larua 02.02.09, 22:01 Takie debeściarskie w ogóle i w szczególe... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-maxa Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 02.02.09, 22:03 wiele takich imion... a może ludzi?? ciężko mi to rozłożyć na części pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 02.02.09, 22:04 Edeltrauda. Tak miała na imię moja sąsiadka na Śląsku i do dziś jest to dla mnie debeściarskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 02.02.09, 22:09 morgen tu u mnie na śląsku to jest więcej takich... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 02.02.09, 23:56 Ja znałam tylko jedną Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 02.02.09, 22:06 Ingeborg :o Ingeborg aus Riga Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: klaustrofobia 02.02.09, 23:32 Slyszalam o probie zarejestrowania imienia Kurtyzana- ciekawe czy to autentyk Jest tez slynne imie Tradycja, prawda? A ja szczegolna atencja darze imie Magdalena. Niezmiennie mnie kreci od kilkunastu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: klaustrofobia 02.02.09, 23:44 Strasznie bym chciala spotkac zywego, chodzacego Horacego (moze byc w anglo wydaniu Horatio) - dziecku bym tak nie dala ale samo imie "mi robi" Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 02.02.09, 23:49 Prakseda chciałam tak mieć na trzecie imię. moja ciotka, w sensie: siostra prababci tak miała na imię. Piękne, moim zdaniem, tylko jak to zdrobnić? Praksia? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 02.02.09, 23:51 fantasmagorii napisała: > Prakseda > chciałam tak mieć na trzecie imię. moja ciotka, w sensie: siostra > prababci tak miała na imię. Piękne, moim zdaniem, tylko jak to > zdrobnić? Praksia? Moja babcia miala przed wojna dwie pomoce domowe - Rozalie i Praksede czyli Rozie i Praksie Tak mialy potem na imiona moje dwie ukochane lalki, bo opowiesci babci o Rozi i Praksi byly zrodlem wielu moich zabaw i pomyslow w dziecinstwie .... Odpowiedz Link Zgłoś
cygarietka Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 13:07 Fantasmagorii już myslałam, że my rodzina. Też miałam ciocie Praksede, ale dla wszystkich była Praksią, to siostra babci. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 00:11 Dla mnie to takie imię, że żadne dziecko w piaskownicy, przedszkolu , szkole nie ma takiego. Czyli aktualnie nie modne, ale dane dziecku z jakiś powodów. Nie trawię tych imion z wielu serialów. Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 01:03 jestem walnięta na tle większości rzeczy mających coś wspólnego z Japonią. Teraz zastanowilam się czy dotyczy to imion jest jedno- wspaniale krótkie, mające ogrom znaczenia: AIKO AI- miłość KO Dziecko nie ma ono odniesienia do tradycji polskich imion, ale mnie się ogromnie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 08:19 dla mnie z "normalnych" Daria-od dzieciństwa, kiedy to miałam koleżankę o tym imieniu, miałam tak nazwać córkę, ale mój kuzyn mnie wyprzedził, a ja głupia się tym przejęłam... chociaż mieszkamy daleko od siebie i widzimy się raz w roku a z takich "mniej zwykłych" Salomea-nawet na bierzmowaniu sobie takie zapodałam Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 04.02.09, 23:37 Daria - super zajefajne imię... Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 08:51 Edelgarda - imię pani, która prowadziła zajęcia z historii starożytnej ziem polskich czyli popularnych skorup. Też ze Ślaska Odpowiedz Link Zgłoś
anmala Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 22:34 W swoim czasie miałam okazję poznać Edeltrautę córkę Praksedy, pochodzą z Galicji. A ostatnio Wendelin pan w wieku ok 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 22:49 Nabuchodonozor, Hermenegilda, Kunegunda. jak dotąd nie spotkałam odważnych Odpowiedz Link Zgłoś
anmala Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 22:54 A znasz może takich czy to tylko twoje typy kalendarzowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 23:07 anmala napisała: > A znasz może takich czy to tylko twoje typy kalendarzowe ?.." No pewnie Nabuchodonozor był w bajce dla dzieci Kunegunda w kryminale Chmielewskiej Hermenegilda na 4 pancerni i pies Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 04.02.09, 23:38 Miałam koleżankę, a ona właśnie babcię Kunegundę. Super. Kunegunda kojarzy mi się z dzieciństwa z czarnowłosą - koniecznie! - księżniczką zamkniętą w wieży Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 10:02 Z zagramanicznych - Saskia (niemieckie) i Martin. A z naszych: Marta, Jagoda. Bardzo podoba mi się również Ludmiła. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 10:05 Isabeau. Średniowieczne. Zmieniło się na Isabelle, ale ta stara forma strasznie mnie bierze. tak miała na imię "Zaklęta w sokoła". Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 10:38 Eryka - to na poważnie! Nawet miałam ciągoty żeby nazwać tak dziecko, ale mój B. stwierdził, że to dla niemieckiego sportowca po zmianie plci i kategorycznie się przeciwstawił... Poza tym urzekły mnie dwa imiona męskie: Kwadrat i Lucyfer. Odpowiedz Link Zgłoś
betti_domino Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 10:45 Ezehiela,Ingrid,Minna,Otton,(w rodzinie wystąpiły 3 pokolenia wstecz) Odpowiedz Link Zgłoś
hany3 Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 11:06 Antonina - jest takie dostojne, i jak to mówiła moja babcia- stateczne. Moja dwuletnia córeczka ma tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 12:57 Maria. Od zawsze, na zawsze. Córa posiada. A z sentymentu to Wanda, bo dostojne no i niemca nie chciała. Mama ma na pierwsze, ja na trzecie, córa w spadku po babci na drugie Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_gazete Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 13:01 Przecież to staroświeckie imiona,współczuję Marysi i Antosi Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 14:13 Przekarzę mojej córce twoje współczucie! Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_gazete Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 15:31 Przyda się jak pójdzie do podstawówki Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 16:01 Nie sądzę aby imię Maria miało wywołać jakąś szczególną salwę śmiechu wśród dzieci, ale dzięki za opinię! Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_gazete Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 16:31 Mogą ją wyzywać: "sierotka Marysia" lub "Dziewica Maria" albo po prostu wyśmiewać z nienowoczesnego i jednocześnie popularnego imienia. Pewnie sama jesteś jakąś Anną lub Joanną albo Kasią,więc po co coś fajnego,oryginalnego dziecku wymyślać. Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 16:39 A twoim zdaniem Maria to takie znowu oryginalne imię, moim zdaniem to stare, polskie imię i nic w nim znowu takiego cudacznego nie ma. Zreszta o gustach sie nie dyskutuje, a znowu "sierotka marysia" to nie dramat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadrugiemiania Oj gazeta 03.02.09, 16:54 Żal mi ciebie wiesz. Chyba masz strasznie dużo kompleksów, albo jesteś jakaś niedzisiejsza.Śmieszą mnie twoje odpowiedzi.Nie wiem co w imieniu Maria jest godne wysmiewania i nie sądze też by dzieci wyśmiewały tę dziewczynkę.Ja to raczej śmieje się z Ciebie.UUUUU żałość mnie ogarnia i odczep sie od Marysi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: Oj gazeta 04.02.09, 11:45 nadrugiemiania napisała: i odczep sie od Marysi!!! AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: Oj gazeta 04.02.09, 23:41 Łucja - moja tak ma. Czad! Stwierdziłam, że sama tak bym mogła mieć na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 23:03 Mnie sie podoba wylacznie Donald. A przedtem wylacznie Jaroslaw. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 18:50 lubie_gazete napisał: > Przecież to staroświeckie imiona,współczuję Marysi i Antosi Maria jest na liście 20 imion najczęściej nadawanych w Polsce w 2008 roku - na miejscu 17. (w Warszawie jest na 9. miejscu) Antonina jest w Warszawie na miejscu 21. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 21:49 lubie_gazete napisał: > Przecież to staroświeckie imiona,współczuję Marysi i Antosi Widać, że zupełnie nie znasz trendów imienniczych - w grupach przedszkolnych moich córek (cztero- i trzylatki) są 4 Stasie (chłopcy), 2 Jaśków, 2 Marysie, 2 Helenki, 1 Franek, 3 Antosie, 2 Zosie. W podstawówce to będą zupełnie zwyczajne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
snob_nad_snoby Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 13:05 mojej tesciowej - Adalberta! Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 14:52 Ingeborga. Z męskich Mordechaj. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 15:17 Zapomnialam dodac Mamerta przez wielki sentyment do Znaczy Kapitana. Odpowiedz Link Zgłoś
nadrugiemiania Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 15:47 Gabriela, Anna, ale najbardziej na świecie to podoba mi się Joanna, a dla chłopca Piotr lub Robert.No cóż -staroświecka jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
1beata31 Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 05.02.09, 08:44 Dla mnie Romana Romcia moja babcia nie spotkałam innej żałuje że poddałam się rodzinie i nie dsłam tak córce na imie ale za to mam Izabelę i Adasia. No i Franciszek ale na to wpadłam za póżno Odpowiedz Link Zgłoś
anmoko Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 19:37 Jak bylam dzieckiem moja najpiekniejsza lalke nazwalam Sylwia: to imie bylo dla mnie symbolem elegancji i luksusu Mielismy z mezem problem z nazwaniem corki, bo mialo byc krotko, fajnie i w miare oryginalnie. Najpierw mowilam do "brzucha" Pola, ale nie pasowalo Za to Ula od razu nam podpasowalo! Glupio mi, bo to maz wpadl na to imie pierwszy! I teraz widze, ze to byl dobry pomysl, bo wsrod wszystkich aktualnych Julek, Wiktorii, Ol itd. imienia naszego dziecka nikt nie myli! ha ! Odpowiedz Link Zgłoś
twix52 Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 03.02.09, 22:04 Dla dziewczynki Łucja, Antonina. Dla chłopca Franciszek, Wojciech. Mój pradziadek nazywał się Wawrzyniec nigdy później takiego imienia nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 twix52 04.02.09, 15:49 > Mój pradziadek nazywał się Wawrzyniec nigdy > później takiego imienia nie słyszałam. Osobiście znam 3 Wawrzyńców Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 04.02.09, 23:44 Wchodzi hrabia pruski... Pruski pruski, bo on się nazywa Pruski, Wawrzyniec Pruski, polski dziedzic!!! To może ja go przepaszę po prostu? ... Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki Lilu :D 03.02.09, 22:16 strasznie mi się podoba tylko pewnie by nie przeszło w naszej biurwokracji poza tym mam sentyment do Roberta.. Odpowiedz Link Zgłoś
agatracz1978 Re: Imię, które jest dla was NAJ !! 04.02.09, 09:34 Ja dla dziewczynki wybrałam już dawno imię Weronika Wiktoria. Lubię też Ola, Iza, Marysia (zaraz gazeta mnie pouczy). Generalnie nie gustuję w wymyślnych imionach. Gdyby moja córeczka okazała się jednak po urodzeniu synkiem to chyba wybrałabym imię Jakub (cóż tu też kiedyś zdrowo oberwałam że niby takie popularne i skrzywdzę dziecko). Lubię też Szymon, Dawid, Daniel, Marcin i Paweł. Odpowiedz Link Zgłoś
mustardseed Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 04.02.09, 12:33 Florentyna - moja babcia Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: Imię, które jest dla was NAJ !!! 04.02.09, 23:47 Rosyjskie: Natasza (nie Natalia!), Lena, Olga (nie Ola!), Tamara. Daria, Łucja, Irmina, Barbara. Z męskimi gorzej - Łukasz?, Mateusz? A odjazdowo to by było Pelagia, Kunegunda, Longin, Hermenegilda... Odpowiedz Link Zgłoś