someone.lonly 02.04.09, 15:03 czy łóżka piętrowe są bezpieczne? Czy ktoś słyszał o przypadku, że dziecko spadło z takiego łóżka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yenna_m Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 15:07 moje dzieci śpiąna takim łóżku. Boki na górnympoziomie niestandardowo podwyższyliśmy o 1 deskę i dorobiliśmy taką samą deskę chroniącą od upadku na niższym poziomie. Chlopaki śpią na łóżku 2,5 roku, młodszy miał jakieś 4 lata, gdy objął we władanie niższy poziom, a starszy 5,5 roku. Żaden do tej pory nie spadł. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 15:12 Nie słyszałam o takim przypadku ze dziecko spadło i sobie coś zrobiło. Ale od razu Ci odpowiem czego sie tu nauczyłam: " Ale MOGŁOBY SPASC" i czy wtedy nie bedziesz miec wyrzutów sumienia???))))) Sorry tak mnie wzięło Odpowiedz Link Zgłoś
somebody1234 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 15:22 O ja się też przymierzam do piętrowego Dla mnie bomba, moje dzieciaki (6 i 2 ) były u znajomych co maja piętrowe i dawały sobie świetnie radę , dwulatek zaskakujaco szybko zaczaił jak sie na to łóżko wchodzi i schodzidodam że u znajomych jest fajny patent bo na górze maja założony taki namiocik z IKEI więc po pierwsze dziecko ma trochę ograniczone możliwości do mega szaleństwa a co za tym idzie spadnięcia z łóżka, po drugie fajny klimacik tam na górze jest Odpowiedz Link Zgłoś
zocha16 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 15:18 Moich znajomych córka spadła mając wtedy 9 lat. Spadła schodząc w nocy do toalety. Tak źle spadła, że uderzyła głową o biurko stojace obok. Jeszcze tej samej nocy wylądowała w szpitalu. Miała niestety trepanację czaszki (zrobił jej się krwiak wielkości "kotleta schabowego" - słowa lekarzy). Do dzisiaj nie jest z nia dobrze (7 lat mineło juz od wypadku). Ma problemy z chodzeniem i z tego co wiem chodzi do szkoły specjalnej. Nie nadążała już za rówieśnikami po tym wypadku. Dlatego nigdy nie kupiłam łóżka pietrowego. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 15:29 jak sie ma cos stac to i tak sie stanie moje dziecko na prostej drodze tak wyrznelo, ze wyladowalo w szpitalu z peknieta czaszka na szczescie, poza tym peknieciem, nic mu nie blo (no, moze zrobil sie bardziej gadatliwy no i z introwertyka zmienil sie w ekstrawertka po tym wypadku) Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: oczywiscie 02.04.09, 17:01 Tak, moje spadło. Spadło parę razy ze zwykłego łóżka Z piętrowego z góry nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
sunndal Re: oczywiscie 26.04.16, 13:53 A co ma rozgarnięcie wspólnego z nocnym wierceniem się?moje dziecko w nocy obraca sie czasami o 180 stopni... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: oczywiscie 26.04.16, 14:42 I wiercąc się przechodzi przez barierki? Odpowiedz Link Zgłoś
sunndal Re: oczywiscie 26.04.16, 21:40 ma zwykle lózko, nigdy nie spadł ale kolega tez wiercipięta i spada często.co to ma wspólnego z rozgarnieciem? Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: oczywiscie 18.05.17, 21:54 sunndal napisała: > A co ma rozgarnięcie wspólnego z nocnym wierceniem się?moje dziecko w nocy obra > ca sie czasami o 180 stopni... Moja tez i dlatego ma lozko pietrowe o szerokosci 140cm, moze sie wiercic ile chce. Odpowiedz Link Zgłoś
olikol Re: oczywiscie 24.02.18, 23:35 och, znajoma ma takiego wierciucha 5l. Byliśmy razem na wakacjach to zsuwała łóżka i synka dawała do samego kąta, a jeszcze od dołu łóżko z każdej strony zastawiała oparciami krzeseł. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: oczywiscie 18.05.17, 16:33 Albo niewstajace w nocy siku... i takie co nie zalunatykuja... Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: oczywiscie 24.02.18, 23:18 zdrowe dziecko nie wstaje w nocy na siku Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: oczywiscie 25.02.18, 17:48 Ja jestem zdrowa jak ryba, a po dziś dzień czasem wstaję. Jako dziecko wstawałam zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: oczywiscie 25.02.18, 18:07 czyli masz zaburzenia wytwarzania wasopresyny, co w przyszlosci moze doprowadzic do powazniejszych problemow. to nie jest zdrowe. to nie jest fizjologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: oczywiscie 25.02.18, 20:08 W moim przypadku jest to fizjologiczne, bo bardzo dużo piję w ciagu dnia i wieczorem. Nienawidzilam wszelkich prób ograniczania mi płynów ("nie pij tyle, bo w nocy będziesz sikać"). Niektórzy tak mają. Nie lubię wmawiania ludziom chorób, zwłaszcza przez osoby, które nie są lekarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: oczywiscie 25.02.18, 21:08 zdrowy czlowiek nawet jesli wypije butelke coca coli przed snem to w nocy nie wstanie, mocz bedzie mu sie zageszczal. masz zaburzenia zageszczania moczu albo zaburzenia snu zmierz sobie cieraz wlasciwy probek nocnych i dziennych i zobaczysz o czym mowie Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: oczywiscie 26.02.18, 09:46 nie, ale moj brat jest. nefrologiem. i znam ten temat bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: oczywiscie 26.02.18, 12:31 Moi rodzice są lekarzami, ale nigdy w życiu nie wydałabym komuś autorytarnej diagnozy z zakresu ich specjalizacji. To nie ja studiowałam 6 lat medycynę, nie ja robiłam specjalizację, nie ja naoglądałam się setek lub tysięcy przypadków. Wątpię też, żeby twój brat lekarz wydał mi jakąkolwiek diagnozę bez szczegółowego wywiadu i zlecenia dodatkowych badań. Nie wiesz o mnie nic, nawet ile mam lat, ale wiesz lepiej co mi dolega. Trochę pokory. Już widzę np. siostrę mechanika samochodowego diagnozującą ludziom usterki w autach. Albo siostrę informatyka wyszukującą błędy w oprogramowaniu. A o medycynie wszyscy wszystko wiedzą lepiej niż sami lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: oczywiscie 26.02.18, 13:05 to jest złota zasada-w nocy zdrowy czlowiek nie siusia. inkoniec kropka. nawet gdybym skonczyla medycyna, specjalizacje i miala 20 lat praktyki to nic by nie zmienilo. w Twoim przypadku to tez nic nie zmienia. jesli masz wiecej niz 5 lat a notorycznie wstajesz w nocy robic siku to znaczy ze nie masz tam ok. przyczyny moga byc rozne ale nie wmawiaj ludziom ze jestes zdrowa bo nie jestes. to nie jest fizjologiczne. i nie zmienia tego takze fakt ze „inni tak mają” bo byc moze biora jakies leki, lub maja inne zabirzenia Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: oczywiscie 26.02.18, 13:17 Wiesz, aż z ciekawości wygooglałam sobie problem i wszystkie możliwe strony podają, że za nieprawidłowość uważa się sikanie częściej niż 1 lub 2 razy w ciągu nocy. Proszę, oto linki: www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-moczowy/nokturia-oznacza-nocne-wedrowki-do-toalety_37763.html portal.abczdrowie.pl/pytania/przyczyny-oddawania-moczu-w-nocy Wiem oczywiście, że internet nie jest stuprocentowo wiarygodnym źródłem informacji, ale jeżeli WSZYSTKIE źródła (zalinkowane przeze mnie to dwa pierwsze lepsze) piszą, że jest to fizjologiczne, to chyba jednak jest. Jak wspomniałam, jestem dzieckiem lekarzy. Myślę, że moi rodzice zorientowaliby się, gdyby było coś nie tak z moim nocnym sikaniem. Nie wstaję "notorycznie", tylko max raz w ciągu nocy. Także nie masz racji, wmawiasz ludziom schorzenia, których nie mają i możesz tylko zaszkodzić. Najpierw skończ medycynę, a potem diagnozuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: oczywiscie 26.02.18, 14:48 posluchaj. portal abc zdrowie i poradnikzdrpwie to nie zą „źródła”, umówmy się. A ja mówiąc Ci o tym na pewno Ci nie zaszkodzę. Bo problem już masz i teraz do Ciebie nalezy decyzja czy z wiedzą ode mnie coś zrobisz czy też nie. Więc jeśli już to mogę tylko pomóc. Na początek oznacz ciężar właściwy i porownaj ten z probek nocnych i dniowych. i jeszcze jedno-tak, owszem, mozesz tak zyc wiele lat, tak jak żyją inni ludzie z różnymi przypadłościami ale nie mów że jesteś super zdrowa. Bo nie jestes. Nie jest to fizjologiczne. masz zaburzoną wazopresyne, przysadkę, sen lub coś innego, ale to nie jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: oczywiscie 26.02.18, 15:09 Wybacz, że nie zalinkowałam podręcznika do urologii. Akurat nie mam na stanie. Nie będę sobie niczego oznaczać, bo tak wymyśliła internautka z forum. To, że masz brata nefrologia nie robi z ciebie lekarza. I właśnie, że szkodzisz, bo piszesz głupoty i potem inna matka będzie ciągać dziecko po lekarzach, bo wstało raz w ciągu w nocy na sikanie, a ona wyczytała w necie, że to straszna anomalia. Mnie by chyba szlag trafił, wystarczająco denerwowało mnie przytruwanie babć (wspomniane przeze mnie: "nie pij tyle, bo będziesz sikać" - jakby to komuś przeszkadzało). Aha i ciężar właściwy moczu badany jest każdorazowo podczas badania ogólnego moczu (o czym powinnaś wiedzieć, jako "siostra nefrologa"). Miałam to badanie co najmniej kilkanaście razy w życiu - wyniki w normie. Także dziękuję za troskę. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: oczywiscie 26.02.18, 15:19 drogie dziecko, ja doskonale o tym wiem i cieszę się że Ty również wiesz gdzie znaleźć „ciężar właściwy” moczu. A teraz skoro wiesz to zrob badania i porownaj i wtedy zrozumiesz co mam na mysli. zbieraj probki o oznacz: - z dzies wieczorem - kazdą z nocy - poranną i zaznacz przy tym ktira byla po najdluzszej przerwie. Zobacz jak ten ciezar moczu sie zmienia. Nocą wazopresyna powinna mocz zagęszczac. Wydolność w tym zakresie oznacza ze od zasniecia wieczorem do rana, co u Ciebie zawodzi. To ze dziecko wstaje w nocy to jest objaw ze nie spi dobrze. I to juz decyzja rozdzicow czy ono ma tak cale zycie zyc czy jednak rodzic powinien wesprzec dziecko zeby spalo mocno, nie siusialo w nocy. Nie jest to powod do stawania na głowie ale nie moge sie zgodzic zebys mowila o sobie ze jestes zdrowa jak ryba. ps. to ze cos jest w normie nie oznacza ze jesy fizjologiczne. Norma jest normą ale zagęszczanie nocne tez w tym powinno byc. PS2. podrecznik z zakresu urologii nic by tu nie dal bo to nie ta dziedzina. Urologia zajmuje sie „hydrauliką”, zas to o czym my rozmawiamy to raczej przyczyna biochemiczna/endokrynologiczna - lepiej znana nefrologom. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: oczywiscie 26.02.18, 15:40 Ty nie możesz się zgodzić, żebym ja mówiła o sobie, że jestem zdrowa??? Tylko i wyłącznie mój lekarz prowadzący może coś takiego powiedzieć. Nie internautka z forum. I już patrz, jak lecę robić badania, bo ty tak sobie wymyśliłaś. Powtórzę raz jeszcze, ostatni. Skończ wmawiać zdrowym ludziom choroby. Jak nie zaburzenia wchłaniania moczu, to zaburzenia snu (???). Całe życie jestem zdrowa, nie przeziębiam się, wyniki krwi i moczu mam w normie, wstaję wypoczęta i mam sporo energii, ale nie. Skoro wstaję w nocy na sikanie to MUSZĘ być chora, bo tak twierdzi kondolyza z forum. Już widzę reakcję lekarza jak przyjdę i powiem: "panie doktorze, bo jak wypiję przed snem pół litra wody to potem muszę wstać do toalety". Także daj już spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: oczywiscie 26.02.18, 17:06 sluchaj, to wogole nie jest moj problem tylko Twoj. Ty teraz masz wyparcie i bedziesz udowadniac ze Tobie nic nigdy, nawet gdyby bylo inaczej to sie i tak nie przyznasz, bo Ty zawsze masz badania ok. moze kiedys sprawdzisz ten ciezar wlasciwy moze nie. mze sprawdzisz co to wazopresyna moze nie. moze sprawdzisz ktory organ ją produkuje a moze nie. moze ten organ przez wiele lat zle pracuje. moze tylko w zakresie wazopresyny a moze nie. jako kobieta powinnas to po prostu sprawdzic i dbac o rownowagę hormonów bo jedne wplywają na drugie. i mnie nie musisz zapewniac ze wstajesz wypoczeta i masz dobre wyniki. mnie to nie obchodzi. to Ciebie powinno obchodzic. ps. „wchłanianie moczu”??? coś Ty wymyśliła... Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: oczywiscie 26.02.18, 17:48 Sorry, zagęszczanie, przejęzyczyłam się. Męczysz mnie tym moczem od rana, to mi się myli. Zresztą nie mam już czasu na kopanie się z koniem, także kończę dyskusję. Miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: oczywiscie 26.02.18, 18:25 ale to Ty dyskutujesz, zaprzeczasz, tłumaczysz sie. ja ci juz w puerwszym poscie napisalam o co kaman a Ty w zaparte Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: oczywiscie 03.10.18, 09:45 frey.a86 napisała: > Wybacz, że nie zalinkowałam podręcznika do urologii. Akurat nie mam na stanie. > Nie będę sobie niczego oznaczać, bo tak wymyśliła internautka z forum. To, że m Dobra, a Ty masz wykształcenie medyczne? No to skąd wiesz, że nic Ci NIE jest? Odpowiedz Link Zgłoś
marlamar Re: oczywiscie 26.02.18, 07:31 Nie ma to jak kategoryczna "diagnoza" "fachowca" wydana via internet Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 17:02 Nie słyszałam. Moje córki śpia od 1,5 roku na takim łózku i na razie obyło sie bez wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 25.02.18, 12:00 Dalas chodzace niemowle na pietrowe lozko? 1,5 roczniaka? A jak tano wstawala to co sama schodzila po drabinie? Zycze ci z calego serca zeby twoje dzieci nie doznaly nigdy w zyciu krzywdy i cierpienia z powodu tak kretynskich decyzji wlasnej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 17:16 Sa bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 17:22 > Sa bezpieczne. Chyba że dziecko ma skłonności do lunatykowania czy wstawania w nocy to może być problem. Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 17:24 ja mam piętrowe trzyosobowe - trzecie łóżko wysuwane spod dolnego. idealne, gdy dziewczynki chore, bo mogę z nimi spać. jak będą starsze będą mogły przenocować koleżankę. starsza śpi na nim jak miała niecałe 3 lata, na górę poszła jak miała około 3,5 roku. młodsza śpi na dole odkąd miała 14 m-cy. na początku wysuwałam to trzecie łóżko by nie spadła na podłogę, osuwała się jedynie na to łóżko. to łóżko też wysuwałam jak starsza zaczęła spać na górze. teraz mają 4 i 2 lata. starsza w ogóle nigdy z łóżka nie spadła. jak nie chce spać na górze to śpi na dole na tym trzecim. teraz ściągnełam dolny schodek, bo młodsza nauczyła się wchodzić na górę, jednak dla mnie jest wciąż za mała i nieobliczalna i może spaść. starsza nie ma problemów z wchodzeniem o dziwo. ani z drogą powrotną nawet w nocy. wysuwam to trzecie łóżko i łatwo dla niej wejść i zejść. to łóżko co ja mam uważam za b udany zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
monika19782 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 02.04.09, 17:39 Jakis czas temu był przypadek że 3 latka spadła z pietrowego łóżka, niestety obrażenia doprowadziły do śmierci, wtedy podejżewano rodziców o znęcanie sie ale potem to wykluczono, moze słyszałyście bo mówiono o tym w telewizji, pewnie zależy to od zabezpieczeń ale ja przy żywiołowości moich dziecię raczej bym sie nie zdecydowała. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Moje dzieci mają piętrowe łóżko 02.04.09, 18:29 - na górze śpi starszy, zaczął w wieku 4,5 roku i jak na razie (prawie pół roku) nic się złego nie dzieje. Trzeba po prostu poobserwować, czy dziecko śpi w miarę spokojnie i czy potrafi schodzić z drabinki, bo dziecka miotającego się przez sen czy mało sprawnego motorycznie bym jednak na takie łóżko nie kładła. Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: Moje dzieci mają piętrowe łóżko 02.04.09, 19:33 wybierając łóżko zwracałam uwagę na wielkość łózka i na wysoką barierkę łóżka górnego. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: Moje dzieci mają piętrowe łóżko 02.04.09, 22:27 Niestety nie do końca - w mojej rodzinie był przypadek upadku z piętra łóżka - pęknięcie podstawy czaszki. I tu nie zawsze chodzi o to, czy dziecko śpi w nocy spokojnie, ale właśnie wstaje w nocy, albo wariuje z rodzeństwem, goni się etc. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 03.04.09, 07:49 Znam chlopaka, ktory spadl i zlamal obojczyk. Lozko pietrowe to marzenie chyba kazdego dziecka, nie? Moje tez chcialy, zwlaszcza starsza. Nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
gamma76 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 03.04.09, 08:57 Tak, mój spadł, ze wstrząsem mózgu wylądowaliśmy w szpitalu (kiedyś już opisywałam tą historię na forum). Spadł w czasie wizyty u mojej siostry, która takie łóżko dla dzieci ma, po prostu wariowali na nim, bo takie łóżko to początkowo też miejsce zabaw jest, nie tylko do spania służy. Dlatego w życiu bym nie kupiła. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 26.04.16, 18:15 >Spadł w czasie wizyty u mojej siostry, która takie łóżko dla dzieci ma, po prostu wariowali na nim ale pytanie chyba dotyczyło spania w nocy a nie wariowania w dzień. W dzień wystarczy zdjąć/zabezpieczyć drabinke, jak nie potrafi się zapanowac nad własnymi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 18.05.17, 16:36 Bwa ha ha ha - nasza glowna zabawa cale dziecinstwo to bylo zdobywanie tego lozka od roznych stron. Nie ma barierki ktorej dzieciak nie pokona chyba ze zrobisz klatke Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 18.05.17, 21:50 Dzieci wątkodajki już są chyba dorosłe Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 24.02.18, 23:31 Mamy łóżko piętrowe, pod drabinką jak i obok niej z obu stron nic nie ma. Ale racja podstawowa zasada u nas jest że łóżko nie służy do zabawy. Nigdy się nie ganiali po nim ani nie spychali czy inne tego typu akcje. Jak koledzy czy kuzyni przychodzą też jest powiedziane, że nikt nie ma wstępu na górne łóżko. Jak narazie wszyscy się słuchają, wypadków nie było łóżko piętrowe mamy od 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 03.04.09, 09:20 nie, nie sa bezpieczne, szczególnie, jak dzieci śpią mało spokojnie. dlatego dla moich piętrowe odpada, obie córki wiercą się niemiłosiernie, wiec łóżka muszą mieć klasyczne. nawet jeśli spadną z łóżka, to jednak z niskiej wysokości, a z piętrowego - to az strach pomyśleć. szkoda, bo mi się takie łóżka bardzo podobają, że o oszczędności miejsca nie wspomnę... kuzynka męża spadła z piętra w wieku 12 lat. rozwaliła sobie głowę dość mocno i tez skończyło się to wszystko trepanacją czaszki. na szczęscie bez większych powikłań. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 03.04.09, 09:22 owszem, słyszałam, ale w żadnym wypadku nie dotyczyło to dziecka śpiącego, tylko wariującego jak dziki osioł Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 03.04.09, 09:34 Ja mam i bardzo sobie chwalę, ale... Przede wszystkim łóżko którego szukałam musiało mieć barierki chroniące przed spadnięciem dosyć wysokie (kupiliśmy w końcu na allegro), poza tym kupiliśmy w ikei taki "namiot", który nakłada się na piętrówkę i dziecko śpi w takim "tunelu" Jest to wystarczająco wysokie a jednocześnie stanowi ochronę. Nie ma szans, żeby wypadł podczas snu a śpi raczej nerwowo. Jeśli chodzi o poziom dolny, to tutaj również musiał być"płotek". Może upadek z dołu nie jest taki niebezpieczny ale raczej malo przyjemny. aha i do tego wytłumaczyłam młodemu, że jak w nocy chce siku to ma nas wołać i nigdy samemu nie schodzić po ciemku. Wydaje mi się, że najwięcej wypadków zdarza się podczas zabawy na takim łóżku niż w nocy podczas spania, ale na placu zabaw chyba znacznie częściej zdarzają się wypadki... Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 03.04.09, 15:21 moi chłopcy mają piętrowe z IKEI, dolne 140 cm szerokie, dla 2 osób, górne 90 cm, na całej długości (wyłączając drabinkę) barierka zabezpieczająca. Super zakup, 3-latek na dole spi, 5,5 latek na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
szymama Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 03.04.09, 15:56 moje dzieciaki maja. Starszy ma teraz 7 lat, ma od 2 lat. Mloda ma rok i spi na dole. Nigdy nie spadly. Uwielbiaja swoje lozko, sa rozgarnieci, wiec od kiedy zabronilam skakac z pietra, nie skacza z niego i juz. &- mio latek 15 razy w nocy biega do toalety i jeszcze zadnej krzywdy sobie nigdy nie zrobil schodzac z lozka. Ja bardzo sobie takie rozwiazanie chwale. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 03.04.09, 17:08 Chyba zależy od tego, czy dziecko spokojnie śpi. Ja na pewno nie kupię takiego, bo moja córka pielgrzymuje w nocy. Mąż jej powiedział, że do osiemnastki będzie spała w swojej klatce. Jak była mała, to raczkowała na śpiocha. Jak dochodziła do szczebelków, to próbowała sforsować głową, a że nie dało rady, to zasypiała. Po jakimś czasie budziła się, odwracała i w drugą stronę - wędrówka, walenie łbem o szczebelki, bach i śpi. Na wakacjach spadała kilka razy każdej nocy z łóżka 160 na 200 chyba. Kładliśmy ją na samym środku, ale i tak zawsze znalazła podłogę. Raz jak była mała, doraczkowała przez sen w nogi naszego łóżka, spadła i wturlała się pod łóżka, zaczęła płakać, a my tacy wyrwani ze snu przez dobrą chwilę nie mogliśmy jej znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 26.04.16, 14:17 Moje dzieci tzn syn od 2 roku zycia i corka tez tak jakos spali na lozku pietrowym. Syn przez 2 lata najpierw spal na dole puki corka była mala i spala w lozeczku. Jak ona miała ok 1,5 roku to syn 3,5 i przeniosl się na gore a corka na dol. Tak spali kilka lat. Potem dostali inny pokoj duzi i kazde ma osobne lozko, pietrowe sprzedałam. Nigdy żadne nie spadlo Nigdy żadne nic nie zrobilo. Lozko było drewniane, barierki wysokie i długie. Nie było szans żeby w snie spaść, prędzej z drabinki. Nie slyszalam żeby czyjes dziecki spadlo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 26.04.16, 14:36 moja Starsza spala w nim od bodajze 3 urodzin i nigdy nie spadla, nawet jesli w nocy probowala z wymiotami zdazyc do toalety. za to jej kolega odwiedzil nas ( ze swoja Mama) 1 raz i spadl po 15 min. zabawy - probowal z gory zobaczyc co jest pod spodem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 26.04.16, 14:45 Można kupić siatkę zabezpieczającą. Odpowiedz Link Zgłoś
plain-vanilla Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 26.04.16, 15:02 Lozka pietrowe sa tak samo bezpieczne jak roznego typu zabawki i jazda na rowerze. Wiekszosc porzadnych producentow zaznacza, ze minimalny wiek to 6 lat. I od rodzica zalezy jaka podejmie decyzje. Moj syn spi na bardzo wysokim lozku 150 cm od podlogi odkad skonczyl 5 lat. Nie lunatykuje i nie wstaje w nocy do toalety. Nie pozwalam sie bawic na lozku. Mlodszy skonczyl 4 lata i dostal lozko, ktore ma mala drabinke i wysokosc 75 cm nad podloga. Pod lozkiem pelno miejsca na zabawki. Dodatkowo ma zamontowane podwyzszenie na polowie lozka, zeby nie przeszedl w nocy przez barierki. Wiecej wypadkow moje dzieci mialy na hulajnogach. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 26.04.16, 15:03 Poznałam na chirurgii na Działdowskiej parolatkę która spadając z piętrowego łóżka złamała oczodół. Także zdarza się... Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 26.04.16, 18:11 moje dzieciaki miały takie łóżko od kiedy młodszy syn zaczął wychodzić z łóżeczka niemowlęcego, czyli miał mniej niz 2 lata. Młodszy spał na dole, starszy o 2 lata brat, na górze. Ale... łóżko nie było wysokie, chyba 140 cm. W każdym razie ja mogłam spokojnie je poscielic wchodzac na "mały stopień" przy łóżku. Nie wchodzac mogłam swobodnie dziecko na piętrze przykryć, sprawdzic temperaturę itp. Łóżko miało boki (zabezpieczenia) zarówno na dole, jak i na górze. Na górze mąż przywiercił dodatkową boczną deskę, dla mojej "spokojności". Przy łóżku nie stały inne meble, np biurko wspomniane wcześniej. Za to podłoga pod łóżkiem była wyłożona miękka wykładziną a "stopień" to była ogromniasta maskotka pluszowa, w postaci psa. Po niej młodszy syn wdrapywał się do swojego parterowego łóżka (z zabezpieczeniami). Nigdy żaden syn nie spadł choc starszy pewnego razu zszedł lunatykując i też bez problemu, łącznie z powrotem do łóżka na piętrze. Duzo bardziej niebezpieczne były ich zabawy w dzień na tym łóżku, kiedy to np. skakali z niego choć, oczywiscie, zabraniałam im tego. Łóżko pietrowe to nie jest to, co lubie najbardziej, właśnie ze względu na (mój) strach ale jak nie ma wyjścia, to nie ma. Wtedy mieszkaliśmy w jednym pokoju i to było jedyne rozwiązanie dopóki nie zmieliśmy mieszkania.. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 18.05.17, 16:32 Moj brat spadl w nocy. Nic mu sie nie stalo. Uwielbialismy z niego skakac na podloge. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 18.05.17, 18:55 >Moj brat spadl w nocy. Nic mu sie nie stalo. Uwielbialismy z niego skakac na podloge. mozesz powiedzieć ichi, po wuj wyciagasz ten wątek, nie mając nic szczególnego do powiedzenia? zajmij się (swoimi) dzieciakami zamiast ślepic po forum, z korzyścią dla tych pierwszych. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 18.05.17, 19:57 Pytanie w watku bylo chyba o to czy lozka sa bezpieczne? No to pisze ze moj brat spadl. Nie ja go wyciagal jesli to stary. Musial ktos inny tylko polecial Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 18.05.17, 19:58 Nie myslisz chyba ze przeczesuje historie forum i wrzucam sobie losowe uwagi??? d Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 18.05.17, 16:50 Wlasnie 2 tyg temu zainstalowalam. Chlopcy 5 lat i 2,5. Jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
drosetka Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 18.05.17, 16:51 Moje dzieciaki spały ale nie lubilismy , problem ze schodzeniem, w lecie na górze gorąco nie do wytrzymania, w upały sciagalismy górny materac i dziecko spało na podlodze, z ulgą pozbylismy się po kilku latach Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 18.05.17, 16:53 trzeba myśleć. Jak w każdym innym przypadku. Moje dzieci miały łóżko pietrowe niskie, wys. 140 cm. Pod łóżkiem wykladzina, żadnych mebli, w tym biurek. Za to do wchodzenia ( na parterowe łóżko dla 2 latka) służył duzy pluszak, w postaci psa. nawet jeśli któreś dziecko uderzyłoby głową w takiego pluszka to nic złego sie nie stanie. ps. ktoregos razu zauważylismy, że starszy syn (5latek?) schodzi ze swojego piętra i nie reaguje (lunatykował). Podszedł do czegoś, cos tam pogadał i wrócił bezpiecznie do łóżka. Lunatykowanie jest w tym wieku fizjologiczne-uprzedzając pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: czy łóżka piętrowe są bezpieczne? 25.02.18, 11:39 Ja spadłam mając jakieś 10 lat na brzuch, nic mi nie było ale do dziś pamiętam to uczucie, na wczasach, 2 m na gołe linoleum Odpowiedz Link Zgłoś