poznaniu jest na Dąbrowskiego księgarnia Nowela, kiedyś tam kupowałam, ale książki po hiszpańsku mają wściekle drogie, kilkadziesiąt złotych, czasem ponad stówę. Pojechałam na kilka dni do Hiszpanii z pustą walizką i tam zrobiłam zapas, wyprzedaże mieli po 2-5 Euro za sztukę Poza tym, spróbujcie kupić przez internet, może na Amazonie, ebayu albo gdzieś tam? kilka teraz znalazłam: www.lacentral.com/ www.cervantes.com/ www.elcorteingles.es/tiendas_e/Cda/Libros/Eci/Libros_Home/0%2C5065%2CECI%2CFF.html W El Corte Ingles są najfajniejsze wyprzedaże Wrzućcie sobie na google.es hasło "libreria", wyświetla się 37200000 haseł, coś znajdziecie Odpowiedz Link Zgłoś
chicoria Re: Robatchek - musze to wiedziec!!!!.... 10.10.08, 19:15 Bardzo dziekuje za linki i rady. Bede szukac. I w Poznaniu mam rodzine to moze wysle z misja zakupowa do wskazanej ksiegarni kiedys. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: język hiszpański 09.10.08, 12:59 A hiszpański jest prostszy od portugalskiego? Bo mnie się właśnie ten język bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: język hiszpański 10.10.08, 19:24 > A hiszpański jest prostszy od portugalskiego? Bo mnie się właśnie > ten język bardzo podoba. podobno prostszy. zwłaszcza jeśli chodzi o fonetykę Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: język hiszpański 09.10.08, 13:03 Spróbuj najpierw polskiego. Pierwsza lekcja - interpunkcja. Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: język hiszpański 09.10.08, 16:05 Nie jest to trudny jezyk, na pewno nie tak jak francuski Portugalski morgen, wedlug mnie, trudniejszy, ale przepiekny i ja sie wlasnie na arabski czaje (w pracy potrzebny)albo, w razie niemocy, francuski juz.. Kocham hiszpanski, choc bardziej...Hiszpanow ¡Suerte! Odpowiedz Link Zgłoś
tasmanska_diablica Re: język hiszpański 03.11.08, 21:17 gdzie najlepiej zapisać się na hiszpański? podzielcie się doświadczeniami z różnych kursów, bo nie wiem na co się zdecydować Odpowiedz Link Zgłoś