domiel6 21.01.09, 11:03 To takie pytanie raczej do mam ktore przebywaja zagranica,ale jestem ciekawa opinii innych mam.Czy staralybyscie sie nie przebywajac w kraju o becikowe w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madame_zuzu Re: becikowe w Polsce 21.01.09, 11:10 ja rodziłam za granicą. w kwietniu lecę do PL z dzieciem i wezmę becikowe. Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: becikowe w Polsce 21.01.09, 11:11 W takim wypadku urząd w Polsce ustala czy nie zachodzi koordynacja świadczeń i czy nie dostają takiej zapomogi w kraju w którym matka przebywa. Jeżeli tak to nie dostanie becikowego, jeżeli nie to becikowe sie nalezy Odpowiedz Link Zgłoś
domiel6 Re: becikowe w Polsce 21.01.09, 11:48 Chyba tez bede sie wiec starac.Moze to troche tak glupio,bo nie przebywam w kraju i chce cos "wyludzic" od panstwa,ale z drugiej strony jesli sie nalezy to czemu nie skorzystac? Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: becikowe w Polsce 21.01.09, 12:02 To czy się należy okreśłi Urząd Marszałkowski. Chodzi o tzw. koordynację świadczeń czyli jeżeli pobrałaś/należy ci sie zgodnie z prawem kraju w którym przebywasz i gdzie obejmuje cie system zabiezpieczenia społecznego to becikowe w Polsce sie nie należy-bo dwa razy dostajesz za to samo. Jeżeli jednak taka koordynacja nie zachodzi, to becikowe jest jak najbardziej należnym świadczeniem. Dodam,ze jeżeli pobierzesz becikowe w sytacji gdy Ci sie ono nie nalezy to bedziesz musiała wrócic jako nienalezne swiadczenie, wraz z odsetkami Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: becikowe w Polsce 21.01.09, 12:04 domiel6 napisała: > Chyba tez bede sie wiec starac.Moze to troche tak glupio,bo nie przebywam w > kraju i chce cos "wyludzic" od panstwa,ale z drugiej strony jesli sie nalezy to > czemu nie skorzystac? a kto powiedzial, ze musisz w kraju przebywac obywatela urodzilas, znaczy swiadczenie sie nalezy i niech ci nie bedzie glupio Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: becikowe w Polsce 21.01.09, 17:21 W tej chwili na 100% nie jestem pewna,ale zeby dostac becikowe to trzeba mieszkac na terenie PL przez conajmniej rok przed urodzeniem dziecka-a jak sie ma zatrudnienie poza Pl to raczej sie w Ojczyznie nie mieszka... Nie wiem czy nie jest tez bez znaczenia,ze dziecko rodzi sie poza Polska-wbrew pozorom nie jest to takie proste... Odpowiedz Link Zgłoś