morgen_stern 27.01.09, 08:57 wyborcza.pl/1,75480,6199607.html Świetny wywiad. Nasze dzieci może nie doczekają zniesienia obowiązkowego celibatu, ale wnuki.. może, może.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenka30a Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 09:30 mi by nie przeszkadzało, jakby ksiądz mial żonę, dzieci jeśli chodzi o papieża...to już inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_731 Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 09:31 No to ksiadz to dobra partia bedzie.Biedy sie przy nim nie zazna.rodzina bedzie utrzymywana na przyzwoitym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Ksieżą powinni mieć obligatoryjnie żony 27.01.09, 09:40 Po pierwsze by mieć naprawdę czyste sumienie i koncentrowac się na tym, co Boże zamiast walczyć z pokusami cielesnymi. Po drugie Biblia wyraźnie mówi: "Biskup powinien być nienaganny, mąż jednej żony, który własnym domem zarządzać umie. Bo jeśli tego nie umie, jakże miałby mieć na pieczy kościół Boży?" Skoro biskup, tym bardziej ksiądz. Poza tym księża byliby wtedy bardziej ludzcy, rozumiejący problemy małżonków, problemy z wychowaniem dzieci itp. Jestem za rękami i nogami! I to juz od dziś! Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 11:27 Artykuł bardzo dobry, zresztą badania prof. Baniaka były już kilka lat temu przytaczane w "Tygodniku Powszechnym". Choć Kościół oczywiście z tego żadnych wniosków nie wyciągnie... Zakonnice i zakonnicy to trochę inna bajka niż tzw. księża seminaryjni - z zasady są to osoby powołane do życia we wspólnocie klasztornej. Ich sytuacja jest inna niż sytuacja księdza samotnie siedzącego na parafii i pracującego wśród świeckich. Klasztorny rytm życia jest bardziej uporządkowany, z psychologicznego punktu widzenia, łatwiej odnaleźć w nim sens, istnieją współbracia / współsiostry, tworzący pewną namiastkę rodziny itp. (Co nie znaczy oczywiście, że w klasztorach nie zdarzają się różne patologie). Tym niemniej jednak, w wielu tradycjach religijnych istnieje kategoria mnichów lub mniszek - osób żyjących w celibacie, w pewnym stopniu odosobnienia od świata zewnętrznego, funkcjonujących według określonego rytmu i reguł. Życie mnichów buddyjskich nie różni się wiele od życia mnichów chrześcijańskich z zakonów kontemplacyjnych. Bardzo ciekawe i wartościowe rzeczy potrafią się wykuwać w klasztorach - tak więc, ich kasacji bym nie postulowała Inną sprawą natomiast jest kwestia kapłaństwa kobiet... Odpowiedz Link Zgłoś
kinga127 Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 09:45 czytałam, też bardzo mi się podobał ten wywiad i myślę, że kiedyś może dojdzie do tego, żeby księża mogli mieć rodziny z drugiej strony jak poczytałam wczoraj o poczynaniach Ojca Świętego to chyba nic z tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 09:48 bo celibat to głupota i może ktoś to wreszcie dostrzeże.grzmi z ambony o grzechu seksu przedmałżeńskiego a sam ma podwójne życie...przynajmniej co trzeci. gdyby mili rodziny oznaczało by to koniec hipokryzji i zakłamania swoim postępowaniem mogli by pokazać jak należy żyć w rodzinie jak się szanować itd same korzyści wiec czego kościół tak się boi??? Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 10:02 zakonnica to co innego...zakonnica-mężatka to trochę bezsens, wg mnie oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 10:13 Jestem jak najbardziej za tym aby księża mieli żony. Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 10:21 A co to jest "obowiązkowy celibat"? Przecież WYBRALI. Odpowiedz Link Zgłoś
taleksander Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 12:28 Dlaczego zawsze jeśłi chodzi o celibat księży to jest tyle mądrali wiedzących co dla nich jest lepsze, czego by chcieli i co myślą? Odpowiedz Link Zgłoś
taleksander Re: morgen_stern 27.01.09, 12:30 zawsze w Twoich wypowiedziach odnośnie wiary, Kościoła, księży itp. jest tyle jadu, złośliwości, dziwnych insynuacji i prowokacji. Chyba jesteś bardzo nieszczęśliwym i zgorzkniałym człowiekiem. Szkoda mi Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: morgen_stern 27.01.09, 12:48 1. Rozumiem, że jesteś księdzem, więc masz większe prawo do wypowiadania się na temat celibatu? 2. Gdzie w mojej wypowiedzi w tym wątku jest jad i złośliwość? Wskaż, proszę. 3. Ja natomiast zauważyłam, że wypowiadasz się głównie w wątkach dotyczących wiary, księży, aborcji itd., zawsze zapalczywie i fanatycznie. Sądzisz mnie swoją miarą? I zupełnie niepotrzebnie mnie żałujesz, odkąd doszłam do wniosku, że jestem ateistką czuję się o wiele szczęśliwsza Odpowiedz Link Zgłoś
taleksander Re: morgen_stern 27.01.09, 12:51 morgen_stern napisała: > 1. Rozumiem, że jesteś księdzem, więc masz większe prawo do wypowiadania się na > temat celibatu? może i jestem Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: morgen_stern 27.01.09, 13:03 W sumie to na ciebie dobry sposób - ilekroć próbuje się podyskutować z tobą merytorycznie, znikasz Odpowiedz Link Zgłoś
taleksander Re: morgen_stern 27.01.09, 13:06 nie znikam, po prostu wiem, że ta dyskusja nie będzie konstruktywna, więc po co się w nią wdawać? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: morgen_stern 27.01.09, 13:08 No to po co się w niej wypowiadasz, w dodatku wybitnie personalnie, a nie na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
taleksander Re: morgen_stern 27.01.09, 13:12 bo mam taki kaprys, to wolne forum, każdy może mówić kiedy chce i przerwać kiedy chce :p Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: morgen_stern 27.01.09, 13:13 A ja mam kaprys zakładać takie wątki. Skoro tak cię bolą od nich zęby, to wolna wola - omijaj. Odpowiedz Link Zgłoś
taleksander Re: morgen_stern 27.01.09, 13:14 słowem o zębach nie wspomniałam, mylisz mnie z kimś Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: morgen_stern 27.01.09, 13:16 Ja wspomniałam. Taka licentia poetica. A ciebie nie da się pomylić Odpowiedz Link Zgłoś
taleksander Re: morgen_stern 27.01.09, 13:21 morgen_stern napisała: > A ciebie nie da się pomylić > hihihi, nie wiesz co mówisz Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: morgen_stern 27.01.09, 13:21 To, że jesteś trollem grasującym pod niejednym nickiem, to wiem, żadna nowina. Odpowiedz Link Zgłoś
taleksander Re: morgen_stern 27.01.09, 13:23 oj nawet nie wiesz z kim rozmawiasz, oj nie i to jest właśnie najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: morgen_stern 27.01.09, 13:25 Taaa, i po prostu skręca mnie z ciekawości.. <zieeew> nara Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: morgen_stern 03.02.09, 10:17 taleksander napisała: > nie znikam, po prostu wiem, że ta dyskusja nie będzie konstruktywna, więc po co > się w nią wdawać? BRAWO !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
irmaaa Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 12:35 Nie dziwię się, mi też się marzy żona Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 12:37 Ja bym mogła mieć taką na pół etatu . Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 14:33 lubie_gazete napisał: > Jeden żony,drugi męża A trzeci lubi gazetę... Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 14:53 celibat w kościele katolickim nie jest po to, by zachować rzekomą czystość. celibat jest po to, by zachować w całości dobra kościelne, uchronić je przed parcelacją na rzecz spadkobierców księży, czyli żon, dzieci, wnuków, braci, sióstr i tak dalej. dorobienie celibatowi wymiaru duchowego to po prostu kamuflaż. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 15:35 NIe tylko zniesc celibat ksiezy, ale dopuscic kobiety do kaplanstwa, wtedy moze wroce do kosciola Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 15:52 Ten artykuł utwierdza mnie tylko we własnym zdaniu na ten temat Co ciekawe, kilka razy rozmawiałam o tym ze starszymi osobami z rodziny i w zasadzie zdania mieli podobne: przymusowy celibat odrywa księży od rzeczywistości, wrzuca w jakąś nieludzką pustkę i jest przyczyną rozmaitych patologii. Przecież nie chodzi tylko o konkubiny. Nielegalny związek z kobietą jest dla ogółu jednak w pewien sposób zrozumiały i łatwy do usprawiedliwienia. Ale jak sobie tak myślę o tych młodych chłopakach zamkniętych w seminariach... potem wysyłanych na kolejne parafie, gdzie ani nikogo bliskiego nie mają, ani szans na przyjaciół tak naprawdę... wiara wiarą, ale moim zdaniem lata takiej pustki są ponad siły człowieka. Skądś się biorą przecież księża co nawet zmarłego z kasy by obdarli, alkoholicy, hazardziści.. że o sprawach cięższego kalibru nie wspomnę. Mam nadzieję, że kiedyś się to zmieni - chociaż pewnie nie za Benedykta. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ksiądz pragnie żony 27.01.09, 16:43 O, taleksander, przelogowałaś się? Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 a sadzilam, ze jestes optymistka... 03.02.09, 11:30 a tu wnuki dopiero... Odpowiedz Link Zgłoś