joanna266 18.03.09, 16:06 co w/g was to oznacza?i czy dobry czesto idzie tu w parze z naiwny? wy uwazacie siebie za dobrych ludzi?jesli tak to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankak0 Re: dobry człowiek 18.03.09, 16:11 Dla mnie dobry człowiek to taki który nie krzywdzi świadomie innych. Nie stawia swoich interesów ponad dobro innych ludzi. W miarę możliwości pomaga jeśli komuś potrzebna jest pomoc. Ale nie robi tego po to by zyskac zachwyt otoczenia tylko tak po prostu, zwyczajnie. chciałabym taka być . Nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: dobry człowiek 18.03.09, 16:21 Dobry człowiek? Dla mnie to zmarły na pogrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: dobry człowiek 18.03.09, 16:22 kochaj blizniego swego jak siebie samego to jest dobry czlowiek Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: dobry człowiek 18.03.09, 16:37 Oczywiście że jestem dobrym człowiekiem. Staram się ie krzywdzić innych. Naiwność nie idzie w parze z dobrocią, z dobrotliwością prędzej Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: dobry człowiek 18.03.09, 16:43 Dobry, no nie wiem, ja jestem dobra Nie krzywdzę nikogo (może oprócz siebie), a wręcz staram się dawać, dbać o innych. Dobroć jest taka bardziej z altruizmem związana, z dobroczynnością. Dobro- czynnością. Naiwny to bardziej taki poczciwy, łatwowierny. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: dobry człowiek 18.03.09, 21:43 a ja jestem i dobra i naiwna - niestety Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: dobry człowiek 18.03.09, 21:46 Dobry człowiek dzisiaj to w znaczeniu potocznym - naiwniak. Ja znałam tylko jednego dobrego człowieka. To po prostu był zespół cech które generalnie trudno opisać. To się czuło. Odpowiedz Link Zgłoś
maria220 Re: dobry człowiek 18.03.09, 22:19 dobry człowiek to dla mnie taki, który czyniąc dobro nie zdaje sobie z tego do końca sprawy,robi to automatycznie nieświadomie Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: dobry człowiek 18.03.09, 22:21 ja tam nie wiem, ale mowia, ze dobry ze mnie ogolnie czlek, ale jednoczesnie nie pozwalam sobie wejsc na glowe i potrafie powiedziec "nie" moj maz to dobry czleczyna, ale u niego dobroc idzie w parze z naiwnoscia, niestety wiele osob to wykorzystuje, co z kolei mnie sie bardzo nie podoba i wciaz mu to tluke do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: dobry człowiek 18.03.09, 22:35 Dobry człowiek-człowiek robiacy dobre uczynki (robiacy dobrze hehe ) Taki do którego pasuje okreslenie "muchy by nie skrzywdził" Troszkę niedzisiejszy Mam w zyciu wiele szczescia,gdyż od dziecinstwa trafiam na dobrych ludzi.. Z małymi wyjatkami ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii Re: dobry człowiek 18.03.09, 22:37 dobry człowiek, wg. mnie to człowiek, który wysłucha, nie narzuca się z radami, a kiedy potrzebujesz wsparcia i pomocy pojawi sie spod ziemi i pomoże. Dobry człowiek nie potrzebuje laurki, wdzięczności, pomaga z potrzeby serca. Dobry człowiek nigdy nie krytykuje, a ma poczucie czasu i wie, kiedy ma cos powiedzieć. Dobry człowiek jest przyjacielem, widzi twoje wady, ale przede wszystkim widzi twoją dobra stronę i pomaga ci ję pielęgnować. Dobry człowiek jest dobry dla ciebie i nie chce nic w zamian. to moja definicja dobrego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: dobry człowiek 18.03.09, 22:44 No a nie mówiłam, że jestem dobrym człowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii Re: dobry człowiek 18.03.09, 22:54 no ja nie mówię, że nie mnie też tak mówią ja bym chciała spotkać kilku takich aniołów. mam jednego Ale kilku dało by mi chór anielski, który wyniósłby mnie na wyższe poczucie swiadomości. wiem, wiem, to ta pogoda, okres przejściowy itp,.... Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii Re: dobry człowiek 18.03.09, 22:57 a te emotikony mi psują całą spójnośc deklaracji. Nie używam od dzisiaj. kazda wypowiedź wygląda jak na jarmarku. X - obiecuję, bo sama nie mogę się czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
frogger.1 Re: dobry człowiek 18.03.09, 23:27 to czlowiek normalny,zwykly,poczciwy,sumiennie wykonujacy swoja prace.widzac kierowce autobusu zastanawiam sie dlaczego mu sie chce jezdzic tym autobusem za przecietne wynagrodzenie.dlaczego pani na kasie w supermarkecie sie do mnie usmiecha i spedza tam 8 godzin swojego zycia codziennie.a wielu ludzi na swiecie robi przekrety,o ktorych sie filozofom nie snilo.ta kasjerka i kierowca autobusu to sa dla mnie dobrzy ludzie.plus wszyscy,ktorzy nie sa pop...eni,nie krzywdza dzieci i innych.Proste?A mimo to skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś