Dodaj do ulubionych

"POLKA" Manueli Gretkowskiej

23.11.03, 22:03
Właśnie czytam i bardzo mi się podoba. Czytałyście? Jakie są Wasze wrażenia?
Pozdrawiam
Madzia
Obserwuj wątek
    • utalia Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 23.11.03, 22:43
      Czytalam ale dosc dawno, jeszcze sama nie bylam w ciazy a teraz moja pociecha
      ma prawie 10 miesiecy. W sumie interesujaca, choc cos bylo denerwujacego. Nie
      wiem na jakim jestes etapie dlatego nie chcialabym psuc Ci lektury bo
      musialabym konkretnie przytoczyc pewne fragmenty i skrytykowac. Utalia
      • aniaop Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 24.11.03, 07:53
        Rewelacja jak dla mnie. Ja kupilam te ksiazke bedac w poczatkowych tygodniach
        ciazy i czytajac ja wszystko porownywalam do siebie. A jak pasowalo, wszystkie
        te same objawy. Pochlonelam ja w ciagu 2 dni praktycznie nie wstajac z kanapy i
        robiac przerwy tylko na siusiu i jedzenie (dosyc czeste, hihi).Potem w ciagu
        pozniejszych miesiecy ciazy jeszcze wielokrotnie do niej wracalam. Podsnelam
        tez przyszlemu tacie i babci.
        • sowa_hu_hu Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 24.11.03, 09:58
          przeczytałam jeszcze nie będąc w ciązy - mam tą ksiązke z autografem hihi smile

mysle ze warto przeczytać - choć łatwa ksiązka to nie ejst - przynajmniej dla
          mnie...

poza tym nie ejst to książka która mnie zachwyciła...

pozdrawiam
          • aniask_mama Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 24.11.03, 10:54
            Chyba "Polka" najbardziej podoba mi się z jej wszystkich książek wink Takie
            specyficzno Gretkowsko naturalistyczne podejście do ciężarnego ciała wink)
          • jagasz Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 24.11.03, 10:58
            Bardzo mi się podoba. Przeczytałam ją w tym roku w wakacje i był to dla mnie
            cudowny relaks z książką.
            Pozdrawiam
            Aga
            • sowa_hu_hu "ONO" terakowskiej polecam-temt ten sam :) 24.11.03, 18:34
              polecam własnie ta książke.....
              • edytek1 Polka Gretkowskiej 25.11.03, 00:16
                Czytałam w ciązy i mimo tego, że nie wszystko mi się podobało.Chodzi bardziej o
                podejście Gretkowskiej do zycia niż o sam sposób pisania. To poleciłaby tę
                ksiąkę każdej cięzarówce.
                • izams Re: Polka Gretkowskiej 27.11.03, 22:05
                  Witam - dla mnie świetna - najlepsza ksiązka o przeżywaniu ciąży i wszytskim co
                  z tym związane jaką przeczytałam , a właściwie pochłonęłam . Mimo, że inne
                  ksiązki M.Gretkowskiej są dla mnie wręcz niezrozumiałe,
                  pozdrawiam ,
                  iza
                • mamasita Re: Polka Gretkowskiej 03.12.03, 12:05
                  uważam ze to dobra ksiazka i w ógle nie skandalizujaca. Zupełnie normalne
                  wsponienia, może lekko histeryzujace - na emocjonalnym C ale taki styl autorki.
                  Mysle , ze przydałoby sie więcej kisazek o tej tematyce.
                  • silije.amj Re: Polka Gretkowskiej 05.12.03, 17:45
                    Czytałam dawno temu tę książkę jednocześnie omawiając akurat twórczość
                    Gretkowskiej na studiach (pierwszą ciążę miałam już za sobą) - co ciekawe, nie
                    przepadam za książkami Gretkowskiej (nie przepadam to nawet mało powiedziane)
                    ale tą jedyną jej książkę dobrze mi się czytało - nasi profesorzy natomiast
                    (faceci!) uznawali ją za najdziwaczniejszą i najbardziej nie do strawienia
                    książkę w jej repertuarze hehe! Dla kobiety w ciąży to niezła lektura, choć
                    uważam, że Gretkowska ma i w niej pewne skłonności do przesady smile.
                    • aniawegrzyn1108 Re: Polka Gretkowskiej 09.12.03, 23:07
                      Silije.amj czy Ty jesteś polonistką? Jeśli tak to kiedy i gdzie kończyłaś
                      studia? Ja studiowałam w Cz-wie.
                      • silije.amj Re: Polka Gretkowskiej 10.12.03, 20:51
                        Ja na UAM w Poznaniu, broniłam się w 2002.
                • mamasita Re: Polka Gretkowskiej a \ONO 12.12.03, 13:40
                  Ono przepraszam z góry za urażenie uczuć fanów Terakowskiej, uwazam że było
                  straszne. W ogle poco taka historia? Znowu te zakończenia do wyboru - to już
                  autorzy nie moa sie na nic zdecydowac i cała ta wydumana historia i relacje
                  płodu z matką. Gdyby jeszcze ta ksiażka miała wartość meytoryczna lub styl
                  dobry - to w porządku. Przeszłaby dla mnie i chora historia.
    • mumin_ek Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 05.12.03, 21:56
      Super ksiazka - strasznie mi sie podobala. Czytalam rok przed ciaza. Polecam.
      Gretkowska jest fajna - mi sie szczegolnie podobaja jej felietony.

Natomiast po Poczwarce nie znosze, nie trawie, nie toleruje Terakowskiej. To
      ona to napisala o dziewczynce z zespolem Downa? Koszmar. Tkliwy ckliwy i
      powinni wraz z nim torebki chorobowe na wymioty rozdawac.
      • knabi-ann Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 08.12.03, 19:21
        "Poczwarka" zmnieniła moje spojrzenie na upośledzone dzieci - staram się
        dojrzeć w nich tę zagubioną duszę... I chyba taka była intencja autorki.
        Rzeczywiście ckliwe, z hoolywoodzkim zakończeniem, ale przynajmniej zmusza do
        myślenia.
        ANN
      • knabi-ann Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 08.12.03, 19:23
        A "Polka" rzeczywiście jest wyjątkowa, choć akurat stylu Gretkowskiej nie lubię
    • paulina.p-m Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 06.12.03, 14:13
      Czytałam przed ciążą a potem w ciaży... i to chyba 2 razy... Po prostu
      jestem "umysł ścisły" (lubię muzykę, którą już raz słyszałam) wink
      Podobała mi się bardzo. Dziwię się opiniom, ze gorszaca, ale... niektórych
      gorszy karmienie piersią wink
      Zresztą w ogóle lubię twórczość Gretkowskiej. Zaczynałam od "Podręcznika dla
      Ludzi" i... "wsiąknęłam" w jej (M.G.) charakterystyczny styl i - często bardzo
      trafne - spotrzeżenia. Właśnie kończę "My zdjes' emigranty" - też po raz
      kolejny.
      Pozdrawiam
    • aniawegrzyn1108 Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 09.12.03, 23:03
      A czytałyście "Kabaret metafizyczny"?
      • tjoanna Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 11.12.03, 16:51
        Nie mam pojęcia, dlaczego "Polka" miałaby być gorsząca. Histeryczna, to owszem.
        Do tej pory irytuje mnie wspomnienie ostatniej części - porodu.
        Choć oczywiście, książka inteligentna i sporo tam trafnych obserwacji.
        Joanna
        • madziarek_edziecko Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 15.12.03, 09:26
          Przeczytałam "Polkę", bardzo mi się podobała. Nie uważam, by była gorsząca, ani
          trochę. Lubię takie książki smile
          Na końcu popłakałam się, kiedy Poleczka się urodziła. Cudnie.
          Bardzo, bardzo fajna książka.
          Pozdrawiam i dziekuję za Wasze opinie.
          Madzia
      • paulina.p-m Re: "Kabaret..." 23.12.03, 15:53
        Tak. Też spoko ksiażka, chociaż mnie bardziej sie podobały: "My zdjes'
        emigranty", "Podrecznik do ludzi" i "Tarot paryski". Ostanio "połknęłam"
        najnowsze "Sceny z życia pozamałzeńskiego" Gretkowskiej i Pietuchy. Polecam.
    • beata32 Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 30.12.03, 15:45
      Czytałam - traf chciał, że wziąłam się za książkę nie wiedząc czego dotyczy
      będąc w podobnym jak autorka stanie ... niespodziewanej ciąży. Dobrze mi
      zrobiła w tym momencie.

Pozdrawiam
      Beata32
      • grzalka Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 30.12.03, 17:17
        Jestem na świeżo, bo właśnie przeczytałam.....czytało się fajnie, lekko,
        zirytowało mnie zakończenie- cała książka taka lekko ironiczna i z dystansem i
        nagle takie typowe, klasyczne zakończenie, no, nie grało mi to. Ale ogólnie
        plus. Aczkolwiek pewnie na długo mi w pamięć nie zapadniesmile
        • agapolo Re: "POLKA" Manueli Gretkowskiej 16.01.04, 19:28
          Polka dobra za to namiętnik rewelacyjny, powiem tylko tyle że po przeczytaniu
          Polki skompletowałam księgozbiór Gretkowskiej. Bardzo na luzie, bez owijania w
          bawełnę, realistyczna. Czytałam ją w ciązy i podnosiła mnie na duchu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka