Dodaj do ulubionych

Mieszkanie Help!

31.05.09, 21:39
Ja z moim Męzem i dwojka dziecci zamieszkujemy w dwupokojowym mieszakniu (49m2) z moja matka. Staralismy sie o kredyt, niestety nie udalo sie. Maz pracuje na umowe o dzieło zarabia (2500-4500). Ja wychowuje dzieci. Sytuacja w mieszkaniu jest okropna. Psychicznie chora matka, ciagle nas wyrzuca z mieszkania, dreczy mnie psychicznie. Mieszkanie jest na nia, ja jestem tylko lokatorem. Co mozemy teraz zrobic o jakie mieszkanie sie starac, socjalne, komunalne tbs?? jezeli ktos sie orientuje to bede wdzieczna za porade. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ewma Re: Mieszkanie Help! 31.05.09, 21:42
      Zostaje wam wpisać się na liste po mieszkanie socjalne lub komunalne
      ale tam jest tylu ludzi ,że minimum kilka lat czekania.
      Może coś wynająć?
      Małe ale w spokoju i u siebie....
      • ewma Re: Mieszkanie Help! 31.05.09, 21:44
        Sorry za to pytanie ale nurtuje mnie dlaczego decydowaliście się na
        drugie dziecko jeśli macie takie warunki?
        • moniczkalovemax Re: Mieszkanie Help! 31.05.09, 21:56
          Mielismy miec pieniadze na mieszkanie ze sprzedazy domu rodzicow meza. Dom duzy ponad 200m, mieszklismy tam razem z matka meza, miala czesciowy niedowlad, opiekowalam sie nią. Maz nie wystapil do sadu po nabycie spadku po ojcu (polowa domu) automatycznie przeszlo to na matke, z ktorą umowilismy sie tak ze po sprzedazy mieszakania dostajemy czesc pieniedzy na mieszkanie. Matka meza wziela okolo 950tys. za ten dom i wyjechala za granice i sluch po niej zaginoł. Ani pieniedzy ani nic.
          • irmina-to-ja Re: Mieszkanie Help! 31.05.09, 22:22
            Sorry ale Twojemu mężowi należy się 1/4 części domu, działki na której dom stoi(
            1/2 matki i z 1/2 po połowie na matkę i męża)i po pól roku się nie płaci kosztów
            sądowych, bo wcześniej jest to opłata ok. 50zł
            Dowiedzcie sie u prawnika, bo jeśli od śmierci teścia nie minęło dużo czasu to
            jest szansa ściągnąć z teściowej kasę ok 1/4 sumy za dom( plus pewnie działka na
            której stał).
            Poradź sie prawnika lub chociaż notariusza- porady bywają bezpłatne u notariuszy
            często.
            Jeśli sie mylę poprawcie mnie, ale dziewczyno nie oddawajcie tej kasy tak łatwo,
            bo jak będziecie mieli coś na wkład własny to kredyt łatwiej dostaniecie. Powodzenia
            • molnarka Re: Mieszkanie Help! 31.05.09, 22:26
              > Sorry ale Twojemu mężowi należy się
              > Dowiedzcie sie u prawnika,
              > jest szansa ściągnąć z teściowej kasę
              > nie oddawajcie tej kasy tak łatwo

Żenujące jest to co piszesz ;-/
              Chciałabyś żeby się syn z Tobą sądził po śmierci męża?
              Rany ... ludzie wstydu nie mają ;-(

Pozdrawiam
              MOLNARka
              • e_r_i_n Re: Mieszkanie Help! 31.05.09, 22:37
                Jeśli dziewczyna piszę prawdę, to w tym przypadku sądzenie się nie ma nic
                wspólnego ze wstydem.
                Ty sobie wyobrażasz wypięcie się na własne dziecko?
              • angazetka Re: Mieszkanie Help! 31.05.09, 22:41
                > Chciałabyś żeby się syn z Tobą sądził po śmierci męża?
                > Rany ... ludzie wstydu nie mają ;-(

Co Ty gadasz? Jeśli bym zabrała kasę, która należała się synowi i
                zwiała z tym do innego kraju, to bym sie nie dziwiła, że syn próbuje
                odzyskać własność sądownie. Dość to by było normalne.
            • ikasa222 Re: Mieszkanie Help! 31.05.09, 23:21
              irmina-to-ja napisała:

> Sorry ale Twojemu mężowi należy się 1/4 części domu, działki na
              której dom stoi
              > (
              > 1/2 matki i z 1/2 po połowie na matkę i męża)

Wydaje mi sie, ze 1/2, bo niekoniecznie rodzice meza autorki,
              prowadzili wspolne gospodarstwo, ale jesli tak było, to masz racje
              i bedzie 1/4 dla meza mautorki watku
        • patrycja25.live Re: Mieszkanie Help! 01.06.09, 19:06
          Sorry za to pytanie, ale dlaczego jak ktos napisze, ze ma jakies problemy z kasa, albo z mieszkaniem od razu pada takie pytanie: "to po co sie decydowaliscie na drugie dziecko?". Wrrrrr. Dziecko pzreciez nie pojawia sie od razu, fajnie sie mi powodzi, decyduje sie na dziecko i na drugi dzien czary mary i dzidzia we wozku. Teraz przeciez moze byc dobrze, a za 9 m-cy moge nie miec co do garnka wlozyc i na odwrot.
    • e_r_i_n Z tym mężem, co to alimentów nie płaci? 31.05.09, 22:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=96037119&a=96037119
      • patyk.od.zosi Re: Z tym mężem, co to alimentów nie płaci? 31.05.09, 22:38

erin, dobra jestes big_grin
        ______
        pozdr.
      • moniczkalovemax Pani detektyw, prosze doczytac 01.06.09, 10:16
        pierwsze dziecko mam z pierwszego nieformalnego zwiazku. Teraz mam meza i drugie
        dziecko ze zwiazku małzenskiego, przesledz prosze inne posty na forum.
        • e_r_i_n Re: Pani detektyw, prosze doczytac 01.06.09, 11:07
          A nie, śledzić to mi się Ciebie nie chcę - po prostu na dwóch forach wiszą
          wysoko dwa Twoje wątki, które skojarzyłam w związku z charakterystycznym drugim
          imieniem Twojego dziecka.
          • epistilbit Re: Pani detektyw, prosze doczytac 01.06.09, 11:11
            yhy. o to to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka