boja21 04.03.09, 11:22 i następne części z tej serii, bo mnie bardzo wciągneły a w sumie są to książki dla małolat . Kończę czytać 2 część ale dzieciak mi nie daje bo chory i marudzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pszczolaasia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:25 och tak. dawno mnie tak nie wzielo jak ta cala seria pierwszy tom to ewidentnie dla pensjonariuszek..nastepne tez w sumie, ale mnie wzielo. jestesm oczadzona Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:26 Przeczytałam wszystkie, dostałam od męża na gwiazdkę. Bardzo mi sie podobało Ja w duszy małolata jestem. Ach, to zakochanie, te emocje Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:28 kto Ci sie bardziej widzi? ten zimnokrwisty adonis czy goracokrwisty indianin? jestesm za goracokrwistym Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:31 Mnie się też bardziej podoba Jake, ale mam wrażenie, że autorka jest za wampirem. Nie mam pojęcia, jak chce to zakończyć. Dziewczyna ma zostać wampirem? Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:46 aaaa to znaczy sie ze nie czytalas ostatniego tomu? a to Ci nic nie powiem jak ona to zakonczyla! premiera w Polsce jakos ta 9 marca chyba.. Odpowiedz Link Zgłoś
boja21 Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:49 W Merlinie napisali, że sprzedaż od 27 marca. pszczolaasia napisała: > aaaa to znaczy sie ze nie czytalas ostatniego tomu? a to Ci nic nie powiem jak > ona to zakonczyla! premiera w Polsce jakos ta 9 marca chyba.. Odpowiedz Link Zgłoś
boja21 Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:31 > Ach, to zakochanie, te emocje No i ten Edward filmowy niczego sobie img140.imageshack.us/img140/2348/56002823e1977f6cj3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:33 Ja już wszystkie trailery pooglądałam Odpowiedz Link Zgłoś
boja21 Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:36 Ja też broceliande napisała: > Ja już wszystkie trailery pooglądałam Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:29 Przeczytałam "Zmierzch", reszty serii nie zamierzam. Nudne to, słabe literacko, a parę głównych bohaterów miałam ochotę udusić (sorry, on superman, a panna idiotka). I te opisy jego boskiego ciała, ten marmurowy tors i pocałunki, przez które ona zapomina oddychać... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:35 No i właśnie dlatego darowałam sobie i lekturę, i film. Za to moja siostrzenica gimnazjalistka zachwycona, ciągnęła mnie na to do kina, ale się zbuntowałam Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:39 Film warto zobaczyć z jednego powodu: dwie godziny rechotu gwarantowane. Jak patrzyłam na głównego amanta, któren - owszem, niebrzydki - z zadań aktorskich umiał zrobić dwie rzeczy: wytrzeszcz i megawytrzeszcz, to od razu mi się lepiej robiło Ale jakbyś poszła z zachwyconą gimnazjalistką, to byś się śmiac nie mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:42 Słuchałabym przez cały czas pełnego wyrzutu: "ciociuuuu..." Odpowiedz Link Zgłoś
boja21 Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:42 Wybitna literatura to nie jest, ale wciąga i druga część jest lepiej napisana, autorka robi postępy Odpowiedz Link Zgłoś
bloopsar Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:51 > Wybitna literatura to nie jest, ale wciąga i druga część jest lepiej > napisana, autorka robi postępy Zgadzam sie a do tego IMO trzecia lepsza od drugiej a czwarta najlepsza z calej serii Generalnie polecam, choc rzeczywiscie poczatek trudny, pierwsza czesc traci Harlequinem Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:52 Nie kuście, bo jeszcze skusicie Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:53 dokaldnie. taka dla pensjonarisuzek jak napisalam wczesniej, ale potem jest juz tylko lepiej moim zdaniem oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:55 Nie wierzę, że harlequiny czytałyście. Ja przeczytałam parę i nie ma porównania. Przede wszystkimrzecz dotyczy dorosłych kobiet. Żałosne po prostu. A to samo w przypadku nastolatki usprawiedliwione, jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:58 > Nie wierzę, że harlequiny czytałyście. Nie czytałam, nigdy nie odczuwałam takiej potrzeby. > A to samo w przypadku nastolatki usprawiedliwione, jak dla mnie. No nie wiem. Nie pamiętam takiego natężenia kiczu oraz lukru w innych powieściach o miłości dla nastolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:59 no nie czytalam...a harlequiny sa dla pensjonariuszek? ale zmierzch jest wporzo i film tez sie mi podobal Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 12:00 Przegapiłam w kinie Muszę czekać na DVD. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 16:32 No zobacz, napisałaś "pensjonariuszek" już drugi raz, a powinnaś "pensjonarek" :o) Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:40 No czytałam, czytałam. Pewnie gdybym miała 16 lat, byłabym pełna zachwytu. Dla osoby powyżej 20 roku życia- według mnie wybitnie nużące, co gorsza, napisane z jakąś dziwną, harlekinową manierą (własnie te zimne torsy i omdlenia) Ale przeczytałam całość, bo jestem maniaczką wampirów, i dla porządku czytam wszystko na ich temat, co mi wpadnie w ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:41 Ech, Wywiadu z wampirem nic jednak nie przebije Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:43 Fakt, ze autorka od Zmierzchu Nie jest Anne Rice, ale... ja już sobie z wampirami Anne Rice dałam spokój. Za dużo, za nudno. Wolę jej inne książki. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:45 No, Wampir Lestat był już naciągany, ale Wywiadu bronić będę. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:48 Mnie się najbardziej podobała część, kiedy pojawia sie Akasza, jeszcze zanim sie obudzi. Nie pamiętam tytułu. Ale czarownice z Mayfair są o wiele lepsze! I jeszcze "Krzyk w niebiosa" Ona tylko w wampirach przynudza. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:49 Akasza zanim sie obudzi jest w Lestacie wlasnie a wywiad jest debesciarski.. Odpowiedz Link Zgłoś
e.logan Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 11:44 MOja corka wszystkie 3 czesci +jakies niby maszynopisy ktore przedostaly sie do sieci.. Nie wiem nie wnikam no ja tego nie czytalam. ALE pewnie wkrotce skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
kanagata Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 12:19 zmierzch czytalam po polsku i jakos mnie specjalnie nie zachwycil ale w podrozy dla zabicia czasu kupilam sobie New Moon juz w oryginale i kurcze, no widac ile czasami tlumaczenie moze zrobic ZLEGO ksiazce na pewno nie wybitnej ale tez i nie tragicznej. ze lubie cykle, to zamowilam sobie 3. czesc, tez po angielsku, i wlasnie czeka w empiku na odbior a sie za ksiazki zabralam bo o wampirach ze dla nastolatkow- to mnie akurat nie rusza- Harrego Pottera tez calego przeczytalam Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkasweetie Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 12:55 Czytałam. Wszystkie 4 części, ostatnią wymęczyłam w oryginale. Czekam na polski przekład No sama nie wiem, czemu mnie wciągnęło... Wiem, że to nie dzieło wybitne, potrafię ocenić książkę, a mimo to jestem "wciągnięta i zauroczona". Jak poniżej w sygnaturce widać Film widziałam, jakość oceniam średnio, a mimo tego podoba mi się. Powiem cichutko, że straszliwie mi się podoba ten główny wampir, czyli Robert Pattinson. Znaczy, mimo lat 32, najwyraźniej jestem mentalną 13-latką, he he I fajno! Dla mnie książka ma dodatkowy wymiar - odkryłam ją w nieprzyjemnym smutnym momencie w życiu. Akurat wtedy to "zaczytanie" świetnie mi zrobiło, taka terapia rozpraszająca. Na kłopoty nie pomogła oczywiście, ale dała mi coś przyjemnego, w momencie, w którym o to szalenie trudno było. I dlatego zawsze będę mieć sentyment do tych książek Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 13:44 Przeczytalam wszystkie 4 tomy 2 razy. Kilka dni i nocy zarwanych Zgadzam sie, ze to troche literatura dla 17 latek, ale wciaga jak malo co. IMO pierwszy tom jest najslabszy z calej czworki. Czekam teraz na Midnight Sun czyli Zmierzch widziany oczami edwarda. A tej autorki IMO jeszcze lepszy jest Intruz. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 13:52 > Zgadzam sie, ze to troche literatura dla 17 latek, Hm, jak miałam 17 lat, to czytałam literaturę iberoamerykańską i Dostojewskiego, a nie harlekiny dla wczesnego gimnazjum Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 13:54 Nie chodzi mi o harlekinowatosc, bo ja zmierzchu tak nie odbieram. Raczej o sceny romantyczne. Sa takie jakies delikatne. Dla nastolatki pewnie ok, ja mam niedosyt. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 14:06 > Raczej o sceny romantyczne. Sa takie jakies delikatne. Są kiczowate i sztuczne, IMHO. Cytacik: "Krew we mnie zawrzała, moje usta zapłonęły, wargi rozwarły się. Zaczęłam niemalże dyszeć, a palcami wpięłam się we włosy Edwarda, by przyciągnąć do jeszcze bliżej do siebie." Jeden z moich ulubionych kawałków Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 13:55 Harlequiny chyba nie są dla nastolatek... Są? A jak byłyśmy nastolatkami, to ich nie było, trzeba było Dostojewskiego trawić Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 14:02 Jak ja byłam nastolatką, harlekiny już dawno były na rynku I wydaje mi się, że z prawdziwymi emocjami mogą je czytać wyłącznie wczesne nastolatki, chłonąc "prawdę o miłości". Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 13:55 Montechristo, nie wstydź się, przyznaj się, że czytasz hehe Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 13:59 Ja czytałam Harlekiny- kilogramami, można by powiedzieć. Babcia mojej współlokatorki z akademika obdarowywała ja co miesiąc pełnym zestawem wydanych harlekinów, które namiętnie, na głos czytywałyśmy sobie wieczorami. Udało nam się nawet napisać pewnego rodzaju kompilację wszystkich, pełną "dyszących żądz, żelaznych muskułów i omdlewających rzęs". Ach, to były piękne czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 14:07 > pełną "dyszących żądz, żelaznych muskułów i omdlewających rzęs". No jakbym "Zmierzch" czytała Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 14:16 No ale Zmierzch to raczej taki słodko landrynkowy, a w Harlekinach przynajmniej czasem jakaś akcja była Ale poziom pisania dośc zbliżony. Zirytowało mnie to, że książka pozuje na lepszą niż jest, w sensie, że recenzje i sama autorka dają ci obietnicę dostania czegoś lepszego. Lubię czytać złą literaturę, ale wtedy, kiedy nie udaje lepszej, niż jest. Harlekin to Harlekin i już- wiesz, czego się spodziewać. Chociaż fakt, nie czytałam od czasów studenckich... Ostatnio uwielbiam kiepskie książki o wampirach, takie moje prywatne zboczenie Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 20:10 przeczytalam zeby sprawdzic czy 8 latka moze to przeczytac bo sie napalila. O mamo jakie nuuudy...... Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 20:19 Owszem, przeczytałamP I cieszę się- bo mam o czym pogadać ze swoimi uczennicamiP Na filmie też byłamp Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Czytałyście Zmierzch 04.03.09, 20:50 ja na filmie bede jak dziecko przeczyta ksiazke Odpowiedz Link Zgłoś