Dodaj do ulubionych

Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz...

• Gość: pandzik ........... IP: *.telpol.net.pl 06.09.12, 09:14
      Jest proste rozwiązanie.

Za podrzucanie śmieci ustanowić mandat w wysokości 10tys zł to sie nikomu nie bedzie kalkulowalo.
    • cool77 Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... 06.09.12, 09:25
      Pojezierze Łęcz-Włod. woj lubelskie przez 20 lat były kontenery i było czysto ludzie sypali tam całe śmieci które mieli lasy dookoła czyste z wyjątkiem jezior bo tam zazwyczaj nad brzegiem nic nie było na śmieic.Teraz gmina zlikwidowała kontenery - mieszkancy kupili kosze i mają umowy na wywóz a co z tytułowymi domkami ? Ja kosza nie kupie bo nie zostawie go za bramą na 2 tyg jak mnie nie ma , nawet gdyby zrobić tzw śluze to psy wejdą i rozwalą śmietnik .narazie część wywoże do domu a część upycham w koszu pod urz.gminy.Można było ruszyc głową i zostawic kontenery a pobierac opłaty od działkowiczów .A tak zaraz to wszystko będzie latac po krzakach.
    • Gość: Patataj Momencik... IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.12, 09:27
      Mam działkę i mały domek w okolicach Trójmiasta, ale akurat nie w okolicach działki autora.

Fakty:

1. worek na śmieci 120L do wywiezienia przez komunałkę: 17zł, wystarcza na ok. 5 dni (rodzina 2+2)...

2. ilość koszy na śmieci w "kurorcie" - na oko 10, na kilkanaście tysięcy luda w sezonie. Ilość petów, papierków, butelek i puszek zostawianych w ilościach "detalicznych" przeogromna. Ilości "hurtowe", t.j. worki śmieciowe też stoją przy tych koszach, ale dużo z nich pochodzi z kempingów, gdzie właścicel placu, najczęściej miejscowy, w ten sposób upłynnia nadwyżki śmieci swoich klientów.

3. ilość kontenerów na ponadgabaryty - 0. Jak wywalałem stary fotel, zapłaciełem 50 zł firmie od wywożenia śmieci, miejscowi ładują to w las lub palą, bardzo przyzwoicie się zachowują...

Za to - jako "niemiejscowy" korzystam z "przywilejów" - 5x większy podatek od nieruchomości (letnisko), abonament za 10 miesc. w roku, kiedy NIE KORZYSTAM ze ścieków - kilkanaście zł/miesiąc!!! Miejscowi, którzy dla odmiany korzystają pełną parą (jeśli mogę się tak wyrazić) ze ścieków płacą abonament ok 1zł!!! / miesiąc. Stawki za m3 mamy takie same.

Podsumowując: brak kultury to jedno, a brak zwykłych koszy na śmieci lub pazerność miejscowych zakładów oczyszczania to drugie... Ekolodzy mogą sobie walczyć o uświadomienie prostego ludu, ale prosty lud nie zapłaci 50zł, żeby ktoś mu mebel czy starą lodówkę wywiózł, spali lub do lasu wywali i tyle. Inwestycje gminne zaczynają się i kończą na kostce brukowej na chodniku. Gmina traktuje dojeżdżających posiadaczy działek jak bogate, dojne krowy. Wciąż, naiwnie, czekamy na jakiekolwiek toalety w zasięgu kilkuset metrów od plaży...

Na trasie W-wa - Trójmiasto znajduje się jeden - słownie "jeden" - kontener na śmieci. Nie napiszę gdzie, bo mi go zapchacie :)
    • Gość: wil Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.12, 09:29
      Wszystko prawda. Problem jest w systemie odbioru śmieci. Ja mam podpisaną umowę na wywóz śmieci i co z tego. teoretycznie powinni je odbierać co 2 tygodnie ale nawet nie chce im się skręcać w nasza uliczkę bo potem ciężko wykręcić. Teoretycznie muszę mieć kontener metalowy i postawić go przy drodze. Kontener kupiłem bo mam taki obowiązek i trzymam go na wypadek kontroli ale nie mogę go wystawić bo natychmiast by zniknął. Więc płace za wywóz śmieci, płace podatki i nic z tego nie wynika.
      Na szczęście od przyszłego roku powinno się to zmienić. Obowiązek gospodarowania odpadami przejmie gmina. Bedą mieli także obowiązek segregacji. wiec mam nadzieję, że powrócą kontenery i pojemniki na szkło, plastik i papier. Może wreszcie w lasach zrobi się czyściej.
    • Gość: a. Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 09:36
      System jest bezsensowny. W każdej gminie powinny być miejsca, gdzie ODPŁATNIE można zostawić odpadki, lub/też powinna być możliwość podpisywania krótkoterminowych umów na usuwanie tychże. Nikt przy zdrowych zmysłach nie podpisuje umowy płacąc za pół roku jeśli korzysta z niej przez dwa miesiące. Faktycznie jest to problem i to z obu stron - dla mnie kombinowanie gdzie podrzucić torbę to też nie przyjemność ale konieczność z braku sensownej alternatywy. Dodać należy, że wiele osób zostawia odpadki w lesie...
    • 3miastowy wierzcholek gory lodowej 06.09.12, 09:36
      nowe osiedle w 3miescie - czesc z lokatorow ma w zwyczaju wystawiac worki ze smieciami na klatke schodowa - gdzie stoja po kilka godzin skutecznie zasmradzajac caly pion. Jakby tego bylo malo - wystawiaja kolekcje swojego obuwia na wycieraczke.....

młodzi, wyksztalceni z duzych miast....
    • three-gun-max Bo sie nie opłaca 06.09.12, 09:39
      Nie będe na cały rok podpisywał umowy z firmą wywożącą śmieci z domku letniskowego, w którym przebywam przez miesiąc w roku. Wolę wywalić do przydrożnego kosza. Albo podrzucić sąsiadowi :)
    • acototak Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... 06.09.12, 09:49
      Podatek od działek i domków letniskowych jest kilkukrotnie wyższy od podatku za działki budowlane i domy mieszkalne. Nieprawdą jest więc stwierdzenie, że to stali mieszkańcy ponoszą koszty wywózki tych śmieci. Podpisywanie umów o wywóz śmieci w sytuacji kiedy z działki korzysta się kilka - kilkanaście weekend-ów w roku też nie jest rozwiązaniem właściwym.
      W miejscowości, gdzie posiadam działkę należy wykupić specjalnie oznakowane worki (koszt jednego to kilkanaście zlotych) i worki te są zbierane raz w tygodniu. Wyobraźcie sobie co dzieje się z tymi śmieciami jeżeli zostawię je w niedzielę przy ulicy i będą czekały kilka dni do dnia "śmieciobrania". Wiecie co bezpańskie psy i okoliczne ptactwo robi z tymi workami?
    • Gość: Toper Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... IP: *.wsip.com.pl 06.09.12, 09:53
      popieram autora listu. Jednak sprawa dotyczy nie Trójmiasta a Nowego Miasta nad Pilicą, gdzie przy szpitalu są działki/domki letniskowe na terenie których nie ma śmietnika i nikt żadnych śmieci stamtąd nie wywozi. Mama ma tam działkę i dogadała się z Zarzadem oczyszczania, że sama będzie przynosiła worki i płaciła za ich utylizację. Wiekszość jednak mieszkańców: podrzucała śmieci do kontenerów pobliskiego szpitala, który z powodu powtarzającego się nagminnie zanieczyszczania terenu odchodami psów działkowców i duzymi ilościami podrzucanych śmieci zamknął skrótowe przejście z działek do miasta. Na pytanie, czemu nie można ustalić opłaty za śmieci dowiaduję się, że nie ma nikogo odpoweidzialnego za administrowanie tymi działkami a od samych mieszkańców, że przecież oni śmieci nie mają...

• Gość: zubrycki nie mam na wsi odpadów! IP: *.toya.net.pl 06.09.12, 09:59
      no, prawie. Czasem stłucze mi się szklanka. Wszystko segreguję, na wsi mam pojemniki na szkło, plastiki, papier i tam zanoszę. Puszki od piwa i złom oddaję złomiarzom. Paczki po papierosach spalam w piecu zimą wraz z innymi drobnymi papierami. Bioodpady wraz z tymi z domu miejskiego kompostuję. Za co miałbym płacić?
    • Gość: lukki69 Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.12, 10:05
      to nie brak kasy tylko urlop. ludzie nie muszą udawac w miare porzadnych,jak wpracy tylko chamstwo wyłazi na całego. Autor popełnia błąd łacząc zamożność z kulturą -to dwie różne rzeczy.cham to cham - no moze z większą kasą większy cham-w sumie to by pasowało..
    • tak.ale Mentalność nowobogackich 06.09.12, 10:08
      Znajomi chcieli pokazać mi dom na sprzedaż, którego właściciele zmarli - w eleganckim Zalesiu pod Warszawą. Na naszych oczach wytworna dama w szpilkach wytaszczyła z samochodu wór śmieci i przerzuciła z gracją przez płot. Z relacji znajomych wynika, że jest to zachowanie nagminne - tak zachowują się "nowe" pieniądze.

Nie inaczej jest na warszawskich blokowiskach - nie tylko popielniczki są opróżniane przez okno. "Słoiki" potrafią wyrzucać w ten sposób nawet odpadki organiczne - chleb, obierki... A klatki schodowe są zastawione worami ze śmieci, które czekają na wyniesienie. Obydwa obyczaje zostały zaimportowane z wyjazdów za chlebem. Przekonywano nas, że z emigracji wrócą "prawdziwi europejczycy" - zapomniano rozważyć fakt, że Polacy za granicą trafiają do najuboższych warstw i przejmują ich patologiczne zachowania.
    • Gość: prochmarny Jerzykowo koło Poznania IP: *.205.30.141.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.09.12, 10:15
      Wybrałem się na wycieczkę naokoło jeziora Kowalskie
      Wyjeżdzając z bocznej drożki zauwazyłem jak szanowany
      i znany obywatel Jerzykowa wyrzuca wielki niebieski worek ze swojego najnowszego RANGE
      REVERA do rowu.

Bogate synki poznańskich kacyków rozbjają się kładami po nadjeziornej strefie ciszy.

Wszystkie stanowiska wędkarskie zawalone są śmieciami , butelkami puszkami workami po zanęcie.
      Co robią urzędy w Pobiedziskach? ( gmina )
      Nic.
      Zgłoszenie ( sprawdziłem wymaga osobistego stawienia się w urzędzie i uczestnictwa w sprawie w której koles dostanie mandat 200 złotych podczas gdy mój czas spędzony w urzędach wyniesie 300 400 500 zł ( godzinówki ).

Nie zauważyłem nigdy takiego syfu nad jeziorem w zadnym innym wojewódzwie.

Poznań Know How - koń by się uśmiał

• jottsp Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... 06.09.12, 10:17
      porzedek sam sie nie zrobi , zamiast pisac takie listy marnujac czas zapytaj co sie dzieje z pieniedzmi ktore placisz na Policje czy straz miejska - w koncu to oni sa od egzekucji prawa, przepisy spisane na papierze nie "wejda same w zycie"
      • Gość: emerytka Re: Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wyw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 15:40
        Nie trzeba daleko szukać;w Gdyni na ościennych dzielnicach też nie mają śmietników !!!!!!!!
        Straż Miejska mimo zgłoszeń mieszkańców nic w tej sprawie nie robi!!!!!
        Przejeżdza się samochodem tylko.
        Brak reakcji!
        Góry śmieci walają się przy drodze,torach,lesie.
    • Gość: IXS Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.12, 10:19
      Sprawowanie ważnej funkcji, majętność czy wykształcenie nie determinuje byciem człowiekiem kulturalnym. Niestety większość ludzi to hołota, a podział nie wynika ze stanu posiadania, a tego jaka jest mentalność człowieka.
    • forumowiecgwna Re: Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wyw 06.09.12, 10:19
      Ho ho - wielkie oburzenie :))))). Uwielbiam te ludzka "slepote" - bo w 99% jest tak jak z ta biblijna belka w oku!

Mieszkalem przez 10lat w blokach - wokolo mnie super-nowe-apartamentowce. Jeden z nich to PRESTIZOWY i oczywiscie drogi jak pieron ATANER.
      Fakty?
      - paniusie i ynteligenci z pieskami nie wychodza na swoj ogrodzony, monitorowany, zabezpieczany i czyszczony trawnik - wychodza z pieskiem pod normalne bloki zeby tam ich pieseczek mogl zostawic swoje GWno a oni mogli spokojnie wrocic w swoje czyste otoczenie. I to jest spoko.
      - na kilku balkonach czasem przez kilka tygodni budowane sa skladowiska niebieskawych workow ze smieciami. Istne cudo :)!
      - dzentelmeni z nowych blokow z super parkingami maja swoj parking, na ktorym postawione sa znaki zakazu i oczywiscie odholowywania "obcych". Jednoczesnie dziesiatki samochodow mieszkancow tych "apartamentow" parkuja na miejscach przy starych blokach - bez najmniejszych pytan i problemow...
      - codziennie pod "staroblokowym" smietnikiem parkuje kilka aut, zwykle tych nowoczesnych i mlodych "madrych" z przedmiesc i z bagaznika wyciagaja po kilka workow smieci. Dom za 600tys pln, a buraczy taki na kilkunastu pln za wlasny kubel ze smieciami...

Przykladow innych tego typu "buractwa" moge wyliczac i wyliczac - wiekszosc zapewne wypowiada sie akurat w tym watku z takim wielkim oburzeniem.

Teraz mieszkam na podmiejskiej wsi. Co widze?
      - ci "wspaniali" rolnicy co kilkanascie dni wylewaja scieki z szamba na pola. Czasem nawet robia to bardzo wczesnie rano, albo w nocy - tak zeby nie bylo szans na jakakolwiek reakcje (taka operacja trwa z 15-20minut, zadna sluzba nie zdarzy zareagowac).
      - ogromna czesc "nowych domkow" nie ma zadnych kublow na smieci, choc jak napisali wyzej inni, nowiutkie auta wrecz blyszcza na podjazdach...
      - jak zaczyna sie okres zimowy to czasem sklad chemiczny dymu z kominow wielu domow bylby chyba grozniejszy niz to co wylatuje z fabryk nawozow rolniczych ;). Gumy, opony, folie, styropiany - wszystko.
      - znam ludzi w domkach jednorodzinnych, ktorzy maja szamba, nieoprozniane od np. 5-6lat... Tak, to mozliwe. Jak? Lepiej nie wiedziec jak. Ale to mozliwe i planuje sie to juz na etapie budowy.
      - ogromna czesc "zasiedzialych mieszkancow wsi", szczegolnie tych z ciagnikami, cyklicznie co jakis tam czas wywozi cala przyczepe smieci gdzies do lasu. Potem czlowiek spotyka taka gore smieci albo cale pole smieci... I to jest "normalne"...

Moglbym tak wyliczac i wyliczac. Smieszy mnie to oburzenie - bo jak znam zycie, to pan "dziennikarz" sam moglby sie zapewnie gdzies do jakiegos takiego "oburzajacego punktu" dopisac. Takie to juz jest to zycie.

Kiedys tez pomstowalem na ludzi ktorzy podjezdzaja pod smietnik "blokowy" albo "gminny" i wywalaja tam jakies wory. Ale kiedys soltys powiedzial mi inaczej i ciezko sie z tym nie zgodzic - jak taki czlowieczek nie wywali tego worka przy koszu, to wywali go przy drodze, albo w lesie. To juz lepiej zeby to usunely sluzby do tego przeznaczone niz zeby te smieci lezaly w lesie.

Z innej beczki - po budowie zostalo mi kupe styropianu. I poznalem polski system "sprzatania", bo nikt nie ma prawa mi tego zabrac. nie jestem jeszcze mieszkancem - wiec nie moge do gminnego skladowiska odpadow. Moge do producenta, tylko ze ten jest 200km ode mnie. Moge zamowic kontener - tylko ze jeden kontener to gigantyczny koszt, a styropian sam w sobie momentalnie zapelni caly kontener, choc wagowo bedzie to kilka kilogramow... Kazdy ma podobny problem przy budowie i kazdy musi sobie z tym jakos poradzic. Ja sobie poradzilem, wiem jak sobie poradzili moi znajomi. Znam tez takich ktorzy spalili styropian, ale poniewaz to koszmarnie dymi, wiec palili to nocami w beczkach... W takich sytuacjach przypomina mi sie tekst soltysa - czy aby nie lepiej byloby gdyby dalo sie ten styropian i jemu podobne materialy gdzies wywalic nawet na koszt gminy (czyli innych podatnikow), zamiast zostawiania tego tematu "samemu sobie"?
    • Gość: x Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... IP: *.maxnet.biz 06.09.12, 10:20
      Problem jest bardziej złożony, moja mama chciała podpisać umowę na wywóz śmieci z domu oddalonego od wsi o 2km, usłyszała że firmie nie opłaca się tak daleko jeździć!!! Teraz samodzielnie wozi śmieci do miasta i wyrzuca do kontenera przy bloku w którym mieszka. Taka postawa firmy nie zachęca do legalnego wyrzucania śmieci.
    • Gość: angharad Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... IP: *.146.58.137.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.09.12, 10:26
      Tak jak wielu przedmówców wożę śmieci do Warszawy, do własnego śmietnika.
      Umowę z lokalnymi śmieciarzami wypowiedziałam z powodu zwierząt rozwlekających pozostawione przy drodze worki po okolicy (kosz na worki był ale komuś się "spodobał" i zniknął)
      Nie rozumiem w czym problem. Przecież produkuję smieci tak samo w mieście jak na letnisku. Kiedy jestem tutaj, nie produkuję ich tam i vice versa. Na wsi mam śmieci o wiele mniej bo lwią część kompostuję, część palę (cały papier, karton itp). Pozostają recyklingi i niewielka ilość (wcale nie cuchnących) odpadków. Można to przecież spokojnie zapakować do bagażnika wracając do domu i wyrzucić do swojego kosza.
      A dziadostwo podrzucania śmieci do CUDZEGO kosza to już jest inna bajka. I tu nie ma znaczenia czy to działkowiec, czy turysta, czy twój sąsiad z sąsiedniej ulicy w mieście.
    • Gość: goga Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wywóz... IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.13, 17:59
      polacy to bydleta i swinie, tak bylo zawsze, a teraz jak polacy zyje z tego co ukradana wyzabrza lub uproststuuja na zachodzie Europy, zrobili oni z niej kompletny chlwe , taki jak w polsce.
      i jeszcze bezczelnie prostestuja jak nazywa sie ich swiniami.to nie chodzi tylko o Niemcy, ale cala 'Europa jest zaswiniona polskim zebraczym i zlodziejskim bydlem. czy wogole w polsce jest jakis rzad ???
      widac nie ma tam juz co krasc, ze polskie swinie rozjachaly sie po calej Europie zeby w polsce z glodu nie pozdychac.a w polsce zostali tylko mafijni bandyci z tzw polskim rzadem na czele, z ku... i zlodziejem co na jednym jada wozie nazywanymi wymiarem sprawiedliwosci w polsce.
      polski bsnnesman to kryminalista i zlodziej okradajacy oficjalnie w polsce swoich pracownikow, polskie banki to mafijna banda oszustow i kryminalistow. i to ma byc kraj unijny ?? powinno sie polske ogrodzic kolczastym drutem , posrodku koryto z gotowanymi kartoflami jak dla swin.i pozamykac wszystkie granice.z polska smierdzi w Europie

• stefan4 Re: Macie domki letniskowe, a nie stać Was na wyw 12.01.13, 18:31
        goga:
        > ukradana wyzabrza lub uproststuuja [...] chlwe [...] rozjachaly sie [...]

Proszę Cię w imieniu czytelników: napisz swój post w jakimś języku, który jako tako znasz. Nie musisz od razu silić się na polski, wiemy, że to jest trudne dla cudzoziemców. Napisz w dowolnym języku europejskim, już my sobie sami przełożymy na nasze.

- Stefan
        Zwalczaj biurokrację!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka