Dodaj do ulubionych

Witam sie:) moj szesciolatek..

25.06.11, 09:24
Przyznam szczerze, ze przeklejam posta z forum tarczycy i hashimoto...
Witajcie!
Jestem tu nowa i za namowa pewnej mamy z forum "chce urosnac" zwracam sie do Was z wynikami synka.

Ale od poczatku. Od ponad roku jestesmy pod opieka endo ze wzgledu na niskoroslosc (testy zrobione, diagnoza w toku) oraz przez subkliniczna niedoczynnosc tarczycy.
Pierwszy wynik tsh to ponad 4, przy ft4 13,74, wtedy jeszcze nie zrobiono nam ft3.
Nie zrobiono rowniez ani ferrytyny, b12 i d3.
Od tego czasu bylismy na eutyhyroxe 5xcwiartka i 2x polowka.
po prawie roku, gdy trafilismy na testy nocne GH i powtornie zrobiono nam tsh 3,54; 2,908 i ft4 14,03; 12,74, rowniez nie robiono nam ft3. nikt nie zmienil nam dawki euthyroxu...nikt nie widzial problemu, ktory przeciez moze byc przyczyna niskiego wzrostu dziecka (6 lat i 3 m-ce 105 cm i 16,2 kg, wiek kostny 5 lat, praktycznie od urodzenia pod 3 centylem)trafilam na forum "chce urosnac" tam jedna mama powiedziala mi o normach jaki panuja, a jakie rzeczywiscie sa i za jej rada zwiekszylam sama dawke leku do calej tabletki N25.
Zrobilam wczoraj powtorne badania z krwi w jednym labie i juz z ferrytyna, b12 i d3, tsh ft3 ft4 i tak
TSH 1,9527 uIU/ml
Ft3 3,49 pg/ml norma 1,71-3,71
FT4 1,28 ng/ml norma 0,7 - 1,48

ferrytyna 10,26 ng/ml przy normie 21,81 - 274,66 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co teraz????

b12 bedzie w poniedzialek, d3 za ok. tydzien

acha mam tez usg tarczycy:
"
tarczyca polozona w miejscu typowym o prawidlowej echogenicznosci i echostrukturze.
nie uwidoczniono zmian ogniskowych
przeplyw miazszowy w opcji PD i CD w normie
wezly chlonne okolotarczycowe /-/
Wymiary tarczycy w mm:
plat prawy
dl:28
szer:8,5
grubosc:9,1
szerokosc ciesni dla obu platow:1,7
objetoscml:1,04
objetos tarczycy ml:1,95
olat lewy:
dl:25
szer:9,5
grubosc:8
objetosc ml:0,91

Prosze, doradzcie mi do kogo mam sie udac z ta tarczyca, jestemy z Gdanska ale pojade chocby na koniec swiata...
Pozdrawiam i gratuluje tym, ktorzy tu dotarli smile
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 09:55
      witaj-nic nie piszesz jak Mały czuje sie po zwiekszeniu dawki-co sie poprawlo/ pogorszyło, wyniki robiłaś jaki czas od podwyzszenia?
      przelicz ft na procenty...
    • madziulaw Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 13:14
      lobj tarczycy twojego dziecka to 1,91-normy sa nsp:

Dzieci:
      Do 4 lat <3ml
      Do 6 lat <4ml
      Do 10 lat <6ml
      Do 12 lat <10ml
      Do 14 lat <10ml
      link:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,36986594,36989933,Re_objetosc_tarczycy_jaka_jest_norma.html
      twoje dziecko ma więc bardzo małą tarczycę.nie daje rady sama zaspakajać potrzeby organizmu.
    • madziulaw Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 13:24
      Dla przykladu - moje dziecko leczę od 3 roku życia --teraz ma prawie 8 lat. Dobre tsh dla niego to 1-1,2.

Powyżej ---pojawia sie masę problemów np. nietolerancja fruktozy i bóle brzucha po kazdym praktycznie posiłku + ból kończyn.

Sorry że pisze etapami ale mam małe dziecko i nie mam czasu tak zasiąść na dł przy komputerze (chyba że jestem w pracy i mam chwilę czasu)

pa
      • emi-26 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 13:50

Zeszyt juz mamy, ale nie od poczatku, wynika z niego, ze jest mega potliwosc, szczegolnie po zasnieciu, brak koncetracji, niechcec do biegania ale nie zawsze, sucha skora (ale jestesmy alergikami pokarmowymi, wiec na dwoje babka wrozyla) ale miejscami i jak zje cos niedozwolonego. Poza tym ok, bo apetyt dopisuje,nie ma problemow emocjonalnych, pieknie rozwija sie intelektualnie, ladnie spi. chociaz moze nie wiem jak obserwowac, zeby te objawy zauwzyc...podpowiedz prosze.

Co do wielkosci tarczycy, to jestes druga osoba, ktora mi mowi, ze maly ma malenka tarczyce i najgorsze jest to, ze nie byl nia lekarz, bo ten twierdzi, ze usg wyszlo bardzo dobrze....

Jezeli chodzi o wyniki, to nie robilam ich po to byz sprawdzic tsh ft3 i ft4, tylko aby zrobic ferrytyne b12 i d3. Tarczyce zrobilam przy okazji, bo nigdy nie robili nam ft3.
        Oczywiscie nie dalam mu eutyroxu przed badaniem.
        • emi-26 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 14:00

Ft3 3,49 pg/ml norma 1,71-3,71
          FT4 1,28 ng/ml norma 0,7 - 1,48

ft4 74,36%
          ft3 89%

Z tym, ze normy, ktore mam w wyniku, nie wiem czy sa dla dzieci czy doroslych.
    • madziulaw Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 15:17
      od kiedy się poci? od zawsze czy od podwyższenia przez ciebie dawki?

niechęć do biegania? co masz na myśli? szybko się męczy, bolą go nogi? a inne zabawy ruchowe? jest spokojny czy nadpobudliwy? marudny czy raczej wiecznie zadowolony?

badanie tarczycy =ft3, ft4, tsh --razem...
      wiem, ze lekarze nie zwracaja uwagi na wielkość tarczycy - nieliczni na to patrzą, a to wielki błąd, bo przeciez kazdy organ musi mieć odp wielkość aby dobrze pracować.

wklejam sensowne linki z forum nt niedoczynności u dzieci:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,78355300,,niedoczynnosc_u_dzieci.html?v=2
      tutaj jeszcze nie wiedzialam, ze bóle brzucha sa u mojego syna na tle tarczycowym, bo zabrakło hormonu tarczycy do spraw metabolicznych

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,72564173,,Do_mam_dzieci_leczonych_na_niedoczynnosc_tarczycy.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,111153990,,dziecko_diagnozowanie_zaburzen_tarczycy.html?v=2

studiuj i napisz podsumowanie
      • emi-26 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 19:09
        Poci sie od zawsze, po zwiekszeniu dawki, jeszcze nie zauwazylam roznicy.
        Niechec do biegania, hm...to jest tak, ze jak idziemy na podworko, na plac zabaw to nie ma problemu z bieganiem.
        Natomiast Maciej chodzi na treningi pilki noznej - i tam po godzinie intensywnego treningu(jedno tempo dla wszystkich i nie robi przerw kiedy chce) ma przewaznie dosc (trening trwa 1,5h). Nie mowi nic o nogach, mowi, ze jest zmeczony. Nie chce trenowac rowniez wtedy, gdy mu cos nie wychodzi. Ale w tym wieku to chyba normalne. dodam, ze rok temu w styczniu, bylam z Nim w Karpaczu...Sniezke zaliczalismy co drugi dzien bez marudzenia, no moze w drodze powrotnej ciut pomarudzil.
        Hm...wiesz, czasem biega i szaleje a czasem mowi, ze mu sie nie chce bo jest zmeczony. Nie wiem czy to wina tarczycy, czy po prostu taki typ, ciezko jednoznacznie stwierdzicsmile
        Synek jest raczej spokojnym, ulozonym dzieckiem, owsze, zdarza mu sie jaki foch, czy zlosc, ale po spokojnym tlumaczeniu przechodzi, nie marudzi i nie jest placzliwy.

Acha, teraz robilam cala tarczyce tsh ft3 ft4, nie robilam tylko ft3, nie zrozumialas mniesmileWiem, ze nie robi sie osobnosmile

a teraz ide postudiowacsmile
        • emi-26 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 19:25
          Poczytalam, dziekujesmile
          Pierwsze co mi sie nasunelo - my tez sie odrobaczamy regularnie w Vega Medica, obecnie u dr Sojki (kiedys u dr sp Mikolajewicz) , mamy wizyte we wrzesniu.

druga sprawa to anty TPO<50 i TG - 0,46, to nasze wyniki z 6 czerwca.
          Jezeli chodzi o objawy to lekliwosc chyba bym dolozyla, ale tylko w jednym aspekcie - nie zasnie bez wlaczonego swiatla, wrecz jest dramat.

Alergie pokarmowe byly od urodzenia (polowa minela po odrobczaniu, gdy mial poltora roku i trafilismy do Vega), teraz zaczynaja sie wziewne. czekamy na testy.

Acha, jeszcze jedno. Wg prof. Sworczaka i prof. Romera tsh u dziecka (6 lat)nie powinno przekroczyc 1,5, natomiast u doroslych 2

Z innej beczki...czytajac objawy u doroslych, patrzac na test to pierwsze co zrobie w poniedzialek rano, sobie oczywiscie to tsh, ft3 ft4....smile
          • kornelcia75 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 21:03
            a gdzie w Gdańsku leczysz syna?
            mój prawie 7 latek historia podobna jak u Twojego syna,trafił do endo bo był niski i miał małą wagę,na początku 2 lata pod obserwacją potem dostał jod.Od ponad roku jesteśmy na euthyroxie na początku 12,5 teraz od 3 mc na 25.
            Na usg wyszło że tarczyca w normie,trochę mała(?)wizyty mamy co pół roku.
            Sama zrobiłam ft4 bo mam zalecenie tylko tsh i ft3.
            Syn waży 17 kg mierzy jak dobrze pamiętam 118.
            Okazało się że ja mam niedoczynność...od 4 mc jestem na euthyroxie,mam jedną z najlepszych endo,polecanych na forum.Ale ona dzieci nie leczysad
            Słyszałam że jest dobra lekarka....
            daj znać do kogo w Gdańsku chodzisz ja też z Gdańska.
            • emi-26 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 23:57
              Leczymy sie w AM w Gdańsku.
              Nie chcialabym tu pisac nazwisk, moge napisac na priv.
          • djpa Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 21:21
            Emi, dla sześciolatków TSH 1,5 i czy 2,5 jest najlepsze??
            • emi-26 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 23:51
              dla szesciolatkow najlepsze tsh jest od 1 do max 1,5.
    • madziulaw Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 22:17
      Acha, jeszcze jedno. Wg prof. Sworczaka i prof. Romera tsh u dziecka (6 lat)nie powinno przekroczyc 1,5, natomiast u doroslych 2
      ------------------z tym jednym z Romerem sie zgadzam, ale protestuję przeciwko podawaniu przez niego jodu np. dzieciom których ojciec ma basedowa.
      koleżance z ewidentną niedoczynnością w ft - kazal się odchudzać twierdząc że skoro tsh ok, to tarczyca wyrównana.
      nie ma pojęcia jak prowadzić niedoczynność na tle hashimoto...
      • emi-26 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 25.06.11, 23:56
        wiesz, zupelnie nie wiem jak prof. Romer leczy tarczyce. Taka norme przedstawiaja i zaglebiajac sie coraz bardziej w rozne publikacje, w internet tez mam takie zdanie.
        A o takich normach (dla 6 latka max 1,5) dowiedzialam sie od jednej z e-mam, bo to wlasnie od niej mam takie informacje, a jest to naprawde zaufana osoba, ktora boryka sie z takimi samymi problemami jak i my, bardzo nam pomogla.
        • djpa Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 26.06.11, 09:16
          Może rzeczywiście TSH poniżej 1.5 jest najlepsze dla 6 latka. Zimą synek miał TSH 1.9 i wcale dobrze się nie czuł. Po minimalnym zwiększeniu dawki odżył.
          • emi-26 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 26.06.11, 10:17
            Ciesze sie, ze tu przyszlassmile Nie musze skakacsmile))

wiesz, z tymi normami jest tak, ze przede wszystkim normy norma, a najwazniejsze jak czuja sie nasze dzieci.
            Ja nie zauwazylam jeszcze zmian u malego, chociaz, gdy tak wczoraj rozmyslalam...pisalam, ze synek spi ladnie (ewentualnie wierci sie po calym lozku w snie) i rzeczywiscie spi ladnie, ale jak Go poloze o 20, to wtedy nie ma problemu, zeby Go obudzic o 7 rano do p-kola. Jezeli pojdzie spac pozniej, rano jest masakra.
            Od kliku dni chodzi spac o 21...rano, kilka min po siodmej, gdy wchodze do niego do pokoju, zastaje usmiechnietego malca, ktory mowi "dzien dobry mamusiu"

Albo ja sie doszukuje (bo juz jestem przewrazliwiona) albo to ma cos wspolnego z podniesieniem dawki E.
            • djpa Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 26.06.11, 17:27
              Hihi, jeśli mój synek ma dobrą dawkę, to też ładnie wstaje rano. Na złej dawce nie dość, że spał po 11-12 godzin i jeszcze mu było mało, to jeszcze zasypiał przy każdej okazji w aucie. Mamy serię zdjęć śpiącego kawalera, bo zasypiał: na nocniku, jedząc kolację z jedzeniem w buzi, leżąc na krześle, bawiąc się na dywanie, zdejmując buty... Raz mi zasnął na stojąco, idąc na dworze. Aha, i jeszcze rano było mu tak zimno, że nie był w stanie się przebrać z piżamy do ubrania. Mimo 19-20 stopni w domu, miał gęsią skórkę gdy tylko wychylał się spod kołdry.

U niego pojawiła się niedoczynność gdy miał 3 miesiące. TSH miał wtedy ponad 10. Zrobiła mu się sucha skóra, spał całodobowo i przestał się interesować otoczeniem. Po ćwiartce E zrobił się z powrotem normalny.

W zasadzie epizodów za małych dawek i złego samopoczucia, senności nie miał w życiu zbyt wielu i nie były ona zbyt długie. Sama na tarczycę choruję, chyba dość szybko potrafię rozpoznać, że coś jest u niego nie tak. 2 lata temu bardzo szkodziły mu na samopoczucie przerośnięte migdały. Nie chcieli mu ich wyciąć, bo nie chorował. A on był niedotleniony.
              • kornelcia75 Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 26.06.11, 17:59
                no a ja oprócz niskiego wzrostu i niskiej masy ciała nie zauważyłam żadnych objawów,sami z mężem byliśmy do pewnego wieku niscy i chudzi...

jasne napisz na priv kornelcia75@interia.pl
                • djpa Re: Witam sie:) moj szesciolatek.. 26.06.11, 18:37
                  Aha, synek ma półtora roku młodszą od siebie siostrę, zdrową pod względem tarczycy. To też ułatwia obserwację dziecka. Czy dawka jest OK czy nie.
    • madziulaw jeszcze co do normy tsh 26.06.11, 23:39
      wydaje mi się, ze trzeba rozróżnić 2 przypadki ---dziecko nigdy nie leczone euthyroksem i dziecki leczone. U dziecka nieleczonego, bez objawów niepokojących - dobre tsh jest z reguły pomiędzy 2-2,5. Monitoruję moich znajomych kt robią na moją prośbę bad tsh dzieciom zdrowym tarczycowo moim zdaniem skromnym. rzadko które ma tsh ponizej 2 - ja się nie spotkałam . Z reguły zdrowy 4-6 latek ma tsh na poziomie 2,5 .
      dziecko leczone to już inna historia wg mnie. opieram to na obserwacji mojego syna. dużo czasu mnie kosztowało zanim doszłam do tej prawdy - ze nie równam wyniku do dzieci zdrowych. schodziliśmy powoli z tsh 4,5 (to na początku), później było 3,5 (wciąż bylo kiepsko z dzieckiem), później 2,5 (ciągłe problemy ze zdrowiem samopoczuciem), nastepnie 1,8 (non stop bóle brzucha, biegunki - wyszla nietolerancja laktozy)---dopiero przy tsh 1 zniknęły i bóle brzucha (cudownie ustąpiła nietolerancja fruktozy) i dziecko psychicznie ma się dużo lepiej.

pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka