oklaska 22.01.09, 12:42 Czy któraś z emamek ma z mężem konflikt serologiczny i zdecydowała się na drugie dziecko? Nie było komplikacji,dziecko zdrowe,nie bałyście się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 12:43 Ja.Nie bałam się.Nie było komplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 12:45 Moja ciocia w zamierzchłych czasach (tzn. 30 lat temu) zdecydowała się (po dwóch latach od pierwszej ciąży) na drugie dziecko mimo konfliktu, problemów nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
oklaska Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 12:47 Mnie nastraszył lekarz,że kolejna ciąż nie wcześniej niż 5 lat od porodu no i, że dziecko może być niepełnosprawne,płód może umrzeć i inne horrorem owiane informacje Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 12:50 Moment. Ty pytasz o niezgodność czy o konflikt? bo jak wiesz konflikt jest wtedy, gdy we krwi matki są już wytworzone przeciwciała niszczące krew dziecka. I taka ciąża to inna bajka. A, gdy jest tylko mayka Rh-, a ojciec Rh+ to jest to niezgodność. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 12:55 dokładnie ja miałam niezgodność, częste badanie przeciwciał, i jak się później okazało był konflikt i dostałam immunoglobulinę druga ciąża po 4 latach i to samo Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 13:29 a lekarz to idiota chyba... przeciez robi się badania, właśnie po to, żeby w odpowiednim momencie zareagować u mnie bezproblemowo a jakbys miała słuchac takiego lekarza to nic tylko iść się powiesić Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 12:48 zdecydowalam sie na 5, konflik wyszedl przy trojgu- dostalam antyglobuline po porodzie i juz. W ciazy mialam badabia anty Rh. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 12:53 Mylicie pojęcie niezgodności z konfliktem!!! Link do ciąż z konfliktem i przeciwciałami forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=585 Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 12:53 Źle wkleiłam. jeszcze raz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=79157544 Odpowiedz Link Zgłoś
oklaska Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 12:58 Wiem o tym ale jedno może wiązać się z drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 13:02 Tylko co innego jesli decydujesz się na ciążę, gdy po poprzedniej nie masz przeciwciał, a co innego ciąża obarczona od poczatku przeciwciałami. A z medycznego punktu widzenia tak brzmi twoje pytanie. Miałaś przeciwciała w pierwszej ciąży (czyli konflikt był), a teraz startujesz z druga. Czekaja cie badania, nieustanne kontrolowanie miana, przepływy i transfuzje wewnątrzmaciczne. Tak, są kobiety, które się na taki scenariusz decydują. Link do nich podałam. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 13:06 A swoją drogą ja też dostałam immunoglobulinę antyD po pierwszym porodzie. I nie zadziałała. Następne ciąże to był horror, przedwczesne rozwiązanie, niepełnosprawne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 13:20 U mnie było wszystko ok, po pierwszym i drugim porodzie dostałam immunoglobulinę, po trzecim nie mały ma (Rh -) tak jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 13:22 Niemniej jednak urodzenie zdrowego dziecka z ciąży z konfliktem czyli z przeciwciałami jest mozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
b-bis Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 16:30 Eeee...!!! Jeszcze ja mam pytanko ! 5 lat temu, po pierwszym porodzie, dostałam immunoglobulinę – jak się upomniałam, to położna mnie ofuknęła i coś mi tam łaskawie wbiła w tyłek. Mam nadzieję, że nie sól fizjologiczną. Mój synek ma plusa po tatusiu. W tej pierwszej ciąży nie stwierdzono u mnie konfliktu (przeciwciał). Czy mogę zbadać obecność przeciwciał teraz, zanim zajdę w drugą ciążę i czy takie badanie coś mi wyjaśni, np. dowiem się, czy ta immunoglobulina zadziałała...??? Bo tam są jakieś dwa rodzaje IG-... ? Czy to się bada dopiero jak się jest już w drugiej ciąży, czy warto przed ? Proszę, wyjaśnijcie mi to... Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 16:37 Mozesz zbadać. A dokładnie możesz poczytać tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=79157544 dziewczyny mają spore doswiadczenie i wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
b-bis Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 17:00 Dzięki ! Właśnie się wczytuję, ale chyba lepiej zapytam, bo widać, tam wiedzą wszystko w temacie konfliktow... Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 16:35 < > Czy któraś z emamek ma z mężem konflikt serologiczny i zdecydowała > się na drugie dziecko? Ja. Nie było komplikacji. Znaczy były, ale nie z powodu konfliktu Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin80 Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 17:03 My mieliśmy w pierwszej ciąży niezgodność krwi, w związku z czym po porodzie dostałąm zastrzyk z immunogloiną zapobiegający konfliktowi w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Konflikt serologiczny 22.01.09, 18:32 mamy niezgodność, pierwsze dziecko ma tak jak ja rh ujemne, więc immunoglobulinę dostałam dopiero po drugim, które ma rh+ Odpowiedz Link Zgłoś