Dodaj do ulubionych

NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE

21.05.02, 17:05
Jakie budynki w Trojmiescie uwazacie za najpiekniejsze? Mnie bardzo podoba sie
siedziba Lasow Panstwowych w Gdansku (niedaleko Gildii, na Armii Krajowej, jak
jedzie sie na Chelm), Brama Wyzynna, Kaplica Krolewska. Ale takze pomalowane na
kolorowo (kwiaty, tecza) niegdys nie do ogladania, pietrowce na Zaspie (ul.
Leszczynskich i okolice). Sam w takim mieszkam. To znakomity pomysl na
upieknienie smetnego osiedla.
Gdynia - nic mi nie przychodzi na mysl. Sopot... Musze pomyslec...
Obserwuj wątek
    • belissarius Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 21.05.02, 18:03
      Czy czytałaś ten artykuł o Gdańsku w ostatnim "Newsweeku"? Artykuł niczego sobie, ale zdjęcia i
      podpisy pod nimi!!!! Oto pierwsza para: Gdańsk przed wojną witał wychodzących z Dworca Głównego
      stylowymi kamienicami. Dziś wita ich tandetnym gmachem City Forum.

Gmachu City Forum nie znam, widzę tylko zdjęcie i nic w nim tandetnego nie widzę, natomiast
      nazywanie tych postmodernistycznych i eklektycznych przedwojennych bud "stylowymi" jest lekką
      przesadą.

Podobnie kolejne parki zdjęć - podpisy wszędzie negatywne: w miejscu hotelu Danziger Hof stoi
      klockowaty pawilon Lotu, albo: Krowiego zwodzonego mostu na Motławie dziś już nie ma, bo miasto
      odwróciło się od rzeki.

Przed wojną bardzo ubolewano nad paskudną zabudową Targu Węglowego. Teatr był chyba taki sam
      (tj. brzydki) jak dzisiejszy. Że Lot klockowaty? Fakt. A Krowiego Mostu nie ma, bo go bohaterska
      Czerwona Armia nie oszczędziła (nawiasem mówiąc zdjęcie sprzed wojny przedstawia nie Krowi, a
      Zielony Most - bywszy zwodzony).

Nie rozumiem dlaczego ukazują się takie artykuły i takie zdjęcia? Kto i po co porównuje stary Gdańsk,
      (jaki już nie istnieje) z dzisiejszym, który jest tylko kopią, kalką (i to niedokładną) tego, co zostało
      zniszczone przez barbarzyńców ze Wschodu?
      Przepraszam, było trochę nie na temat, ale warto chyba o tym pogadać.
      Pozdrawiam, Piotr
      • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 08:32
        belissarius napisał(a):

> Czy czytałaś ten artykuł o Gdańsku w ostatnim "Newsweeku"? Artykuł niczego sobi
        > e, ale zdjęcia i
        > podpisy pod nimi!!!! Oto pierwsza para: Gdańsk przed wojną witał wychodzących z
        > Dworca Głównego
        > stylowymi kamienicami. Dziś wita ich tandetnym gmachem City Forum.
        > Gmachu City Forum nie znam, widzę tylko zdjęcie i nic w nim tandetnego nie widz
        > ę, natomiast
        > nazywanie tych postmodernistycznych i eklektycznych przedwojennych bud "stylowy
        > mi" jest lekką
        > przesadą.
        >
        No cóż, ponoć o gustach... itp.
        Z tym, że postmodernistyczne budy naprzeciw dworca głównego to własnie dawny hotel Monopol
        przebudowany na City-Forum. Postmodernizmu przed wojną jeszcze nie było...
        A eklektyzm to styl typowy dla przełomu XIX i XX wieku, z tego okresu własnie pochodziły (zniszczone w
        1945 roku) kamienice naprzeciw dworca więc nazwanie ich stylowymi jest oczywiste. Nawet jeśli akurat
        Tobie się nie podobają.

> Podobnie kolejne parki zdjęć - podpisy wszędzie negatywne: w miejscu hotelu Dan
        > ziger Hof stoi
        > klockowaty pawilon Lotu, albo: Krowiego zwodzonego mostu na Motławie dziś już n
        > ie ma, bo miasto
        > odwróciło się od rzeki.
        >
        Negatywne podpisy są zgodne z prawdą. Pwilon LOTu jest klockowaty, Most Krowi to obecnie stała
        nieuczęszczana kładka dla pieszych, a miasto rzeczywiście wygląda, jakby Motława przepływała tu jakimś
        głupim przypadkiem i bardziej mu przeszkadzała niż pomagała.

> Przed wojną bardzo ubolewano nad paskudną zabudową Targu Węglowego. Teatr był c
        > hyba taki sam
        > (tj. brzydki) jak dzisiejszy.

Był zgodny ze swoimi czasami, czyli z klasycyzmem początku XIX wieku. Tak, jak obecny jest zgodny z
        postmodernizmem lat 60-ych XX wieku.

> A Krowiego Mostu nie m
        > a, bo go bohaterska
        > Czerwona Armia nie oszczędziła (nawiasem mówiąc zdjęcie sprzed wojny przedstawi
        > a nie Krowi, a
        > Zielony Most - bywszy zwodzony).
        >
        Armia Czerwona swoje, a polskie władze powojenne dołozyły swoje. Nawet nie było w projekcie
        odbudować oba te mosty jako zwodzone.

> Nie rozumiem dlaczego ukazują się takie artykuły i takie zdjęcia? Kto i po co p
        > orównuje stary Gdańsk,
        > (jaki już nie istnieje) z dzisiejszym, który jest tylko kopią, kalką (i to nied
        > okładną) tego, co zostało
        > zniszczone przez barbarzyńców ze Wschodu?

A po co ciągle mówimy o ofirach nazizmu, komunizmu? Żeby pamiętać, żeby nie dopuścić do powtórki,
        żeby ostrzegać.
        To samo z miastem (na wszelki wypadek: wiem jaka jest różnica między kilkudziesięcioma milionami
        zabitych a wyburzoną zabudową). W dodatku miasto można (przynajmniej częsciowo) odtworzyć. Tak, to
        tylko kopie, ale te kopie przyciągają turystów, uczą historii, czczą pamięć dawnego miasta i jego
        mieszkańców, budowniczych, architektów.

• Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 10:21
          Kochani,
          Miasta na świecie nie tak znowu rzadko miały w swojej historii takie przygody
          jak Gdańsk (Bruksela w XVII w., Ypres w XX. te przykłady podaję bo byłem i
          widziałem) I nikt nie trąbi, że to kalki i to niedokładne, i że kopie dla
          turystów... Bo to nie prawda! To miasta odbudowane. Odbudowane bo Ci którzy
          zostali po zniszczeniu chcieli mieć znowu swoje miasto. I to takie jak przed
          tragedią. I odbudowywali gotyckie ratusze i katedry w czasach kiedy dominował
          barok lub secesja. Bo tak powinno być, że jak się coś zdarzy zniszczyć to
          należy to odbudować. A przy okazji założyć wodociągi, prąd, kanalizację - bo
          jest okazja. Czy odrośnięte po hemoterapii włosy są "kalką i to nie dokładną"
          poprzedniej fryzury, tej z przed choroby?
          Zaraz powiecie, że tamten Gdańsk nie istnieje. Bo nie istnieje, bo został do
          gołej ziemi zburzony. Trudno. Miał też swoje wady. Ale CHWAŁA, CHWAŁA, CHWAŁA
          tym, którzy przyszli po wojnie, że nie ugięli się pod presją warszawską i nie
          zaorali ruin - tak byłoby najprościej - tak zrobiono w Królewcu i spokój -
          żadnych dyskusji, sporów - bo nie ma nad czym. A żli i do gruntu zepsuci
          komuniści, wrodzy wszelkiej tradycji jakoś dziwnym trafem wysupłali masę
          pieniędzy na odbudowanie tego co nie dość, że burżuazyjne, to jeszcze
          niejednokrotnie związane z religią.
          Ciekawe jest, że zła komuna odbudowała i Katownię, i Bramę Żieloną, setki
          kamieniczek, starając się przywrócić dawny charakter miasta. A dobra wolna,
          praworządna Polska walnęła CITY FORUM i zastanawia się czy nie walnąć drugiego
          na Targu Węglowym... O czym to świadczy?
          • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 10:32
            Gość portalu: Green napisał(a):

> Kochani,
            > Miasta na świecie nie tak znowu rzadko miały w swojej historii takie przygody
            > jak Gdańsk (Bruksela w XVII w., Ypres w XX. te przykłady podaję bo byłem i
            > widziałem) I nikt nie trąbi, że to kalki i to niedokładne, i że kopie dla
            > turystów... Bo to nie prawda! To miasta odbudowane. Odbudowane bo Ci którzy
            > zostali po zniszczeniu chcieli mieć znowu swoje miasto. I to takie jak przed
            > tragedią. I odbudowywali gotyckie ratusze i katedry w czasach kiedy dominował
            > barok lub secesja.

Główne Miasto nie jest przecież takie samo jak kiedyś. Niby to miała być odbudowa na XVII wiek, ale tak
            też nie jest... Poza tym, tu nikt po zniszczeniu nie został. No prawie nikt.
            Co nie umniejsza w mojej opinii wartości kopii, makiety, odbudowy (w tym przypadku zastosowałbym te
            pojęcia wymiennie). W końcu niejedno dzieło sztuki, czy to plastycznej czy np. muzycznej jest znane tylko
            dzięki kopiom...

> Bo tak powinno być, że jak się coś zdarzy zniszczyć to
            > należy to odbudować. A przy okazji założyć wodociągi, prąd, kanalizację - bo
            > jest okazja. Czy odrośnięte po hemoterapii włosy są "kalką i to nie dokładną"
            > poprzedniej fryzury, tej z przed choroby?
            > Zaraz powiecie, że tamten Gdańsk nie istnieje. Bo nie istnieje, bo został do
            > gołej ziemi zburzony. Trudno. Miał też swoje wady. Ale CHWAŁA, CHWAŁA, CHWAŁA
            > tym, którzy przyszli po wojnie, że nie ugięli się pod presją warszawską i nie
            > zaorali ruin - tak byłoby najprościej - tak zrobiono w Królewcu i spokój -
            > żadnych dyskusji, sporów - bo nie ma nad czym. A żli i do gruntu zepsuci
            > komuniści, wrodzy wszelkiej tradycji jakoś dziwnym trafem wysupłali masę
            > pieniędzy na odbudowanie tego co nie dość, że burżuazyjne, to jeszcze
            > niejednokrotnie związane z religią.
            > Ciekawe jest, że zła komuna odbudowała i Katownię, i Bramę Żieloną, setki
            > kamieniczek, starając się przywrócić dawny charakter miasta. A dobra wolna,
            > praworządna Polska walnęła CITY FORUM i zastanawia się czy nie walnąć drugiego
            > na Targu Węglowym... O czym to świadczy?

O... nowoczesności... Szkoda gadać.
            • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 10:48
              A myślisz, że miasta o których wspomniałem zostały odbudowane toczka w toczkę
              identycznie jak przed zniszczeniem? Oczywiście, że nie. Nie odbudowano budowli
              uznanych za brzydkie, pewnie różnego rodzaju slumsów. Może założono
              kanalizację - może wodę... Miasto to twór żywy. Nie muzeum.
              A jeszcze w kwestii "barbarzyńców ze wschodu"... Łatwo sie rzuca nośne
              komunały. Łatwo też przy okazji zapomnieć, co biedni kulturalni pokrzywdzeni -
              Niemców mam na myśli - wyczyniali np. na Ukrainie, że już obozów nie wspomnę.
              Chyba, że radosne zniszczenie w wykonaniu Armii Czerwonej jest barbarzyńskie, a
              metodyczne wysadzanie domu za domem i sprawnie działająca komora gazowa i
              krematorium są przejawem kultury. Gratuluję.
              A to przecież ci kulturalni Niemcy ogłaszali miasto za miastem "Festungami" z
              pelną świadomością, że kamień na kamieniu nie zostanie...
              • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 10:56

> A myślisz, że miasta o których wspomniałem zostały odbudowane toczka w toczkę
                > identycznie jak przed zniszczeniem? Oczywiście, że nie. Nie odbudowano budowli
                > uznanych za brzydkie, pewnie różnego rodzaju slumsów. Może założono
                > kanalizację - może wodę... Miasto to twór żywy. Nie muzeum.

OK. wszystko jasne.

> A jeszcze w kwestii "barbarzyńców ze wschodu"... Łatwo sie rzuca nośne
                > komunały. Łatwo też przy okazji zapomnieć, co biedni kulturalni pokrzywdzeni -
                > Niemców mam na myśli - wyczyniali np. na Ukrainie, że już obozów nie wspomnę.
                > Chyba, że radosne zniszczenie w wykonaniu Armii Czerwonej jest barbarzyńskie, a
                > metodyczne wysadzanie domu za domem i sprawnie działająca komora gazowa i
                > krematorium są przejawem kultury. Gratuluję.
                > A to przecież ci kulturalni Niemcy ogłaszali miasto za miastem "Festungami" z
                > pelną świadomością, że kamień na kamieniu nie zostanie...

Przepraszam, Green, w odpowiedzi na co i do kogo skierowany jest powyższy dezyderat?

• Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 10:58
                  A tak mnie trochę szarpnęło sformułowanie w poście Belisariusa - in fine.
                  Musiałem się wygadać.
              • lucy_z Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 11:02
                A ja właśnie uważam tą odbudowane całe centrum Gdańska za najpiekniejszą
                budowlę, w całości!!! Takie miasto znam, innego nie znałam. Jestem dumna z
                niej, z tej odbudowy,a między innymi mój ojciec po pracy jeździł, odgruzowywał
                to miasto, w domu go nie było.
                Uważam, że przedwojenny Gdańsk był pięknym miastem,a dzisiejszy choć trochę
                inny, też jest cudowny!!!
                • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 11:14
                  I właśnie dokładnie o to chodzi. Zresztą to nie prawda, że Gdańsk się skończył
                  w '45 roku. Zburzono sporo budynków - ale je odbudowano, wypędzono ludność, ale
                  też nie całą - przyszła nowa i błyskawicznie stała się Gdańszczanami. Ot
                  chociażby pęd do wolności i stawiania się Polsce - toż to dzielne kontynuowanie
                  tradycji Gdańska siedemnastowiecznego i osiemnastowiecznego. :)
                  Tak jest, że miasto jeśli jest prawdziwe - to można je zburzyć a ludność
                  zmienić, a miasto pozostanie MIASTEM. I jeśli miało jakieś prawdziwe cechy, nie
                  wmawiane, propagandowe tylko autentyczne, to nowe budynki i ludzie wchłoną z
                  powietrzem i wodą to czym było miasto przed zniszczeniem i nie będzie dokładnie
                  tak jak dawniej, ale MIASTO będzie trwało.
                  • Gość: Kasia Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: 213.77.19.* 24.05.02, 08:12
                    No i właśnie. Przeczytałam Was i nasunęła mi się pewna myśl. Amreykanie,
                    których ostatnio oprowadzałam po NASZYM Gdańsku, wiedzieli że odbudowane, mało
                    tego, widzieli, że gdzie-niegdzie to nie tak wygląda, jak powinno. I wiecie co
                    mi powiedzieli? Że to jest wspaniały pomnik geniuszu ludzkiego i pommnik
                    nieprzeciętnej pracowitości i determinacji. Byli zachwyceni. Zachwyceni
                    odbudową, i tym, że to miasto ma duszę. Natomiast City Forum, LOT i to
                    brzydactwo koło Św. Józefa ich zdumiało. Ale zdumiało, że architekt miejski był
                    ślepy, i nie skojarzył niestosowności...
                    A tak z innej beczki.
                    Prośba-pytanie do Was:
                    potrzebne mi jest jakieś zdjęcie Gdańska z 1945-46 roku. Wiem, mam w albumie
                    Tuska. Ale nie mogę taskać albumu ze sobą na każdą wycieczkę. Czy ktoś z Was
                    ma lub wie, gdzie zdobyć takie zdjęcie? Przegoniłam się po księgarniach i
                    antykwariatach. Może nie miałam szczęścia, proszę,dajcie jakąś wskazówkę.
                    Odpadm na razie i lecę "na ulicę".
                    Miłego dnia!!!!
                    :-))
                    • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: 195.116.214.* 24.05.02, 10:09
                      Adres znasz - przyjdź, wybierz, wydrukujemy.
    • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 08:33

> Gdynia - nic mi nie przychodzi na mysl. Sopot... Musze pomyslec...

Gdynia to typowy przedwojenny modernizm, nie każdemu się to podoba. Mnie też niespecjalnie, ale to
      jest jakiś znak tamtych czasów.

A Sopot... Długo by można. Od mojej kamienicy począwszy...
      • lucy_z Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 11:28
        zoppoter napisał(a):

A Sopot... Długo by można. Od mojej kamienicy począwszy...

To mów o tej Twojej kamienicy i o innych, mów......
        Sopot to też moje ukochane miasto, w którym trochę życia spędziłam. I Gdynię
        lubię. Ja tak utożsamiam się z całym Trójmiastem. Każde miasto jest inne ale tak
        są ze sobą splecione, powiązane i bardzo mi bliskie.....
        • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 11:44
          lucy_z napisał(a):

> zoppoter napisał(a):
          >
          > A Sopot... Długo by można. Od mojej kamienicy począwszy...
          >
          > To mów o tej Twojej kamienicy i o innych, mów......

Wolałbym nie. Nie wszystkich forumowiczów chętnie bym widział w moich progach. Mam nadzieję, że nikt
          nie ma wątpliwości jakiego rodzaju osoby mam na mysli...

• lucy_z Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 11:57
            zoppoter napisał(a):

> Wolałbym nie. Nie wszystkich forumowiczów chętnie bym widział w moich progach.
            > Mam nadzieję, że nikt
            > nie ma wątpliwości jakiego rodzaju osoby mam na mysli...

Ale możesz ogólnie o Sopocie napisać!!!

Zoppoter:)Ponieważ jesteś fanem motoryzacji to Ci coś wyślę na skrzynkę!!!:)))
            • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 12:06
              lucy_z napisał(a):

> zoppoter napisał(a):

>
              > Ale możesz ogólnie o Sopocie napisać!!!

O rany, to temat rzeka... Ja muszę popracować czasem...
              No, coś napiszę, ale nie w tej chwili.
              >
              > Zoppoter:)Ponieważ jesteś fanem motoryzacji to Ci coś wyślę na skrzynkę!!!:))

A dziękuję, zaraz sobie sprawdzę...
              > )

• zoppoter Willa Bergera 22.05.02, 13:28
              Na dawnej Willenstraße, później Rickertstraße obecnie ul. Obr.Westerplatte, posesja nr 24.
              Zbudowana przez gdańskiego radcę handlowego Bergera w 1896 roku. Z wyglądu przypomina
              klasycystyczne pałacyki, wiecie, kolumny, rzeźby w niszach, dobudówka typu "świątynia dumania",
              fontanna w ogrodzie zarośniętym starymi unikatowymi drzewami z czasów, gdy tu jeszcze był prywatny
              park (połowa XIX wieku). Po wojnie jako budynek komunalny przeznaczony na siedzibę ASP później
              zamiszkiwali tu (i tak jest do dziś) profesorowie tej szkoły. Od wojny nieremontowana wygląda dziś
              trochę jak z jakiegoś filmu grozy. Zresztą była naturalną scenografią do filmu "Medium".
              • lucy_z Re: Willa Bergera 22.05.02, 13:34
                zoppoter napisał(a):

> Na dawnej Willenstraße, później Rickertstraße obecnie ul. Obr.Westerplatte, pos
                > esja nr 24.
                > Zbudowana przez gdańskiego radcę handlowego Bergera w 1896 roku. Z wyglądu przy
                > pomina
                > klasycystyczne pałacyki, wiecie, kolumny, rzeźby w niszach, dobudówka typu "świ
                > ątynia dumania",
                > fontanna w ogrodzie zarośniętym starymi unikatowymi drzewami z czasów, gdy tu j
                > eszcze był prywatny
                > park (połowa XIX wieku). Po wojnie jako budynek komunalny przeznaczony na siedz
                > ibę ASP później
                > zamiszkiwali tu (i tak jest do dziś) profesorowie tej szkoły. Od wojny nieremon
                > towana wygląda dziś
                > trochę jak z jakiegoś filmu grozy. Zresztą była naturalną scenografią do filmu
                > "Medium".

Wielka szkoda:((((( Powinni ją wykupić jak już tam mieszkają i wspólnymi siłami
                wyremontować.
                • Gość: Green Re: Willa Bergera IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 14:18
                  Ciekawe za co mieliby to wyremontować? ale nie ważne...
                  A propos Medium - przypominają mi się studenckie czasy, kiedy to miałem zajęcia
                  a zwłaszcza egzaminy w willi na ul. Swierczewskiego/Andersa - tej, której
                  wnętrza grały w tym filmie... i zawsze, wchodząc po schodach na piętro nie
                  mogłem pozbyć się uśmiechu na wspomnienie jak Stuhr idzie po tych samych
                  schodach z okrwawioną siekierą :) czasami człowiek na tych schodach czuł się
                  dokładnie tak jak kreowana przez niego w filmie postać :)))
          • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 12:10
            Pewnie mnie... ;)
            • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 12:12

> Pewnie mnie... ;)

Wiedziałem, że tak będzie...
            • lucy_z Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 12:12

> Pewnie mnie... ;)

A Ty też jesteś fanem??? Chcesz??? To podaj adres!!!:)
              • lucy_z Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 12:15
                lucy_z napisał(a):

> Gość portalu: Green napisał(a):
                >
                > > Pewnie mnie... ;)
                >
                > A Ty też jesteś fanem??? Chcesz??? To podaj adres!!!:)

:))))) Nie zrozumiałam;) Teraz już tak, ha, ha:) Co nie szkodzi mi przesłać,
                przesłać????
                • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 12:25
                  Prześlij :))
                  green_@gazeta.pl
                  • zoppoter He he, 22.05.02, 12:33
                    Jakie to szczęście, że na świecie jest tylu maniaków, przynajmniej jest wesoło. To komentarz do zdjęć
                    od Lucy, nie związanych z budowlami, przepraszam za tę prywatę na forum.
                    • Gość: Green Re: He he, IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 12:40
                      nie szkodzi. Prywata to najsilniejsza z polskich tradycji narodowych :)
                      • Gość: Kasia a porpos prywaty!!! IP: 213.77.19.* 27.05.02, 13:28
                        Green, czy Ty nie masz gdzieś jakiegoś zdjęcia gruzów gdańskich z 1945 roku????
                        Bardzo by mi się przydało coś takiego do pokazywania wycieczkom, a nigdzie nie
                        mogę znaleźć. Poradź, albo poratuj!
                        :-)))))
                        • Gość: Green Re: a porpos prywaty!!! IP: *.big.pl / 172.16.1.* 29.05.02, 09:25
                          Ależ oczywiście, że mam. Mówiłem - przyjdź kiedyś na kawę to coś wydrukujemy
                  • lucy_z Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 12:57

> Prześlij :))
                    > green_@gazeta.pl

Już poszło!:) Zapomniałeś po @ podać poczta.gazeta. pl ale dodałam:)
                    • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 14:20
                      A dzięki - nawet nie wiedziałem :) rzadko tego konta używam :)
                      zaraz sprawdzam...
      • Gość: 19sto Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 10.06.02, 17:20
        brawo , pierwsza uwga (autorstwa Zoppoter) o modernie gdynskiej, tylko
        dlczegotak negatywnie, a budynek na rogu 10lutego i 3maja, wielka mieszkaniówka
        nad "Cyganeria", ze juz nie wspomne o niektórych orłowskich willach z lat 30-
        tych, poza tym polecam wszystkim ktrzy beda spacerowac po Gdyni podniescie
        glowy do góry , troche ponad sklepowe wystawy, naprawde warto. A jezeli chodzi
        o Sopot to jest wiele przepieknych budynkow od jakiegos czasu moj ulubiony to
        ten bialy u zbiegu Abrahama i Zeromskiego,zima caly obwieszony choinkowymi
        lampkami, cudo. Potem kamienice, nie tylko te super zadbane przy ulicy
        Jagielly, wielka kamienica niedawno wyremontowana przy ul.Czyzewskiego, moze
        nie cud architektury ale piekne miejsce. jak mi sie jeszczecos przypomni to
        napisze, pa
    • Gość: mikmik Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: 213.77.88.* 22.05.02, 14:00
      Cała najstarsza zabudowa ulicy Jaśkowa Dolina we Wrzeszczu. Miód!
      • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 22.05.02, 14:22
        W ogóle zabudowa z przełomu XIX i XX wieku jest rewelacyjna - szkoda, że tyle z
        tego zniszczono, a tak mało odbudowano
        • cze67 Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 22.05.02, 16:53
          A propos powojennego Gdanska... Ja bardzo ubolewalem (i zreszta dalej ubolewam,
          ale juz o wiele mnie) nad zniszczeniem Gdanska w czasie wojny. Tak bylo
          szczegolnie po obejrzeniu dwoch pierwszych czesci "Byl sobie Gdansk" (czyli
          zdjec pieknego przedwojennego miasta) a potem czesci trzeciej (czyli miasta
          zniszczonego). Patrzylem na wspolczesny Gdansk troche jak na atrape - w tym
          sensie, ze bardzo malo budynkow zostalo oryginalnych, wiekszosc wybudowano (w
          tym czy innym stylu) po wojnie. Oddzielalem miasto przed i powojenne,
          odbieralem je niemalze jak dwa rozne miasta.
          Ten obraz miasta zmienil mi sie po obejrzeniu innego albumu o powojennym
          Gdansku pt. "Koniec i poczatek" (wydawnictwo slowo/obraz terytoria - polecam).
          Zamieszczono tam zdjecia ludzi, ktorzy po wojnie przyjechali do Gdanska z
          roznych stron Polski. Sa wiec romantyczne przechadzki wsrod zniszczonych
          uliczek, ludzie odgruzowujacy i odbudowujacy miasto, narodziny dzieci, duzo
          usmiechnietych twarzy. Ludzie ci zarazili mnie swoim entuzjazmem, entuzjazmem
          nowego zycia, odbudowywania, nadawania tym ruinom jakiegos charakteru.
          I pomyslalem sobie, ze nie moge wciaz smucic sie z tego powodu, ze Gdansk nie
          zachowal sie taki jak przed wojna. Ze dobrze, iz jest jaki jest - poskladany z
          roznych elementow, epok. Nie wszystkie do siebie pasuja i sa piekne, ale coz...
          Cos sie skonczylo i cos sie zaczelo...
          • Gość: dora Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 18:42
            Polecam książkę "Wpomnienia z odbudowy Głównego Miasta"-dwa tomy opracowane
            przez Izabellę Trojanowską, można sie sporo dowiedzieć. Może to nie do końca na
            temat, ale związek jakiś jest?
            • belissarius Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 23.05.02, 07:03
              Gdy przystępowano do odbudowy w latach 40-tych budowle z przełomu wieku nie uchodziły jeszcze za
              zabytki, więc je olano, a na starówce zastosowano (jak słusznie zauważa Zopotter) model "XVI-XVIII
              wiek", co nie zawsze wyszło odbudowie na dobre. Ale wracam do wojny i tego co napisał Green o
              różnicy w równaniu z ziemią "festungów", a systematycznym wysadzaniem blok po bloku. Umówmy
              się co do tego, że na terenach ZSRR taktykę spalonej ziemi stosowały obie strony i to z dokładnie tych
              samych powodów - by opóźnić ofensywę i nie pozwolić się osiedzieć w domach bez dachów i ścian.
              W sprawie Gdańska mam inny pogląd - nie zniszczono Oruni, Nowego Portu, Dolnego Wrzeszcza, ale
              Stare Miasto zryto do dna i z zastanawiającą zaciekłością (chociaż wiedzieli - przynajmniej dowódcy
              frontów - że te ziemie mają przypaść Polsce. Macie jakieś wnioski?
              • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 23.05.02, 09:19
                Mamy. Pogryzły się dwa psy. Bywa. Ale naprawdę nie należy przypisywać jednemu
                czy drugiemu lepszości czy gorszości. I Rosjanie i Niemcy wykazali się
                bezgraniczną podłością, zezwierzęceniem i okrucieństwem. Twierdzenie, że
                Rosjanie byli "bardziej" jest zwykłą demagogią. A czego się, przepraszam,
                spodziewali Niemcy po akcjach z metodyczną, fizyczna likwidacją całych wsi, po
                ostrzeliwaniu z samolotów kolumn uchodźców, po oblężeniach miast w których
                ludzie zaczynali jeść martwych sąsiadów...? Czego?
                Zwycięzców nikt nie sądzi - powiedział im Fuhrer. No właśnie - zwycięzcami
                okazali sie Rosjanie.
                Nie róbmy z Niemców ofiar. Bo to kontynuacja tamtej obrzydliwości.
                • Gość: Kasia Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: 213.77.19.* 24.05.02, 08:22
                  No to do tego dodam, że władze polskie powojenne też nie wykazywały się jakims
                  błyskiem inteligencji. Skoro pozwolono na rozebranie domów bardzo często nie
                  zniszczonych (jak te nad Kanałem Raduni w okolicach Poczty Polskiej). W imię
                  czego? Dlaczego? I dzisiaj postępuje się identycznie, tym razem jednak
                  tłumacząc się brakiem funduszy (jak choćby Brama Nizinna) - co jest wierutną
                  bzdurą, skoro niemal równolegle stać władze na Nowy Ratusz... Ech, temat rzeka.
                  • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 24.05.02, 09:12
                    Nic podobnego Kasiu! Na nowy ratusz (trzeci chyba w tym mieście) poszły
                    pieniądze na renowację wałów wokół Raduni.
                    • Gość: Kasia Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: 213.77.19.* 24.05.02, 20:10
                      Pozostawiam to bez komentarza...
      • Gość: fritz Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: 195.116.73.* 23.05.02, 15:30
        Gość portalu: mikmik napisał(a):

> Cała najstarsza zabudowa ulicy Jaśkowa Dolina we Wrzeszczu. Miód!
        a masońskie budowle na ul.sobótki?tam dopiero jest klimat!tylko dlaczego nikt o
        to nie dba?!dla mnie to paranoja-w większości to komunałki i wszystkim
        mieszkańcom dynda kalafiorem co się dzieje z tymi domami.o!narożna kamienica przy
        bobaterów getta-wejdźcie na frontową klatkę schodową.polecam.

• belissarius Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 24.05.02, 06:52
          Green, pewnie masz rację...
          Mam w swoich zbiorach takie zdjęcie podwórka przy Szerokiej z roku, bodajże, 1932. Oto stoi tam
          szereg kamieniczek, a od nich wychodzą drewniane pomosty do drewnianych wież�wygódek. Bo
          miasto nie miało (od prawieków) kanalizacji, a srać gdzieś przecież trzeba... Wyobrażasz sobie, jak to
          miasto cuchnęło, zwłaszcza latem?
          W roku 1984 byłem w Paryżu i mieszkałem 2 tygodnie w mieszkaniu w pobliży Gare du Nord. Tam był
          taki wychodek, którego muszla wyglądała jak w wagonach PKP (klapka, dżwignia). Okazało się, że
          Paryż jest w większości nieskanalizowany i bazuje na szambie (zbyt wiele wody zmuszałoby
          właściciela kamienicy do częstszego wypróżniania kloaki). W tym ( i jedynie w tym) względzi uważam
          akcję Armii Czerwonej za pozytywną...
          Piotr
          • Gość: bogdan Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.proxy.aol.com 24.05.02, 08:19
            czy naprawde sadzisz ze bez pomocy ze strony
            armi czerwonej nie skanalizowalibysmy Gdanska?
            • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 24.05.02, 09:16
              No skoro bogaty Paryż jest nieskanalizowany to chyba nie sądzisz, że biedna
              nieodmiennie Polska dałaby radę skanalizować Gdańsk, zresztą jak przy tak
              gęstej zabudowie jak była przed wojną.
              Zamiast narzekać i krzyczeć o barbarzyństwie (jakież to polskie) trzeba się
              cieszyć, że jest, że ma kanalize, że jest czystszy, i miejscami duuuużo
              ładniejszy niż przed wojną.
              • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 24.05.02, 09:29

> No skoro bogaty Paryż jest nieskanalizowany to chyba nie sądzisz, że biedna
                > nieodmiennie Polska dałaby radę skanalizować Gdańsk, zresztą jak przy tak
                > gęstej zabudowie jak była przed wojną.

Obawiam się, że zbyt skrajnie to oceniasz. Przecież są wykopaliska archeologiczne świadczące o
                istnieniu drewnianych kanałów już kilkaset lat temu. Burmistrz Winter też zasłynął między innymi z
                kanalizacji. Oczywiście, że nie cały Gdańsk, nie wszystkie domy, ale to nie jestvtak, ze kanalizacji w
                Gdańsku nie było.

> Zamiast narzekać i krzyczeć o barbarzyństwie (jakież to polskie) trzeba się
                > cieszyć, że jest, że ma kanalize, że jest czystszy, i miejscami duuuużo
                > ładniejszy niż przed wojną.

Barbarzyństwo pozostaje barbarzyństwem. NIezależnie, czy jest niemieckie, rosyjskie, polskie czy
                eskimoskie. Ale w tym przypadku zemsta na cywilach, odpowiedzialność zbiorowa, to tylko dolewanie
                oliwy do ognia, prowokowanie do jeszcze większych zbrodni. Rozwalanie miast z ich najcenniejszymi
                zabytkami nie w walce ale po ich zakończeniu to brbarzyństwo niezależnie od tego, czy to mowa o
                hitlerowcach palących Warszawę w 1944 roku po powstaniu, czy o Sowietów niszczących Gdańsk po jego
                zdobyciu.
                • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 24.05.02, 09:33
                  zoppoter napisał(a):

(...)

A ja się podpisuję:
                  Green

ps. Święte słowa Zoppoterze! O to właśnie chodzi - ale mam już taką wstrętną
                  cechę, że diabła bronię jak go niesprawiedliwie szczują.

Oczywiście, że Gdańsk miał kanalizację - te rury to był raczej symbol
                  modernizacji, którą można było przeprowadzić w związku ze zburzeniem miasta.
    • Gość: koprofag Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: 213.17.197.* 24.05.02, 08:15
      cze67 napisał(a):

> Jakie budynki w Trojmiescie uwazacie za najpiekniejsze? Mnie bardzo podoba sie
      > siedziba Lasow Panstwowych w Gdansku (niedaleko Gildii, na Armii Krajowej, jak
      > jedzie sie na Chelm), Brama Wyzynna, Kaplica Krolewska. Ale takze pomalowane na
      >
      > kolorowo (kwiaty, tecza) niegdys nie do ogladania, pietrowce na Zaspie (ul.
      > Leszczynskich i okolice). Sam w takim mieszkam. To znakomity pomysl na
      > upieknienie smetnego osiedla.
      > Gdynia - nic mi nie przychodzi na mysl. Sopot... Musze pomyslec...

wiesz jak ktos lubi starocie (z grzybem na scianach)to faktycznie do gdyni nie ma
      po co przyjezdzac
      moim zdaniem to miasto dorobilo sie ciekawego stylu i co najwazniejsze nowe
      budynki wpisuja sie w ten kanon estetyczny

• zoppoter Stereotypy. 24.05.02, 09:21

> wiesz jak ktos lubi starocie (z grzybem na scianach)to faktycznie do gdyni nie
        > ma
        > po co przyjezdzac

Takie stereotypy Koprofag, to sobie na ścianę powieś. Mieszkam w kamienicy z 1906 roku i oswiadczam
        ci, że ani wilgoci ani grzyba u nas nie ma. Byłem też jako gość w kilku innych mieszkaniach w domach z
        początku XX wieku, nie tylko w Sopocie, i tam też tych cudowności nie ma. Natomiast miałem
        nieprzyjemność mieszkać przez kilka lat w bloku z lat 60-ych w Chyloni, gdzie grzybek owszem, pojawił
        się...

> moim zdaniem to miasto dorobilo sie ciekawego stylu i co najwazniejsze nowe
        > budynki wpisuja sie w ten kanon estetyczny
        >

No i zgadza się, gdańskie City-Forum też bym tam przeniósł. Nikt nie przeczył, że Gdynia ma swój
        modernistyczny styl.
        • Gość: koprofag Re: Stereotypy. IP: 213.17.197.* 27.05.02, 08:31
          pozwolilem sobie na moja ktytyczna wypowiedz nie bez powodu
          niedawno mialem okazje spedzic kilkanascie dni w gmachu znanej (nie tylko w
          gdansku) spolki developerskiej - siedziba, zarzad itp.
          moje zdziwienie wzbudzil rzeczony wczesniej grzybek - no wiec pytam - czy nie
          mozecie czegos z tym zrobic, w koncu kto jak kto ale firma budowlana. Odpowiedz
          wygladala nastepujaca - gdybysmy sie chcieli prosze pana grzybka pozbyc to cala
          kamienice trzebaby rozebrac i poskladac na nowo
          pozdrawiam
          nie irytuj sie zoppoter nawet nie wiedzialem ze jest taki stereotyp
          • zoppoter Re: Stereotypy. 27.05.02, 08:37
            Gość portalu: koprofag napisał(a):

> pozwolilem sobie na moja ktytyczna wypowiedz nie bez powodu
            > niedawno mialem okazje spedzic kilkanascie dni w gmachu znanej (nie tylko w
            > gdansku) spolki developerskiej - siedziba, zarzad itp.
            > moje zdziwienie wzbudzil rzeczony wczesniej grzybek - no wiec pytam - czy nie
            > mozecie czegos z tym zrobic, w koncu kto jak kto ale firma budowlana. Odpowiedz
            >
            > wygladala nastepujaca - gdybysmy sie chcieli prosze pana grzybka pozbyc to cala
            >
            > kamienice trzebaby rozebrac i poskladac na nowo

No, to lepiej ujawnij ich nazwę, jako ostrzeżenie.
            Bo ja budowlańcem nie jestem a jednak wiem, że na grzybki są sposoby nie wymagające rozbiórki
            budynków...

• Gość: koprofag Re: Stereotypy. IP: 213.17.197.* 27.05.02, 10:51
              ha, ha nie moge stary

gdanskie forum czytaja wszyscy - ja powiem i wyobrazasz sobie zamieszanie na
              warszawskiej gieldzie?

juz widze wielkie tytuly w gazetach i tlumy zrozpaczonych akcjonariuszy :)

i tak w tekscie pojawila sie jedna wskazowka - wiecej nie dostaniesz
      • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: *.big.pl / 172.16.1.* 24.05.02, 09:22
        No jasne, Gdynia jest gdyńska. A co ma być gdańska? sopocka? a po cholerę? Ma
        już swoją historię i to baaaardzo ciekawą, swój styl, swój charakter. I nie
        chciałbym być złośliwy, ale należy sie zdecydować: Ci spośród P.T. Forumiarzy,
        którzy uważają, że Gdańsk skończył się w 1945 roku, a to co istnieje obecnie to
        jest podróbka ludzko-architektoniczna powstała w latach pięćdziesiatych, MUSZĄ
        uznać, że Gdynia jest STARSZA od Gdańska - bo nie w 1945 a w 1926 roku
        powstała - 20 lat więcej!!!!!!
        Albo - albo :)
        • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 24.05.02, 09:32

> No jasne, Gdynia jest gdyńska. A co ma być gdańska? sopocka? a po cholerę? Ma
          > już swoją historię i to baaaardzo ciekawą, swój styl, swój charakter. I nie
          > chciałbym być złośliwy, ale należy sie zdecydować: Ci spośród P.T. Forumiarzy,
          > którzy uważają, że Gdańsk skończył się w 1945 roku, a to co istnieje obecnie to
          >
          > jest podróbka ludzko-architektoniczna powstała w latach pięćdziesiatych, MUSZĄ
          > uznać, że Gdynia jest STARSZA od Gdańska - bo nie w 1945 a w 1926 roku
          > powstała - 20 lat więcej!!!!!!
          > Albo - albo :)

Znowu skrajności Green. W Gdańsku sporo najstarszych i najcenniejszych budowli, głównie gotyckich,
          jest nadal autentyczna... A inne niż Stare Miasto i Główne Miasto dzielnice przetrwały rok 1945 nieraz w
          zupełnie dobrej kondycji...
          • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: 195.116.214.* 24.05.02, 10:01
            Przepraszam Cię, Zoppoter, ale nie licz na zrozumienie ze mną, jeśli wszystko
            co napiszę, zwłaszcza to co zaznaczę ":)" będziesz przyjmował tak śmiertelnie
            poważnie. A cóż to jest? konferencja naukowa? zażartować nie wolno?
            Zajmijmy (mówię o Szanownych Współ-Dyskutantach) pozycję złotego środka.
            Zawrzyjmy kompromis, przyznajmy sobie częściową rację i złóżmy wspólny wniosek
            do Admina o zamknięcie forum Gdańsk - bo nie będzie o czym rozmawiać.
            • zoppoter Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE 24.05.02, 10:13

> Przepraszam Cię, Zoppoter, ale nie licz na zrozumienie ze mną, jeśli wszystko
              > co napiszę, zwłaszcza to co zaznaczę ":)" będziesz przyjmował tak śmiertelnie
              > poważnie. A cóż to jest? konferencja naukowa? zażartować nie wolno?

Taaaaaak...? A kto tu się kiedys ode mnie domagał podawania wiarygodnych źródeł dla wszystkich
              informacji przeze mnie umieszczanych? No!
              A te znaczki uśmiechające się gdzieś mię umkli. W moim wieku wzrok już nie ten...

> Zajmijmy (mówię o Szanownych Współ-Dyskutantach) pozycję złotego środka.
              > Zawrzyjmy kompromis, przyznajmy sobie częściową rację i złóżmy wspólny wniosek
              > do Admina o zamknięcie forum Gdańsk - bo nie będzie o czym rozmawiać.

Se sam składaj wniosek. Ja się chcę dalej z Wami kłócić. Przynajmniej z niektórymi, hi hi hi.
              • Gość: Green Re: NAJPIEKNIEJSZE BUDOWLE IP: 195.116.214.* 24.05.02, 10:16
                No. Bo już myślałem... :)
    • zoppoter Może to już nudne... 24.05.02, 11:31
      ... Ale wczoraj jechałem pociagiem przez Gdańsk, okna były częściowo czyste i sobie przez nie
      patrzyłem. Chcę dorzucic do zbioru najpiekniejszych budowli w Gdńaku dworce (wraz z peronami) w
      Oliwie i w Gdańsku Głównym.
      Stacja Gdańsk Oliwa to zespół budowli kolejowych typowych dla pruskich kolei początku XX wieku,
      zachowała swoją atmosferę, a sam budynek po remoncie jest bardzo ładny.
      Stacja Gdańsk Główny, to architektura specjalnie dla Gdańska projektowana, jedyna w swoim
      rodzaju i ładnie odrestaurowana. Z wyjątkiem obecnego peronu 1, który istnieje dopiero od kilkunastu
      lat, ale trzeba się dobrze przyjrzeć, żeby dostrzec jej "nowość".
      Natomiast tych, którzy najpierw (przy okazji budowy SKM) poszerzyli peron 1 w Sopocie tak, że teraz
      zabytkowa wiata przykrywa tylko połowę, a także tych, którzy wyburzyli XIX-wieczny sopocki (też
      dosyć charakterystyczny) budynek dworcowy i w jego miejsce postawili parterowy barak najchetniej
      po wsze czasy przywiązałbym do dachu którejś z kamienic na Podjeździe, żeby zawsze musieli patrzeć
      na to co zrobili...
      • Gość: Green Re: Może to już nudne... IP: 195.116.214.* 24.05.02, 12:25
        Wcale nie jest to nudne. Architektura kolejowa jest niesamowita.
        I bardzo szkoda, że w Sopocie nie ma już dworca. Może jak się ten obecny bzdet
        rozsypie to postawią coś utrzymanego w stylu.
        A Gdański dworzec... Jest i dobrze - bo też były radosne projekty, żeby go
        rozebrać, szkoda, że zniszczono główny hall...
        • zoppoter Re: Może to już nudne... 24.05.02, 12:32

> Wcale nie jest to nudne. Architektura kolejowa jest niesamowita.
          > I bardzo szkoda, że w Sopocie nie ma już dworca. Może jak się ten obecny bzdet
          > rozsypie to postawią coś utrzymanego w stylu.
          > A Gdański dworzec... Jest i dobrze - bo też były radosne projekty, żeby go
          > rozebrać, szkoda, że zniszczono główny hall...

W albumie "Wydarzyło się w Gdańsku" jest zdjęcie projektu z lat 60-ych. Cała stacja przykryta wielką
          betonową płytą zintegrowaną z kwadratowym budynkiem. Całkiem dobry projekt, ale.... dla Gdyni, a nie
          dla Gdańska.
    • zoppoter Znowu Sopot 24.05.02, 15:49
      Częściowo drewniana willa z okazałą wieżą na skarpie sopockiej, na przedłużeniu ul.
      Obr.Westerplatte po drugiej stronie ulicy Goyki. Adresowana (chyba) na ul. Winieckiego, dosyc to
      karkołomne. Widać to cudo z pociągów. Kiedys nawet znałem historię tego bajkowego domu. Musze
      sobie przypomnieć...
      • belissarius Re: Znowu Gdansk 25.05.02, 08:45
        Nie przesadzacie troszke? Dworzec gdanski jest jaki był, a że tam wprowadził się jakiś amerykański
        chłam? Cóż z tego? Tak było zawsze! Czy myślicie, że przebudowywanie renesansowych kamieniczek
        przy Długiej w XIX wieku na neoklasycyzm i secesję nie było czymś innym? Wątpię...
        • Gość: Green Re: Znowu Gdansk IP: *.big.pl / 172.16.1.* 27.05.02, 10:28
          A pardon, kiedy ostatni raz byłeś na dworcu?
    • zoppoter Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego 27.05.02, 11:56
      W Sopocie rzecz jasna. Niby to dosyć typowy dla Prus, neogotycki kościół z początku XX wieku.
      Ufundowany przez cesarzową Niemiec w 1901 roku. Niby typowy, ale dla mnie na zawsze pozostanie
      pierwszym skojarzeniem ze słowem "kościół".
      • Gość: Green Re: Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego IP: *.big.pl / 172.16.1.* 27.05.02, 13:58
        Wybacz braki, ale który to jest?
        • zoppoter Re: Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego 27.05.02, 14:08

> Wybacz braki, ale który to jest?

Dawniej Rynek, obecnie Plac Konstytucji. Innymi słowy to ten przy Monciaku u góry, w środku miasta...
          • Gość: Kasia Re: Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego IP: 213.77.19.* 27.05.02, 14:18
            Sam plac jest ładny. Bardzo lubię tam siadywac na ławce i gapić się na ludzi.
            Od zawsze ten kawałek Sopotu bardzo mi się podoba.
            :-))
            • Gość: Green Re: Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego IP: *.big.pl / 172.16.1.* 27.05.02, 15:13
              Aha.
              Mnie urzeka więźba dachowa widoczna wewnątrz - ktoś się napracował
            • iwa.ja Re: Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego 27.05.02, 16:28
              A ja mam sentyment do kościoła "Gwiazda Morza" (koło Urzędu Miasta). Tam mnie
              jeszcze niewinną pognali do pierwszej komunii, tak kibicowałam kilku
              nowożeńcom, którzy są teraz starożeńcami, jakieś chrzciny i w ogóle blisko
              szkoły i górek...
              • Gość: lucy_z Re: Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego IP: *.com / 192.168.0.* 27.05.02, 16:35
                iwa.ja napisał(a):

> A ja mam sentyment do kościoła "Gwiazda Morza" (koło Urzędu Miasta). Tam mnie
                > jeszcze niewinną pognali do pierwszej komunii, tak kibicowałam kilku
                > nowożeńcom, którzy są teraz starożeńcami, jakieś chrzciny i w ogóle blisko
                > szkoły i górek...

Ja też do tegoż kościoła mam sentyment:) Wspomnienia i bliskie zamieszkanie,
                jednym słowem parafia, swego czasu:)

Wszystkim, bez wyjątku, wszystkim starym kościołom mówię tak!!!
                Wszystkim nowym,nowoczesnym, żeby tam nie wiem co, mówię nie!!!
                • Gość: Kasia Re: Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego IP: 213.77.19.* 27.05.02, 17:24
                  niezmiennie katedra w Oliwie. Zachód słońca w katedrze i te cudowne kolory z
                  witraża w organach...
                  • belissarius Re: Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego 28.05.02, 07:26
                    O tak, Kasiu, tak!
                    Ale wracając do poprzedników - ja pierwszą komunię miałem właśnie w tym przy Monciaku
                    (Garnizonowy, św. Jerzego?) naprzeciwko Złotego Ula. Ładny, potwierdzam, ale nigdy go nie lubiłem.
                    Nie i cześć! Natomiast Gwiazda Morza - tak owszem - coś w niej było takiego... niepojętego...
                    Pozdrawiam, Piotr
                    Ps.: Green, na dworcu w Gdańsku ostatni raz byłem w 1999. Coś się od tego czasu zmieniło?
                    • belissarius Re: Kościół Zbawiciela / Św.Jerzego 29.05.02, 07:18
                      No? Co?
                      • Gość: Green Re: Dworzec IP: *.big.pl / 172.16.1.* 29.05.02, 09:29
                        I co? nie zauważyłeś, że przestronny hall z wielkimi oknami, jak przystało na
                        piękny dworzec, został przedzielony ze dwa razy, w wyniku czego powstała
                        obrzydliwa postsocrealistyczna klita. Podoba Ci się to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka