Dodaj do ulubionych

Ciekawy artykuł

19.10.09, 16:30
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7160249,Nowe_prawo__policja_wlepi_mandat_takze_na_osiedlu.html
Obserwuj wątek
    • majatusia Re: Ciekawy artykuł 21.10.09, 00:06
      Marzy mi się taki dzień kiedy wyjazd z garażu nie będzie drogą o ruchu wahadłowym z uwagi na licznie parkujące tam auta i te koszmarne kontenery na gruz.
      Droga szeroka a minąć sie tam nie idzie! Auta wjeżdzające nie zawsze widza wyjeżdzające zza kontynerów auto - tylko czekać az będzie jakiś wypadek
      • kamil543 Re: Ciekawy artykuł 21.10.09, 10:06
        wypadek jak wypadek ale jakaś mała stłuczka jest bardziej niż pewna,
        niech tylko spadnie śnieg... a tekst rzeczywiście ciekawy, szkoda
        tylko, że to propozycja, plany itd. Jeszcze cały proces legislacyjny
        więc nie ma się co za wcześnie cieszyć;) Tak czy siak mamy światełko
        w tunelu.
    • dondiego7 Re: Ciekawy artykuł 21.10.09, 15:30
      To powinno dotyczyć tych którzy zastawiają innych. Choć z drugiej
      strony są osiedla gdzie nie ma miejsc opisanych i tam są miejsca
      wolne parkują gdzie chcą i jest oki. A u nas podjeżdża samochód
      dostawczy i nie może stanąć bo od razu ktoś wyskakuje z pretensją że
      to jego miejsce (i w naszym przypadku ma rację) a obok full miejsc
      wolnych.
      Brak logiki projektanta i dewelopera ale cóż trzeba się do tego
      przyzwyczaić ...
      Artykuł ciekawy tylko żeby Policja to egzekwowała z rozsądkiem a nie
      tak jak przedstawiciele Straży miejskiej ;)
      Pozdrawiam.
      • morena.net Re: Ciekawy artykuł 22.10.09, 21:26
        Ja osobiście z niecierpliwością czekam na ten przepis. Będzie można
        w końcu zrobić porządek z burakami, którzy pokupowali sobie miejsca
        w garażach i hali garażowej a i tak parkują wiecznie przed blokiem
        na chodniku lub trawniku albo przed centrum adhd.
        • morena.net Re: Ciekawy artykuł 22.10.09, 21:29
          A jeżeli przepis nie wejdzie pozostanie nam tylko małe rysowanko
          lakieru w aucie zaparkowanym na ¾ chodnika
          • dondiego7 Re: Ciekawy artykuł 23.10.09, 09:31
            Myślę że takie zachowanie jak teraz napisałeś to jest właśnie
            buractwo. Deweloper tak nam zaprojektował miejsca parkingowe że nie
            ma gdzie parkować a Ty chcesz rysować komuś samochody. Ja uważam że
            opisane miejsca parkingowe nie wolno zastawiać i nie wolno parkować
            na trawnikach i te rzeczy powinno się egzekwować i też z rozsądkiem.
            Bo firmy które przyjeżdżają np. z meblami na chwilkę nie mają prócz
            naszych numerowanych miejsc żadnych możliwości pod blokiem. Ale ufam
            że nikomu to nie przeszkadza jeśli jest to chwila 5 minutowa na ich
            miejscu.
            • gusinka Re: Ciekawy artykuł 23.10.09, 13:17
              Jeżeli o mnie chodzi to przeszkadza mi chwila 5 minutowa na moim
              miejscu, bo jeżeli właśnie przyjeżdżam a moje miejsce jest zajęte to
              nie mam gdzie zaparkować. Musiałabym zająć cudze miejsce (a prawo
              własności jest dla mnie istotne) a później zerkać czy ktoś łaskawie
              raczył odjechać, ubrać siebie, ubrać dwójkę moich małych dzieci,
              zejść na dół, załadować dzieci do samochodu i przeparkować na swoje
              miejsce, wyładować dzieci z samochodu i wrócić do domu. Oczywiście
              ktoś kto bezmyślnie zajmuje czyjeś miejsce w ogóle nie zastanawia
              się nad tym, że może właścicielowi miejsca sprawić tyle kłopotu- bo
              to przecież tylko 5 minut.
              Jeżeli ktoś nie ma miejsca parkingowego lub ma dwa samochody i jedno
              miejsce to logiczne jest, że powinien pozostawiać samochód przed
              bramą wjazdową na osiedle. Miejsca jest tam sporo. Inne postępowanie
              jest brakiem szacunku dla współmieszkańców i wyrazem nieliczenia się
              z innymi. Dotyczy to kilku stale tych samych osób. Ciekawa jestem
              czy osoby, które teraz parkują na ulicy gdyby miały własny dom
              pozwoliłyby innym samochodom parkować na drodze dojazdowej do
              własnego garażu. Argument, że deweloper źle zaprojektował osiedle,
              bo nie ma ogólnie dostępnych miejsc parkingowych kompletnie do mnie
              nie dociera, bo wszyscy którzy kupowali mieszkanie doskonale
              wiedzieli, że osiedle jest zamknięte i są na nim tylko prywatne
              miejsca parkingowe.
              • aniak.1 Re: Ciekawy artykuł 23.10.09, 13:45
                Zgadzam sie z Agnieszka.
                Jak moze byc tyle samochodow zaparkowanych pod oknami i to jeszcze
                przez mieszkancow??? Kazdy kto kupil mieszkanie to chyba wiedzial
                jakie zasady tu panuja,a i tak robia swoje.
                Gdyby mi nie bylo szkoda mojego samochodu to bym normalnie wladowala
                sie w samochod stojacy na ulicy i nie ukrywam utrudniajacy mi
                wyjazd!!!
                • dondiego7 Re: Ciekawy artykuł 25.10.09, 20:12
                  Masz rację Aniak.1 nie parkujmy tam gdzie to utrudnia czyjś wyjazd.
                  Pozdrawiam.
              • moria8 Re: jeszcze bardziej Ciekawy artykuł 23.10.09, 13:47
                miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,7172078,Final_Archi_Szopy__czwartek__kamienica_Pod_Globusem.html

Rano w Radio słyszałem że sa już wyniki, co prawda rzecz dotyczy
                krakowa - ale jak słyszałem opis, to niektóre elementy mi sie
                dziwnie pokrywały, np. Potoczna nazwa ośiedla zwyciężcy - Alkatras -
                takie łądne(!), odstepu od balkonami poniżej 3 m, ludzie patrzący
                sobie w okna, zbyt ciasne miejsca parkingowe. Oto doszedłem do
                sendna kwestii - otórz skoro jest to osciedle EKOlogiczne :)
                załozono (i słusznie z punktu widzenia ekologii) ze bedziemy
                parkować rowery, albo skutery (dla nieortodoksyjnych ekologów) i
                własnie tyle miejsca jest do parkowania, wystarczy, ze obok siebie
                staną dwa "normalne" samochody, jeden bedzie zaparkoway o 10 cm
                bliżej krawędzi i...problem z "wsiądnieciem", nie mówie już o
                sytuacjach gdzie na trójce obok siebie zaparkowały by naprawdę
                normalne samochody: np. Hammer, Tuaregi i Toyota LandCruser - ale to
                takie nieEKOlogoczne :) Wiec też po czesci rozumiem, ze fakt
                posiadania tejs samej ilosci pojazdów i miejsc nie jest do końca
                komfortowy i rodzi napięcia.
            • morena.net Re: Ciekawy artykuł 23.10.09, 20:16
              dondiego7 napisał:

> Myślę że takie zachowanie jak teraz napisałeś to jest właśnie
              > buractwo. Deweloper tak nam zaprojektował miejsca parkingowe że
              nie
              > ma gdzie parkować a Ty chcesz rysować komuś samochody. Ja uważam
              że
              > opisane miejsca parkingowe nie wolno zastawiać i nie wolno
              parkować
              > na trawnikach i te rzeczy powinno się egzekwować i też z
              rozsądkiem.
              > Bo firmy które przyjeżdżają np. z meblami na chwilkę nie mają
              prócz
              > naszych numerowanych miejsc żadnych możliwości pod blokiem. Ale
              ufam
              > że nikomu to nie przeszkadza jeśli jest to chwila 5 minutowa na
              ich
              > miejscu.
              ....................................................................
              Widzę,że masz problemy z czytaniem tekstu ze zrozumieniem. Chodzi mi
              o mieszkańców poruszających się Mercrdesem ML lub Fordem Mondeo
              tudzież VW Polo i mógłbym przytoczyć jeszcze kilkanaście innych
              przykładów, ale to niema większego sensu. Zaparkowany na 30 minut
              samochód z meblami lub inne nawet prywatne auto stojące parę minut w
              trakcie, których rozpakowuje ktoś zakupy nikomu nie wadzi.Ale
              parkowane całymi tygodniami auta pod blokiem w nie wyznaczonych
              miejscach potrafi wk........ć tym bardziej jak się ma świadomość ze
              ich docelowe miejsca stoją puste.
              • dondiego7 Re: Ciekawy artykuł 25.10.09, 20:08
                Rozumiem że Autor wypowiedzi morena.net nie ma Mercedesa, Forda czy
                volkswagena ;).
                Po przeczytaniu jednak Gusinki i innych stwierdzam że niestety ale
                mają rację czyli to 5min na czyimś miejscu jest jednak uciążliwe. I
                nie należy parkować na czyimś miejscu. Samochód który przywozi meble
                powinien mieć przynajmniej jedną osobę więcej która w razie czego
                odstawi samochód żeby nie utrudniać komuś zaparkowania pod jego
                numerem parkingowym. Jeśli jednak ktoś parkuje tam gdzie ma
                możliwość czyli na skrawkach chodnika lub na jakimśkolwiek placu
                przeznaczonym do parkowania to nikt nie powinien mieć o to pretensji
                chyba że chodzi o najzwyklejsze "buractwo" (wyraz przytoczony z
                wypowiedzi Morena.net) bądź zawiść. Myślę, że moglibyśmy po prostu
                czasem być bardziej uprzejmi wobec siebie to nie będziemy tworzyć
                sztucznych problemów.
                Pozdrawiam.
                • morena.net Re: Ciekawy artykuł 25.10.09, 21:56
                  Ř Rozumiem, że Autor wypowiedzi morena.net nie ma Mercedesa,
                  Forda czy
                  volkswagena ;).
                  Ř Odp: Mam w pracy czołg na stanie i nie zawaham się go użyć
                  jak stracę cierpliwość
                  Ř Jeśli jednak ktoś parkuje tam gdzie ma
                  możliwość czyli na skrawkach chodnika lub na jakimkolwiek placu
                  przeznaczonym do parkowania to nikt nie powinien mieć o to pretensji
                  Ř Odp: odnosze wrażenie dondiego7 ,że nie dociera jeszcze do
                  ciebie na jakim osiedlu kupiłeś mieszkanie .Na tym osiedlu jest 199
                  mieszkań i 6 lokali H/U i określona ilość miejsc parkingowych.
                  Jeżeli takowego nie zakupiłeś to parkuj za płotem, jeżeli masz 2
                  auta a jedno miejsce to swoje drugie auto parkuj poza osiedlem. Nikt
                  nie będzie się czepiał jak wjedziesz i zaparkujesz wzdłuż ulicy na
                  parę minut w celu wypakowania dziecka i zakupów, ale bo wykonaniu
                  tej czynności opuść teren i skołuj swój bolid na miejsce, które
                  wykupiłeś. Czy to takie trudne do zrozumienia?
                  • dondiego7 Re: Ciekawy artykuł 25.10.09, 22:41
                    Nikt się nie czepia tylko Ty a to co innym przeszkadza czyli
                    parkowanie na czyimś miejscu na chwilkę akurat Tobie nie
                    przeszkadza. Pozwolisz że Twoje wypowiedzi pozostawię bez komentarza
                    bo jeszcze komuś zaczniesz rysować jak dziecko samochody lub
                    czołgiem po osiedlu zaczniesz jeździć traktując swoją osobę jako
                    osiedlowego policjanta.
                    Pozdrawiam.
                    • morena.net Re: Ciekawy artykuł 25.10.09, 23:39
                      dondiego7 napisał:

> Nikt się nie czepia tylko Ty a to co innym przeszkadza czyli
                      > parkowanie na czyimś miejscu na chwilkę akurat Tobie nie
                      > przeszkadza. Pozwolisz że Twoje wypowiedzi pozostawię bez
                      komentarza
                      > bo jeszcze komuś zaczniesz rysować jak dziecko samochody lub
                      > czołgiem po osiedlu zaczniesz jeździć traktując swoją osobę jako
                      > osiedlowego policjanta.
                      > Pozdrawiam.
                      .................................................................
                      Odp:

Nie widzę dalszego sensu kontynuowania dyskusji z Tobą. Gdyż kolejny
                      raz musiałbym udowodnić Tobie coś, czego byś nie chciał
                      • aniak.1 Re: Ciekawy artykuł 26.10.09, 06:32
                        Szczytem bezczelności jest dla mnie jesli ktos ma dwa samochody i
                        stawia je pod oknami, bo na swoim miejscu parkingowym ma postawiony
                        samochod gosci, którzy do niego przyjechali!!! Poprostu jakas
                        parodia!!!
                        A jak takiemu zwrocisz uwage to sie wypiera, ze nie wie kto to
                        zaparkowal na jego miejscu. a ewidentnie widac, ze to do niego, bo
                        wszyscy maja rejestracje " nie tutejsza" i zaczynajaca sie tak
                        samo!!!
                        • dondiego7 Re: Ciekawy artykuł 26.10.09, 10:01
                          Zgadzam się z Tobą Aniak.1 jeśli ktoś zastawi Twoje miejsce to jest
                          to nie w porządku. Aczkolwiek meble czy inne elementy o większych
                          wymiarach powinniśmy pójść czasem sąsiadom na ugodę i pozwolić komuś
                          wypakować przed blokiem bo nie wiem czy ktokolwiek by chciał żeby
                          jakiś koleś jego meble przeciskał przez furtkę zostawiając swój wóz
                          na zewnątrz. Dobrze że mamy trochę miejsca prócz tych naszych
                          oznakowanych miejsc.
                          Pozdrawiam i dzięki morena.net :)
                          • aniak.1 Re: Ciekawy artykuł 26.10.09, 18:07
                            Ja nie mowie o tym jak ktos przywiezie meble czy inne rzeczy o
                            duzych gabarytacjh, ale mowie o tym jak ktos na caly weekend staje
                            na czyims miejscu!!! Ja mialam taka sytuacje, ze nawet jak włozylam
                            kartke z informacja za szybe, ze to moje miejsce to kierowca
                            przeczytal i olal.
                            • dondiego7 Re: Ciekawy artykuł 27.10.09, 10:39
                              Aniak.1 zgadzam się w 100% że to nie w porządku jak ktoś zajmuje
                              czyjeś opisane miejsce lub utrudnia komuś wyjazd.
                              • aniak.1 Re: Ciekawy artykuł 27.10.09, 13:59
                                Dondiego7 dobrze, ze sie zgadzamy :) Byle wiecej osob sie zgadzało
                                to bedzie oki :)
                                Pozdrawiam Ania
                                • moria8 Re: Ciekawy artykuł post mortem 28.10.09, 10:14
                                  Prawie się zgadzam :)

Powiedzcie mi, jak?
                                  (idąc pewną analogią do miejsc parkingowych)
                                  Jak korzystacie z wind? Niby nie na temat... Co do zasady tak
                                  miejsce parkingowe jak i winda przynależą do nas (wyprzedzająco
                                  rozumiem że własność w miejscu parginowym jest dodatkowo wzmocniona
                                  uiszczoną drzewiej opłatą dla EKO - +/- 5.000 zł). Ale pomijając
                                  ten nieistotny (chociazby z punktu widzenia kwoty (o kwotach tylko z
                                  trzema zerami dżentelmeni nie rozmawiają :) )), to czy jak macie na
                                  klatce: przeprowadzkę, sąsiada łądujacego kartony, dzieci,
                                  niepełnosprawnych, starsze osoby, rozchichotaną od lat niewidzianą
                                  przyjaciółkę w drzwiach streszczajacą swoje trzy ostatnie romanse,
                                  COKOLWIEK! Co-kol-wiek co powoduje przejciowe chwilowe trudnosci z
                                  dojechaniem na swoja kondygnację dłużej niż standardowy czas
                                  dotarcia o trzy minuty.
                                  To co robicie?
                                  a)Jak ten Rejtan ustawiacie się w drzwiach windy na parterze i
                                  własnym ciałem blokujecie mozliwosć przejscia łajzie - co wam trzy
                                  minuty życia podkradła.
                                  b)Kazacie własnym dzieciom wyjąć kretki z tornistrów i na sztorc je
                                  ustawić w falangę - dowodząc nimi jak Leonidas - czekacie aż Pers
                                  zjedzie i przypominicie mu Termopile.
                                  c)Jestescie sami - więc samotnie niczym baran wobec wilków stada,
                                  nadstawiacie głowę (i rogi), pokazując pierwsze oznaki łysiny,
                                  świecicie słonkiem w przeciwnika, i jak się tylko drzwi wąwozu windy
                                  otworzą szarżujecie niczym Legiony pod Samosierrą.
                                  d)a może... niczym osoby zwierzające się Moodyemu, czasami
                                  wychodzicie z siebie i z góry się patrząc, dochodzicie do wniosku,
                                  że wyraz blok (w którym mieszkacie) i blokować, tylko przez
                                  niepoatrzną pomyłkę Reja, ma wspólny temat.
                                  Ech...O TEMPORA! O MORES!
                                  • kriskrisowski Re: Ciekawy artykuł post mortem 28.10.09, 10:25
                                    Twoje porównanie nawet nie jest śmieszne .... jest żałosne .
                                    Przedmówcy przytacają ( i zgadzam się z nimi w 100% ) konkretne
                                    przypadki lenistwa i braku poszanowania zasad wspólnego korzystania
                                    z terenów wspólnych. Parkowanie pod blokiem ( często zachaczając o
                                    zieleń ) w sytuacji posiadania miejsc parkingowych w hali garażowej
                                    jest niczym innym jak warcholstwem . Z tego słyniemy - my Polacy .
                                    Twoje ironiczne wypowiedzi pokazują jedynie , że brak poszanowania
                                    porządku jest w Twojej mentalności czymś normalnym. To smutne .
                                    • moria8 Re: Ciekawy artykuł post mortem 28.10.09, 12:07
                                      No tak My Polacy niedajemy się pokroić za Ordnung must sein!
                                      Nie wiem czy ktokolwiek zauważył, że nawigacja pokazuje lokalizacja:
                                      Polska, miasto: Gdańsk. Tu gdzie świerzob i dzicielina etc. wiec
                                      kochany lepperowskie metodoy są nadzwyczaj żałaosne i jeżeli pasują
                                      to Polskiego Krajobrazu - to jedynie w rejonach popegierowskich.
                                      Nie bardzo czaisz o co chodzi - oto ja nie jestem fanem zero-
                                      jedykowych rowiązań, i wynika to nie grubiaństwa lecz z rzeczywistej
                                      znajomosci prawa - gdyż prawo bez ducha prawa - jest tylko pustym
                                      zbiorem reguł, które nawet nie stały obok norm.

Jeżeli mam się z wami zgodzić - to rozumiem, że mam sie zgodzić, aby
                                      w przyszłosci dla niepodeptanego trawnika, mam kogoś przy
                                      przeprowadzce narazić na 14 spacerów po 300 m z szafą, kuśtykanie
                                      beznogiego goscia jednego z mieszkańców lub 80 leteniej staruszki
                                      przez ten odcinek drogi lub dzwiganie dzieci na mrozie. Nawet przed
                                      szpitalami jest tolerancja postoju. A, a tu jest coś wiecej niż
                                      szpital - bo kazdy z nas w czesci jest włascicilem kazdej piędzi
                                      ziemi (wg. swoich udziałów, a miejsce P (i TYLKO miejsce) jest do
                                      wyłacznego korzystania) i nadmuchiwanie się tym artykułem o prawie,
                                      którego jeszcze nie ma, jest doprawdy pocieszajace. Ja osobiscie
                                      chciałbym tylko zobaczyć mandat nałozony na osobę na swojej
                                      nieruchomosci. Jak dożyje tego momentu bedę szczęsliwy jak
                                      Symeon. :) Podkreslam na swojej nieruchomosci.
                                      • aniak.1 Re: Ciekawy artykuł post mortem 28.10.09, 12:41
                                        Jak juz wiele razy podkreslalam mi nie chodzi o chwilowy postoj pod
                                        blokiem, ale o cale dnie. I o bezczelnosc ludzi jesli im sie zwroci
                                        uwage. Skoro wykupiłam to miejsce parkingowe to niby dlaczego ktos
                                        kto tego nie zrobil ma z tego skorzystac, bo ja akurat pojechalam
                                        np.do sklepu???Jakies reguly obowiazuja i tyle. A chwilowe postoje
                                        nie robia na mnie najmniejszego wrazenia :)
                                        • moria8 Re: Ciekawy artykuł post mortem 28.10.09, 13:00
                                          To też ja się prawie z wami zgadzam, ponieważ poniekąd dyskusja
                                          roszerza się o NIEmiejsca parkingowe - lecz chodnki, zieleń place
                                          ADHD etc.

Ciekawe, czy jak kiedyś zajedzie pod nasz blok kawalkada z agentem
                                          Tomkiem na czele - to też mu porysujecie, zastawicie lub cośtam
                                          cośtam jego (a własciciwie nasze(społeczne)) Porsche 911 :)

Ja tylko zadaje proste pytanie - do mieszkańców ( i TYLKO
                                          mieszkańców) czy w imię sąsiedzkiej przyjaźni, nie mozemy wobec
                                          SWOICH mieć wiecej tolarencji. Pilnujmy żeby brama była zamykana i
                                          nie wieżdżały osoby spoza i reszte w ramach zasad wspólżycia i
                                          stosunków dobrosąsiedzkich rozwiązemy sami bez Straży Miejskiej i
                                          mandatów. Proste?
                                          • moria8 Re: Ciekawy artykuł post mortem 28.10.09, 13:04
                                            Kto to zrozumie - osobiscie ufunduje mu BLOK czekolady z Fazzera.

W bloku mieszkają - ludzie, w bloku socjalistycznym - niewolnicy.
                                            • gusinka Re: Ciekawy artykuł post mortem 29.10.09, 10:04
                                              Oczywistym jest, że rozwiązanie problemu w ramach sąsiedzkiej
                                              przyjaźni byłoby idealne. Mało realne jedank w sytuacji w której
                                              kilku sąsiadów nie ma zamiaru liczyć się z innymi. Notorycznie
                                              parkują samochody na miejscach do tego nieprzeznaczonych zastawiajac
                                              lub utrudniając wyjazd innym i nie chodzi tu o chwilowy postój.
                                              Problemem nie są samochody, które zatrzymują się na moment, by
                                              wyładować zakupy. Problemem są osoby, które nie mają lub nie chcą
                                              korzystać ze swoich miejsc postojowych i notorycznie parkują na
                                              drodze przed wejściami do domów.
                                              • dondiego7 Re: Ciekawy artykuł post mortem 29.10.09, 10:42
                                                Z miejscami parkingowymi w EKO było kto pierwszy ten lepszy i jedni
                                                mają miejsce pod blokiem inni mają gdzie indziej, ale myślę, że
                                                kultura każdego mieszkańca powinna dotyczyć. I chyba nikt nie lubi
                                                jak mu się zajmuje jego miejsce czy utrudnia wyjazd z miejsca
                                                parkingowego. Zgadzam się z tym w 100% aczkolwiek Moria również ma
                                                rację w temacie że bądźmy dla siebie sąsiadami. Jeśli zaparkuję
                                                pojazd w miejscu, które nie utrudnia nikomu wyjazdu i przy tym nie
                                                niszczę zieleni to chyba nikomu się krzywda nie stanie. (Chyba że
                                                ktoś lubi się czepiać dla czepiania samego!) Inna rzecz pojazdy z
                                                meblami, parkujące na chwilę. I tu naprawdę dziękuję tym którzy
                                                potrafią poczekać 5min z zegarkiem w ręku i z uśmiechem
                                                powiedzieć "Nie ma sprawy sam też miałem(am) dostawę" I tym dziękuję
                                                bo z tym się spotkałem właśnie u Nas na osiedlu. A nawiasem fajne to
                                                nasze osiedle mimo tak opieszałego dewelopera ;) (nie chcę wracać do
                                                chwil kiedy nie było księgi wieczystej bez obciążeń a każda rozmowa
                                                z prezesem EKO to była kpina wiecie o co chodzi ;)). Z nadzieją
                                                patrzę na zieleń która dodaje koloru naszemu osiedlu
                                                • moria8 Re: Ciekawy artykuł post mortem 29.10.09, 14:51
                                                  To po co strzelać do muchy z armaty. Ktoś z was kiedyś słyszał o
                                                  Ghandim?

Po co rysować, blokować, drzec się i być odwetowcem, Moze stwórzmy
                                                  kartki (niech ERrta je przygotuje) z terscią - Nie stoisz na swoim
                                                  miejscu - bądź lepszym sąsiadem :)

Ja sam dostałem kiedyś kartkę w hali - bo przez roztagnienie
                                                  parkowałem o 3 numery za blisko - omyłka w dwóch cyfrach - dostałem
                                                  kartkę (spradziłem w akcie i faktycznie nie byłem u siebie i to
                                                  miesiacami). Okazał się że pawowity "korzysnik" korzystajacy z
                                                  miejsca własnie się wprowadził. Było mi tak GŁUPIO! I według mnie
                                                  taka metdoda na 80% zadziała - a zawsze znajdzie się 20% innych - z
                                                  tego powodu kanary w tramwaju wlepiaja nam nadaty a nie ładują nam
                                                  kulki miedzy oczy - chociaż gdyby zobić nabory na kanarów na naszym
                                                  osiedlu, to pewnie doszli by do wnisoku, że przstarzała metoda "na
                                                  mandat" jest nieefektywna :)

Pozdrawiam SASIAD
                                                  • morena.net Znak D-40 30.10.09, 19:50
                                                    Rysowanie aut to była z mojej strony mała prowokacja, która miała
                                                    spowodować włączenie do dyskusji na wyżej wymieniony temat osób,
                                                    które zwykle nie udzielają się na forum. Ale nie o tym miał być mój
                                                    post. Pragnę poinformować o planach umieszczenia przy bramie
                                                    wjazdowej nr 1 i 2 znaku D-40, który zezwoli na interwencje Straży
                                                    Miejskiej i innych służb mundurowych na naszym osiedlu. Ponadto jest
                                                    planowane zainstalowanie słupków w wiadomym celu przy chodnikach
                                                    trawnikach i w innych miejscach przeznaczonych do poruszania się
                                                    ludzi.Dla informacji znak D-40 oznacza wjazd do strefy zamieszkania
                                                    informuje ponadto, że umieszczone w strefie tej urządzenia i
                                                    rozwiązania wymuszającą powolną jazdę mogą nie być oznakowane
                                                    znakami ostrzegawczymi.
                                                  • majatusia Re: Znak D-40 30.10.09, 21:17
                                                    no jasne..opalikujmy sie..zrobmy zasieki ... na pewno miło się będzie patrzyć na nasze osiedle.
                                                    Paliki nic nie dadza, co nam to da ze kierowca nie wjedzie kołami na chodnik tylko pozostawi auto przy kraweżniku? Co to da?- tylko jeszcze wieksze zwężenie drogi.
                                                    A tak w temacie zwężania drogi czy ktoś może wie jak długo bedzie stała ta przyczepa campingowa na naszej drodze?
                                                    Są tu tacy co do gardła by sąsiadowi skoczyli bo na chwile stanoł poza miejscem parkingowym by wyładować coś z auta a jednocześnie akceptowalne jest to ze na drodze stoi przyczepa. Przed wjazdem do garaży nie ma dodatkowych miejsc parkingowych - jest to droga. I jak to jest ze autem na 5 minut nie można stanac a wielka zawalidroga stoi od kilku miesięcy i sobie stać może?
                                                  • morena.net Re: Znak D-40 01.11.09, 13:47
                                                    Nie wiedzę żadnego problemu abyś zadzwoniła do właściciela tej
                                                    przyczepy tego, co zauważyłem to jest na niej inf. z numerem
                                                    telefonu dla potencjalnych zainteresowanych kupujących
                                                  • sajon_pl Re: Znak D-40 30.10.09, 21:30
                                                    Co zmieni ten znak?
                                                    Na jakiej podstawie akurat ten znak (a nie te co już są) "zezwoli na interwencje Straży Miejskiej i innych służb mundurowych na naszym osiedlu"?
                                                  • dondiego7 Re: Znak D-40 31.10.09, 20:31
                                                    Myślę, że trzeba dać "chłopakom" piloty do naszych bram ;)
                                                  • morena.net Re: Znak D-40 31.10.09, 21:05
                                                    Przeprowadziłem już kwestę na ten cel,jest wystarczająca ilość kasy
                                                    na zakup 2 pilotów jeden dla Policji drugi dla Straży Miejskiej.:)
                                                  • dondiego7 Re: Znak D-40 31.10.09, 20:26
                                                    Nie rozumiem słów
                                                    "Pragnę poinformować o planach umieszczenia przy bramie
                                                    > wjazdowej nr 1 i 2 znaku D-40, który zezwoli na interwencje Straży
                                                    > Miejskiej i innych służb mundurowych na naszym osiedlu. Ponadto
                                                    jest
                                                    > planowane zainstalowanie słupków w wiadomym celu przy chodnikach
                                                    > trawnikach i w innych miejscach przeznaczonych do poruszania się
                                                    > ludzi."
                                                    Uważam że tego typu sprawy powinny być skonsultowane na spotkaniu z
                                                    mieszkańcami a nie że kto chce to wstawia znaki, słupki gdzie
                                                    popadnie. Dokładnie tak jak mówi Majatusia, że zacznie sie
                                                    parkowanie na ulicy. Słupki są konieczne za bramą tam gdzie nie ma
                                                    widoczności na wyjeździe z naszej posesji tak jak zrobiło już Inpro
                                                    na swoim Osiedlu Myśliwskim sąsiadującym z nami.
                                                  • morena.net Re: Znak D-40 31.10.09, 21:09
                                                    Widzę, że ten temat budzi w tobie dondiego7 wiele emocji. Czyżbyś
                                                    parkował niezgodnie z przyjętymi zasadami?
                                                  • sajon_pl Re: Znak D-40 31.10.09, 21:43
                                                    Cytat z art.

[Obecnie policjanci są bezsilni wobec kierowców łamiących przepisy na
                                                    osiedlowych drogach czy na parkingach przy centrach handlowych. Mogą tam
                                                    interweniować tylko w jednym przypadku: gdy dojdzie do zagrożenia życia lub
                                                    zdrowia, czyli np. po wypadku.]

To po co stawiać kolejne znaki, płacić za piloty dla policji itp itd, skoro i
                                                    tak nic nie mogą zrobić?

Może lepiej wydać te pieniądze na lepsze 'domykacze' wiecznie otwartych furtek,
                                                    solidniejsze zamki, albo nawet kolejne nasadzenia.

I nie, nie parkuję na nie swoich miejscach, chodnikach, ulicy, nie wpuszczam
                                                    gości, pilnuję żeby mój dostawca mebli przestawił auto zaraz po wyładunku itp.
                                                    (odpowiadając na możliwe przyszłe pytanie, skoro nie podoba mi się słupkowanie,
                                                    znakowanie, zasieki, muldy i inne ozdobniki).
                                                  • morena.net Re: Znak D-40 01.11.09, 08:39
                                                    [Obecnie policjanci są bezsilni wobec kierowców łamiących przepisy na
                                                    osiedlowych drogach czy na parkingach przy centrach handlowych. Mogą
                                                    tam
                                                    interweniować tylko w jednym przypadku, gdy dojdzie do zagrożenia
                                                    życia lub
                                                    zdrowia, czyli np. po wypadku.]

Odp:
                                                    Znak D-40 w świetle obowiązujących przepisów daje prawo Straży
                                                    Miejskiej na interwencje

[Może lepiej wydać te pieniądze na lepsze 'domykacze' wiecznie
                                                    otwartych furtek,
                                                    solidniejsze zamki, albo nawet kolejne nasadzenia.]

Odp: Kolejne nasadzenia planowane są na wiosnę a problem otwartych
                                                    furtek i drzwi oraz źle zaparkowanych aut wynika z lenistwa i
                                                    niedbalstwa mieszkających tu ludzi
                                                  • dondiego7 Re: Znak D-40 01.11.09, 14:20
                                                    Nie nie przejmuj się tak :-) Patrzę na Twoje wciąż nowe i lekko
                                                    szalone "palikowo-policyjne" pomysły to się uśmiecham z sąsiadami.
                                                    Napisałeś że masz większość hmmm są tu jeszcze podobnie myślący
                                                    ludzie. To już lekuchno mnie przeraża :-) w każdym razie mam
                                                    propozycję byś się opalikował w domu może odgrodził od swoich
                                                    bliskich i może dał policji czy straży klucze do swojego domu.
                                                    Pozdrawiam Wszystkich kulturalnych sąsiadów i mających poczucie
                                                    humoru zarazem. A propo złego parkowania uprzejmie się prosi aby
                                                    parkować dokładnie na swoim miejscu a nie jednym kołem na miejscu
                                                    sąsiada to też trochę utrudnia parkowanie :-) ...
                                                  • morena.net Re: Znak D-40 01.11.09, 14:45
                                                    Czytając Twoje posty i analizując Twój tok rozumowania zaczynam
                                                    dochodzić, czemu mamy taką sytuacje w naszym kraju. Wygląda na
                                                    to,że „o zgrozo” jest was więcej
                                                  • dondiego7 Re: Znak D-40 01.11.09, 20:14
                                                    Cieszę się że zauważyłeś, że nie Jesteś tu sam i że jest parę osób,
                                                    które mają inne zdanie od Ciebie. Pora byś uszanował to że Jesteśmy
                                                    sąsiadami i nie każdy chce tego typu rozwiązań, "ciekawych pomysłów"
                                                    (rysowanie samochodów, firmy ochroniarskie, słupki na całym
                                                    osiedlu). Proponuję dać szansę "Ercie" by poprawiła np. stan
                                                    śmietników, postawiła słupki na wylocie posesji. I może poczytaj
                                                    kolego morena.net chwilkę innych proszących o odrobinę kultury i
                                                    poszanowania wobec siebie. Mi np. zdarzyło się pomóc przestawić
                                                    czyjś samochód kulturalnie. Podjechał człowiek zajął czyjeś miejsce
                                                    i mówi na głos: "Tu są jakieś numerowane miejsca może to czyjeś
                                                    osobiste miejsce". To mu przytaknąłem i powiedziałem żeby odstawił
                                                    swój samochód w miejsce nie oznaczone numerem lub wyjechał za bramę
                                                    ustawić swój samochód. I udało się bez policji i rysowania.
                                                    Wystarczyła kultura i uśmiech polecam. Uważam że powinniśmy zwracać
                                                    uwagę gościom aby nie parkowali na naszych miejscach i nie
                                                    zastawiali innych. Pozdrawiam.
                                                  • dondiego7 Re: Znak D-40 01.11.09, 21:16
                                                    Informacyjnie.
                                                    W strefach zamieszkania stosuje się art.90, 98 Kodeksu Wykroczeń,
                                                    oraz art. 130a Kodeksu Drogowego.

Art 130a
                                                    Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:
                                                    1. pozostawienia pojazdu w miejscu, gdzie jest to zabronione i
                                                    utrudnia ruch lub w inny sposób zagraża bezpieczeństwu

Art. 90. (99) Kto tamuje lub utrudnia ruch na drodze publicznej lub
                                                    w strefie zamieszkania, podlega karze grzywny albo karze nagany

Pozdrawiam.
                                                  • morena.net Re: Znak D-40 02.11.09, 06:20
                                                    Cieszę się, że sam doszedłeś do tego oczywistego faktu, próbowałem
                                                    tobie w tym pomóc. Trochę trwało aż odpowiedziałeś sobie sam na to
                                                    pytanie, dlaczego potrzebny jest znak D-40.No chyba, że nie
                                                    rozumiesz przytaczanych przez siebie przepisów. Ale ułatwię Tobie to
                                                    i naprowadzę na odpowiednie sformułowanie

Art. 90. (99) Kto tamuje lub utrudnia ruch na drodze publicznej lub
                                                    w””””STREFIE ZAMIESZKANIA”””””, podlega karze grzywny albo karze
                                                    nagany
                                                  • dondiego7 Re: Znak D-40 02.11.09, 09:22
                                                    Napisałem oczywiste fakty które tradycyjnie mógłbyś
                                                    nadinterpretować :-) Do znaku nic nie mam aczkolwiek do chorego
                                                    interpretowania powyższego znaku mam sporo ale myślę że w Ercie są
                                                    jednak rozsądni ludzie i nie dostawią do tego znaku innych znaków
                                                    oraz słupków które proponujesz. Nie zmieni to faktu że jest to nasz
                                                    teren prywatny. Ten znak pozwoli pieszym korzystać również z ulicy,
                                                    prędkość zmieni się do 20km/h i z Twojego miejsca parkingowego
                                                    będziesz mógł zholować źle zaparkowany wóz przy pomocy Straży
                                                    Miejskiej czy Policji. To wszystko dlatego w tym wypadku
                                                    przytoczyłem przepisy i byłbym na tak.
                                                  • moria8 Re: Znak D-40 02.11.09, 09:51
                                                    ja sie niezgadzam na rozdawanie pilotów Policji, Straży Miejskiej,
                                                    Staraży Granicznej, Słuzbie Celnej, ABW, CBA, Kotrwywiadwoi
                                                    Wojskowemu, Wywiadowi Wojksowemu, Urzędowi Kontroli Skarbowej,
                                                    Zanadarmerii Woskowej, Straży Ochrony Kolei, Służbie Leśnej,
                                                    Kapitanatowi Portu Gdynia i... z całym szacunkiem - Wojsku Polskiemu
                                                    i Straży Pożarnej.

Słuzby mundurowe - skarbie - czy tw wiesz co to są słuzby mundurowe,
                                                    Nie kupuj tych pilotów, a zebrane pieniądze przeznacz lepiej na
                                                    pięciologię Rambo I - V lub Chuca Norisa - serię Lost. Brak ci
                                                    emocji, czy co? Nasze osiedle - a ty rozdajesz piloty na lewo i
                                                    prawo - policji, komukolwiek etc. Jak mam dwa miesjca - to mam dwa
                                                    piloty. Jak mam jeden pilot - mam jedno miejsce, jak nie mam
                                                    pilota - to nie mam miejsca... Prote?! Aleś mnie zdenerwował!
                                                  • moria8 Re: Znak D-40 02.11.09, 14:06
                                                    Napiszcie mi proszę, że to co czytam, to tylko żarty...

Oczom nie wierzę, mam nadzieje, że na wszytskie nasze bolączki nie
                                                    bedziemy korzystać z Kodeksu drogowego, bo mnie osobiscie drażni
                                                    titanie klaksonami pod blokiem ( i do tej pory ) nie wpadłem na
                                                    pomysł ustawnia znaku) "nie titać" - B-29, albo wyprzedzać się w
                                                    drodze do hali garazowej tirem i ustawić znak (a jakże) B-26, albo
                                                    tak żeby całkiem wyeliminowąć wyscigi tirów, cystern - czy nie
                                                    ustwaić by tak znaku B-13, B13a i B14 :) super - wkońcu bedzie
                                                    wiadomo co wolno a co nie! ( a i jeszcze B-8 z dopiskiem dotyczy
                                                    psich zaprzewgów) W ostatnim wypadku obawiam się by na naszym
                                                    osiedlu ktoś nie wpadł na pomysł krescenia ekranizacji "Białego
                                                    kła", a jednoczesnie żeby Św. Mikołaj mógł zaprzegiem Reniferowym
                                                    zajechać z prezentami :)

Powaznie (prawie), po naszym osiedlu w lecie grasują skejterzy czy
                                                    raczej bajkerzy, jak się taki dziciak nadzieje na nasz supersłupek -
                                                    to cały fundusz remontowy bedzie szedł na rentę dla nieszczenika.
                                                    (czy ktokolwiek myślał co takie zasieki mogą spowodować), a jak juz
                                                    tk sobie stawiamy słupki, to ja się uprę - ja chce maszt - 2 maja
                                                    chętnie wywieszę flagę! Serio serio... A co nie można!
                                                  • morena.net Re: Znak D-40 02.11.09, 14:07
                                                    Stary, ale się nakręciłeś. Teksty typu zorganizowałem kwestę i
                                                    rozdawanie pilotów traktuj z przymrużeniem oka.Jeżeli ktoś pragnie
                                                    nabyć dodatkowe piloty to nie możesz mu tego zabronić mamy
                                                    demokracje.No chyba, że żyjesz w innym wymiarze i całe to forum
                                                    traktujesz poważnie.Ja tu raczej zaglądam dla rozrywki. Mamy tu
                                                    wiele ciekawych osobowości i tak bez wazeliny zaliczasz się do nich.
                                                    Pozdrawiam

P.S
                                                    Mam 3 pioloty jeden dostałem od EKO a 2 dorobiłem sobie i tym oto
                                                    sposobem jak jadę rano do pracy moja teściowa zajmuje sobie moje
                                                    miejsce parkingowe i jest szczęśliwa, że nie musi parkować za
                                                    płotem. A ten trzeci pilot trzymam na wypadek gdyby mi pies pogryzł
                                                    ten pierwszy
                                                  • moria8 Re: Znak D-40 02.11.09, 14:10
                                                    Ok. - ale nie wszyscy musż o tym wiedizec!
                                                  • moria8 Re: Znak D-40 02.11.09, 14:12
                                                    a i zapomniałem dodać, żebyscie nic w sparwie nie pisali, bo znaki
                                                    które wymieniłem i tabliczka o psich zaprzegach - juz jest zamówiona
                                                    i tylko patrzec ich ustawienia - Cieszycie się?
                                                  • dondiego7 Re: Znak D-40 02.11.09, 15:49
                                                    Dobre dobre :);)
                                                    Zrobiłem mały wywiad i cofam D-40 u nas jednak bez sensu również.
                                                    Straż i policja nie będą interweniować na terenie prywatnym uff :)
                                                    Mam również nadzieję, że obecne znaki które pozwalają interweniować
                                                    Zarządowi Wspólnoty też nie będą używane w nieuzasadnionych
                                                    przypadkach.
                                                    Pozdrawiam na naszym spokojnym i pełnym wiatru osiedlu :)
                                                  • moria8 Re: Znak B-8 02.11.09, 17:24
                                                    Ech - przynajmniej jest wesoło. Co byśmy zrobili bez tych
                                                    NIEPOPRWNYCH
                                                  • moria8 Re: Znak B-8 02.11.09, 17:41
                                                    ...parkowań, a tak i posmiać się jest z czego. Mnie też wiele rzeczy
                                                    drażni - trochę wiecej cierpliości.

Pamietacie Panią co parkowała Alfę przed jedynką - Pani już się
                                                    wyprowadziła - zostały tylko słupki :) Zaczynam się zastanawiać czy
                                                    te słupki to nie były zwykłe końskie zaloty. Jak tak bedziemy dalej
                                                    postepować, to co ktoś zrobi niepoprawnego (a zrobi, ja zrobię, ty
                                                    zrobisz) predzej czy póżniej każdy z nas odbiegnie od jakiejś normy.
                                                    To co bedziemy wszedzie stawiać słupki, znaki, kłódki, uchwały, kary
                                                    dopłaty... Uprzykrzymy sobie życie i nie odsprzedamy na odchodnym
                                                    naszch mieszkań nawet za 2.000 zł za metr - bo kto wyda - cirka -
                                                    300.000 zł by mieszkać w otoczeniu oszołomów.
                                                    Zauważyłem, że większości uchybień dokonują ludzie z zewnątrz lub
                                                    tylko czasowo zaczepieni na osiedlu. Wiekszość z Nas - która
                                                    zamierza tu pomieszkać - woli się nie wdawać w nazbyt eskalowane
                                                    konflikty.

...a najgorsze przed nami - dzieci rosną, chłopaki już dokazują, a
                                                    zaczną się, dziewczynki zaczną malować kredą i zrywać kwiatki,
                                                    predzej czy później nasze trawniki się skynologizują... przyjmujmy
                                                    wszystko z wiekszą tolerancją, chociaż nie jestem przeciwnikiem, by
                                                    zwracano uwagę dzieciom (tylko grzecznie), wymykajacym się decybelom
                                                    ciagłych imprez, etc...

Pozdro.
                                                  • sq2gcw Bardzo ciekawy artykuł 10.11.09, 21:21
                                                    www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Strefa-zamieszkania-przy-dworcu-glownym-w-Gdansku-n31396.html
                                                  • sq2gcw Re: Bardzo ciekawy artykuł 10.11.09, 21:22
                                                    Przybliżenie przepisów obowiązujących w strefie zamieszkania (czy
                                                    mogę zaparkować samochód poza wyznaczonymi miejscami parkingowym)?

Zgodnie z art. 2 ustawy z 20.06.1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.
                                                    U. Nr 108, poz. 908 z późn. zmianami) "strefa zamieszkania" jest to
                                                    obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym
                                                    obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy
                                                    oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi.
                                                    Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia
                                                    31.07.2002r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Nr 170,
                                                    poz. 1393), określa w § 58 definicję znaku D-40 "strefa
                                                    zamieszkania". Z przepisu tego wynika m.in., że umieszczone w tej
                                                    strefie urządzenia i rozwiązania wymuszające powolną jazdę (np.
                                                    progi zwalniające) mogą nie być oznakowane znakami ostrzegawczymi.

Szczególne zasady ruchu drogowego, o których mowa w
                                                    definicji "strefy zamieszkania", to m.in;
                                                    · prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i
                                                    pierwszeństwo przed pojazdami,
                                                    · możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7
                                                    lat, bez opieki osoby starszej,
                                                    · prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie
                                                    zamieszkania wynosi 20 km/h,
                                                    · zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż
                                                    wyznaczone w tym celu.
                                                    Problem można rozwiązać, " upubliczniając " teren prywatny przez
                                                    ustawienie znaku D-40 "strefa zamieszkania". Wówczas Straż Miejska
                                                    ma obowiązek interweniować
                                                  • sq2gcw Końcowe wnioski 10.11.09, 22:04
                                                    Prawo mówi o tym, że na drodze prywatnej(np. naszej osiedlowej) nie
                                                    można karać jak na drodze publicznej. Jeśli !? Będzie to droga w
                                                    strefie zamieszkania to z "automatu" mają tu zastosowanie przepisy
                                                    kodeksu drogowego....i kierowcy stojący niezgodnie z przepisami będą
                                                    mogli być ukarani mandatem. Dotychczas nie mogli być w ogóle karani !
                                                  • morena.net Re: Końcowe wnioski 11.11.09, 22:06
                                                    Wniosek jest taki,że jak zwykle górą są cwaniaki
                                                  • dondiego7 Re: Bardzo ciekawy artykuł 12.11.09, 09:05
                                                    Witam Sąsiadów :)
                                                    Nie sposób nie skomentować tych komentarzy.
                                                    Otóż zadajmy sobie pytanie czy to logiczne zrobić z dworca strefę
                                                    zamieszkania? :)
                                                    Odpowiedź: Oczywiście że nie proponuję sq2gcw zapoznać się z
                                                    komentarzami niektóre absurdalne ale niektóre całkiem trafne.
                                                    Sprawa dalsza strefa zamieszkania u nas. czy daje to możliwość
                                                    interweniowania straży miejskiej na terenie prywatnym zamkniętym jak
                                                    na drodze publicznej?
                                                    Odpowiedź: Oczywiście, że nie to dalej nie zmienia faktu że jest to
                                                    teren zamknięty.
                                                    Inna sprawa czy policja czy straż interweniują na terenie prywatnym
                                                    w specyficznych sytuacjach?
                                                    Odpowiedź: Oczywiście, że tak nie ma możliwości żeby ludzie żyjąc za
                                                    ogrodzeniem czuli się bezkarnie ewidentnie łamiąc prawo. Czyli
                                                    niezależnie od znaków jeśli jest potrzeba interwencji, zagrożenie
                                                    życia czy ewidentne łamania prawa to oczywiście że policja czy straż
                                                    musi zareagować.
                                                    Kolejna absurdalna rzecz którą dostrzegłem to możliwość biegania
                                                    dzieci do lat 7 po ulicy (nie wyczytałem tego w przepisach także tu
                                                    prośba gdzie taka bzdura jest zapisana). Mam nadzieję, że każdy
                                                    zdaje sobie sprawę, że niezależnie czy można czy nie można to,że
                                                    jednak naszym dzieciom nie będzie się wpajać absurdalnych zdań tego
                                                    typu "biegaj sobie po ulicy i rób tam co chcesz", bo jeśli wpadnie
                                                    pod samochód to będzie za późno.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • sq2gcw odp.dondiego7 12.11.09, 10:52
                                                    Nie widzę potrzeby kontynuowania tej dyskusji. Znak D-40 jest jak
                                                    najbardziej słuszny i zasadny w przypadku naszego osiedla i innych
                                                    podobnych. Osiedla na naszej ulicy i na ulicy Myśliwskiej już dawno
                                                    to zrozumiały,nawet Lokatorsko Własnościowa Spółdzielnia
                                                    Mieszkaniowa Morena sięga po ten znak.
                                                    Znak ten jest lekarstwem na utrzymanie porządku na naszym osiedlu.
                                                    W połączeniu z tabliczką postój poza wyznaczonym miejscem max 15min
                                                    będzie wprost idealny. Nie będę przytaczał więcej argumentów za
                                                    znakiem D-40,gdyż zostały przytoczone wcześniej. I proszę dondiego7
                                                    nie twórz już więcej mitologii tylko zaakceptuj fakty i zasady na
                                                    tym osiedlu. Bo przepustowość naszych uliczek zmniejszy się jeszcze
                                                    bardziej
                                                  • dondiego7 Re: odp.dondiego7 12.11.09, 11:59
                                                    Nie wiem czy mam komentować Twoją wypowiedź skoro nie czytasz co
                                                    napisałem ale spróbuję.
                                                    Otóż pisałeś jak już zapomniałeś o dworcu więc pozwoliłem sobie
                                                    skomentować tą głupotę. Jak sam wspominałeś D-40 to strefa
                                                    zamieszkania zaś dworzec to nie jest strefa zamieszkania (w sumie są
                                                    bezdomni którzy mieszkają na dworcach może o nich pomyślałeś)
                                                    Druga sprawa to nasze osiedle, napisałeś o dzieciach do lat 7 że
                                                    mogą biegać po ulicy (zadałem pytanie naprawdę mnie to interesuje
                                                    gdzie jest ten przepis kto taką głupotę wymyśla)
                                                    A kwestia czy Zarząd podejmie decyzję o znaku D-40 to kwestia
                                                    Zarządu a nie jednej prywatnej opini, może nawet powinno odbyć się
                                                    spotkanie w tym celu aby inni mieszkańcy mogli się wypowiedzieć na
                                                    ten ważny temat. Znak D-40 może pomóc w interwencji Zarządu
                                                    Wspólnoty Policji lub Straży więc może jest to jakiś pomysł. Choć
                                                    Straż Miejska mówi krótko: "Jest tam brama? Jest no to nie
                                                    interweniujemy".
                                                  • dondiego7 Odp sq2gcw cd. 12.11.09, 14:23
                                                    Znalazłem.
                                                    Art. 43. Kodeksu Drogowego brzmi:
                                                    "1. Dziecko w wieku do 7 lat może korzystać z drogi tylko pod opieką
                                                    osoby, która osiągnęła wiek co najmniej 10 lat. Nie dotyczy to
                                                    strefy zamieszkania."
                                                    Komentując jest to logiczne bo w strefie zamieszkania ogólnie pieszy
                                                    ma pierwszeństwo przed pojazdem.
                                                  • morena.net cena znaku D-40 12.11.09, 17:53
                                                    Chyba zostanę sponsorem tego znaku :)

www.ceberd.pl/d40strefa-zamieszkania-p-277.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka