madziarek_edziecko 23.11.03, 22:03 Właśnie czytam i bardzo mi się podoba. Czytałyście? Jakie są Wasze wrażenia? Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
utalia Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 23.11.03, 22:43 Czytalam ale dosc dawno, jeszcze sama nie bylam w ciazy a teraz moja pociecha ma prawie 10 miesiecy. W sumie interesujaca, choc cos bylo denerwujacego. Nie wiem na jakim jestes etapie dlatego nie chcialabym psuc Ci lektury bo musialabym konkretnie przytoczyc pewne fragmenty i skrytykowac. Utalia Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 24.11.03, 07:53 Rewelacja jak dla mnie. Ja kupilam te ksiazke bedac w poczatkowych tygodniach ciazy i czytajac ja wszystko porownywalam do siebie. A jak pasowalo, wszystkie te same objawy. Pochlonelam ja w ciagu 2 dni praktycznie nie wstajac z kanapy i robiac przerwy tylko na siusiu i jedzenie (dosyc czeste, hihi).Potem w ciagu pozniejszych miesiecy ciazy jeszcze wielokrotnie do niej wracalam. Podsnelam tez przyszlemu tacie i babci. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 24.11.03, 09:58 przeczytałam jeszcze nie będąc w ciązy - mam tą ksiązke z autografem hihi mysle ze warto przeczytać - choć łatwa ksiązka to nie ejst - przynajmniej dla mnie... poza tym nie ejst to książka która mnie zachwyciła... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 24.11.03, 10:54 Chyba "Polka" najbardziej podoba mi się z jej wszystkich książek Takie specyficzno Gretkowsko naturalistyczne podejście do ciężarnego ciała ) Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 24.11.03, 10:58 Bardzo mi się podoba. Przeczytałam ją w tym roku w wakacje i był to dla mnie cudowny relaks z książką. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu "ONO" terakowskiej polecam-temt ten sam :) 24.11.03, 18:34 polecam własnie ta książke..... Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Polka Gretkowskiej 25.11.03, 00:16 Czytałam w ciązy i mimo tego, że nie wszystko mi się podobało.Chodzi bardziej o podejście Gretkowskiej do zycia niż o sam sposób pisania. To poleciłaby tę ksiąkę każdej cięzarówce. Odpowiedz Link Zgłoś
izams Re: Polka Gretkowskiej 27.11.03, 22:05 Witam - dla mnie świetna - najlepsza ksiązka o przeżywaniu ciąży i wszytskim co z tym związane jaką przeczytałam , a właściwie pochłonęłam . Mimo, że inne ksiązki M.Gretkowskiej są dla mnie wręcz niezrozumiałe, pozdrawiam , iza Odpowiedz Link Zgłoś
mamasita Re: Polka Gretkowskiej 03.12.03, 12:05 uważam ze to dobra ksiazka i w ógle nie skandalizujaca. Zupełnie normalne wsponienia, może lekko histeryzujace - na emocjonalnym C ale taki styl autorki. Mysle , ze przydałoby sie więcej kisazek o tej tematyce. Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: Polka Gretkowskiej 05.12.03, 17:45 Czytałam dawno temu tę książkę jednocześnie omawiając akurat twórczość Gretkowskiej na studiach (pierwszą ciążę miałam już za sobą) - co ciekawe, nie przepadam za książkami Gretkowskiej (nie przepadam to nawet mało powiedziane) ale tą jedyną jej książkę dobrze mi się czytało - nasi profesorzy natomiast (faceci!) uznawali ją za najdziwaczniejszą i najbardziej nie do strawienia książkę w jej repertuarze hehe! Dla kobiety w ciąży to niezła lektura, choć uważam, że Gretkowska ma i w niej pewne skłonności do przesady . Odpowiedz Link Zgłoś
aniawegrzyn1108 Re: Polka Gretkowskiej 09.12.03, 23:07 Silije.amj czy Ty jesteś polonistką? Jeśli tak to kiedy i gdzie kończyłaś studia? Ja studiowałam w Cz-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: Polka Gretkowskiej 10.12.03, 20:51 Ja na UAM w Poznaniu, broniłam się w 2002. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasita Re: Polka Gretkowskiej a \ONO 12.12.03, 13:40 Ono przepraszam z góry za urażenie uczuć fanów Terakowskiej, uwazam że było straszne. W ogle poco taka historia? Znowu te zakończenia do wyboru - to już autorzy nie moa sie na nic zdecydowac i cała ta wydumana historia i relacje płodu z matką. Gdyby jeszcze ta ksiażka miała wartość meytoryczna lub styl dobry - to w porządku. Przeszłaby dla mnie i chora historia. Odpowiedz Link Zgłoś
mumin_ek Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 05.12.03, 21:56 Super ksiazka - strasznie mi sie podobala. Czytalam rok przed ciaza. Polecam. Gretkowska jest fajna - mi sie szczegolnie podobaja jej felietony. Natomiast po Poczwarce nie znosze, nie trawie, nie toleruje Terakowskiej. To ona to napisala o dziewczynce z zespolem Downa? Koszmar. Tkliwy ckliwy i powinni wraz z nim torebki chorobowe na wymioty rozdawac. Odpowiedz Link Zgłoś
knabi-ann Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 08.12.03, 19:21 "Poczwarka" zmnieniła moje spojrzenie na upośledzone dzieci - staram się dojrzeć w nich tę zagubioną duszę... I chyba taka była intencja autorki. Rzeczywiście ckliwe, z hoolywoodzkim zakończeniem, ale przynajmniej zmusza do myślenia. ANN Odpowiedz Link Zgłoś
knabi-ann Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 08.12.03, 19:23 A "Polka" rzeczywiście jest wyjątkowa, choć akurat stylu Gretkowskiej nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.p-m Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 06.12.03, 14:13 Czytałam przed ciążą a potem w ciaży... i to chyba 2 razy... Po prostu jestem "umysł ścisły" (lubię muzykę, którą już raz słyszałam) Podobała mi się bardzo. Dziwię się opiniom, ze gorszaca, ale... niektórych gorszy karmienie piersią Zresztą w ogóle lubię twórczość Gretkowskiej. Zaczynałam od "Podręcznika dla Ludzi" i... "wsiąknęłam" w jej (M.G.) charakterystyczny styl i - często bardzo trafne - spotrzeżenia. Właśnie kończę "My zdjes' emigranty" - też po raz kolejny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniawegrzyn1108 Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 09.12.03, 23:03 A czytałyście "Kabaret metafizyczny"? Odpowiedz Link Zgłoś
tjoanna Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 11.12.03, 16:51 Nie mam pojęcia, dlaczego "Polka" miałaby być gorsząca. Histeryczna, to owszem. Do tej pory irytuje mnie wspomnienie ostatniej części - porodu. Choć oczywiście, książka inteligentna i sporo tam trafnych obserwacji. Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 15.12.03, 09:26 Przeczytałam "Polkę", bardzo mi się podobała. Nie uważam, by była gorsząca, ani trochę. Lubię takie książki Na końcu popłakałam się, kiedy Poleczka się urodziła. Cudnie. Bardzo, bardzo fajna książka. Pozdrawiam i dziekuję za Wasze opinie. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.p-m Re: "Kabaret..." 23.12.03, 15:53 Tak. Też spoko ksiażka, chociaż mnie bardziej sie podobały: "My zdjes' emigranty", "Podrecznik do ludzi" i "Tarot paryski". Ostanio "połknęłam" najnowsze "Sceny z życia pozamałzeńskiego" Gretkowskiej i Pietuchy. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
beata32 Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 30.12.03, 15:45 Czytałam - traf chciał, że wziąłam się za książkę nie wiedząc czego dotyczy będąc w podobnym jak autorka stanie ... niespodziewanej ciąży. Dobrze mi zrobiła w tym momencie. Pozdrawiam Beata32 Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 30.12.03, 17:17 Jestem na świeżo, bo właśnie przeczytałam.....czytało się fajnie, lekko, zirytowało mnie zakończenie- cała książka taka lekko ironiczna i z dystansem i nagle takie typowe, klasyczne zakończenie, no, nie grało mi to. Ale ogólnie plus. Aczkolwiek pewnie na długo mi w pamięć nie zapadnie Odpowiedz Link Zgłoś
agapolo Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 16.01.04, 19:28 Polka dobra za to namiętnik rewelacyjny, powiem tylko tyle że po przeczytaniu Polki skompletowałam księgozbiór Gretkowskiej. Bardzo na luzie, bez owijania w bawełnę, realistyczna. Czytałam ją w ciązy i podnosiła mnie na duchu! Odpowiedz Link Zgłoś