Dodaj do ulubionych

Świąteczny wystrój domu

18.11.03, 17:56
Czas Świąt zbliża się a co się z tym wiąże przygotowanie i wystrój domu.
Jak stroicie swoje domy oczywiście mam na myśli swoje własne pomysły i
własne wykonanie.
Podzielcie sie swoimi pomysłami na pewno wszyscy co przeczytają to
skorzystają.

Pozdrawiam
Jola
Obserwuj wątek
    • kadyga Re: Świąteczny wystrój domu 19.11.03, 09:37
      No właśnie wlaśnie, ja też pomyślalam żeby w tym roku przystroić mieszkanie.
      Franio ma dwa lata i chciałabym, aby święta wyrózniały się od innych dni w
      roku, nastrojem, klimatem i temu ma służyć również dekoracja świiąteczna.
      Niestety nie mogę liczyć na pomoc dziecka i jego zaangażowanie, raczej na
      działanie wręcz odwrotne. No dobra, bo odbiegam od tematu.
      Ja myślę tak, zrobić girlandy ze świerku (nie wiem jak to połączyć) i do tego
      kupię malutkie światełka i poprzeplatam i może jakieś małe jabłusza
      tam "wkręcę" i powieszę to w przedpokoju (jakieś 2 m). I w sumie nie mam
      pomysłu co jeszcze. Nie chcę bez ładu i składu porozwieszać jakiś łańcuszków po
      chacie, czekam na Wasze pomysły.

Pozdrawiam
      • anetadr Re: Świąteczny wystrój domu 19.11.03, 10:07
        Kadyga!

Girlandy ze świerku, to naprawdę piękna rzecz, ale musisz wziąć pod uwagę
        sypiące się szpilki. Czym cieplej masz w mieszkaniu, tym szybciej zaczną się
        sypać. Jak mieszkałam w akademiku, to zrobiłyśmy kiedyś z moją kumpelą takie
        przepiękne girlandy na okno. W pokoju było bardzo ciepło i w żaden sposób nie
        dało się uregulować. Po powrocie z przerwy świątecznej okazało się, że girlandy
        trzymają się na "słowo honoru", przy najlżejszym ruchu firanką lub choćby nawet
        otwarciu drzwi szpiliki leciały na wszystkie strony. Jeszcze 2 lata po zdjęciu
        girland znajdowałyśmy szpilki wbite w wykładzinę. Życzę pieknego przystrojenia
        domu, bez kłopotów, jakie my miałyśmy.

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
        • kadyga Re: Świąteczny wystrój domu 19.11.03, 10:28
          Aneta, no właśnie, też się na tym zastanawiałam, no to może z czegoś sztucznego
          zrobić, o buuu jak ja nie lubię sztucznych roślin. Ale teraz już chyba robią
          niezłe. Może takie liście niby suche, no nie wiem, muszę popodglądac w
          witrynach sklepowych. A właśnie, dziewczyny, czy w supermarketach można już
          takie rzeczy kupić, czy jeszcze za wcześnie? I w którym jest tego najwięcej,
          chodzi mi o takie świąteczne bibeloty.
          • jolach73 Re: Świąteczny wystrój domu 19.11.03, 10:51
            Kadyga właśnie zaczyna sie świąteczny okres w sklepach w ofertach jest już
            mnóstwo artykułów świątecznych.
            Skoro zaczęłam ten post dodam że u córci w pokoju zawieszam kolorowe lampki i
            ozdabiam okno nalepkami i róznymi wzorkami ze sztucznego śniegu.
            W sypialni motyw świąteczny też na okno ładnie upinam firanki ozdabiając je
            motywami światecznymi.
            W dużym pokoju ozdabiam okna i robię stroiki. Kupuję gąbkę do stroików i wtykam
            w nią wszytsko co mam pod ręką. Oczywiście zaczynam od żywego świerku, latem
            zawsze uzbieram będąc na wakacjach jakieś zboża, ładnie je ususzę spryskam
            srebrnym lakierem, do tego piekę tzn. bardziej wysuszam kawałki pomarańczy i
            obsypuje je brokatem /super efekt/ jakiś snopeczek ze słomy /też myślę już o
            tym latem/ i stroik gotowy.
            No i obowiązkowo stroik na drzwi wejściowe pomimo że mieszkam w bloku bardzo
            fajnie to wygląda.

Pozdrawiam i czekam na propozycje
            Jola
            • aniask_mama Re: Świąteczny wystrój domu 20.11.03, 10:53
              jolach73 napisała:

>> Skoro zaczęłam ten post dodam że u córci w pokoju zawieszam kolorowe lampki
              i
              > ozdabiam okno nalepkami i róznymi wzorkami ze sztucznego śniegu.
              Jolu, a możesz mi powiedzieć, czy te naklejki to w sklepie kupujesz, a jeśli
              tak, to czy nie ma potem problemu z ich odklejeniem? sorry za takie
              przyziemności w klimacie świąt wink
            • domowasfera Re: Świąteczny wystrój domu 07.12.14, 01:31
              Domowasfera.pl - Sklep z dodatkami i ozdobami do domu
              Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą produktów świątecznych: www.domowasfera.pl/swieta-cat-3

Szczególnie polecamy:
              https://www.domowasfera.pl/dane/middle/c/c7b5445c6e174f079fa57973bf29671b.jpg
              www.domowasfera.pl/porcelanowy-lampion-zimowy-id-46
    • andzia001 Re: Stawiam na naturę 20.11.03, 08:16
      Dziewczyny, Świąteczny czas, a bardziej chyba ten przedświąteczny nastraja nas
      cudownie i w domciu wszystko musi pachnieć świętami.
      Kupuję więc mnóstwo jabłek, takich czerwonych, myję ję i poleruję ścierką aż
      pięknie się świecą. Przywiązuję do ogonków złotą mocną nić i rozwieszam gdzie
      się da (pod lampy, obok obrazków, przy drzwiach, itp.)
      Do zakupionych pomarańczy wbijam całe goździki robiąc przy tym fantazyjne wzory
      i kładę w miskach też gdzie popadnie (na komodzie, na parapecie w kuchni).
      Bardzo ładnie wyglądają zwykłe białe światełka włożone do dużego szklanego
      naczynia (może być kolorowe szkło) i pomiędzy włożone jednokolorowe bombki.
      Uwielbiam robić stroiki - kupuję jodłę na targu, różne sztuczności mam w domu
      od lat, suszę plasterki pomarańczy i cytryny i tworzę..........
      Wprawdzie jest to dość czasochłonne jeżeli chcę mieć coś oryginalnego, ale
      satysfakcja i radość dla oka - niesamowite!!
      Srebrnym spray'em zdobię co się da - gałązki, owoce, świeczki.

życzę polotu twórczego
      pozdrawiam
      anka
      • politea25 Re: Stawiam na naturę 20.11.03, 10:16
        Andziu, a do czego wykorzystujesz te plasterki pomarańczy i sytryny?
        • andzia001 Re: Stawiam na naturę 20.11.03, 10:36
          Ozdabiam nimi stroiki, kładę na wigilijny stół obok świec (jako dekoracja),
          robię łańcuchy (na przemian pomarańcza i cytryna) i zawieszam w kuchni.
          Wygląda to bardzo ciekawie i oryginalnie.

pozdrawiam
          Anka
          • e.beata Re: Stawiam na naturę 20.11.03, 14:27
            A my zrobiliśmy raz wystawkę na parapeciewink
            Mam dużo tandetnych ozdóbek (nazbierało się przez lata).
            Pomiędzy doniczki i na doniczki wata. W miejsca pustawe jemioły gałazki, trochę
            pozostałego z choinki świerku. Ma powstać taki las pokryty sniegiem. Na szybie
            śniegowe gwiazdki + jedna złota z ogonem wink, bo taka była przecież jak rzekł
            synek wink.
            I w tym lesie wszystkie tandetki wink)) mikołajki z brokatu, renifer, nawet
            wielkanocny zajączek z cukru miejsce zajął, sztuczna gwiazda betlejemska,
            której nie znoszę, bombki, itp. itd. Sama tandeta, ale w kupie wyglądało to
            całkiem fajnie. Synek oczywiście miał tam dostęp, przestawiał sobie, dokładał i
            dzięki temu ochroniliśmy choinkę wink))
      • kadyga Re: Stawiam na naturę 20.11.03, 22:05
        Andzia, a jak suszysz cytrynę i pomarańczę, zdążę jeszcze ususzyć do świąt??
        Może w piekarniku, co? Ale wtedy jak?

Spodobał mi sie ten pomysł łańcucha z suszonych pomarańczy i cytryny.. a
        grejfrut?
        smile
        • andzia001 Re: Stawiam na naturę 21.11.03, 09:01
          Suszę naturalnie, w piekarniku jeszcze nie próbowałam, ale w tym roku
          poeksperymentuję.
          A suszę następująco:
          kroję na grubsze plastry, rozkładam na papierowych ręcznikach i wystarczy tylko
          obracać by były równe. Najszybciej wyschną przy kaloryferze.
          Gdy są nieco podsuszone obsypuję je cukrem, kryształki wtedy się nie rozpuszczą
          a część fajnie "przyklei" się do plasterków.
          Grejfrut też może być, fajnie wygląda bo są różne kolory (czerwony, żółty,
          zielony).

pozdrawiam cieplutko i już przedświątecznie
          Anka
    • gugutek Re: Świąteczny wystrój domu 21.11.03, 13:53
      lampiony z falowanej tektury, z okienkami podklejonymi kokorowa bibula
      gwiazdki z masy solnej (jadalne wink)
      stroiki
      okienka z nazbieranych galazek z aniolkami w srodku (z masy solnej)

• jolach73 Re: Świąteczny wystrój domu 21.11.03, 20:03
        Gugutek co to za okienka z tych gałązek

pozdrawiam
        Jola
        • gugutek Re: Świąteczny wystrój domu 21.11.03, 22:02
          Z galazek formujesz cos na ksztalt okna,calosc wiazesz sznurkiem, najlepiej
          konopnym. Ze sznurka robisz zawieszke. Potem calosc delikatnie ozdabiasz zlota
          farba (ja kupuje złotol w sklepie dla malarzy pokojowych), galazkami swierku
          (zbieram po sprzedajacych choinki), dodajesz szyszke, gwiazdke lub aniolka z
          masy solnej, ew. bombke, kokardke, swieczke. I tyle. Mam male dziecko, wiec
          okienka wieszam np. pod kinkietami. Na drzwiach. Jak ktos ma daleko do lasu
          moze zrobic okienko z bambusa, tez ladnie.
    • gravka Re: Świąteczny wystrój domu 22.11.03, 22:42
      A ja już na początku grudnia piekę pierniczki.Cały dom cudnie pachnie przez
      kilka dni.A jak wszystkie zjemy lub obdarujemy znajomych ,pieczemy
      następne.Teraz pomaga mi syn ,ma niezłą zabawę wycinając różne np. bałwanki.
    • gravka Re: pierniczki-przepis 22.11.03, 23:14
      2 szklanki mąki
      1 jajo
      3\4 szkl.cukru
      2 łyżki miodu
      1 łyżka masła
      łyżeczka sody oczyszczonej
      przyprawa do piernika
      do przesianej mąki wlać rozpuszczony miód i łyżką wyrobić ciasto.Dodać cukier,
      sodę i przyprawy.Potem masło i całe jajo.Następnie wyrobić ciasto ręką aż
      będzie gładkie.Rozwałkować i wycinać szklanką lub foremkami pierniczki.Piec
      ok.15 minut.
      Ja robię z podwójnej porcji .Aaa ! po upieczeniu są twarde dopiero po kilku
      dniach ubieramy je i są pyszneee
      • jolach73 Re: pierniczki-przepis 23.11.03, 21:16
        U nas też pierniki robią furorę córka lat już prawie 5 co roku czeka na czas
        pieczenia pierników. Rozpoczęła mi pomagać w wieku 2 lat także ma już
        doświadczenie ale to wspaniała frajda.
        Mam przepis gdzie wychoddzi ich całe mnóstwo ok. 400 sztuk więc malowania i
        strojenia jest cały tydzień. Sama robię przyprawę do pierników czyli z
        cynamonu, goździków anyżku i jeszcze mnóstwa przypraw.
        Są przepyszne i zawsze zabraknie puszek aby wszystkie pochowac. Potem czekają
        na święta.

Pozdrawiam
        Jola
        • agga_w Re: pierniczki-przepis 03.12.03, 14:39
          Jola!
          Podziel sie przepisem na pierniczki! Chciałabym w tym roku choinke ozdobić
          głównie pierniczkami.
          Oczekujaca z niecierpliwością Agnieszka
    • ellab Re: Świąteczny wystrój domu 29.11.03, 19:48
      Czesc

Widze moj ulubiony hihihi temat. Ja mam bzika na punkcie strojenia
      swiatecznego. Mieszkam od 13 lat w Niemczech i tutaj jest taki zwyczaj , ze
      mieszkania stroi sie juz na poczatek adwentu. Bardzo mi sie zreszta ten zwyczaj
      spodobal i szczegolnie od kiedy mam dzieci stroje cale mieszkanie.
      Przede wszystkim okna , wieszam rozne swiatelka, do tego obrazki, ktore robie
      przy pomocy farby window color. Wierzcie bardzo polecam, widzialam, ze w Polsce
      juz tez mozna kupic. Ja jestem antytalencie jezeli chodzi o malowanie, ale ta
      technika wychodza mi przepiekne witraze na okna. Jak to sie robi, otoz
      wystarczy kupic ta farbe, miec np. ksiazki dla dzieci do malowania z motywami
      swiatecznymi. Przyklada sie folie na taki obrazek i farba konturowa odrysowuje
      kontury, potem juz wypelnic to kolorowa farba , odczekac okolo 20 godz., zdjac
      z folii i przykleic na okno.Efekt jest super!!
      Poza tym kupuje lub robie samam adwentowe stroiki, z prawdziwych galazek i
      wlasnie jak ktos juz tu opisal z suszonymi owocami cytrusowymi, zabawkami i
      swieczkami.
      Poza tym pieczemy z corka domek z piernika.
      Ciasto jak na pierniki, trzeba przedtem zrobic z kartonu szablony i wyciac
      poszczegolne elementy z ciasta, upiec i odczekac jakies 12 godzin. Potem zrobic
      z cukru pudru i bialka lukier i posklejac elementy w formie domku. A potem
      nastepuje najfajniejsza dla dzieci zabawa, strojenie. Nalezy kupic rozne
      kolorowe cukierki i lukrem przyklejac do scianek wedlug wlasnego gustu i checi.
      jest to wprawdzie czasochlonne, ale jest przy tym mnostwo zabawy i radosci dla
      calej rodziny. My robimy tak , ze kazdy ma swoja sciane, ktora dekoruje wg.
      wlasnego pomyslu, wychodza z tego ciekawe kompozycje.
      Taki domek stoi u nas od pierwszej niedzieli adwentu do nowego roku, i pachnie
      przepieknie.
      Potem mozna go ew. zjesc, ale jakos tak po swietach malo kto ma jeszcze na
      niego ochote hihihihi..........brzuchy sa pelne po swiatecznych szalenstwach.

zycze Wam duzo fajnej zabawy w strojeniu mieszkan i milej rodzinnej atmosfery w
      czasie adwentu i swiat. Nie zapominajcie , ze lepiej miec moze mniej blyszczace
      mieszkanie,ale przyjemniej jest gdy rodzina moze cos wspolnie zrobic.

Elka

• aniamr Re: Świąteczny wystrój domu 29.11.03, 20:34
        Ten wątek aż pachnie świętami!! Właśnie jutro rozrabiam ciasto na pierniki.
        Będzie ono leżakowało 1-2 tygodnie, a później zabiorę się za ich pieczenie. Są
        tak pyszne, że gdy pierwszy raz przyniosłam je do pracy tak co roku muszę juz
        kontynować tę tradycję nawet pod moją nieobecność w zeszłym roku (byłam na
        macierzyńskim) musiałam zrobić. Schowane do puszki mają jeszcze świeżość przez
        2-3 miesiące po świętachW domu musi być czuć i widać święta na każdym kroku.
        Mam mieszkanie dwupoziomowe więc poręcz od schodów jest przybrana świerkiem
        (niestety sztucznym) i światełkami (rewelacja w nocy - wspaniały klimacik).
        Łańcuchy porozwieszam w oknach i na półkach. Wszędzie pełno drobiazgów i
        bibelotów świątecznych. Na ścianach pozawieszam skarpety świąteczne - mam
        takie robione na drutach z motywami świątecznymi i różnych wielkości.
        Zamierzałam z okazji świąt sprawić sobie zasłonki, które bym tylko na tę
        okazję zakładała i może jakąś poszewkę na poduchy na kanapie (z motywem
        świątecznym, lub czerwone/złote), ale chyba odłożę to na nastepny rok.Ponieważ
        wigilię i święta spędzamy albo u moich rodziców w innym mieście, albo u
        teściów to choinkę stroję już znacznie wcześniej by dłużej się nią zacieszyć.
    • marghe_72 Re: Świąteczny wystrój domu 01.12.03, 15:00
      Moje pomysłysmile :
      - podobnie jak poprzedniczki zabawiam sie w suszenie cytrusow - wykorzystam
      jako ozdoby choinkowe, obok cukierków, małych jabłek i ciastek (gotowych, bo
      piec nie umiem),
      - szpikowanie pomaranczy gozdzikami
      - robienie lampionów z pomaranczy (zerknijcie do ostatnich Czterech Kątów)
      - okna dekoruje choinkowymi swiatełkami
      - na tychże oknach wieszam (na wstązkach) bombki
      - zamierzam z Gaba wyczarowac jakies anioły (choc pomysłu na razie ) brak
      - maluję na szkle bozobarodzeniowe obrazki
      - mam ochote na malowanie na materiale - jakiś obrus czy cuśsmile.. ale nie wiem
      czy dziecko pozwoli, no talentu u mnie nie za wiele

M.
    • ccleo Re: Świąteczny...=komercja? i pytanie o domek 03.12.03, 15:43
      No, super! poruszona tym wątkiem, wyciągnęłam wczoraj ozdoby choinkowe z szafy
      i przy wspólpracy zdumionej i zaaferowanej Michaliny porozwieszalam na lampach
      bobmbki czerwone, slomiane gwaizdki, kalmki okrecilam srebrna wstazka itp...
      A mój mąż stwierdzil,z e to 'komercja'!!! Buu! bo wg niego to wplyw sklepow \,
      ktore na poczatku adwentu ozdabiaja wystawy, zeby przyciagnac i skusic jak
      nawjczesniej klientow... Ale potem przeprosil i przyznal ze ladnie to wyglada..
      HA! A ja mu ejscze te cytrusy w plasterkach porozwieszam!!!

Pytanie o domek z piernika- co to znaczy: szablony z kartonu zrobic? sciany
      wyciac z kartonu i co? nie rozumiem!!!

Cleo
      • marghe_72 Re: Świąteczny...=komercja? i pytanie o domek 03.12.03, 18:49
        Cleo, kup prawie gotowy w Ikea smile) ja tak chyba zrobię, bo do pieczenia to
        sie nie nadajęsmile
        M.
    • mamaczworki Re: Świąteczny wystrój domu 03.12.03, 18:49
      Ja mam wielka prosbe o ten przepis na przyprawe do piernikow domowej roboty.
      Mieszkam w Anglii a tu nie ma mowy o znalezieniu czegos takiego jak pierniki,
      ze przyprawie nie wspomne.
      • aste Re: Świąteczny wystrój domu 04.12.03, 12:02
        Witajciesmile
        postaram się skorzystać z pomysłów na zdobienie mieszkaniasmile, tylko istnieje
        obawa, że mąż jak u którejś z was skrzywi się na "komerchę" ale co tam.
        ja w tym roku z przyjaciółkami umówiłam się na robienie zabawek na choinkę, jak
        w dawnych czasach wszystko co bedę miała na choince będzie przezemnie zrobionesmile
        (oprócz światełek oczywiściewink)najlepiej wychodza nam łańcuchywink ale innych
        ozdóbek też już mamy po kilka, może starczy bo główna ozdoba mają być jak i u
        was pierniczki, przepis już mam wypróbowany problem jest jeden mąż uwielbia te
        pierniczki a pachnące są niesamowicie więc schować się ich nie da zostaje tylko
        upieczenie w ooooogromnej ilości.
        pozdrawiam życzę powodzenia w zdobieniu domku i choinkismile
        • jolach73 Re: Świąteczny wystrój domu 05.12.03, 19:04
          Mama czwóreczki za godzinkę będę przygotowywać ciasto na pierniki i jak
          wydobędę przepis na tą przyprawę to zaraz napiszę. Tylko uśpię dzieciaki.

Pozdrawiam
          Jola
    • jolach73 Re: Świąteczny wystrój domu - dla mamy czwóreczki 06.12.03, 00:15
      Oto co wrzucam do masy piernikowej w zamian za przyprawę piernikową.
      Podam ilośc na 1 1/2 kg mąki.
      1/2 łyżeczki zmielonych goździków
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
      2 łyżki zmielonego anyżku
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      no i potem kakao itd.

Dla mnie te ilości są wyjściowej potem jeszcze zawsze dodaje do smaku więcej
      goździków i anyżku.

Pozdrawiam
      Jola
    • mamaczworki Re: Świąteczny wystrój domu 06.12.03, 22:57
      Wielkie dzieki, sprobuje w tych angielskich sklepach poszukac takich przypraw i
      mam nadzieje, ze cos z tego wyjdzie. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka