ja1ja1 16.06.09, 15:17 Lubię ksiązki ale dobre. Najbardziej na faktach autenycznych. Ostantio czytałam "My dzieci z dworca zoo". Bardzo ciekawa historia. Możecie coś polecic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w_miare_normalna Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 15:23 ja1ja1 napisała: > faktach autenycznych. > hehe Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 15:28 Jak na faktach autentycznych, to ci nie pomogę niestety. Znam tylko na faktach, jeśli już Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 16:08 bardzo śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 22:23 ja1ja1 napisała: > > > bardzo śmieszne > ano śmieszne ))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe [OT] - na faktach... 17.06.09, 11:49 Mimo, ze nie jest poprawne, obecnie funkcjonuje powiedzenie "fakty autentyczne" w odróżnieniu od "faktów prasowych" Pozdrawiam, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 15:24 "Mężczyźni którzy nienawidzą kobiet "S. Larsson. z trylogii "Millenium". We Francji ciągle panuje dziki szał na te lektury. Na razie przeczytałam tylko pierwszy tom, ale przymierzam się do następnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 15:33 Serio dobre? Da sie z czymś porównać? Lezy w domu, a ja sie jakoś zabrać nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 15:43 kurcze, nie wiem, czy się da porównać. może trochę do stylu Roberta Wilsona (Śmierć w Sewilli, Ślepiec z Lizbony). Podchodziłam do niej jak pies do jeża właśnie przez to, że 'wszyscy' czytają, w końcu się zabrałam po zachęcie i pozytywnej recenzji małżonka, na ostatniej prostej w ciąży - czytałam dwa miesiące , bo potem nagle miałam mniej czasu - ale podobało mi się. Historia ciekawa, mroczna a ja takie lubię i fajnie było zmienić klasyczny kryminał anglosaski na skandynawski - zamiast Johna czy jakiegoś tam Petera - zrobiło się egzotycznie. Potem, to także kwestia tłumaczenia - czytałam w wersji francuskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 18:27 embeel napisała: > "Mężczyźni którzy nienawidzą kobiet "S. Larsson. z trylogii "Millenium". We > Francji ciągle panuje dziki szał na te lektury. W PL też. Nie wiedziec czemu. Ot kryminał.. "Stulecie chirurgów" polecam.. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 11:36 czytalam tylko druga czesc , na pierwsza szkoda mi czasu.... nie zalapalam kompletnie Odpowiedz Link Zgłoś
katja79207 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 08.07.09, 11:19 Larsson jest super-ja zaczelam od drugiej czesci i w sumie bardziej mi sie podobala niz przeczytana wlasnie pierwsza-poza tym ksiazki Mankella,angielskie kryminaly Caroline Graham-mam wszystkie jakie sa w sprzedazy,z naszych to Marta Obuch fajnie sie czyta,Gacek i Szczepanska-takie polskie lekkie kryminaly,poza tym z takich bardziej ambitnych to Tajemna historia Donny Tart oraz Erica Segala-Absolwenci,Doktorzy no i Mag Johna Fowlesa-rewelka Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 15:25 Zapisz się do Biblionetki www.biblionetka.pl Oceń z 50-100 książek, które czytałas i Biblionetka poleci Ci pozycje, które pewnie będa Ci się podobać. Ja tak robię i się nie zawiodłam Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka44 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 15:41 no to ja polecam "Tysiąc wspaniałych słońc" "Uwięziona" "Kiedyś byłam księżną" "Musiałam być posłuszna" "Biała czarownica" To na razie tyle, troszkę podobne tematycznie. Ale ostatnie 3 tyg. te tematy mnie kręca, i te przez ten czas przeczytałam. A już następne czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
issys Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 15:20 ja też polecam "Tysiąc wspaniałych słońc" nie mogłam się oderwać od tej książki. Teraz zabieram się za książkę "Kair- historia pewnej kamienicy" Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 16:03 Z takich biografii kobiet uciśnionych polecam "Dzikie łabędzie" Yung Chang, fantastyczny obraz Chin i przemian, jakie zaszły w tym kraju, z perspektywy trzech pokoleń jednej rodziny. Nesamowita, przeczytałam ją jednym tchem, jak miałam 15 lat, dziś mam 30, a nadal kocham tę książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 19:52 Ja czytam teraz kryminały skandynawskie...oraz książkę Jacka Pałkiewicza o wyprawie do źródeł Amazonki( i odnalezieniu tychże) A w kolejce czeka "Kobieta w Berlinie" Anonymy-na faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 22:17 "dom nad rozlewiskiem" - autentycznie przy niej odpoczęłam i wzięłam głebszy oddech Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia890 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 22:31 Właśnie skończyłam czytać "POWROTY" i już nie mogę doczekać się trzeciej części ,też uważam że jest to dobra lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 22:21 fakty zawsze są autentyczne. "my dzieci z dworca zoo" raczej trudno nazwać "fajną historią" Dziewczyna opisuje swój narkotykowy koszmar, trup ściele się gęsto, brud, seks gdzie popadnie... no ale jak kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
acala.arhant Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 22:33 polecam książki Wojciecha Cejrowskiego. Jego "Gringo wśród dzikich plemion" i "Rio Anakonda" rozbawiły mnie do łez. Mimo, że nie każdy darzy tego człowieka sympatią, trzeba przyznać, że potrafi opisać z wielkim humorem swoje dzikie wyprawy. Osobiście uwielbiam go !!! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Nie rozumiem fenomeny Kalicisńkiej 16.06.09, 22:38 Możecie mi jakoś wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Nie rozumiem fenomenU Kalicisńkiej 16.06.09, 23:06 skarolina napisała: > Nie możemy A ten pluralis majestatis to skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Nie rozumiem fenomenU Kalicisńkiej 17.06.09, 11:48 Bo ja sie dołączyłam Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_kasia Re: Nie rozumiem fenomenU Kalicisńkiej 17.06.09, 18:01 Mogę, chyba, marghe... o ile dobrze kojarzę Ciebie (nie tylko z tego forum) przy wsparciu męża pokonałaś nawet największe Twoje góry świata. To jest lektura dla zmordowanych życiem. Ty nie wydałaś mi się nigdy życiem "zmordowana". Ja przez pierwsze strony Kalicińskiej myślałam, dlaczego czytam o beznadziei, w której żyję, a potem otworzyło się okno... Dla odmiany nie łąpię wątku romansowego, ale czas na gotowanie, czas na "bytowanie" czas na budowanie kąpieliska... to wszystko czego nie ma w moim świecie. I chyba o to chodzi. Nie wiem,c zy przybliżyłam poetykę . Odpowiedz Link Zgłoś
go35ska Re: Nie rozumiem fenomeny Kalicisńkiej 16.06.09, 23:10 Marghe, fenomen to chyba za dużo powiedziane. Trafiła w lukę na rynku. I udało się. Też wypoczywałam czytając Dom nad rozlewiskiem. Na wakacjach pochłonęłam tę książkę. Jakąś inną część będą już w Toruniu. Leży już ponad trzy miesiące i przeczytałam trzy strony. Wkrótce jadę na wakacje. Wezmę ją ze sobą Odpowiedz Link Zgłoś
go35ska Re: Nie rozumiem fenomeny Kalicisńkiej 16.06.09, 23:13 Namieszałam w poprzednim poście. Miało być: jakąś inną część kupiłam będąc już w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Nie rozumiem fenomeny Kalicisńkiej 16.06.09, 23:16 go35ska napisała: > Namieszałam w poprzednim poście. > Miało być: jakąś inną część kupiłam będąc już w Toruniu. Ja przeczytałam Dom nad rozlewiskiem i nie mam ochoty na pozostałe części. To taka bardziej rozbudowana Grochola... Dość przewidywalna, miejscami niepotrzebnie wulgarna. imho Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Nie rozumiem fenomeny Kalicisńkiej 16.06.09, 23:21 grocholi nie trawię. za to dom nad rozlewiskiem i powroty polknełam. książki są prawdziwe, dialogi realistyczne, całość nie jest przesłodzona. problemy przedstawione w powieści są "z życia wzięte" i w dodatku opowieść napisana jest tak lekko, bez niepotrzebnej maniery. nie jest to książka typu "ambitne dzieło literackie", ale czyta się naprawdę miło. a, jeszcze bardzo podobało mi się, że każdy z bohaterów ma osobowość i to sie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 16.06.09, 23:19 ja ostatnio przerobilam 2 tomy Millenium, pierwszy polecam jesli ktos lubi kryminaly, czytalo sie swietnie, drugi slabszy, wiec zniechecilam sie do trzeciego ale chyba sobie kupie na basen z dziecmi. Polecam tez Filary ziemi Folleta powiesc historyczna, niesamowicie wciagajaca, trudno sie oderwac, ponad tysiac stron i wielki zal, kiedy przygoda sie skonczyla. Druga czesc Swiat bez konca slabsza i sie troche sie ciagnela. Kolejna ksiazka to Elegancja Jeza M.Barbery obyczajowa, lekka i z polotem i humorem. Z literatury faktu ostatnio przeczytalam Historie tortury (straszna, z ilustracjami) a teraz ostatnio zakupiona Historie Kobiet Zachodu zaczelam od mojego ulubionego sredniowiecza Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: marghe 17.06.09, 14:39 Ja mogę Świetna, troszkę hardcorowa opowieść o prapoczątkac chirurgii. Napisana przez autora, którego dziadek był pasjonatem rozwoju medycyny i na początku XXw jeździł wszędzie, gdzie ktoś dokonał przełomu medycznego (stać go było, bo dostał spadek od wuja- przedsiębiorcy ) Świetna książka. Jest jeszcze druga część "Triumf chirurgów", tylko trzeba jej chyba szukać w bibliotekach czy antykwariatach, bo wznowione zostało "stulecie" Mam na półce jeszcze "Stulecie kryminalistyki" - cegła straszna, ale zapowiada sie równie smakowicie jak chirurdzy. Bardzo polecam. Autor - Jurgen Thorwald Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art A fenomen Folleta? 17.06.09, 15:59 Ktoś zechce mi wytłumaczyć? Kompletnie nie rozumiem popularności, jaką cieszą się jego książki... Zabierałam się za "Filary" i "Świat bez końca", ale mnie nie przekonują. Mówiąc wprost, niech się nikt nie obrazi, uważam je za nieznośne, schematyczne, nudne. A uwielbiam średniowiecze i jego literackie wizje! Rozumiałabym, gdyby ktoś się "Krystyną córką Lavransa" zachwycał, "Olafem synem Auduna". TAM są prawdziwi ludzie średniowiecza, a nie postaci współczesne w średniowiecznym kostiumie tylko... Jakieś przyjaźnie panienki z wyższych sfer ze złodziejką... ta samodzielność i samorządność kobiet... no niewiarygodne po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 08:37 Ostatnio odkryłam kryminały Henniga Mankella. Skończyłam właśnie "Zaporę" i jestem pod ogromnym wrażeniem. Wcześniej czytałam "O krok" i "Fałszywy trop" - równie dobre. Z literatury skandynawskiej mogę z czystym sercem polecić "Dom Augusty" i "Kwietniową Czarownicę" autorki Axelsson Majgull - jest to jednak proza trochę trudniejsza, może nie koniecznie na wakacje. Uwielbiam też Alicię Giménez-Bartlett - "Pieski Dzień", "Węże w raju", Ruiza Zafona "Cień Wiatru". Jak potrzebuję totalnego "odmóżdżenia" sięgam po Cobena, kryminały może nie najwyższych lotów, ale akcja bardzo ciekawa, wciągają na maksa. I dołączam się do nieprzychylnej opinii o Grocholi i Kalicińskiej - nie do przełknięcia jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
just-af Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 10:13 Gorąco polecam Białą Masajkę.Godne polecenia ale bardzo drastyczne to Skrzywdzona, Kato-tata i Księżyc we łzach. Jeszcze jedna tylko smutna to Oskar i pani Róża. Wszystkie na faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 10:17 W tym klimacie - "Pamietnik narkomanki" Barbary Rosiek. Z beletrystyki - "Cpun" Burgessa. Na faktach, wstrzasajace - "Kobieta w Berlinie". Ostatnio wyszlo wznowienie w Swiecie Ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
baba06 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 10:26 "wszystko dla pań" Emil Zola "Mansfield park" Jane Austin "Targowisko próżności" Thackeray William Makepeace takie ksiazki lubię i polecam a na wakacje "głos serca" Barbary Bradford Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 13:53 jeśli na faktach, to polecam wszelkiego rodzaju wspomnienia, biografie, podróżnicze, itp. Ostatnio przeczytałam wspaniałą , aczkolwiek smutną i "mocną" ksiązkę Andy Rottenberg "Proszę bardzo". To literatura z wyższej pólki. Świetna jest też "Autobiografia na czterech łapach" Doroty Sumińskiej, czyta się jednym tchem. Generalnie lubuję się w we wspomnieniach,i tzw, cięzkiej literaturze , wspomnieniach ze Wschodu, łagrach, itp. Lit. pięknej prawie nie czytam, nie trawię grocholo-szwajopodobnych wypocin. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 13:57 "Czytając Lolitę w Teheranie" "Kobiety i władza" M. Środy Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 14:13 jak na faktach, przynajmniej częściowo to: Khaled Hosseini "Chłopiec z latawcem" smutna ale piękna opowieść Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 14:22 Ukazały się właśnie wspomnienia Mariana Zacharskiego - "PRL-owskiego Bonda. Jeszcze nie zaczęłam, ale recenzje ksiażka ma bardzo dobre. Lubię Jagielskiego - np "Modlitwa o deszcz" o Afganistanie. Teraz wyszli "Nocni wędrowcy" o dzieciach-żołnierzach i obozie, w którym próbuje sie je reedukować. Nie wiem, czy dam radę przeczytać... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 14:26 a propos tych biednych dzieci...widziałaś ostatnio powtórkę dokumentu na tvn24 o dzieciach-niewolnikach, kilku-kilkunastoletnich pracującuch fizycznie....dramat, też ledwo obejrzałam. podobno będzie jeszcze jakaś częśc tego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 14:41 Ogladałam chyba kiedyś na CNN, o dzieciach w Indiach i Pakistanie. Nie wiecz czy to ten sam dokument. Koszmar w każdym razie. Jakoś mi się Nike na całego odpodobało Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 14:44 wiesz, mam podobne odczucia, ale wtedy musielibyśmy zrezygnować z bardzo wielu tzw. dóbr konsumpcyjnych. Ostatnio zastanawiałam się, czy te wielkie koncerny, marki mogą pozwolić sobie na pracę dzieci za stawki głodowe, przecież to zniszczyłoby ich wizerunek. Ja zresztą bojkotuje tzw sklepy bezcłowe i za " 5 złotych", ale nie sądzę, żeby np. Ikea takie praktyki prowadziła........ Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 15:15 Jest też książka "Chińska cena" - nie pamiętam autorki - o mechanizmach chińskiej "taniości" i tzw polityce jakościowej koncernów (czyli jak koncerny udają że dbają o bycie fair) i jak chińscy podwykonawcy to obchodzą żeby dać radę się utrzymać na rynku. Ciekawe w sumie, ale wyraźnie brakowało mi tego, czego autorka wolała nie dotykać - czyli właśnie kwestii dzieci i pracy więźniów. O tym jest bardzo między wierszami - ona tam pracuje . Ale przeczytać w sumie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 15:38 Larsson jest świetny, właśnie czytam drugą część ("Dziewczyna, która igrała z ogniem"), jeśli lubisz kryminały, to polecam też Mankella i Donnę Leon. A z lekko wykręconych powieści Austera i Ch. Moore'a (np. "Wyspa wypacykowanej kapłanki miłości"). Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 15:47 > A z lekko wykręconych powieści Austera o tak, tak Auster...ale trzeba lubić... z powykręcanych to jeszcze polecam Majgull Axelsson- "Dom Augusty", "Kwietniowa Czarownica" ...ale smutne. i Iris Murdoch - "Dzwon", "Jednorożec". Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_kasia Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 18:29 Wańkowicz, chyba cały ... znowu okazało się, ze czegoś nie czytałam. Tym razem "tworzywo". Ale opowieści syberyjsko-andersowskie - odchorowałam, zatem przestrzegam. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 18:50 "Rozmowy z katem"? Książki Jurgena Thorwalda - oprócz tych o histortoii chirurgii są jeszcze świetne o historii kryminalistyki - "Stulecie detektywów" i "Godzina detektywów", "Stulecie detektywów polskich" Widackiego. Mankella nie polecam, może za wyjątkiem "Mordercy bez twarzy", jego dalsze pozycje są straszniie wydumane, dużo ciekawsze są kryminały Sjowahl i Wahloo - bodajże Amber je wznawia i wydaje to, czego nie wydano jeszcze po polsku. Z powieści - oczywiście wspomniana wyżej Iris Murdoch - "Dzwon","Machina milości czystej i wszetecznej", "Czarny książę"..., z klasyki mniej znanej "Opętanie" Radiguet, "Opętanie" A.S.Byatt (trudno dostać, raczej trzeba szukać w bibliotece) i w ogóle A.S.Byatt, "Niebanalna Więź" Sarah Waters, Ian McEwan, jeżeli lubisz się dołować, i Coetzee, "Świat według Garpa", "Regulamin tłoczni win" i "Modlitwa za Owena" Irvinga... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 21:22 no to ja jeszcze dorzucę "Okruchy dnia" Kazuo Ishiguro, "Bieguni" Tokarczuk, no i Kapuściński "Imperium",mój absolutny top wszechczasów. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: jakie czytacie ksiązki godne polecenia? 17.06.09, 21:48 Do czytania w wannie i pod gruszą polecam wszystkie książki amerykańskiej pisarki Jodi Picoult - np. Bez mojej zgodzy, Dziewiętnaście minut, deszczowa noc itd. Odpowiedz Link Zgłoś