Przyznam szczerze, ze przeklejam posta z forum tarczycy i hashimoto...
Witajcie!
Jestem tu nowa i za namowa pewnej mamy z forum "chce urosnac" zwracam sie do Was z wynikami synka.
Ale od poczatku. Od ponad roku jestesmy pod opieka endo ze wzgledu na niskoroslosc (testy zrobione, diagnoza w toku) oraz przez subkliniczna niedoczynnosc tarczycy.
Pierwszy wynik tsh to ponad 4, przy ft4 13,74, wtedy jeszcze nie zrobiono nam ft3.
Nie zrobiono rowniez ani ferrytyny, b12 i d3.
Od tego czasu bylismy na eutyhyroxe 5xcwiartka i 2x polowka.
po prawie roku, gdy trafilismy na testy nocne GH i powtornie zrobiono nam tsh 3,54; 2,908 i ft4 14,03; 12,74, rowniez nie robiono nam ft3. nikt nie zmienil nam dawki euthyroxu...nikt nie widzial problemu, ktory przeciez moze byc przyczyna niskiego wzrostu dziecka (6 lat i 3 m-ce 105 cm i 16,2 kg, wiek kostny 5 lat, praktycznie od urodzenia pod 3 centylem)trafilam na forum "chce urosnac" tam jedna mama powiedziala mi o normach jaki panuja, a jakie rzeczywiscie sa i za jej rada zwiekszylam sama dawke leku do calej tabletki N25.
Zrobilam wczoraj powtorne badania z krwi w jednym labie i juz z ferrytyna, b12 i d3, tsh ft3 ft4 i tak
TSH 1,9527 uIU/ml
Ft3 3,49 pg/ml norma 1,71-3,71
FT4 1,28 ng/ml norma 0,7 - 1,48
ferrytyna 10,26 ng/ml przy normie 21,81 - 274,66 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co teraz????
b12 bedzie w poniedzialek, d3 za ok. tydzien
acha mam tez usg tarczycy:
"
tarczyca polozona w miejscu typowym o prawidlowej echogenicznosci i echostrukturze.
nie uwidoczniono zmian ogniskowych
przeplyw miazszowy w opcji PD i CD w normie
wezly chlonne okolotarczycowe /-/
Wymiary tarczycy w mm:
plat prawy
dl:28
szer:8,5
grubosc:9,1
szerokosc ciesni dla obu platow:1,7
objetoscml:1,04
objetos tarczycy ml:1,95
olat lewy:
dl:25
szer:9,5
grubosc:8
objetosc ml:0,91
Prosze, doradzcie mi do kogo mam sie udac z ta tarczyca, jestemy z Gdanska ale pojade chocby na koniec swiata...
Pozdrawiam i gratuluje tym, ktorzy tu dotarli