lilka69 19.04.09, 18:46 ale naprawde w takiej gluszy z daleka od nawet sklepu spozywczego? ja nie! w ogole na wsi nie chcialabym mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
insomnia0 Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 18:50 buahahahahh dobre gryzelda [/url] Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: insomnia- 19.04.09, 18:54 nie tak dawno byl watek o lizusostwie i towarzystwie wzajemnej adoracji rozczulajacym sie po przeczytaniu czyjejs wypowiedzi. czyzbys to m.in. TY? Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: gryzelda 19.04.09, 19:02 BUAHAHAHAHA dobre gryzelda powitajcie mnie w klubie Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: insomnia- 19.04.09, 21:49 Mozesz przyblizyc tytul watku? Chetnie przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 18:53 Ja też sie ciesze, że lilki nie będzie tam gdzie ja Własnie dziś znalazłam piekne, górzyste, dzikie miejce na moja przyszłą chate - malutka wioseczka, malutki cmentarzyk, jedna komunka hipisowska, i moja chata na obrzeżu tego wszystkiego, pod lasem... Zauroczyłam sie na amen, nawet juz mam telefon do wójta Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:00 Kiedys tez znajdę takie miejsce. Pochodzimy z mężem z urokliwych terenów i pewnie kiedyś cos tam kupimy. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:03 My też jeszcze dobrych kilka lat pomieszkamy w mieście (przedszkole, żłobek, babcia), ale marzy mi sie kupić te 2 hektary i tarzać się w swojej własnej trawie)) Chatka tam stanie w dalszej perspektywie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:26 Oj, tak, tak... Własne kozy, psy, kury dające szczęśliwe jajka. I pare innych fajnych rzeczy typu własna jabłoń i czeresnia. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 11.04.13, 10:22 Bieszczady? G***ka? Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 18:55 o taaaaaaaaaaaaaaaak odliczam dni do wyprowadzki (czerwiec/lipiec) Wprawdzie nie taka straszna głusza, bo spożywczy jest, ale wieś jak nic Do miejscowości gminnej 5km, do miasta powiatowego 15km, do stolicy 180km. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 18:56 z jednej strony tak z drugiej nie. Mam działkę położoną na totalnym zadupiu. Z jednej strony płynie rzeka z drugiej las. Jest pięknie ale karetka nie dojedzie Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 18:59 nie dobrze mi tylko w dużym mieście Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:01 Tak. Ale pod warunkiem, że byłabym sama, ewentulnie z samcem Przy dzieciach takie rzeczy tracą urok - do szkoły daleko, do lekarza daleko, do sklepu daleko. Ale na wsi ogólnie, takiej ze sklepem i blisko przystanku - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:09 Tak, pod warunkiem, ze bylaby to wies na poludniu,gdzie przez wieksza czesc roku swieci slonce.Nad cieplym morzem.Chatka z kamienia plus maly ogrodek pelen lawendy. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:20 W głuszy nie. Na wsi cywilizowanej mieszkałam z dziećmi przez 9 lat i bardzo dobrze wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
be_em a ja mieszkam, z wyboru:) 19.04.09, 19:27 i kocham wieś!!!! i nigdy, za nic w świecie nie wrócę do śmierdzącego, głośnego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
taniec_pingwina Re: a ja mieszkam, z wyboru:) 05.04.13, 07:25 be_em napisała: > i kocham wieś!!!! i nigdy, za nic w świecie nie wrócę do śmierdzącego, głośnego > miasta I ja, i ja I jest bosko. Sklepu jakoś mi nie brak, a jelenie biegają pod płotem, raz nawet sarenka zamieszkała u nas, na terenie działki - na 2 tygodnie. Las mnie uszczęśliwia, cywilizacja nie. Do przedszkola, na balet i czy do znajomych dowozimy córkę i nie stanowi to problemu (25 km do dużego miasta, 15 do małego). Być może kiedyś, jako nastolatce, jej się ta lokalizacja nie spodoba. No ale to nie dziecko decyduje w moim odczuciu o miejscu zamieszkania rodziny. Jako studentka niech się przeprowadza do miasta, jeśli zechce, ciekawe jak długo wytrzyma Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:36 Mieszkam od 6 lat w małym miasteczku i jedyne co mnie irytuje, to kompletny brak anonimowości. Jednak w Krakowie można się było "schować", tutaj potknę się w drodze do sklepu i za chwilę wszyscy wiedzą. Natomiast zupełnie inaczej ma się sprawa mieszkania w kompletnej głuszy, mając oczywiście do dyspozycji zdobycze cywilizacji: samochód, telefon, internet. Na takie rozwiązanie piszę się od zaraz Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:38 nie, za to na wakacje jezdze wylacznie w miejsca z dala od sklepu spozywczego i w takim wzmozonym surwiwalu najlepiej odpoczywam- gdzie woda i sikanie jest problemem Odpowiedz Link Zgłoś
bloopsar Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:39 Hmm chciec a moc... Tak sobie czasem marze, ze fajnie byloby zamieszkac w domu w ciszy, z dala od ulic i smrodu i od ludzi. Z ogrodem, z psem bez problemu wyprowadzania, z lasem pod nosem etc. Ale potem przychodzi orzezwienie: z dala od sklepow, aptek, szpitala. Niestety nie dla mnie Nie w mojej sytuacji. Ale jak czasem jade do tesciow na wies to z przyjemnoscia wdycham gleboko powietrze i ciesze sie cisza. I to musi wytarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:53 Tak i to na takiej najbardziej "zabitej dechami" jaka się tylko znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 19:52 Tak, ale na starość Znaczy jak potomstwo wyfrunie sobie w świat Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Bardzo . 19.04.09, 20:39 Ja pochodzę ze wsi.Mieszkałam tam 18 lat potem wyprowadziłam się do miasta(szkoła,praca). Super wspominam dziciństwo,ganianie po polach,chowanie się w życie albo innych pszenicach...do sklepu jeździliśmy na rowerze. Teraz jest tam więcej domów,ale i tak jak jeździmy do moich rodziców z dzieciakami to oni szaleją. Aktualnie mieszkam w bloku,czego nie mogę przeżyć jako że ja do dużych przestrzeni przyzwyczajona,ale wprowadziłam się do męża a więc nie ma co wybrzydzać.... Mam jednak nadzieję że może kiedyś wrócę w moje rodzinne strony.... Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 19.04.09, 20:44 tak!!! Mamy upatrzoną stara chatke, taką z okiennicami, przepiękną, z sercem i duszą w okolicach Brennej/Górek Wielkich. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga tak 19.04.09, 21:05 w okolicach mojego rodzinnego Żywca. Ech, góry, doliny, hale. Przypuszczam,że to reakcja na stolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia nie 19.04.09, 21:12 ja nigdy w życiu, jestem człowiekiem miasta , im większe, tym lepiej się czuję , uwielbiam stolice i Trójmiasto, chociaż tam nie mieszkam. ale miło wspominam wakacje na prawdziwej wsi, ale mieszkać na stałe to nie. przez 27 lat mieszkałam w domku pod miastem (7 km) i odliczałam czas, kiedy się stamtąd wyprowadzę do miasta. teraz w miarę dobrze mi tu, gdzie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker TAK! 19.04.09, 22:03 Jak najbardziej, narazie przeprowadzilam sie z kilkumilionowego miasta na obrzeza parusettysiecznego ale najczesciej marze wlasnie o jakiejs gluszy gdzie jest duzo miejsca a malo ludzi. Nawet ostatnio znalazlam takie miejsce gdzie jest trudno trafic i gospodarza ktory ma wiecej hektarow niz mu potrzebne, wokol same lasy i laki. Pracuje z domu przez internet wiec grunt aby tenze byl dostepny. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: NIE! 20.04.09, 01:03 urodzilam sie w miescie, potem moja mama przeprowadzila si na wies, gdzie wszyscy, wszystkim doopy obrabiaja:/wszedzie daleko, sklepow zadnych prawie...nie cierpie tego i nie lubie tam wracac. Kocham miasta. Wyjatkiem jest lato i wynajamowany dom na Majorce,ale do Palma w sumie nie daleko, wiec nie wiem czy liczy sie on jako dom na wsi.na wsi usiadzialabym 2dni po czym umarlabym z nudow. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: Jak można umrzeć z nudów mając dom ikawałek z 20.04.09, 11:20 a co ty tam chcesz robic kwatki przesadzac? nie znosze kwiatkow w domu i nie umialabym ich nawet pielegnowac, w domu nie mam ani jednego, dzialki tez nie mam, nie dla mnie grzebanie ziemi. Teraz zamierzamy kupic dom w miescie, nie wiem po co i na co. jestesmy tylko we troje, mieszkanie nam starcza, i tak nic w nim nie robie, bo nie jestem typem co sprzata, pierze, gotuje. Moja pasja sa zakupy, kino, teatr, a nie spacerowanie po lasach i padolach.Kocham miasto, na wsi zanudzilabym sie. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 20.04.09, 09:29 mieszkam na wsi od 2 tygodni wynioslam sie z zajebistego miasta i coraz mniej zaluje, jest super cisza i swiety spokoj wolnoc tomku w swoim domku, a jak do miasta chce to wsiadam w samochod i piec minut jestem autobusem 30 minut ale w takiej dupie ze sklepu spozywczego nie ma nie chcialabym mieszkac Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 20.04.09, 18:57 elza78 napisała: > mieszkam na wsi od 2 tygodni wynioslam sie z zajebistego miasta i coraz mniej > zaluje, jest super cisza i swiety spokoj wolnoc tomku w swoim domku, a jak do > miasta chce to wsiadam w samochod i piec minut jestem autobusem 30 minut > ale w takiej dupie ze sklepu spozywczego nie ma nie chcialabym mieszkac > Ja podobnie i nawet blisko siebie mieszkamy Mieszkam od półtora roku na wiosce, jest pięknie, cicho i spokojnie, jest dom, ogród, taras. Do dwóch sklepów mam 5 i 10 minut na pieszo. Miasto (Trójmiasto) jest blisko, dosłownie 10 minut samochodem, w mieście pracujemy i uczymy się. Wieś jest fajna, ale blisko dużego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Zuzanna 20.04.09, 19:59 My też blisko Trójmiasta a dokładnie okolice Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 20.04.09, 09:39 Ja zawsze chciałam, to było moje marzenie, a jestem dzieckiem z bloku. Teraz myślę, że całkiem na wsi to bym nie chciała, bo mam dziecko i na takiej wsi to trudniej o rozwijanie zainteresowań, nawet do jakiegoś ciekawego liceum profilowanego musiałoby dziecko wyjechać. Teraz wybieram opcję idealną - zamieszkamy za parę lat we własnym domu, ale poza centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 20.04.09, 10:21 nigdy w życiu żadnej wsi, ani głuchej ani ucywilizowanej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 20.04.09, 14:36 Mamy działkę, może nie w głuszy, ale do sklepu to co najmniej na rowerze trzeba zasuwać. Wokół cisza, pięknie jest. Mamy tam domek, póki co - rekreacyjny, ale naszym marzeniem jest się tam pobudować nieco powazniej i przenieść na starość. Do Warszawy - godzina drogi. Moi rodzice w tym roku kończą budowę domu na wsi i się będa przenosić. To taka wieś, gdzie miejscowi zrobili majątek chyba na odralnianiu ziemi i dzieleniu jej na działki. Wokół same nowe domki, tylko samo centrum wsi jest takie, jak na wieś przystało. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Wolałabym odgryźć sobie głowę i zjeść 20.04.09, 15:10 Z dzieckiem na wsi na stałe - nigdy. Rekreacyjnie, miesiąc latem to owszem. Wybór szkoły żaden, zero anonimowości, wszędzie trzeba dojechać, grzebać się w ziemi nie lubię, integrować z otoczeniem tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Wolałabym odgryźć sobie głowę i zjeść 20.04.09, 15:15 mieszkamy na wsi polcywilizowanej i ubolewamy Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 20.04.09, 15:29 Nie. Preferuje roznorodnosc opcji do wyboru. Nawet male, malowniczo polozone miasteczka sa dla mnie za male. Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 20.04.09, 15:41 Mieszkam na wsi z wyboru od 2 lat prawie i bardzo to sobie chwalę, wcześniej mieszkałam w dużym mieśći Ale jest to cywilizowana wieć, miejsce atrkacyjne turystycznie, zadbane, sklepy są i internet. Mam domek i zero uciążliwych sąsiadów, mieszkanie w bloku wspominam jako horror. Ogród na którym pasą się dzieci wtedy kiedy tylko zapragną. Mam taras a z niego widok na jezioro i lasy, lasy, lasy - wiosną i latem życie toczy się własnie na tym tarasie i w ogrodzie. Do dyspozycji mamy szlaki rowerowe, trasy na rolki, kilka jezior no i naprawdę urokliwą okolicę 6 km dalej jest miasto powiatowe z przedszkolami, szkołami, przychodniami, kinem itp, do dużego miasta wojewódzkiego a właściwie do dwóch jest po 100km To się nachwaliłam ale serio jak dla mnie jest fantastycznie zwłaszcza przy tak małych dzieciach. Oczywiście są i minusy Nie wiem czy zostaniem tutaj na stałe ale o takim miejscu zawsze marzyłam i jeśli wszystko się będzie układac mam nadzieję że do miasta na stałe już nie wrócę Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 mieszkam na wsi 21.04.09, 08:40 jest cudownie.juz od ponad roku mieszkam na wsi z wypasiona działka i domem o ktorym marzyłam od 10 lat.wszystko jest takie jak chciałam a z tarasu mam widok na piekny brzozowy las.bazanty łaza mi pod oknem a widok na rodzinke zajecy mam z balkonu.mieszkałam wczesniej w Piasecznie dosc sporym miasteczku połozonym 15 km od Warszawy.było beznadzjenie wszedzie tłok,korki i spaliny w płuchach.teraz wreszcie naprawde oddycham.nigdy,przenigdy nie chciałabym mieszkac w miescie a gdy z powodów zakupowo-kulturalnych chce sie w nim znalezc wsiadam w samochód i 20 minut jestem w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: mieszkam na wsi 05.04.13, 01:58 Buehehe moze dojezdzasz do rogatek w te 20 min a to i tak w swieto i noca Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: chcialybyscie mieszkac na wsi? 21.04.09, 13:10 A w życiu, jestem człowiekiem miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes chciałabym mieć dom w głuszy 21.04.09, 13:54 takiej totalnej. Ale nie do mieszkania cały czas tylko korzystania w razie potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
alka-g Re: chciałabym mieć dom w głuszy 04.04.13, 23:34 Ja sprzedaję właśnie dom w głuszy. Wokół kilka ha łąk więc nikt się nie plącze i własny las. Nie chcę, bo miejsce jest bajecznie cudne, ale muszę. Tu tylko prąd dochodzi kablem, Z trzech stron jestem otoczona lasem. Miejsce nadaje się agroturystykę, hodowlę np. koni, danieli itp. Budynki gospodarcze, obejście zagospodarowane wokół drzewkami, iglakami. Dom z użytkowym poddaszem i droga, która prowadzi tylko do mnie. Grzyby od czerwca do późnej jesieni, dosłownie za płotem i dziki, sarny też za plotem. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: chciałabym mieć dom w głuszy 04.04.13, 23:51 bardzo bym chciała takiej głuszy totalnej. ale na razie mamy głuszę cywilizowaną, czyli ze szkołą, sklepami, knajpkami, kościołem oraz stacją kolejową jako dodatkami do łąk, lasów i jezior. tu jest dużo swobodniej niż w mieście, i to mi się podoba. nie chciałabym wracać do miasta, oj nie Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: chciałabym mieć dom w głuszy 05.04.13, 08:09 A po co takie wykopaliska? Wątek sprzed 4 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
alka-g Re: chciałabym mieć dom w głuszy 10.04.13, 22:39 Po co zakładać nowy wątek, skoro jest? Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Tak 05.04.13, 00:28 Mieszkałam przez ileś tam lat na takiej spokojnej prawie wsi, niedaleko stolicy, a teraz mi się miasto z buciorami na tę niby wieś władowało, bloki nawet już pobudowali i to mi się bardzo nie podoba, że mnie tak na około obudowują. Wyprowadziłabym się gdzieś dalej, ale dzieciaki o tym słyszeć nie chcą, i tak narzekają, że do centrum daleko - co one w tym centrum widzą(?), bo dla mnie to tylko brud, smród, hałas i korki. Odpowiedz Link Zgłoś