Dodaj do ulubionych

dwie wieze

IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 24.05.01, 20:04
dwie wize obserwacyjne z czasow II wojny swiatowej znajduja sie na wyspie stogi
( jedna na gorkach zach druga prawie na terenie portu pn ) . kilka bunkrow w
lesie i okolicach plazy. ciekawy jestem czy w innych miejscach znajduja sie
podobne budowle wojskowe. moze cos o tym wiecie????????
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: dwie wieze IP: *.nsm.pl 24.05.01, 20:48
      W parku brzeźnienskim są spore bunkry,ale pochodzą chyba jeszcze z czasów I
      wojny.Resztki podobnych bunkrów znajdują się w Nowym Porcie.Pamiętam z
      dzieciństwa,że wyprawy do tych "niezbadanych" miejsc stanowiły niemałe
      przeżycie.Ech wspomnienia:)
      • Gość: gnom Re: wspomnienia IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 24.05.01, 20:51
        swego czasu mozna sie bylo niezle uzbroic w stogowskim lesie ;)
    • Gość: jaro Re: dwie wieze IP: *.access.de.clara.net 27.05.01, 01:28
      W tzw. Lasku miedzy Brzeznem a Jelitkowem sa trzy betonowe szesciosciany - cos
      w rodzaju fundamentow-stacjonarnych lawet (niech nazwa to fachowcy) pod dziala
      wiekszego kalibru.
      • Gość: jaro Re: dwie wieze IP: *.access.de.clara.net 27.05.01, 21:53
        Gość portalu: jaro napisał(a):

&#62 W tzw. Lasku miedzy Brzeznem a Jelitkowem sa trzy betonowe szesciosciany - cos
        &#62 w rodzaju fundamentow-stacjonarnych lawet (niech nazwa to fachowcy) pod dziala
        &#62 wiekszego kalibru.

Bylo pozno i zle zdefiniowalem ksztalt opisanych obiektow. Sa to niskie (do 1 m.
        wysokosci) graniastoslupy, chyba szescioboczne, o srednicy ok. 4 m.
        W tym samym lasku sa tez jeszcze trzy szczatkowe pozostalosci po bunkrach.
        • Gość: beast Re: dwie wieze IP: *.nsm.pl 27.05.01, 23:40
          Ja pisałem o parku tuz przed Nowym Portem,Tobie chodzi jak rozumiem o teren
          między molem a Jelitkowem,czy też obu nam chodzi o to samo/
          • Gość: jaro Re: dwie wieze IP: 134.147.154.* 28.05.01, 19:14
            Gość portalu: beast napisał(a):

&#62 Ja pisałem o parku tuz przed Nowym Portem,Tobie chodzi
            jak rozumiem o teren
            &#62 między molem a Jelitkowem,czy też obu nam chodzi o to
            samo/

Ty pisales o parku brzeznienskim, a ja o "Lasku" przy
            molo. Jesli chodzi o park, to sa tam nie tylko bunkry
            widoczne z alejek spacerowych (jedna z nich przebiega
            nad bunkrami), ale tez na wydmach, w ich koncowej czesci
            przed ogrodzeniem portu.

Do tego sa potezne bunkry, a te zapewne juz z II wojny,
            na terenach stoczniowych i portowych (wielkosci 3-4
            pietrowych domow). Jeden z nich nawet w centrum miasta -
            jak przypomne sobie ulice, to podam.
            • Gość: jaro Re: dwie wieze IP: 213.134.154.* 05.09.01, 14:58

&#62 Do tego sa potezne bunkry, a te zapewne juz z II wojny,
              &#62 na terenach stoczniowych i portowych (wielkosci 3-4
              &#62 pietrowych domow). Jeden z nich nawet w centrum miasta -
              &#62 jak przypomne sobie ulice, to podam.

No i przypomniałem sobie - to ulica Olejarska.
    • Gość: mcroti Re: dwie wieze IP: *.ibngr.edu.pl 28.05.01, 11:19
      Nie wiem czy to jeszcze tam jestr ale za tzw. klifem redłowskim na osuwisku tkwił niezłych rozmiarów bunkier z
      podstawa pod działo. Co się z nim stało niestety nie wiem
      • Gość: Gladmar Umocnienia klifu orłowskiego IP: 192.168.0.* / *.osowa.gda.osk.pl 28.05.01, 20:27
        Prawdziwą gratką dla miłośników militariów jest położony bezpośrednio nad
        morzem klif redłowsko-orłowski z kompleksem umocnień i fortyfikacji
        wybudowanych chyba ?? przez niemców w okresie II wojny światowej. Kiedyś był to
        teren wojskowy niedostępny dla cywili. Obecnie na skutek postępującej erozji
        wybrzeża wojsko przesunęło granicę swojego terenu w głąb lądu a wiele z tych
        opuszczonych umocnień i bunkrów znalazło się na skraju klifu i jest ogólnie
        dostępnych.. Kilka betonowych bunkrów runęło już z urwiska na brzeg morza. Idąc
        scieżką szczytem urwiska napotykamy się na umocnone żelbetowe stanowiska
        bojowe ,łączące je linie okopów oraz podziemnych chodniki-tunele łączące je
        pomiędzy sobą i z umieszczonymi na zapleczu magazynami i stanowiskami
        dowodzenia???. Najbardziej zdumiewające jest wycofanie się przez WP z z urwisk
        położonych w pobliżu polanki redłowskiej na których pozostawiono w potężnych
        żelbetowych stanowiskach baterię obrony wybrzeza -działa kalibru ok.140 mm.
        (cztery umocnione stanowiska artuleryjskie)Działa te stoją do tej pory w na
        stanowiskach i pomimo dewastacji są w dość dobrym stanie. Każdy może tam wejść
        i je obejrzeć. Często spaceruję tam z psem i zastanawiam się nad historią tych
        umocnień. Do tej pory w źródłach oficjalnych nie spotkałem się z żadnymi
        informacjami na ten temat. Może ktoś mógłby podać trochę faktów historycznych
        dot historii rych umocnień ???
        • Gość: Gladmar Re: Umocnienia klifu orłowskiego IP: 192.168.0.* / *.osowa.gda.osk.pl 13.06.01, 20:57
          Czy naprawdę nikt w Trójmieście nie wie nic o genezie powstaniu systemu
          fortyfikacji i umocnień klifu redłowskiego i stanowisk artylerii nadbrzeżnej w
          pasie nadmorskim prz Polance Redłowskiej ??? Jest to ulubiony teren moich
          spacerów z psem i bardzo pragnąłbym się dowiedzieć czegoś o tych miejscach .

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź..
          • Gość: beast Re: Umocnienia klifu orłowskiego IP: *.nsm.pl 13.06.01, 23:56
            Na pewno ktos wie ale nie zagląda na to forum,bezczelny jakis;)
    • Gość: jaro Re: dwie wieze IP: 134.147.154.* 28.05.01, 20:43
      Takze w gdyni jest obiekt na wodach Zatoki. Widac go z plazy w Brzeznie -
      wyglada jak potezny, stojacy na kotwcy klocek (nigdy nie mialem okazji przyjzec
      mu sie z blizszej odleglosci). Podobno ma on cos wspolnego z Kriegsmarine.
      • Gość: ikar Re: dwie wieze IP: *.chello.at 31.05.01, 18:19

&#62 Takze w gdyni jest obiekt na wodach Zatoki. Widac go z plazy w Brzeznie -
        &#62 wyglada jak potezny, stojacy na kotwcy klocek (nigdy nie mialem okazji przyjzec
        &#62
        &#62 mu sie z blizszej odleglosci). Podobno ma on cos wspolnego z Kriegsmarine.
        W Gdyni na wodzie znajduja sie dwa obiekty zwiazane bezposrednio z
        Kriegsmarine.Jeden slabo widoczny znajdujacy sie w poblizu Babich Dolöw,oraz
        drugi znajdujacy sie na terenie portu wojennego na Oksywiu.Ten pierwszy jest
        totalnie zniszczony partiami wysadzany przez saperöw WP.Z ladem stalym byl
        poloczony drewnianym molem,ktöre to molo w ostatnich latach röwniez saperzy
        wysadzili w powietrze.Szkoda, plaza na Babich Dolach byla z tym molem
        atrakcyjniejsza.Teraz z plazy widac tylko kontury budowli i pale"kikuty"po
        molo.Drugi znajdujacy sie w porcie wojennym mysle ze nadal jest
        wykorzystany,przynajmniej byl przez jeden z oddzialöw MW.Röwniez ten obiekt laczy
        z ladem molo.Z tego co wiem to oba obiekty wybudowali niemcy,sluzyly podobno do
        prowadzenia pröb z nowymi rodzajami torped dla okretöw podwodnych.Z obiektem na
        &#60&#60Babich Dolach wiaze sie podobno historia ostatniej"wojny"polsko-radzieckiej.Ale
        to inna historia.Dodam tylko ze na terenie Babich Dolöw znajduje kilka
        poniemieckich bunkröw.Podobno osiedle Babie Doly wybudowano na bunkrach.Kto moze
        do tego co napisalem cos dodac?Zapraszam na Babie Doly mozna to zobaczyc z bliska.
        • Gość: gnom Re: kriegsmarine IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 01.06.01, 19:22
          jesli chodzi o kriegsmarine to w czasie II wojny w gdansku w stoczni schichau-a
          ( pozniejsza im inz ;) lenina obecnie gdynia sa ) u-booty. to jako
          ciekawostka :)
          • Gość: gnom Re: brakuje "budowano" IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 01.06.01, 19:56
            Gość portalu: gnom napisał(a):

&#62 jesli chodzi o kriegsmarine to w czasie II wojny w gdansku w stoczni schichau-a
            &#62
            &#62 ( pozniejsza im inz ;) lenina obecnie gdynia sa ) u-booty. to jako
            &#62 ciekawostka :)

**** w zdaniu brakuje slowa " budowano "
    • Gość: kasia Re: dwie wieze IP: *.tele2.pl 25.06.01, 00:00
      musze sie wtracic, pozwolicie, bo inaczej pekne!
      Jezeli chodzi o wieze: ta niemal w porcie polnocnym niestety nie ma nic
      wspolnego z II wojna swiatowa, bo wybudowano ja wraz z systemem bunkrow
      pobliskich w czasach powojennych - w czsie tej paranoi oczekiwania na desant
      kapitalistow, czy imperialistow jak ich zwano. A w sumie - to tutaj jest sporo
      tcyh smutnych budowli.
      To tyle wiem. Niewiele, przepraaszam, ale postaram sie poprawic.
      Co do Brzezna - to pozostalosci po Baterii Nadbrzeznej - kal 210 mm.
      Zapomnialam ile tych dzial tam bylo. Ale ponizej przytaczam kawalek swojego
      opracowania na temat baterii portowej (mozna ja sobie obejrzec - znajduje sie
      zaraz za plotem Portu. I stojac na plazy w Brzeznie - zagladajac do portu przez
      plot - widzimy druga czesc umocnien Pruskich : budowa rozpoczęta została przez
      Prusaków w latach 1869-1870, i była ona jednym z pierwszych obiektów
      nowoczesnego systemu umocnień zabezpieczającego Gdańsk od strony morza. Ta
      bateria – obok fortu w Płoni Wielkiej, Mewiego Szańca, czy fortu w Brzeźnie
      wchodziła w skład umocnień tradycyjnego ujścia Wisły.
      Budowę baterii przerwano ze względu na wybuch wojny francusko-pruskiej, a
      zakończono w 1873 roku. Jednakże wymagała stałej modernizacji, ze względu na
      zmiany w technice i taktyce artylerii. Między innymi dostosowano stanowiska do
      dalekonośnych armat kalibru 210mm. W roku 1906, w zestawieniu gdańskich baterii
      nabrzeżnych ta „portowa na WOC-u” nosiła numer 10, i za zadanie miała ostrzał
      Zatoki w kierunku Sopotu a także obronę wejścia do portu. Przestała pełnić
      swoja rolę militarną na mocy 2 rozporządzeń: z 28 lutego i 12 marca 1907 roku,
      a armaty przekazano baterii nadbrzeżnej w Świnoujściu. W połowie lat 90-tych
      została przeprowadzona inwentaryzacja obiektu, przez inż. Roberta Hirscha z
      Katedry Historii i Teorii Architektury Wydziału Architektury Politechniki
      Gdańskiej. Teraz zaś prowadzone są tam prace zabezpieczające pod kierunkiem
      konserwatora zabytków. Planowane jest również posadowienie na odbudowanym
      stanowisku działa 210 mm, jakie, według pracowników WOC-u, jest zatopione w
      wodach Zatoki nieopodal portu.
      Bateria Portowa nie uległa zniszczeniu podczas wojny, ale już grubo po jej
      zakończeniu – i swój udział miało w tym zarówno wojsko, jak i sam port. Między
      innymi wysadzono część wschodnią prawego czoła, rozebrano na cegłę bardzo
      dobrze zachowaną kaponierę czołową, podkopano część północną, co spowodowało
      obsunięcie się betonowych obmurowań schronów.
      Mimo tego jednak w dość dobrym stanie zachował się zachodni fragment prawego
      czoła baterii, który jest w tej chwili zabezpieczany.
      Interesujace sa rowniez pozostalosci po Mewim Szancu na Nabrzezu Mew. Na nim ma
      swoją przystań Żegluga Gdańska, i to tu wysiadamy, kiedy płyniemy statkiem
      Białej Floty spod Żurawia na Westerplatte.
      Tutaj też znajdują się pozostałości po Mewim Szańcu, o którym wspomniałam przy
      baterii Portowej na WOC-u. Mewi Szaniec został wybudowany przez Francuzów w
      latach 1811-13, a po sztormie, jaki go zniszczył w roku 1829, wybudowany na
      nowo przez Prusaków. Przebudowa, jaka została przeprowadzona w latach 1874-76 –
      dostosowała go do funkcji stałej baterii nadbrzeżnej (był wyposażony w armaty
      kal. 210mm, jak Bateria Portowa). W latach 90-tych XIX wieku armaty
      przeniesiono do fortu w Brzeźnie, a Szaniec Mewi definitywnie został
      zdemilitaryzowany w roku 1912 – nie spełniał on swojej roli, jako zbyt wysoki a
      zatem zbyt widoczny od strony morza. Po demilitaryzacji obiekt został
      przekazany portowi. Obecnie jest to obszar Bazy Nawigacyjno-Hydrograficznej
      Urzędu Morskiego. Inwentaryzacja w lat 90-tych wykazała iż zachowały się
      • Gość: mcroti Jestem zachwycony IP: *.ibngr.edu.pl 26.06.01, 00:00
        Ja taż dokładam swoje WOW;)
        Raz za wiedzę a dwa za info o pomysle odbudowy zrujnowanych umocnień.
        Z takich budowli (a w łasciwie z turystów je odwiedzających żyje w swiecie wiele miast portowych.
        Wystarczy popatrzeć na Karlskronę. Jestem jak najbardzie za och odbudową. Nawet jesli nie uda sie
        odtworzyć oryginalnych dział to przeciez zawsze można umiescić zrekonstruowana atrapę itd. A jakie
        warunki do inscenizacji desantów i bitew na plazy. Prawie D-Day!!!
        • Gość: kasia Re: Jestem zachwycony IP: *.tele2.pl 27.06.01, 11:30
          hm...
          ja wcale nie pieje z zachwytu jezeli idzie o pomysl zabezpieczenia tego co
          pozostalo. To chyba bylo inicjatywa pracownikow WOC-u w porcie, bo w koncu
          bateria nadbrzezna w Brzeznie - istnieje - sciezka biegnie gora, mety pija
          wewnatrz... a konserwator nie ma pieniedzy (szlag trafia kiedy takie bzdety sie
          slyszy...) a na Westerplatte - pozostalosci po placowce Fort (od strony Zatoki -
          z data 1911) - tez zapuszczone, zanidbane... Az wstyd kiedy obcy przyjezdzaja.

POlecam ksiazeczke (ok. 40, - PLN) dostepna w Ratuszu Glownego Miasta w
          Gdansku - Materialy z konferencji poswieconej Twierdzy Wisloujscie... nie
          pamietam tytulu, szara "kniga" dosc opasla, jak na materialy... z lat 90-tych.
          Piorun moze strzelic, jak sie to czyta. Podejscie do kwestii tak waznej jak
          Twierdz Wisloujscie!!!! Oprocz POlakow (ale tych u wladzy, bo spoleczenstwo
          raczej wie wiecej) - cala Europa zdaje sobie sprawe z tego ze twierdza to
          UNIKAT... Ale dla "nas" najwazniejsze jest rozwiniecie bazy przeladunku siarki -
          akurat tutaj. I koniecznie kosztem Twierdzy....
          I tak moznaby bez konca.
          BYl ktos kiedys w Palczewie - po drugiej stronie Wisly??? No ja bylam,
          zajechalismy sobie na wagary sentymentalne. Stoi tam (tzn. stal jakies 3 lata
          temu) holender - wiatrak typu holenderskiego. Piekny, kryty gontem - caly tym
          gontem kryty (przepraszam, nie jestem fachowcem, moze to sie inaczej nazywa,
          mnie przypominalo gonty) wewnatrz, jeszcze byly pasy transmisyjne, i osprzet,
          calosc skrajnie zaniedbana, obraz nedzy i rozpaczy.... ale tablica - zielona -
          dumnie donosila, iz obiekt znajduje sie pod opieka WOJEWODZKIEGO KONSERWATORA
          ZABYTKOW... No coz... Szalg mnie trafil - "wymodzilam" list od Spotkan z
          Zabytkami... I na tym sie skonczylo... Bo do konserwatora zabytkow nawet mnie
          nie dopuscili...
          Ach... lza sie w oku kreci, ostatnio ogladalam program o Twierdzy Boyen - tez
          ponoc niszczeje - a ja tam nigdy nie bylam, obawiam sie, ze moge nie
          zdazyc....I dlatego zaczelam sie interesowac WSZYSTKIM, co sie da. I daltego
          zapisalam sie na kurs przewodnikow po Trojmiescie - bo chce miec mozliwosc
          przekazania mich fascynacji i MOJEGO spojrzenia na swiat. Moze cos z tego
          zostanie w glowach ludzi... Tak jak moje fascynacje powstaly w wyniku
          kompletnego "swira" mojego sp. Ojca, ktory zawsze chcial wiedziec i widziec
          wiecej, i ktory, jak mawial - zwiedzal sercem, nie nogami.

A tak w ogole - to dziekuje za uznanie. Po raz pierwszy odwazylam sie na forum
          podzielic sie swoimi wiadomosciami i treme mialam wielka! balam sie, ze wyjdzie
          z tego chaos demagogiczny!

pozdrowienia!
          • Gość: mcroti Wisłoujscie IP: *.ibngr.edu.pl 27.06.01, 12:05
            Własnie sobie wymysliłem pomysł na atrakcję turystyczną związana z Wisłoujsciem. Fajnie byłoby
            gdyby wycieczkowce które mają w przyszłosci zawijac do portu w Gdańsku (na ternach nalezacych do
            Synergii 99 planowany jest przeciez terminal pasazerski) były witane wystrzałem armatnim z murów
            twierdzy. A na szańcach powinni stac żołnierze w strojach z czasów Bitwy pod Oliwą.
            mam nadzieję, że takie pomysły jak mój doczekaja się realizacji zanim ja nie zejdę z tego padołu łez,
            a twierdza nie rozsypie się.
            • Gość: kasia Re: Wisłoujscie IP: *.tele2.pl 27.06.01, 13:30
              Pomysl wspanialy, i chyba wcale realny!
              a mnie marzy sie rowniez do tego, by w twierdzy znajdowala sie nie wiem,
              knajpa, czy tawerna (psiakosc, nie wiem CZY i JAKA mieli stlowke np.
              internowani tam powstancy listopadowi...) - otwarta caly sezon... Mysle, ze
              turysci waliliby drzwiami i oknami. A gdyby tak pare pokoikow (na poczatek dla
              tej tzw. bogatszej czesci turysot - by najpierw kasa sie pojawila)...
              historia Twierdzy przekazywana w sposob taki, jak to robilo to prawdziwe
              Bractwo Rycerskie Zamku Gniewskiego (nie to badziewie, jakie tam od kilku lat
              sie rozpanoszylo po wykurzeniu Kasztelana) - wieczorem jakas inscenizacja,
              chocby episod z wojny z Batorym, czy czasy Leszczynskiego...
              cos smutkiem powialo... bo to chyba nierealne przy tym marazmie i TYCH
              wladzach....
              • Gość: mcroti Re: Wisłoujscie IP: *.ibngr.edu.pl 27.06.01, 13:50
                To raczej robota nie dla władz tylko animatorów tego typu wydarzeń i sponsorów. Podejrzewam, że
                najgorzej bedzie z tymi ostatnimi.
                Historia i to ta nienajodleglejsza dowodzi, że tego typu inscenizacje maja szanse powodzenia
              • Gość: Andy Re: Wisłoujscie IP: *.*.*.* 21.08.01, 16:36
                Widzialem twierdze wiele lat temu i przed rokiem i ciagle stawiam sobie pytanie
                czy takie objekty musza byc w gestii konserwatora zabytkow.
                Ci Panowie niewiele moga porzadnego dla tych objektow zrobic, Museum Pomorskie,
                Malbork - Zamek Krzyzacki, Zuraw, Palac Karnkowskiego na Biskupiej Gorce,
                Najlepszym rozwiazaniem byloby tak samo postapic jak to zrobiono w wielu podobnych wypadkach na
                Zachodzie, oddaje sie za przyslowiowa jedna zlotowke w prywatne rece
                i .... cala liste zobowiazan , w zamian za iwestycje pozostaja przyszemu wlascicielowi dochody
                z turystyki, knajpy , hotelu itp.
                Dlaczego tak prosty interes jest niemozliwy do zrobienia w Polsce,
                znam wiele przypadkow gdzie nieruchliwe "Panstwo" wycofalo sie z opieki nad niektorymi zabytkami,
                poprostu trzeba miec strasznie duzo forsy , a dochody niewielkie,
                bedac ostatnio w Zamku Malborskim musze powiedziec , ze poza kupa cegiel i od czasu do czasu
                jakis rycerskich pokazowek jest to smutna budowla i nic wiecej -
                Potrzebne sa odwazne posuniecia i zmiana myslenia a nie dreptanie w miejscu i narzekanie na brak pieniedzy.
          • Gość: beast Re: Twierdza IP: *.nsm.pl 27.06.01, 13:56
            Gość portalu kasia napisał(a):

Oprocz POlakow (ale tych u wladzy, bo spoleczenstwo
            raczej wie wiecej) - cala Europa
            zdaje sobie sprawe z tego ze twierdza to
            UNIKAT...

No nie przesadzałbym z ta swiadomością całego
            społeczenstwa a propos unikatowosci twierdzy.Myslę,że
            tu akurat władze nie odróżniają się od "ludu".Twierdza
            leży troche na uboczu głownych szlaków wycieczkowych w
            Gdansku,i nie doceniają go chyba zarówno samorządowcy
            jak i turyści.A przecież jest to jeden z niewielu
            obiektów w Gdansku całkowicie autentycznych i jako
            taki kandydował do wpisu na listę UNESCO.
            • Gość: kasia Re: Twierdza IP: *.tele2.pl 27.06.01, 14:35
              No tak... I to pewnie racja z tym przecenianiem...
              Akurat mnie zdarzylo sie miec do czynienia z pasjonatami, ktorzy nie byli stad,
              a wiedzieli - i to zadziwjaco i niepokojaco duzo...
              A na temat samorzadowcow - nie chce sie wypowiadac, bo cisna mi sie slowa
              absolutnie niecenzuralne... Nietstety - tumanow ci u nas dostatek, ale stokroc
              gorsze jest jeszcze to ze to zadufane w sobie tumany....

• Gość: cmd26 Re: dwie wieze IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 26.06.01, 00:00
        WOW, ale post! To sie nazywa merytoryczne podejscie do tematu. Oby takich
        wiecej.
        Pozdrawiam
        • Gość: kasia Re: dwie wieze IP: *.tele2.pl 26.06.01, 00:00
          Nie chcialam sie madrzyc, ale tego nie da sie ujac w 2 slowach! A jeszcze te
          nieszczesne "bunkry" w wodzie - przy wejsciu do portu wojennego w Oksywiu (czy
          na Oksywiu?) i umcnienia na Klifie Redlowskim, i wiele wiele innych, ktore
          dzialaja na wyobraznie.
          Jak znajdziecie lekture - prosze, podajcie tytuly -
          pozdrawiam wszystkich
          • Gość: mcroti Znalazłem cos ciekawego IP: *.ibngr.edu.pl 26.06.01, 00:00
            Może to nie jest czego szukasz ale z pewnoscią powinno ciebie zaintersować:
            http://www.mars.slupsk.pl/fort/
            Strona tym ciekawsza, że wchodzi w skład systemu Fortress Ring, a więc otworem stoją fortyfikacje
            nie tylko trjmiejskie ale z całego swiata
            Pozdro
            • Gość: kasia Re: Znalazłem cos ciekawego IP: 213.173.219.* 27.06.01, 11:06
              Rzeczywiscie - swietne opracowanie!!!!
              Dzieki, czy pisalam o stronie www.grodziko.pl ????
              tez warto zagladnac - nawet mnie udalo sie to zrozumiec (tepota w kwestiach
              fortyfikacji i umocnien u mnie miala takie rozmiary, ze myslalm, ze n igdy nie
              uda mi sie tego wszystkiego zrozumiec, a tymbardziej opanowac. Potem okazalo
              sie ze to jest fascynujace)
              NIedawno bylam w Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni i na wlasne oczy zobaczylam
              jedna z czterech armata ze slynnej Baterii Laskowskiego ( pod adresem, ktory
              przyslales - jest o Baterii, z tym, ze zdjecie przy tytule - to zdjecie Baterii
              Schlezwig-Holstein, niemieckiej)... Robi wrazenie....

Jak czegokolwiek ktokolwiek sie dowie o umocnieniach na Wybrzezu - podzielcie
              sie informacjami!!!
              serdecznosci
    • Gość: mcroti Co nowego w ruinach? IP: 10.10.41.* 31.07.01, 21:17
      Może ktos znalazł w lecie cos ciekawego w tej materii
    • Gość: Witek Re: dwie wieze IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 13:33
      Wszystkim milosnikom fortyfikacji polecam wycieczke poloczona z opalaniem na
      polwysep helski w okolicach Jastarni sa 4 swietnie zachowane polskie bunkry z
      2WS.
      • Gość: kasia Re: dwie wieze IP: *.tele2.pl 21.08.01, 14:53
        Gość portalu: Witek napisał(a):

&#62 Wszystkim milosnikom fortyfikacji polecam wycieczke poloczona z opalaniem na
        &#62 polwysep helski w okolicach Jastarni sa 4 swietnie zachowane polskie bunkry z
        &#62 2WS.

Tam jest duzo wiecej - chocby pozostalosci po slynnej Baterii Laskowskiego, czy
        po niemieckiej baterii Schlezwig-Holstein...
        i nie bylam tam juz wieki cale!!!!
        • Gość: kasia Re: dwie wieze IP: *.tele2.pl 21.08.01, 15:46
          I jeszcze jedno- kto nie byl jeszcze w twierdzy Wisloujscie - to niech sie
          psieszy - otwarte do 16 wrzesnia, w godz 10-16. Procz poniedzialkow.
          Warto, mimo iz wladze niewiele zrobily w tej materii... Ale wrazenie robi,
          tymbardziej, jak sie czlowiek zastanowi, ze to w ciagu 2 sezonow budowlanych
          unowoczesniono i dofortyfikowano... W tzw. miedzyczasie caly Gdansk byl jednym
          wielkim placem budowy, bo i bramy, i umocnienia ... czy dzisiaj udaloby sie
          budowniczym cos takiego?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka