zebra12 15.01.09, 13:41 Jak robicie zimą? Zasłaniacie kratkę wentylacyjną czy nie? U mnie bardzo z niej wieje. Lodowaty wiatr. Kominiarz powiedział, żeby zasłonić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:42 A to ciekawe rzeczy ten "twój" kominiarz powiedział. Jak do mnai przychodzą kominiarze to zawsze mówią, że kratka musi być odsłonięta i że trzeba ją czyścić raz na jakiś czas, żeby kurze nie zasłaniały i właśnie nie blokowały tej wentylacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:42 zamarzłabym gdybym nie zamurowała. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:46 Nie zasłaniam, chociaz tez przez nią wieje (ostatnie piętro), i mam wrażenie, że bardziej przez nia wdmuchuje niż wyciąga powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:48 NIGDY nie zasłaniamy. Przez takie załanianie, zaczadził się w zeszłym roku w wannie sąsiad, wentylacja mogła uratować mu życie Odpowiedz Link Zgłoś
insomnia0 to zalezy czy masz gaz w domu 16.01.09, 08:39 ja mieszkam w budynku gdzie gazu nie ma. I moja administrator powiedziała ze jeli chce moge zasłonić. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:47 ??? Zasłonięta kratka wentylacyjna to kuszenie losu. Never. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:50 Nigdy. Nawet jakby wiał halny A tak na serio, to czemu przez tą kratkę ma się dostawać zimne powietrze? Coś nie tak musi być z ciągiem w kominie. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 16.01.09, 10:45 halny jest akurat ciepłym wiatrem. w domu można by go odczuwać jak zimny oczywiście... u nas wiało strasznie w łazience (ostatnie piętro bloku). po wymianie okien powietrze przestało się poruszać w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:54 Tak zasłaniam w łazience i toalecie, ale tylko dlatego, że nie mam tam piecyka (piec centralnego obsługuje również wodę użytkową i jest w pomieszczeniu gdzie są 2 kratki wentylacyjne i są one zawsze odsłonięte. W bloku zasłanianie kratki wentylacyjnej w łazience gdzie zazwyczaj są piecyki do ciepłej wody użytkowej jest straszną głupotą i właściwie prośbą o nieszczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:57 Nie, nigdy nie zasłaniam. Teraz mam bojler, bo piecyk gazowy był pierwszą rzeczą, którą wywaliłam, gdy kupiłam swoje mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:56 A w życiu! Uwielbiam, jak ostro wieje i słyszę takie wiuuuuu w przewodzie wentylacyjnym. Ale ja się wychowałam w zimnym domu i teraz w bloku mi za gorąco. Mogłabym zlikwidować kaloryfery, bo i tak ich nigdy nie odkręcam (nawet przy największych mrozach, bo mnie sąsiedzi wtedy grzeją), a okno mam zawsze na rozszczelnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Przeciez pytałam specjalistę! 15.01.09, 13:56 Wytłumaczył mi, że ponieważ większosc ludzi ma wymienione okna i szczelne, a ja mam stare i nieszczelne to w moim mieszkaniu zrobił się ciąg. Mieszkam na I piętrze. Nade mną jest 9 pięter. Lecą więc do mnie spaliny od tych wszystkich ludzi. A jak ktoś gotuje, piecze, smaży, to tak, jakby w mojej kuchni. Dodam, że mam kuchnię bez okna na zewnątrz. Tylko na pokój... Mam więc oprócz zapachów, całe powietrze z komina. A ja w tym pokoju śpię! Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Zebro 15.01.09, 13:59 Nic nie ma prawa cofać się z komina, jeżeli tak jest, to jest komin niedrozny i należy to zgłosić ! a nie zatykać kratkę wentylacyjną Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr otóż to! 15.01.09, 14:03 u mojej koleżanki tak wiało, że szalik zakładała do mycia garów. Wizyta fachowca wszystko załatwiła. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 On to nazwał inwersją 15.01.09, 16:15 I to się pojawia, gdy jest na zewnątrz mróz.Tłumaczył, że wtedy i tak nic nie jest odciągane na zewnątrz, a jeszcze wtłaczane do środka. Ja to zgłaszałam właśnie. On mówił, ze to normalne zimą. I, ze nie działoby się tak, gdyby ludzie mieli trochę rozszczelnione okna. A tak mróz wpycha się do środka, komin zbiera spaliny, ale one nie wychodzą do góry, tylko przez mieszkania, gdzie okna nie są szczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: Przeciez pytałam specjalistę! 15.01.09, 14:08 To jest super wytłumaczenie. Prawda jest taka, że w tych blokach raczej ciężko mówić o wentylacji. Najlepiej wszystko zrzucić na nieszczelne okna. Nie jest prawdą jakoby to spowodwało cofanie oparów od sąsiadów do ciebie z powodu okien. Ja bym od takiego Pana poprosiła to na piśmie - bo to co on wygaduje to między baśnie i legendy można włożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
swie-tlik Re: Przeciez pytałam specjalistę! 16.01.09, 11:00 Twój Pan Kominiarz miał poniekąd rację. Wentylacja grawitacjna jest wentylacją "sezonową" i żeby dobrze działała musi byc spełnione kilka warunków (miedzy innymi różnica temperatur). Czasem może wiać do mieszkania, szczególnie zimą. Ale - przede wszystkim nie powinno byc łączonych pionów wentylacji grawitacyjnej (Ty masz? rozumiem stary budynek). No chiba, że masz mechaniczną a to by oznaczało, że jest źle ustawiona + inni lokatorzy podłączyli okapy pod wyjscia (administracja powinna ich pogonić)... więc w zalezności od sytuacja rada kominiarza żeby zasłonić wentylację może mieć sens (ale nie rowiązuje problemu; to troche jak leczenie trądzika za pomoca kryjacego podkładu) Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Tak, to wentylacja grawitacyjna 16.01.09, 11:45 Ten blok ma ponad 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 13:59 Jak wiało to zasłaniałam. Kominiarz co prawda raz mnie opitolił ale trudno. Zwłaszcza, że w mieszkaniu mam dosyć ciepło to wejście do takiej zimnej ubikacji było raczej nieprzyjemne. A zaczadzieć to raczej nie mam od czego. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 ustalmy 15.01.09, 14:02 co autorka wątku ma na myśli mówiąc kratka wentylacyjne. zasłaniam kratkę-czyli dziurę w ścianie, umiejscowioną w kuchni pod oknem. Kratek do pzrewodów kominowych nie zasłaniam. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: ustalmy 15.01.09, 14:09 kotbehemot6 napisała: > Kratek do pzrewodów kominowych nie zasłaniam. masz w domu odsloniete kratki do przewodow kominowych??? Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: ustalmy 15.01.09, 14:20 jest kratka, do pzrewodu komonowego- mała taka, pod sufitem i nie jest niczym zasłonieta Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: ustalmy 15.01.09, 14:19 Hehe no właśnie ustalmy. Bo z tego co ja się orientuję (choć moja wiedza może być w tej materii niewielka) to w DOMU zarówno wentylacja jak i przewód kominowy (jak to nazwałaś), czyli miejsce w kominie do którego odprowadzane są spaliny z piecyka/pieca znajdują się w KOMINIE, ale w osobnych kieszeniach (przegórkach w środku komina. Tak więc wentylację w kuchni, czy pokoju (ja np. mam w pokoju wentylację) można zasłonić bo to niczym nie grozi poza smrodkiem gotowanych potraw, choć przy kuchence gazowej lepiej tego nie czynić z wiadomych przyczyn. Natomiast kratkę w pomieszczeniu gdzie jest piec/piecyk nie należy zasłaniać. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: ustalmy 15.01.09, 14:21 Taka dziure w ścianie nad oknem, prowadząca bezposrednio na zewnątrz, to ja mam , ale na klatce schodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
skoobus Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 14:08 NO jak kominiarz powiedział, żeby zasłonić to zasłoń. Moja mama zasłania Odpowiedz Link Zgłoś
be_em Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 14:24 a zasłoń jak kominiarz każe ja mam wszystkie odsłonięte, zbyt mocno działa moja wyobraźnia jak słyszę o zaczadzeniach... Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 15:38 ja zaslaniam recznikiem papierowym -tzn zaczepiam o te haczyki co by mi pajączyska nie włazily-jak kominiarz chodzi to wyjmuje. a tak to mam ten papier i upewnilam sie ze nie zagraza to bezpieczeństwu ijeszcze mam wszedzie w oknach mikrouchyly-tylko moja kuchnia jest połaczona z salonem moze dlatego jest bezpieczniej. w łazience zasłaniam gesta firanka i na to kratka- wentylacja jest a pająki nie wejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Oczywiście nie zasłaniam 15.01.09, 14:24 A kominiarz ostatnio snuł dywagacje o tym, ze kratki niepotrzebne bo tylko kurz zbierają i że najlepiej w ogóle bez kratki. Ponadto groźnie spoglądał na mnie i dziecię nieletnie po zbadaniu ilości kurzu na kratce w łazience;P Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 15:59 Na Sąsiednim osiedlu niedawno zaczadziły sie młode dziewczyny( Kozłówek). Z wentylacja nie ma żartów szczególnie przy modnych plastikowych oknach. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Ja chyba musze pojsc do szkoly... 15.01.09, 16:37 temat przeczytalam "Czy zaslonic KARTKE WALENTYNKOWA" i z ciekawosci weszlam,zeby zobaczyc o co chodzi.... Co do Kratki Wentylacyjnej,to ja mam takie z "klapkami",ze do srodka wiatr nie wleci,ale ze srodka wyleci. Odpowiedz Link Zgłoś
rudakoza Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 16:49 Ja mam kratke wentylacyjna w kuchni gdzie wszystko slysze co sasiadka mowi jak ktos do niej przyjdzie, to samo ona wie co u nas sie dzieje. Wiec zaslonilam ta kratke wielkm kartonem z talerzami. Chyba sie nie uśmierce w razie czego? A propo tych zapaszkow od sasiadów, ja mam wentylator(pochłaniacz) elekrtyczny wbudowany w szafkę, a jak czasami sasiedzi cos robia to smród na cała kuchnie np. śledzie smażone lub kapusta. Czy to oznacza ze u nas jest komin zapchany?Mieszkam na parterze w 2 pietrowej kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 17:02 Zapytaj kominiarza, czy w wypadku zaczadzenia zwroci wam zycie? Typowy spec, g.wno wie, na g.wnie sie zna i odgrywa fachowca. On to powinien naprawic, a nie kazac narazac ludzi na niebezpieczenstwo. Moja tesciowa miala zasloniete, to dostala taki opieprz od inspekcji, ze glowa mala. Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 17:45 chyba wczoraj byl artykul na onecie na temat zatrucia czadem - jedna z rad: nie zaslaniac kratek wentylacyjnych! ja nie zaslaniam, a dodatkowo, jak ide sie kapac albo jak kapie dzieci, to rozszczelniam okna (wole troche zmarznac niz sie zatruc). Odpowiedz Link Zgłoś
fredka01 Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 20:52 u mnie kominiarz powiedział, że moge częściowo zasłonić kratki, ale nie całkowicie. W kuchni gdzie mam piec gazowy ciągle się zastanawiam, czy nie przesłonić trochę bo w duże mrozy kuchnia wychładza się bardzo szybko, a że mam ogrzewanie na gaz, to nie grzeję na okrągło. W łazience zasłoniłam 3/4 kratki, bo jakiś dureń zrobił wannę pod ta kratką i przy braniu prysznicu wiało niemiłosiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 15.01.09, 21:51 jak mieszkaliśmy w bloku, to strasznie wiało przez kratki - jak się stało przy zlewie/kuchence, to wiatr tak dawał czadu, że potrafił ostro rozwalić fryzurę zasłanialiśmy więc te kratki, ale tylko do połowy - wywietrznik był, a po głowie nie świstało. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Zasłaniać kratkę wentylacyjną czy nie? 16.01.09, 09:20 Niezależnie od tego, czy jest piecyk gazowy czy go nie ma, wentylacja jest potrzebna. zwłaszcza jeśli budynek jest ocieplony a okna bardzo szczelne. brak wentylacji w domach jest przyczyną powstwania grzyba, który prowadzi do alergii i wielu przykrych chorów. poszukaj w necie informacji o "sick building syndrome" ------------------------------------ Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba! Odpowiedz Link Zgłoś