Dodaj do ulubionych

Najładniejszy RYNEK miejski jest w................

25.02.02, 04:39
no właśnie ?

- moze ten znany i wielki w Krakowie ?
- moze piekny poznański z koziołkami ?
- moze we Wrocławiu ?
- a może ten maluytki w Kazimierzu ?
- a Zamość ? tam jest niby rynek idealny ?
- a może u was........??

więc gdzie ?

hi-hi (poznań)
pzdr

ps. pierwotnie rynek miał być placem
a wszystkie budunki stać w jego pierzejach a nie w centrum
więc Kraków, Poznań itp. mają rynki na bakier z tym...;-))))
Obserwuj wątek
    • Gość: schab Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 08:16
      W Piotrkowie Tryb. Może nie ładny ale własny.
      • Gość: Troy Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.02, 08:25
        Luebeck
        Brugge
    • zoppoter Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 25.02.02, 09:56

> - moze ten znany i wielki w Krakowie ?
      > - moze piekny poznański z koziołkami ?
      > - moze we Wrocławiu ?
      > - a może ten maluytki w Kazimierzu ?
      > - a Zamość ? tam jest niby rynek idealny ?
      > - a może u was........??

W Szczecinku jest ładny.

A wiecie, że w Sopocie kiedys też był taki centralny plac czy też rynek? Kto wie gdzie?

> ps. pierwotnie rynek miał być placem
      > a wszystkie budunki stać w jego pierzejach a nie w centrum
      > więc Kraków, Poznań itp. mają rynki na bakier z tym...;-))))

Nie do końca. MIasta w średniowieczu powstawały na różnych prawach: lubeckie magdeburskie,
      chełmińskie. Owe prawa-zasady wskazywały również rozmaite kształty rynków.
      • hi-hi Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 25.02.02, 23:57
        zoppoter napisał(a):

> > ps. pierwotnie rynek miał być placem
        > > a wszystkie budunki stać w jego pierzejach a nie w centrum
        > > więc Kraków, Poznań itp. mają rynki na bakier z tym...;-))))
        >
        > Nie do końca. MIasta w średniowieczu powstawały na różnych prawach: lubeckie ma
        > gdeburskie,
        > chełmińskie. Owe prawa-zasady wskazywały również rozmaite kształty rynków.

---
        Jednak główna geneza była taka:
        - główne budowle w pierzejach by nie wywyższać jednego z nich (kościół / Ratusz)
        - plac rynkowy pusty pod handel jak sama nazwa wskazuje

to co było potem
        to już historia

hi-hi
        pzdr

ps. co wcale nie oznacza że rynek zabudowany w centrum jest brzydszy od
        "typowego"

• zoppoter Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 26.02.02, 08:41
          nie nie, niektóre miasta maja ratusz na środku, bo tak miało być, to żadne odstępstwo.
          • hi-hi Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 26.02.02, 14:22
            zoppoter napisał(a):

> nie nie, niektóre miasta maja ratusz na środku, bo tak miało być, to żadne odst
            > ępstwo.

----------------
            no przeciez wiem że mają !!!
            sam mieszkam w takim ;-)))

ja tylko piszer jak było na początku
            po latach "moda" była wręcz odwrotna

starano sie zapełnić jak najlepiej

ale rynek - to był kiedys plac targowy
            po prostu

;-))

hi-hi
            pzdr
          • kasia_57 Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 17.03.02, 23:34
            zoppoter napisał(a):

> nie nie, niektóre miasta maja ratusz na środku, bo tak miało być, to żadne odst
            > ępstwo.

Ratusz na środku, to gdy prawo chełmińskie, ratusz w pierzei, na rogu, to prawo
            lubeckie
            I tak jest np. w Gdańsku, i co ciekawe w Gdyni! Oba na prawie lubeckim,
            aczkolwiek lokowane przecież (jeżeli tak w ogóle o Gdyni można powiedziec) w
            zupełnie innych czasach!

• zoppoter Nikt? 26.02.02, 08:41
        Nikt nie chce zgadywac, gdzie w Sopocie był rynek?
        • Gość: golonka Re: Nikt? IP: *.proxy.aol.com 26.02.02, 08:44
          rynek byl gdzie jest Billa?
          • zoppoter Re: Nikt? 26.02.02, 12:45
            Gość portalu: golonka napisał(a):

> rynek byl gdzie jest Billa?

Tam było po wojnie targowisko zwane populranie rynkiem.

Ja pytałem o rynek w sensie centralnego placu miejskiego, zresztą początkowo służył ten rynek również
            jako targowisko.
            • Gość: bogdan Re: Nikt? IP: *.proxy.aol.com 01.03.02, 06:52
              Plac Konstytucji 3 Maja byl sopockim rynkiem.Po wybudowaniu kosciola sw.
              Jerzego rynek przeniesiono kilkaset metrow wyzej gdzie wybudowano ta Bille
              mam nadzieje ze tam jeszcze jest bo dawno w Sopocie nie bylem a wszystko sie
              zmienia.Rynek a mam na mysli targowisko przeniesiono na Sopot Wyscigi i tez mam
              nadzieje ze tam jeszcze jest bo zamierzam kupic tam ryby od rybakow o ile
              jeszcze sa rybacy.
              • zoppoter Re: Nikt? 01.03.02, 09:07
                Gość portalu: bogdan napisał(a):

> Plac Konstytucji 3 Maja byl sopockim rynkiem.Po wybudowaniu kosciola sw.
                > Jerzego rynek przeniesiono kilkaset metrow wyzej gdzie wybudowano ta Bille
                > mam nadzieje ze tam jeszcze jest bo dawno w Sopocie nie bylem a wszystko sie
                > zmienia.Rynek a mam na mysli targowisko przeniesiono na Sopot Wyscigi

NIe ma dzielnicy "Wyścigi". Jest Karlikowo, a nazywanie dzielnnic według nazw przystanków SKM jest
                niestety powszechne w Trójmieście, i co gorsza niezgodne ze stanem faktycznym...

> nadzieje ze tam jeszcze jest bo zamierzam kupic tam ryby od rybakow o ile
                > jeszcze sa rybacy.

Rybacy są, ale nie na rynku...
                • bogdan2002 Re: Nikt? 01.03.02, 09:18
                  widzisz jak swiat sie zmienia?Karlikowo?Znam to -ale juz nie pamietam skad.
                  Ach te ryby prosto z wedzarni -jeszcze cieple.........
              • kasia_57 Re: Nikt? 17.03.02, 23:38
                Gość portalu: bogdan napisał(a):

> Plac Konstytucji 3 Maja byl sopockim rynkiem.Po wybudowaniu kosciola sw.
                > Jerzego rynek przeniesiono kilkaset metrow wyzej gdzie wybudowano ta Bille
                > mam nadzieje ze tam jeszcze jest bo dawno w Sopocie nie bylem a wszystko sie
                > zmienia.Rynek a mam na mysli targowisko przeniesiono na Sopot Wyscigi i tez mam
                >
                > nadzieje ze tam jeszcze jest bo zamierzam kupic tam ryby od rybakow o ile
                > jeszcze sa rybacy.
                To Ty idź lepiej nad morze, na przedłużeniu Placu Rybaków, tam, gdzie przystan,
                i dostaniesz rybki pyszne,świeżutkie z różowiutkimi skrzelami.
                Piszę o tych różowiutkikch skrzelach, bo w tych całych giga-marketach sprzedają z
                sinymi, a to już do Św.Piotra można na kolację trafić. Więc przestrzegam.
    • petelka Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 26.02.02, 12:40
      Głosuję na rynek w Kazimierzu.
      Do Zoppotera - to gdzie był ten rynek w Sopocie?
      Pozdrowienia:)
      • zoppoter Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 26.02.02, 12:46

> Do Zoppotera - to gdzie był ten rynek w Sopocie?
        > Pozdrowienia:)

A jeszcze chwilke poczekam, może znowu kogoś obdarzę moim czarownym uśmiechem...
        Kasię57 wyłączam z gry, Ona wie wszystko, bo to jej zawód...
        • petelka Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 26.02.02, 12:52
          zoppoter napisał(a):

>
          > > Do Zoppotera - to gdzie był ten rynek w Sopocie?
          > > Pozdrowienia:)
          >
          > A jeszcze chwilke poczekam, może znowu kogoś obdarzę moim czarownym uśmiechem..
          > .
          > Kasię57 wyłączam z gry, Ona wie wszystko, bo to jej zawód...

Ale proszę nie czekaj zbyt długo, bo albo umrę z ciekawości, albo... zacznę sama
          szukać :))

• zoppoter No dooobra... 26.02.02, 13:34
            Moja nieposkromiona chęć popisania się nie pozwala mi dłużej zwlekać.

Sopocki rynek był do 1945 roku na obecnym placu Konstytucji. Od północy zamkniety kamienicami
            przy ówczesnej Morskiej (obecnie Monciak), od wschodu najpierw siedzibą gminy a potem kościoła
            Zbawiciela (obecnie Jerzego), od południa hotelem dworcowym (w miejscu obecnego Rezydenta), od
            zachodu dwupiętrowym domem towarowym. Od tego domu towarowego wyzwoliła Sopot
            wyzwolicielska Armia Czerwona w 1945 roku, została jedna trzecia parteru z ogromnym secesyjnym
            portalem. W tej jednej trzeciej parteru urządzono bar mleczny, a teraz jest tam restauracja włoska.
            Teren po pozostalych dwóch trzecich zajmuje obecnie ulica Podjazd, przez co plac nawet nie
            przypomina typowego miejskiego rynku. Wcześniej Podjazd dochodził do Dworcowej wzdłuż
            istniejącego do dziś muru bliżej dworca, a ulica Szkolna (obecnie Kościuszki) wpadała w rynek
            prostopadle, a nie objeżdżała takim łukiem jak teraz.
            • petelka Re: No dooobra... 26.02.02, 13:41
              Brawo!!! Chyba przy okazji najbliższego wypadku do Sopotu wezmę Twój post jako
              ściągę i czytając go obejrzę ten teren w naturze.:)
              • zoppoter Re: No dooobra... 26.02.02, 13:47
                Hi hi hi, i kompas jeszcze weź....
                • petelka Re: No dooobra... 26.02.02, 13:50
                  zoppoter napisał(a):

> Hi hi hi, i kompas jeszcze weź....
                  ...jasne że wezmę! :)))

• Gość: bogdan Re: No dooobra... IP: *.proxy.aol.com 01.03.02, 07:15
              nie wiedzialem ze sam odpowiedziales na zadane przez siebie pytanie gdzie
              znajdowal sie Am Markt dlatego odpowiedzialem powyzej .Restauracja wloska
              piszesz?Moze nie taka cienka jak ten Bar Mleczny ktory znalem bo mieszkalem
              bardzo blisko.
          • kasia_57 Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 17.03.02, 23:42
            petelka napisał(a):

> zoppoter napisał(a):
            >
            > >
            > > > Do Zoppotera - to gdzie był ten rynek w Sopocie?
            > > > Pozdrowienia:)
            > >
            > > A jeszcze chwilke poczekam, może znowu kogoś obdarzę moim czarownym uśmiec
            > hem..
            > > .
            > > Kasię57 wyłączam z gry, Ona wie wszystko, bo to jej zawód...
            >
            > Ale proszę nie czekaj zbyt długo, bo albo umrę z ciekawości, albo... zacznę sam
            > a
            > szukać :))
            >

A ja się nie odzywam, twardo milczę ....
            Pętelko, przeczytaj posty dokładnie. Jest odpowiedź....
        • kasia_57 Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 17.03.02, 23:40
          zoppoter napisał(a):

>
          > > Do Zoppotera - to gdzie był ten rynek w Sopocie?
          > > Pozdrowienia:)
          >
          > A jeszcze chwilke poczekam, może znowu kogoś obdarzę moim czarownym uśmiechem..
          > .
          > Kasię57 wyłączam z gry, Ona wie wszystko, bo to jej zawód...

Ojejku, ,przyepraszam! Nie przeczytałam tego wpisu... i wymądrzyłam się.... W
          kwestii ratusza i rynku, prawa miejskiego i takich tam....
          Pochlebiasz mi w kwestii wiedzy, ale czy mogę sobie czasem cichutko w kąciku
          przycupnąc i odezwać się, albo chociaż podpowiedzieć????
          :-)))))))
          • zoppoter Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 18.03.02, 09:18

> Pochlebiasz mi w kwestii wiedzy,

Nic podobnego...

> ale czy mogę sobie czasem cichutko w kąciku
            > przycupnąc i odezwać się, albo chociaż podpowiedzieć????
            > :-)))))))

Ależ bardzo proszę...!!!
    • zoppoter Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 26.02.02, 13:46
      Bolesławiec. Przeuroczy ryneczek otoczony kamieniczkami w stylu XVII/XVIII wieku, moze nawet
      autentycznymi...
      Brodnica. Rynek w kształcie trójkąta, u jego podstawy ratusz z pozostałosciami gotyku.
    • zoppoter Dziwna sprawa... 26.02.02, 13:47
      Nikt się nawet nie zająknął o Długim Targu w Gdańsku...
      • petelka Re: Dziwna sprawa... 26.02.02, 14:01
        zoppoter napisał(a):

> Nikt się nawet nie zająknął o Długim Targu w Gdańsku...

Są trzy możliwości:
        1. "cudze chwalicie, swego nie znacie" (czytaj: zachwycamy się odkrywanymi
        miejscami, a to co jest blisko już nam tak spowszechniało, że nie widzimy jego
        urody),
        2. jeszcze nie odezwali się zwolwnnicy tego miejsca,
        3. ...a może nie jest taki najpiekniejszy?
        Którą wersję wybierasz?

• zoppoter Re: Dziwna sprawa... 26.02.02, 14:11
          petelka napisał(a):

> zoppoter napisał(a):
          >
          > > Nikt się nawet nie zająknął o Długim Targu w Gdańsku...
          >
          > Są trzy możliwości:
          > 1. "cudze chwalicie, swego nie znacie" (czytaj: zachwycamy się odkrywanymi
          > miejscami, a to co jest blisko już nam tak spowszechniało, że nie widzimy jego
          > urody),
          > 2. jeszcze nie odezwali się zwolwnnicy tego miejsca,
          > 3. ...a może nie jest taki najpiekniejszy?
          > Którą wersję wybierasz?
          >

Pierwszą. Jest najbardziej optymistyczna...
          • blanc Re: Dziwna sprawa... 26.02.02, 14:54
            Mój głos na Wrocław - Rynek (z Placem Solnym), oczywiście gdy nie patrzy się na
            bydynek banku...
            Pozdrowienia z Częstochowy
        • kasia_57 Re: Dziwna sprawa... 17.03.02, 23:50
          petelka napisał(a):

> zoppoter napisał(a):
          >
          > > Nikt się nawet nie zająknął o Długim Targu w Gdańsku...
          >
          > Są trzy możliwości:
          > 1. "cudze chwalicie, swego nie znacie" (czytaj: zachwycamy się odkrywanymi
          > miejscami, a to co jest blisko już nam tak spowszechniało, że nie widzimy jego
          > urody),
          > 2. jeszcze nie odezwali się zwolwnnicy tego miejsca,
          > 3. ...a może nie jest taki najpiekniejszy?
          > Którą wersję wybierasz?
          >
          czwartą: bo jest to miejse tak wyjątkowe, że nawet nie wypada o nim pisac. Bo to
          miejsce z ponadczasowym golasem przed Dworem Arrtusa po prostu nie nadaje się do
          opisu. Bo wschód słońca, bo zachód słońca, bo deszcz, czy zima, bo gołębie
          bezczelne do ostatnich grannic - robią z tego miejsca zupełnie wyjątkowy zakątek
          świata. Zakątek poza wszelką dyskusją i klasyfikacją.
          O!
          Zoppoter, ale to nie było w temacie, więc zabrałamgłos, bo z okazywania
          uwielbienia mnie nie wykluczyłeś.
      • Gość: Lawyer Re: Dziwna sprawa... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 18:55
        Zdecydowanie w Gdańsku, w ogóle całe Stare Miasto jest dla mnie najpiękniejsze.
        Nie wiem jak możecie mieć jakiekolwiek wątpliwości !!!!
        • Gość: lucy_z Re: Najładniejszy w Gdańsku!!!!!!!! IP: 192.168.0.* 26.02.02, 20:06
          Gość portalu: Lawyer napisał(a):

> Zdecydowanie w Gdańsku, w ogóle całe Stare Miasto jest dla mnie najpiękniejsze.
          >
          > Nie wiem jak możecie mieć jakiekolwiek wątpliwości !!!!

Pewno, że w Gdansku!!!!!!!! Potwierdzam!!!!! Zaraz potem jest Kraków,
          zdecydowanie!!!!! :)))))
      • Gość: Lawyer Re: Dziwna sprawa... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 18:59
        Zapomniałem powiedzić, że to aksjomat, więc nawet nie warto uzasadniać!!!
    • Gość: mch Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: 62.233.181.* 01.03.02, 15:16
      Dziś rynki są dwojakiego rodzaju: "rynek" jako reprezentacyjny plac miejski, i
      prawdziwy rynek, jako miejsce handlowe. Najciekawsza jest oczywiście ta
      pierwsza grupa.

W Łodzi jest wiele takich placów, ale najbardziej znany jest Plac Wolności
      (dawny Nowy Rynek) wyróżniający się kształtem (ośmiokąt). Jest gdzieś na
      świecie coś podobnego?
      • Gość: Krzysiek Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: 192.168.2.* 11.03.02, 23:11
        Jest kilka miejsc - rynków, które (mnie) powalają na kolana.

1. Dukla (Beskid Niski)
        2. Lanckorona (Beskid Makowski)
        3. Horodło (nad Bugiem)
        4. Sandomierz
        5. Jarosław
        6. Tarnów
        7. Tykocin (Podlasie)
        8. Jałówka (na północ od Białowieży)
        9. Bochnia
        10. Krosno
        11. Jaśliska

Kolejność nie ma znaczenia. Każdy z rynków w tych miastach, miasteczkach, czy
        wręcz byłych miasteczkach - jest niesamowity, niepowtarzalny i ma swój klimat.
        Polecam gorąco!
        • petelka Re: Krosno??? 13.03.02, 11:29
          Litości, tylko nie Krosno. Byłam tam ostatnio i delikatnie mówiąc zostało mi
          barzdo smętne wrażenie, zwłaszcza z rynku. A wogóle słyszałam anegdotę, że gdy
          spotyka się dwoje mieszkańców Krosna, to nie mówią "Chodź, pogadamy"
          lecz "Chodź, ponarzekamy".
          • lucy_z Re: Kasia 18.03.02, 00:16
            Nie nadążam Cię czytać a czasu mam niewiele:((( Chyba jutro!!!!!
            • kasia_57 Re: Kasia 18.03.02, 00:18
              lucy_z napisał(a):

> Nie nadążam Cię czytać a czasu mam niewiele:((( Chyba jutro!!!!!

No taaak, ale niestety, zanim nadrobię czas spędzony bez kabla.... Cierpliwości!!!
              :-))))))
              • iwa.ja rynek jako miejsce handlu 18.03.02, 09:32
                Ktoś wyżej dokonał rozróznienia na dwa typy rynków. Więc, jeżeli chodzi o rynek jako miejsce handlu, to czy ktoś
                widział jatkę na krakowskim Kazimierzu (dzielnica żydowska, przypominam)? Okrągły budyneczek, piękny!!! (ojej,
                znowu się narażam obrońcom praw zwierząt - kocham zwierzęta, swoją drogą).
                A rynku w Brukseli nie lubię, bo w tym jednym miejscu ma tyle zabytków, ile jest rozrzucone po całym Gdańsku.
                To jest po prostu nieprzyzwoite i niesmaczne...za dużo tego!
                Czy ktoś zająknął się na temat rynku w Satrym Sączu?
                • kasia_57 Re: rynek jako miejsce handlu 18.03.02, 12:12
                  iwa.ja napisał(a):

> Ktoś wyżej dokonał rozróznienia na dwa typy rynków. Więc, jeżeli chodzi o rynek
                  > jako miejsce handlu, to czy ktoś
                  > widział jatkę na krakowskim Kazimierzu (dzielnica żydowska, przypominam)? Okrąg
                  > ły budyneczek, piękny!!! (ojej,
                  > znowu się narażam obrońcom praw zwierząt - kocham zwierzęta, swoją drogą).
                  > A rynku w Brukseli nie lubię, bo w tym jednym miejscu ma tyle zabytków, ile jes
                  > t rozrzucone po całym Gdańsku.
                  > To jest po prostu nieprzyzwoite i niesmaczne...za dużo tego!
                  > Czy ktoś zająknął się na temat rynku w Satrym Sączu?

Ja lubie Brukselę, bo właśnie osładza tęsknotę za Gdańskiem, a poza tym, jest tak
                  przebogata, że aż do znudzenia, i potem z przyjemnością patrzy się na surową
                  bryłe naszsej NMP....
                  Faktycznie, nikt się nawet nie zająknął o Starym Sączu... A jeszcze atmosfera z
                  CK Dezerterów - przynajmniej jeszcze z 3 lata temu - w Grybowie. To też Galicja.
    • maatti Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 21.03.02, 14:48
      hi-hi napisał(a):

> no właśnie ?
      >
      > - moze we Wrocławiu ?
      >
      > więc gdzie ?
      >
      > hi-hi (poznań)
      > pzdr

bardzo ciekawy rynek jest w Brodnicy i jest ladny, ale ewenementem jest jego
      ksztalt - trojkatny
      Pozdrawiam
      Matti(Gdanszczanin)
      • Gość: Krzysiek Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: 192.168.2.* 27.03.02, 17:45
        Do toplisty rynków dorzucam Biecz ;-)
        • iwa.ja Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 27.03.02, 17:47
          No, czekałam na to:)))))))))))
    • jarromir Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 27.03.02, 18:02
      W Gdańsku ;-)
      Jeśli się umówimy, że to Długi Targ...

Nie ma jak w domu!
    • joaskaw Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 01.04.02, 23:01
      ....we Wroclawiu oczywiscie. :)
    • Gość: les1 Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.mweb.co.za 02.04.02, 00:03
      Ten wlasnie i wylacznie ten tylko, ktory Ty osobiscie uwazasz za NAJLADNIEJSZY!!
    • Gość: Andrzej Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 10:28
      ...W Nowej Rudzie w Sudetach Środkowych,dzisiaj zasypany śniegiem.
    • Gość: Macko74 Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.proxy.aol.com 07.04.02, 13:26
      hi-hi napisał(a):

> no właśnie ?
      >
      > - moze we Wrocławiu ?
      >
      > więc gdzie ?
      >
      > hi-hi (poznań)
      > pzdr
      >
      >
      > ps. pierwotnie rynek miał być placem
      > a wszystkie budunki stać w jego pierzejach a nie w centrum
      > więc Kraków, Poznań itp. mają rynki na bakier z tym...;-))))

Wszystkie sa Piekne!!!
      Dla mnie Dlugi Targ jest NAJ...,ale wiele innych jest NAJpiekniejszych ...
      Kwestia Ducha ,Milosci do miasta Swego lub innego...!!!
      Wazn Kochac + nie byc szowinista hihi......

Pozdrowka
      Macko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka