Dodaj do ulubionych

Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętych ...

28.07.05, 21:26
No i słusznie, w młodych nadzieja, ze zbuduja spoleczeństwo obywatelskie i
nie dadza sobie w 'kasze dmuchać'
Obserwuj wątek
    • Gość: dul. stara matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:27
      A ja zdawalam stara mature i w biurze rekrutacji na wydziale fil.-hist.
      poinformowano mnie, ze nie interesuja ich moje oceny z ukonczenia szkoly,
      tylko te z matury.
      A zalezalo od tego to, czy sie dostane, czy nie.
      I tez czuje sie poszkodowana.
    • vigla Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc 28.07.05, 21:33
      Szkoda, że pracownicy akademicccy nie biora przykładu z maturzystow. Rektorzy
      przygotowali bubel w postaci nowej ustawy o szkolnictwie wyższym korzystnej dla
      rektorow ale nie dla pracownikow, a ci nic ! Kompletny marazm, pelne
      zniewolenie.
      • Gość: Ewunia 28 Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 02:40
        A jak inaczej ma być? Za zbyt głosne pomruki mozna stracić pracę. A nie każdy jest gotowy już zaraz migrować na zachód (rodzina, dzieci)a oszczędności brak, bo zarobki skandaliczne. No więc siedzi się cicho... Profesorowie z kolei zajmują się zarabianiem pieniędzy...
      • Gość: Zainteresowany Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.osowagora.pl 10.08.05, 14:17
        To jest bardzie skomplikowane niz sie moze wydawac. Motorami sprawy sa:
        - duze uczelnie panstwowe chcace przylozyc malym i prywatnym,czyli sie
        przynajmniej czesciowo zniszczyc,
        - pracownicy nie mogacy sobie dorobic, gdyz sa specjalistami z dziedzin, ktorych
        prywatne uczelnie nie chca (ksztalcenie bezrobotnych)- chodzi tutaj o zwykla
        zawisc (ja nie mam, to niech i on nie ma, zob. Pan Rektor Polonista).
        Ciekawe czy wyznaczanie komus przez pracodawce, co ma robic w czasie wolnym
        jest zgodne z prawem?
        Nie nalezy sie jednak zbytnio martwic. Rektorom zbyt rygorystycznie
        przestrzegajacych tych ograniczen odpowie sie wymowieniem i poszuka sie innego
        miejsca pracy. W Polsce jest wiele slabych uczelni, ktore przyjma
        habilitowanego z pocalowaniem rekii nie beda zbyt rygorystczne. Mozna tez
        dorobic na wlasnych zaocznych spedzajac caly weekend na uczelni itd. Panie i
        Panowie bez paniki.
        Dopuki rzadza socjalisto-postkomunisci to sie w tym kraju nic nie uda (vide
        inne pseudoustawy, ktore nie sa przestrzegane). Sejm powinien zajac sie zakazem
        kandydowania do wladz ludzi skazanych przez sady. Przestepce moze w tym kraju
        zostac prezydentem,czy poslem. Fajne, prawda.
    • Gość: Ola Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:33
      A ja czuję się poszkodowana dlatego, że zdawałam starą maturę. W zeszłym roku
      musiałam zrobić sobię przerwę. Chodziłam do dobrego liceum i w tym roku nie
      miałam możliwości ani zdawać nowej, ani zdawać egzaminu na studia. I to jest
      sprawiedliwośc?
      • Gość: gosc Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.laczpol.net.pl 28.07.05, 21:49
        W normalnym kraju juz przynajmniej 3 osoby z Ministerstwa Edukacji byłyby na
        zielonej trawce. Caly ten pasztet wysmazyło własnie ministerstwo, ono tez nie
        daje uczelniom mozliwosci zadnej reakcji i elastycznosci co do rekrutacji, bo
        nalezy je ustalac prawie poltora roku przed egzaminami. NIe jest winą uczelni
        ze wyniki roznych matur, z roznych lat, są nieporownywalne!!! Ministerstwo nie
        liczy sie z opinia Rektorów co do matur, robi swoje i nawarzylo takiego piwa,
        chce zwalic winę na uczelnie. A jak ktos proponuje rekrutacje we wrzesniu, to
        powinien od razu skladac dymisje, bo nie ma pojecia jak funkcjonuje uczelnia
        wyzsza. Gdyby sprawnosc rekrutacji na studia byla taka jak przy ocenianiu
        matur, to byscie decyzje o przyjeciu dostawali pozna jesienia, a na gwiazdke
        przeprosiny i sprostowania. Panie Szulc i Pani Radziwił - brak honoru i
        poczucia odpowiedzialnosci za swoje decyzje?!
        • Gość: m Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 00:34
          Od tegorocznych maturzystów wymagano myslenia ( to oficjalne założenia nowej
          matury), tak naprawdę wymagano odpowiedzi zgodnej z kluczem, co z myśleniem
          wiele wspólnego nie ma. Raczej z loteria. Myślenia za to nie było za grosz wśród
          ludzi z tytułami naukowymi, skoro nie potrafili przewidziec,ze porównanie danych
          nieporównywalnych musiało się skończyc tak, jak się skończyło. Tam, gdzie
          uczelnie wprowadziły limity miejsc proporcjonalne do ilości starych i nowych
          maturzystów lub egzaminy,tam problemu nie ma. Takie proste! I wcale nie wymagało
          wiele myślenia.Szczytem arogancji jesy więc obietnica naprawy błedu w przyszłym
          roku.A co ze skrzywdzonymi tegorocznymi maturzystami? Kamienie na szaniec?
    • Gość: alfa Studia, studia... i co dalej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:19
      Dziś każdy może skończyć studia. Młodzież masowo uderza na uniwersytety, by
      tylko "cokolwiek" studiować. Kończą studia i co dalej?
      - niektórym się udaje i dostają pracę, ale to niewielki odsetek.
      - rejestruja się w buirze i pobierają zasiłek, lub odbywają starze za 400zł
      miesięcznie.
      - wyjeżdżają do Anglii - lecz nie po to by szlifować język czy dalej się
      kształcić - wykonują proste prace fizyczne w kuchni, pralni, roznoszeniu ulotek
      itp...

Takie perspektywy przygotował dla młodych ludzi polski rząd!
      • Gość: gość Re: Studia, studia... i co dalej? IP: *.gdynia.mm.pl 29.07.05, 00:07
        Zgadzam się, że rząd prowadząc politykę ukierunkowaną na powiększanie zasobności
        własnych kieszeni utrudnia start młodym ludziom, ale bez przesady. Ktoś kto
        kończy liceum/technikum powinien być świadomy sytuacji panującej w Polsce oraz
        wiedzieć choć trochę co chce w życiu robić. Tymczasem większość młodych ludzi
        podchodzi do życia biernie i oczekuje, że rząd ten czy inny rozwiąże ich
        problemy i zapewni pracę po ukończeniu studiów - tak jak w poprzednim ustroju.
        Jestem konserwatywnym liberałem i uważem, że to nie rząd powinien zapewniać
        pracę absolwentom. Maturzyści zdający na studia powinni wiedzieć czego chcą. Z
        góry wiadomo, że studiowanie dla studiowania skazane jest na porażkę...
        • Gość: 2kibledoumycia Re: Studia, studia... i co dalej? IP: *.ma-cambridg0.sa.earthlink.net 29.07.05, 06:02
          ja zrobile m studia a teraz myje kible w USA
          zarabiam ok 5000 na tydzien
          i mysle ze moglem myc kible bez UG
          • Gość: korek303 Re: Studia, studia... i co dalej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 07:00
            ......powodzenia w pracy zawodowej....
          • Gość: Milosz Re: Studia, studia... i co dalej? IP: *.roylok01.mi.comcast.net 29.07.05, 07:07
            Powiedz mi gdzie takie kible znalazles ze ci placa za ich czyszczenie 5000,
            chyba masz na mysli PLN nie $. Ja jestem w Stanach od ponad 5 lat i jezeli
            chodzi o prace w "cleaning industery" to przecietnie okolo $6/h.......ale
            jezeli ty masz 5000/tydzien to chyba miales WIELKIE szczescie:))))))))))))
    • Gość: Rafał CAŁA PRAWDA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:27
      prawda jest taka, że nowi maturzyści to pierwszy rocznik, który jest po
      gimnazium! Nie od wczoraj mówiło się, ze młodzierz prawda jest taka, że nowi
      maturzyści to pierwszy rocznik, który jest po gimnazjum! Nie od wczoraj mówiło
      się, ze młodzież po gimnazjum nic nie umie i będzie miała straszne problemy na
      straszne problemy na studiach. Ja muszę czasem w ciągu 3 dni opanować książkę
      ~350 stron napisaną technicznym językiem (+ wzory, wyprowadzenia, zadania) i po
      prostu muszę :( niestety... a jak do tego ma się przeciętny absolwent liceum,
      który kłóci się, że nie może mieć 3 sprawdzianu w tygodniu bo już ma z 20 stron
      na biologię... śmiech na sali. W ogóle wszyscy mówili, że nie dacie sobie rady z
      takim nastawianiem i programem. Nie mówie, ze to Wasza wina! To wina
      ministerstwa edukacji. Najpierw przez 6 lat nic nie wymagali a potem jebs...
      walneli maturę na raczej średnim poziomie (no bo skoro 35% zalicza to co by nie
      dali trudno zdać nie może być) i tu się okazało, zę większość nie radzi sobie z
      tym średnim poziomem. Nie dziwie się też uczelniom, że skoro na PG 50% studentów
      odpada po pierwszych 2 semestrach to co będzie z Wami? Odpadnie 85%? Z czego
      wtedy uczelnie pociągną? Mam nadzieję, zę ministerstwo edukacji pójdzie po rozum
      do głowy i zrobi coś by Was lepiej przygotowywać do normalnych sprawdzianów, tak
      by uczelnie nie musiały się przed Wami bronić.
      • Gość: Iwq Re: CAŁA PRAWDA! IP: *.laczpol.net.pl 29.07.05, 13:50
        Ja tez uwazam ze rekrutacja to dopiero poczatek, o wiele trudniej jest utrzymac
        sie na takich uczelniahc jak PG czu UG czyli na tych na ktore nie ma egzaminow
        stepnych tylko liczą procenty,sciagają pieniadze na rekrutacji a potem ponad
        polowe wywalają na 1szym roku....i uwazam ze Wam którzy sie dzis nie
        dostaliscie z powodu braku ptk i tak jest lepiej , bo mozecie np dostac sie na
        inny kierunek czy tez dosztalcic sie i uzupelnic braki i zdawac na
        porządniejsez kierunki z egzaminami wstepnymi(tam sie liczy Wasza wiedza) niz
        po roku wyleciec i wtedy nie wiadomo co ze soba poczac.Aczkolwiek i takie
        doswiadczenie sie przydaje(moj przyklad).Pokazą Wam na studiach ze Wasze
        procenty ich nic nie obchodza i jak to w piosence -matura zaliczona na 5 a
        znaczysz mnien niz zero...
        • Gość: hahaha "CAŁA PRAWDA!" HAHAHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 21:46
          skad takie rewelacje, ze niby duzo osob odpada na UG? z tej uczelni raczej
          ciezko wyelciec... widac, ze nie masz pojecia, o czym mowisz
          poza tym bardzo duza czesc, jesli nie wiekszosc, staromaturzystow, ktorzy sie w
          tym roku dostalo, to ludzie, dla ktorych te studia beda koeljnym fakultetem,
          wiec nie tlumoki, jak tu wiele osob sugeruje, wrecz przeciwnie.
          • Gość: Rafał Re: "CAŁA PRAWDA!" HAHAHA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:55
            wszystko się zgadza! ludzie którzy robią drugi kierunek napewno będą lepszymi
            studentami od Was. Nie czytaj mojej wypowiedzi tak by było Ci wygodnie... na PG
            odpada na niektórych klierunkach 65%. To, że na ekonimi na UG trzeba włożyć dużo
            serca i wysiłku by wylecieć... no trudno. Mój wydział na PG jest bardzo
            hardcorowy i bardzo chciałbym by było troche luźniej...
    • Gość: Aleksandra Mrozik Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.visp.energis.pl 29.07.05, 10:41
      Nazywam się Aleksandra Mrozik i w tym roku złożyłam papiery na prawie wszystkie
      kierunki filologiczno-historyczne Uniwersytety Gdańskiego,najwieksze nadzieje
      wiązałam z Filologią Angielską.Liceum ukończyłam z wyróznieniem,na maturalnym
      swiadectwie z angielskiego miałam 99% i 89%, na swiadectwie ukończenia szkoły,z
      języka angielskiego widniała ocena celująca.To jednak nie wystarczyło bym
      dostała się na wymarzony kierunek.Cięzko było mi zrozumieć,że mimo takich
      wyników i włożonych w nie starań jestem 216 na liście.Potem okazało się,że
      ludzie przede mną wcale nie byli lepsi,byli po prostu starsi.Stara matura
      brutalnie wygryzła nową,wyższy przelicznik,inne zasady rekrutacji.Co tu teraz
      zrobić,protest jest,ale Uniwersytet ani myśli o tym by przyjąc więcej
      kandytatów..Boję sie pomysleć co bedzie miał rocznik za nami,wtedy my
      ich "wygryziemy"? Czy znów zostaniemy pominięci?Być może Ministerstwo Oświaty
      zakłada ,że wszystkich stać na studia prywatne..
      • Gość: m Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 10:50
        Wypowiedzi przedstawicieli MENiS i UG jako żywo przypominają znaną skąd inąd
        rozmowę między panem wójtem i plebanem.
      • Gość: jjj Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:10
        Aleksandro, ale na anglistyce były, jak piszesz, inne zasady rekrutacji dla
        staro- i nowomaturzystów. dla nowo - konkurs świadectw, dla staro - konkurs
        świadectw i rozmowa kwalifikacyjna. pomijając wpadkę z liczeniem punktów,
        przecież właśnie tego żąda większość ludzi, żeby były zróżnicowane zasady
        rekrutacji! na ten kierunek dostały się osoby i z tymi, i z tymi maturami, więc
        chyba nie jest tak źle? wolałabyś, żeby były takie zasady jak na tej
        germanistyce czy romanistyce, gdzie nie dostał się nikt z nową?
      • Gość: Iwq Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.laczpol.net.pl 29.07.05, 13:55
        Odwołuj sie Aleksandro!!!! Jest szansa i nadzieja ze przy takim systemie oceny
        Ci "starzy" podostaja sie na wiecej niz jeden kierunek-skoro maja takie dobre
        przeliczniki, i jak to co roku bywa pojda na ten kierunek który im odpowiada i
        duzo miejsc sie zwolni, nie zabieraj papierow, moze sie uda.Jesli Cie to w jaki
        kolwiek sposub pocieszy to te osoby co dzis oblewają studia to jeszcze beda
        płakac , jak sie skonfrontują z wymaganiami uczelni, i piatka z angielskiegow
        podrzednym liceum nic im nie da i wyleca bardzo szybko. Powodze3nia!!!
        • Gość: gość Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 20:13
          >sposub
          no ładnie...
          to piękni nam się studenci w tym roku szykują...
      • Gość: pesymista Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 29.07.05, 20:21
        w przyszłym roku matury będą łatwiejsze, ludzie napiszą dobrze i rocznik 86
        znowu wypadnie gorzej w rekrutacji na studia - życie jest brutalne, ale do
        przewidzenia
      • Gość: bjq Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 20:47
        --------------------------------------------------------------------------------
        w szczecinie zaistniala sytuacja odwrotna i przyjęto 80 osob DODATKOW0 na
        filologię
        polską na uniwersytecie...i to zrobila sama uczelnia - a menisowi nic do tego.
    • Gość: re R:uczelnia znana w kraju z przekrętów przy naborze IP: *.cable.satra.pl 29.07.05, 11:20
    • Gość: kazujaman Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: 194.74.11.* 29.07.05, 19:29
      A czego sie spodziewac po uczelni,gdzie najwieksza ambicja pana rektora jest
      zmiana nazwy przystanku SKM z 'Gdansk Przymorze' na 'Gdansk Przymorze
      Uniwersytet',zeby nie byc gorszym od PG,ktora ma swoj przystanek? :)))
      Panu rektorowi proponuje zmiane nazwy uczelni z 'Uniwersytet Gdanski'
      na 'UniwerSHITet Gdanski'.A tegorocznym maturzystom radze probowac dostac sie
      do powaznych szkol,ktore umieja sobie poradzic z takim zadaniem jak rekrutacja
      na wyzsze studia bez oszustw i lapowek.
    • gospi1 Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc 31.07.05, 10:46
      W piatek w Gazecie Wyborczej ukazał sie artykuł "Walczą o indeksy" dot.
      protestu na UG, podano w nim adres do kontaktu protest-maturzystow@o2.pl
      niestety ten adres nie odpowiada, czy ktoś ma jakis inny kontakt do
      organizatorów protesu?
      • Gość: ola Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.chello.pl 31.07.05, 11:04
        kurcze, nie weim czemu nie odpowiada, niedobrze :/
        pisz w takim razie na adres protest-maturzystow@wp.pl

(a tak poza tym to dzis o 17:00 odbedzie sie spotkanie pod Wydzialem
        Filologiczno-Historycznym, przyjdz koniecznie!)
    • Gość: rez STRAYCH MATURZYSTOW MAJA W D.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:38
      WY TYLKO O NOWEJ..ZE ONI TACY POSZKODOWANI Z TA NOWA..I ZE STARZY MATURZYSCI
      ICH WYGRYZLI..A TO KLAMSTWO...I CO Z TEGO ZE ZE ZNAJOMYMI MIELISMY SREDNIE 4,9
      LUB 5,0...NIC NAM TO NIE DALO I TERAZ JESTESMY Z MUSU NA PG...WIEC PRZESTANCIE
      BIADOLIC TYLKO O SOBIE..
    • vigla Gorący temat: Protest maturzystów 10.08.05, 16:11
      Gorący temat: Protest maturzystów.
      Przegląd prasy o protestach. Mozliwość dyskusji bez cenzury.
    • somebody23 Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc 10.08.05, 18:49
      Jesteśmy z wami!!
    • Gość: pawel Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:25
      Dziwne, że jakoś się dostałem , a zdawałem nową maturę i nie miałem ze
      wszystkiego powyżej 90%. Nie przesadzajcie. Protest wam nic nie da. Wyników
      rekrutacji nie można uniewaznić - byloby to niesprawiedliwe wobec tych, którzy
      się dostali, a poza tym a nawet przede wszystkim niezgodne z prawem. Trzeba
      było wcześniej się przyłożyć do nuki a nie teraz lamentować!
      • Gość: anka Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.chello.pl 11.08.05, 22:02
        zeby sie wypowiadac to trzeba sie najpierw troche zorientowac w temacie... niekt
        nie chce zmienaic zasad rekrutacji - jedynie zwiekszyc limit miejsc. A ty na
        jaki kierunek sie dostales? Bo pewnie bys nie gadal, ze nie bylo ciezko, hdbys
        probowal sie dostac np na germanistyke :)
    • Gość: PRZEKRĘT? Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 13:15
      Sortuj: drzewko od najstarszego od najnowszego drzewko odwrotne (101-200)
      następne »

• Re: Gaudeamus igitur

Przeczytaj komentowany artykuł »
      sam.wiesz.kto 12.08.2005 12:54 + odpowiedz

Faterniaku, pytasz, dlaczego nie mowi sie o innych wydzialach, gdzie proporcje
      starych i nowych maturzystow sa inne niz na wydziale filolog.-histor. Masz
      racje, na innych wydzialach proporcje sa zachowane, a wiesz dlaczego? Bo byly
      tam sensowniejsze zasady rekrutacji - na prawie i administracji jeden egzamin
      dla wszystkich, na wydziale nauk spolecznych staroimaturzysci mogli zdybyc
      maksymalnie 90 punktow a nowomaturzysci 100, na "zarzadzaniach i ekonomiach" byl
      egzamin dla staromaturzystow, dlatego tam nie ma zadnych afer. A na W Fil.-Hist.
      zasady rekrutacji okazaly sie skrajnie niekorzystne dla tegorocznycn
      maturzystow.
      Pytales tez o konkretne dane, jakie oceny/punkty musieli miec staromaturzysci,
      zeby sie dostac. Wiesz dlaczego tych danych nie ma? UG nie chce ich udostepnic,
      chyba sie jednak czegos boi, choc i tak udostepnic bedzie musial w corocznym
      sprawozdaniu dla MENu. Za to moge ci powiedziec przykladowo, jakie oceny trzeba
      bylo miec, zeby sie dostac np na filologie polskaze stara matura (ja sama takowa
      pisalam, a rekrutacja w tym roku niewiele mnie obchodzila, bo juz studiuje)...a
      wiec moja kolezanka, tzw staromaturzystka, dostala z matury z j.pol.- 3, z
      hist.-3, z j.ang.- 4 , tymczasem na swiadectwie szkolnych z czwartej klasy, w
      tych 3 przedmiotow miala 5. Tym sposobem od pazdzierniam bedzie studentka
      polonistyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka