Gość: Chomikowaty IP: *.parp.gov.pl / 10.10.3.* 05.01.11, 08:53 Święta prawda: smolensk-2010.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eventhorizon Człowiek ma prawo nie tylko do pracy, ale i do ... 05.01.11, 08:55 ..ale czemu w środku zimy?! I to tuż po innej, długiej przerwie... Juz bym wolał zeby wolny był 22. lipca - tak samo mnie obchodzi jak Trzech Króli (czyli wcale) ale przynajmniej byłoby ciepło i dzień długi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ax222 Re: Człowiek ma prawo nie tylko do pracy, ale i d IP: 192.168.1.* / 192.168.1.* 05.01.11, 12:19 Zdaniem wielu księży, z którymi rozmawiałem, o wiele lepszym rozwiązaniem byłoby wolne w: - Wigilię - Wielki Piątek - Poniedziałek Zielonych Świątek (w czerwcu). A tak to kler udowodnił znowu, ze sejm chodzi na jego pasku. Co ciekawe: pomimo "reaktywacji" święta księża porobili sobie wolne i nie mają zamiaru odprawiać mszy wg niedzielnego rozkładu. W ogóle kiepsko to świadczy o chrześcijaństwie, skoro bawi się ono w czczenie jakichś mitycznych mędrców. Dla zainteresowanych: leżą oni sobie w grobie w ... niemieckiej Kolonii. I tyle starczy na temat "wartości religijnych" tego święta. Pozdrawiam ludzi, którzy starają się czaić, o co temu Jezusowi tak naprawdę chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Znieść 1 Maja! 05.01.11, 09:02 To "święto" obraża polską tradycję, zostało narzucone przez wrogów: hitlerowców i komunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-1 Re: Znieść 1 Maja! 05.01.11, 10:47 rychoku napisał: > To "święto" obraża polską tradycję, zostało narzucone przez wrogów: hitlerowców > i komunistów. Ktos ci, w tej twojej lepetynie mocno poprzestawial. Najpierw odrob zadanie domowe z historii, to moze przestaniesz wypisywac bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Ignorant- antydemokrata IP: 178.73.32.* 05.01.11, 14:51 1 Maja świętujemy dla upamiętnienia wydarzeń, które miały miejsce w pierwszych dniach maja 1886 r. w Chicago, w Stanach Zjednoczonych podczas strajku będącego częścią ogólnokrajowej kampanii na rzecz wprowadzenia 8-godzinnego dnia pracy.Na ziemiach polskich pierwsze obchody miały miejsce już w 1890 roku i odbywały się niejednokrotnie wbrew woli zaborców współorganizowane min. przez działaczy Socjalno-Rewolucyjnej Partii Proletariat. Masowe demonstracje, pochody oraz starcia z carskim wojskiem, policją oraz Kozakami a także wspierającymi je nacjonalistycznymi bojówkami miały miejsce w czasie rewolucji 1905 roku na ziemiach polskich zaboru rosyjskiego,organizowały je głównie Polska Partia Socjalistyczna, Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy oraz BUN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świety Biedaku, mniej grzybków! IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 17:17 I wszystko wróci do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk od grzybków się nie debileje jak ten tutaj 05.01.11, 18:54 musiał z jakiegoś ścieku wypełznąć, pewnie typowy polaczek, potomek jakiegoś zaciężnego zbira z dzikiego wschodu, tamci gwałcili nawet te najgłupsze i najbrzydsze to i mamy z tego narodek jaki mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newyorker Re: Znieść 1 Maja! IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 06:48 A czy 1 maja koliduje a polska tradycja jazdy samochodem po pijaku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalista_666 Re: Znieść 1 Maja! IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 12:42 poczytaj sobie osiołku, coś na temat tego świeta, coś więcej niż Nasz Dziennik, Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Re: Znieść 1 Maja! 06.01.11, 12:56 rychoku napisał: > To "święto" obraża polską tradycję, zostało narzucone przez wrogów: hitlerowców > i komunistów. Dla rozjaśnienia mroków polecam choćby Google, tudzież starą, dobrą Encyklopedię PWN. Wiedza boli, łatwiej śmigać palcami po klawiaturze... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Każde kościelne święto powinno być... 05.01.11, 09:40 ... przenoszone na najbliższą niedziele i tyle. Tak proszę księdza Kownackiego robi się w większości krajów zachodnich. Jestem za zniesieniem dnia wolnego w Boże Ciało, niech będzie w niedzielę, wszak niedziela jest świętem świąt, czyż nie? Co ksiądz na to? A swoją drogą ciekawe dlaczego Boże Narodzenie jest obudowane tyloma świętami ( i to rozrzuconymi) a Wielkanoc - wszak ważniejsza nie jest? Jeżeli już, to po zniesieniu wolnego czwartku (BC), 15 sierpnia oraz tych nieszczęsnych Trzech Króli proponuję przedłużyć Wielkanoc o jeden dzień, tym bardziej, że akurat jej nigdy nie zagrozi długi weekend. Co ksiądz na to? A Państwo też by mogło dokonać przeglądu swoich świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
kambea Człowiek ma prawo nie tylko do pracy, ale i do ... 05.01.11, 10:32 Bzdura. Mój pracodawca próbuje oskubać nasz wszystkich z urlopów zmuszając do brania wolnego w piątek 7-go. Bardzo dziękuję drogi rządzie, ale niestety ni eplanowałam długich weekendó w tym terminie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrum Zbędna dyskusja IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 11:51 Dodajac to swieto jako dzien wolny odebrano mozliwosc brania wolnego, gdy swieto wypadalo w sobote. Uwzgledniajac ten fakt, wygralo zdanie przedsiebiorcow, czy faktycznie panstwo stracilo? Otoz wlasnie mniej okazji do urlopow bedzie ze swiatecznego tytulu. Badzcie ludzie kompetentni w GW, bo krew zalewa, jak sie takie rozwazania o pupie maryny czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Gra karciana. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 16:36 Ostra gra karciana. Jeden z zawodników pyta: co masz na ręku - 3 króli, odpowiada drugi i jednocześnie pyta : a ty? - pieprzyk, odpowiada pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Święty Ja bym wolał wolny dzień latem. IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 17:16 Dzień wolny zimą, krótko po cyklu gwiazdkowo-noworocznym. Dzięki, ale to słaby pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co na to Szczurek Człowiek ma prawo nie tylko do pracy, ale i do ... IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 21:28 Czy znana jest opinia w tej sprwie preyzdenta Sczurka ??? Prezydent Szczurek był doradcą prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Czy wiemy co w temacie miał do powiedzenia Szczurkowi ... Odpowiedz Link Zgłoś
vbn53 Człowiek ma prawo nie tylko do pracy, ale i do ... 05.01.11, 22:01 Oj nic nie rozumiecie z tym 6 stycznia. Oficjalnie obchodzimy 3 Króli (ciekawe ile % wzrośnie obecność w kościołach), ale nieoficjalnie będziemy obchodzić urodziny... EDWARDA GIERKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I po to wprowadzili to święto ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kochanek Aleksandra Kozłowska IP: *.mad.east.verizon.net 06.01.11, 00:41 Aleksandra Kozłowska Na mieście mówią, że Aleksandra Kozłowska to ciekawy aczkolwiek trochę uparty dyskutant, godny zaufania przyjaciel, osoba, przy której zawsze czujemy się dobrze, subtelna i wrażliwa osoba, przedstawiciel klasy wyższej, cwana bestia, kolorowa pisanka, rzetelny specjalista, ekspert w swoim fachu, a zwłaszcza ktoś do kogo zawsze można zwrócić się po radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalista_666 Człowiek ma prawo nie tylko do pracy, ale i do ... IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 12:40 no tak, w według katolickiej ideologii człowiek ma prawo do odpoczynku po ciężkiej pracy, tyle że katole odpoczywaliby cały czas, a do pracy najlepiej zaprzęć żydów,komuchów i innych niewiernych. Oczywiście najciężej pracuje kler. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Bo nie policzyli, ile zyskamy... 06.01.11, 12:55 Kto zyska? Kościelne puszki i tace na datki. W tym się na pewno z tym księdzem zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Letniak A ja bym wolał ten wypoczynek latem. IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 17:00 Lipiec jest dobry, zwłaszcza początek trzeciej dekady. Jeśli chodziło o uszczęśliwienie ludzi, to należało im dołożyć jeden dzień do urlopu, a nie święto fundować, i to w styczniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: A ja bym wolał ten wypoczynek latem. IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 06.01.11, 19:11 ale dlaczego ja mam realizować swoje prawo do odpoczynku akurat wtedy kiedy katolicy mają swieto? To juz wole 1 maja przynajmniej ciepło-a i zwykly człowiek pracy blizszy mnie niz jakis egzotyczny władca Odpowiedz Link Zgłoś