vigla 28.07.05, 21:26 No i słusznie, w młodych nadzieja, ze zbuduja spoleczeństwo obywatelskie i nie dadza sobie w 'kasze dmuchać' Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dul. stara matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:27 A ja zdawalam stara mature i w biurze rekrutacji na wydziale fil.-hist. poinformowano mnie, ze nie interesuja ich moje oceny z ukonczenia szkoly, tylko te z matury. A zalezalo od tego to, czy sie dostane, czy nie. I tez czuje sie poszkodowana. Odpowiedz Link Zgłoś
vigla Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc 28.07.05, 21:33 Szkoda, że pracownicy akademicccy nie biora przykładu z maturzystow. Rektorzy przygotowali bubel w postaci nowej ustawy o szkolnictwie wyższym korzystnej dla rektorow ale nie dla pracownikow, a ci nic ! Kompletny marazm, pelne zniewolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewunia 28 Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 02:40 A jak inaczej ma być? Za zbyt głosne pomruki mozna stracić pracę. A nie każdy jest gotowy już zaraz migrować na zachód (rodzina, dzieci)a oszczędności brak, bo zarobki skandaliczne. No więc siedzi się cicho... Profesorowie z kolei zajmują się zarabianiem pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.osowagora.pl 10.08.05, 14:17 To jest bardzie skomplikowane niz sie moze wydawac. Motorami sprawy sa: - duze uczelnie panstwowe chcace przylozyc malym i prywatnym,czyli sie przynajmniej czesciowo zniszczyc, - pracownicy nie mogacy sobie dorobic, gdyz sa specjalistami z dziedzin, ktorych prywatne uczelnie nie chca (ksztalcenie bezrobotnych)- chodzi tutaj o zwykla zawisc (ja nie mam, to niech i on nie ma, zob. Pan Rektor Polonista). Ciekawe czy wyznaczanie komus przez pracodawce, co ma robic w czasie wolnym jest zgodne z prawem? Nie nalezy sie jednak zbytnio martwic. Rektorom zbyt rygorystycznie przestrzegajacych tych ograniczen odpowie sie wymowieniem i poszuka sie innego miejsca pracy. W Polsce jest wiele slabych uczelni, ktore przyjma habilitowanego z pocalowaniem rekii nie beda zbyt rygorystczne. Mozna tez dorobic na wlasnych zaocznych spedzajac caly weekend na uczelni itd. Panie i Panowie bez paniki. Dopuki rzadza socjalisto-postkomunisci to sie w tym kraju nic nie uda (vide inne pseudoustawy, ktore nie sa przestrzegane). Sejm powinien zajac sie zakazem kandydowania do wladz ludzi skazanych przez sady. Przestepce moze w tym kraju zostac prezydentem,czy poslem. Fajne, prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:33 A ja czuję się poszkodowana dlatego, że zdawałam starą maturę. W zeszłym roku musiałam zrobić sobię przerwę. Chodziłam do dobrego liceum i w tym roku nie miałam możliwości ani zdawać nowej, ani zdawać egzaminu na studia. I to jest sprawiedliwośc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.laczpol.net.pl 28.07.05, 21:49 W normalnym kraju juz przynajmniej 3 osoby z Ministerstwa Edukacji byłyby na zielonej trawce. Caly ten pasztet wysmazyło własnie ministerstwo, ono tez nie daje uczelniom mozliwosci zadnej reakcji i elastycznosci co do rekrutacji, bo nalezy je ustalac prawie poltora roku przed egzaminami. NIe jest winą uczelni ze wyniki roznych matur, z roznych lat, są nieporownywalne!!! Ministerstwo nie liczy sie z opinia Rektorów co do matur, robi swoje i nawarzylo takiego piwa, chce zwalic winę na uczelnie. A jak ktos proponuje rekrutacje we wrzesniu, to powinien od razu skladac dymisje, bo nie ma pojecia jak funkcjonuje uczelnia wyzsza. Gdyby sprawnosc rekrutacji na studia byla taka jak przy ocenianiu matur, to byscie decyzje o przyjeciu dostawali pozna jesienia, a na gwiazdke przeprosiny i sprostowania. Panie Szulc i Pani Radziwił - brak honoru i poczucia odpowiedzialnosci za swoje decyzje?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 00:34 Od tegorocznych maturzystów wymagano myslenia ( to oficjalne założenia nowej matury), tak naprawdę wymagano odpowiedzi zgodnej z kluczem, co z myśleniem wiele wspólnego nie ma. Raczej z loteria. Myślenia za to nie było za grosz wśród ludzi z tytułami naukowymi, skoro nie potrafili przewidziec,ze porównanie danych nieporównywalnych musiało się skończyc tak, jak się skończyło. Tam, gdzie uczelnie wprowadziły limity miejsc proporcjonalne do ilości starych i nowych maturzystów lub egzaminy,tam problemu nie ma. Takie proste! I wcale nie wymagało wiele myślenia.Szczytem arogancji jesy więc obietnica naprawy błedu w przyszłym roku.A co ze skrzywdzonymi tegorocznymi maturzystami? Kamienie na szaniec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Studia, studia... i co dalej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:19 Dziś każdy może skończyć studia. Młodzież masowo uderza na uniwersytety, by tylko "cokolwiek" studiować. Kończą studia i co dalej? - niektórym się udaje i dostają pracę, ale to niewielki odsetek. - rejestruja się w buirze i pobierają zasiłek, lub odbywają starze za 400zł miesięcznie. - wyjeżdżają do Anglii - lecz nie po to by szlifować język czy dalej się kształcić - wykonują proste prace fizyczne w kuchni, pralni, roznoszeniu ulotek itp... Takie perspektywy przygotował dla młodych ludzi polski rząd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Studia, studia... i co dalej? IP: *.gdynia.mm.pl 29.07.05, 00:07 Zgadzam się, że rząd prowadząc politykę ukierunkowaną na powiększanie zasobności własnych kieszeni utrudnia start młodym ludziom, ale bez przesady. Ktoś kto kończy liceum/technikum powinien być świadomy sytuacji panującej w Polsce oraz wiedzieć choć trochę co chce w życiu robić. Tymczasem większość młodych ludzi podchodzi do życia biernie i oczekuje, że rząd ten czy inny rozwiąże ich problemy i zapewni pracę po ukończeniu studiów - tak jak w poprzednim ustroju. Jestem konserwatywnym liberałem i uważem, że to nie rząd powinien zapewniać pracę absolwentom. Maturzyści zdający na studia powinni wiedzieć czego chcą. Z góry wiadomo, że studiowanie dla studiowania skazane jest na porażkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2kibledoumycia Re: Studia, studia... i co dalej? IP: *.ma-cambridg0.sa.earthlink.net 29.07.05, 06:02 ja zrobile m studia a teraz myje kible w USA zarabiam ok 5000 na tydzien i mysle ze moglem myc kible bez UG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek303 Re: Studia, studia... i co dalej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 07:00 ......powodzenia w pracy zawodowej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milosz Re: Studia, studia... i co dalej? IP: *.roylok01.mi.comcast.net 29.07.05, 07:07 Powiedz mi gdzie takie kible znalazles ze ci placa za ich czyszczenie 5000, chyba masz na mysli PLN nie $. Ja jestem w Stanach od ponad 5 lat i jezeli chodzi o prace w "cleaning industery" to przecietnie okolo $6/h.......ale jezeli ty masz 5000/tydzien to chyba miales WIELKIE szczescie:)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał CAŁA PRAWDA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:27 prawda jest taka, że nowi maturzyści to pierwszy rocznik, który jest po gimnazium! Nie od wczoraj mówiło się, ze młodzierz prawda jest taka, że nowi maturzyści to pierwszy rocznik, który jest po gimnazjum! Nie od wczoraj mówiło się, ze młodzież po gimnazjum nic nie umie i będzie miała straszne problemy na straszne problemy na studiach. Ja muszę czasem w ciągu 3 dni opanować książkę ~350 stron napisaną technicznym językiem (+ wzory, wyprowadzenia, zadania) i po prostu muszę :( niestety... a jak do tego ma się przeciętny absolwent liceum, który kłóci się, że nie może mieć 3 sprawdzianu w tygodniu bo już ma z 20 stron na biologię... śmiech na sali. W ogóle wszyscy mówili, że nie dacie sobie rady z takim nastawianiem i programem. Nie mówie, ze to Wasza wina! To wina ministerstwa edukacji. Najpierw przez 6 lat nic nie wymagali a potem jebs... walneli maturę na raczej średnim poziomie (no bo skoro 35% zalicza to co by nie dali trudno zdać nie może być) i tu się okazało, zę większość nie radzi sobie z tym średnim poziomem. Nie dziwie się też uczelniom, że skoro na PG 50% studentów odpada po pierwszych 2 semestrach to co będzie z Wami? Odpadnie 85%? Z czego wtedy uczelnie pociągną? Mam nadzieję, zę ministerstwo edukacji pójdzie po rozum do głowy i zrobi coś by Was lepiej przygotowywać do normalnych sprawdzianów, tak by uczelnie nie musiały się przed Wami bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwq Re: CAŁA PRAWDA! IP: *.laczpol.net.pl 29.07.05, 13:50 Ja tez uwazam ze rekrutacja to dopiero poczatek, o wiele trudniej jest utrzymac sie na takich uczelniahc jak PG czu UG czyli na tych na ktore nie ma egzaminow stepnych tylko liczą procenty,sciagają pieniadze na rekrutacji a potem ponad polowe wywalają na 1szym roku....i uwazam ze Wam którzy sie dzis nie dostaliscie z powodu braku ptk i tak jest lepiej , bo mozecie np dostac sie na inny kierunek czy tez dosztalcic sie i uzupelnic braki i zdawac na porządniejsez kierunki z egzaminami wstepnymi(tam sie liczy Wasza wiedza) niz po roku wyleciec i wtedy nie wiadomo co ze soba poczac.Aczkolwiek i takie doswiadczenie sie przydaje(moj przyklad).Pokazą Wam na studiach ze Wasze procenty ich nic nie obchodza i jak to w piosence -matura zaliczona na 5 a znaczysz mnien niz zero... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha "CAŁA PRAWDA!" HAHAHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 21:46 skad takie rewelacje, ze niby duzo osob odpada na UG? z tej uczelni raczej ciezko wyelciec... widac, ze nie masz pojecia, o czym mowisz poza tym bardzo duza czesc, jesli nie wiekszosc, staromaturzystow, ktorzy sie w tym roku dostalo, to ludzie, dla ktorych te studia beda koeljnym fakultetem, wiec nie tlumoki, jak tu wiele osob sugeruje, wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: "CAŁA PRAWDA!" HAHAHA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:55 wszystko się zgadza! ludzie którzy robią drugi kierunek napewno będą lepszymi studentami od Was. Nie czytaj mojej wypowiedzi tak by było Ci wygodnie... na PG odpada na niektórych klierunkach 65%. To, że na ekonimi na UG trzeba włożyć dużo serca i wysiłku by wylecieć... no trudno. Mój wydział na PG jest bardzo hardcorowy i bardzo chciałbym by było troche luźniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Mrozik Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.visp.energis.pl 29.07.05, 10:41 Nazywam się Aleksandra Mrozik i w tym roku złożyłam papiery na prawie wszystkie kierunki filologiczno-historyczne Uniwersytety Gdańskiego,najwieksze nadzieje wiązałam z Filologią Angielską.Liceum ukończyłam z wyróznieniem,na maturalnym swiadectwie z angielskiego miałam 99% i 89%, na swiadectwie ukończenia szkoły,z języka angielskiego widniała ocena celująca.To jednak nie wystarczyło bym dostała się na wymarzony kierunek.Cięzko było mi zrozumieć,że mimo takich wyników i włożonych w nie starań jestem 216 na liście.Potem okazało się,że ludzie przede mną wcale nie byli lepsi,byli po prostu starsi.Stara matura brutalnie wygryzła nową,wyższy przelicznik,inne zasady rekrutacji.Co tu teraz zrobić,protest jest,ale Uniwersytet ani myśli o tym by przyjąc więcej kandytatów..Boję sie pomysleć co bedzie miał rocznik za nami,wtedy my ich "wygryziemy"? Czy znów zostaniemy pominięci?Być może Ministerstwo Oświaty zakłada ,że wszystkich stać na studia prywatne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.milomlyn.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 10:50 Wypowiedzi przedstawicieli MENiS i UG jako żywo przypominają znaną skąd inąd rozmowę między panem wójtem i plebanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:10 Aleksandro, ale na anglistyce były, jak piszesz, inne zasady rekrutacji dla staro- i nowomaturzystów. dla nowo - konkurs świadectw, dla staro - konkurs świadectw i rozmowa kwalifikacyjna. pomijając wpadkę z liczeniem punktów, przecież właśnie tego żąda większość ludzi, żeby były zróżnicowane zasady rekrutacji! na ten kierunek dostały się osoby i z tymi, i z tymi maturami, więc chyba nie jest tak źle? wolałabyś, żeby były takie zasady jak na tej germanistyce czy romanistyce, gdzie nie dostał się nikt z nową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwq Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.laczpol.net.pl 29.07.05, 13:55 Odwołuj sie Aleksandro!!!! Jest szansa i nadzieja ze przy takim systemie oceny Ci "starzy" podostaja sie na wiecej niz jeden kierunek-skoro maja takie dobre przeliczniki, i jak to co roku bywa pojda na ten kierunek który im odpowiada i duzo miejsc sie zwolni, nie zabieraj papierow, moze sie uda.Jesli Cie to w jaki kolwiek sposub pocieszy to te osoby co dzis oblewają studia to jeszcze beda płakac , jak sie skonfrontują z wymaganiami uczelni, i piatka z angielskiegow podrzednym liceum nic im nie da i wyleca bardzo szybko. Powodze3nia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 20:13 >sposub no ładnie... to piękni nam się studenci w tym roku szykują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 29.07.05, 20:21 w przyszłym roku matury będą łatwiejsze, ludzie napiszą dobrze i rocznik 86 znowu wypadnie gorzej w rekrutacji na studia - życie jest brutalne, ale do przewidzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bjq Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 20:47 -------------------------------------------------------------------------------- w szczecinie zaistniala sytuacja odwrotna i przyjęto 80 osob DODATKOW0 na filologię polską na uniwersytecie...i to zrobila sama uczelnia - a menisowi nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re R:uczelnia znana w kraju z przekrętów przy naborze IP: *.cable.satra.pl 29.07.05, 11:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazujaman Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: 194.74.11.* 29.07.05, 19:29 A czego sie spodziewac po uczelni,gdzie najwieksza ambicja pana rektora jest zmiana nazwy przystanku SKM z 'Gdansk Przymorze' na 'Gdansk Przymorze Uniwersytet',zeby nie byc gorszym od PG,ktora ma swoj przystanek? :))) Panu rektorowi proponuje zmiane nazwy uczelni z 'Uniwersytet Gdanski' na 'UniwerSHITet Gdanski'.A tegorocznym maturzystom radze probowac dostac sie do powaznych szkol,ktore umieja sobie poradzic z takim zadaniem jak rekrutacja na wyzsze studia bez oszustw i lapowek. Odpowiedz Link Zgłoś
gospi1 Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc 31.07.05, 10:46 W piatek w Gazecie Wyborczej ukazał sie artykuł "Walczą o indeksy" dot. protestu na UG, podano w nim adres do kontaktu protest-maturzystow@o2.pl niestety ten adres nie odpowiada, czy ktoś ma jakis inny kontakt do organizatorów protesu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.chello.pl 31.07.05, 11:04 kurcze, nie weim czemu nie odpowiada, niedobrze :/ pisz w takim razie na adres protest-maturzystow@wp.pl (a tak poza tym to dzis o 17:00 odbedzie sie spotkanie pod Wydzialem Filologiczno-Historycznym, przyjdz koniecznie!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rez STRAYCH MATURZYSTOW MAJA W D.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:38 WY TYLKO O NOWEJ..ZE ONI TACY POSZKODOWANI Z TA NOWA..I ZE STARZY MATURZYSCI ICH WYGRYZLI..A TO KLAMSTWO...I CO Z TEGO ZE ZE ZNAJOMYMI MIELISMY SREDNIE 4,9 LUB 5,0...NIC NAM TO NIE DALO I TERAZ JESTESMY Z MUSU NA PG...WIEC PRZESTANCIE BIADOLIC TYLKO O SOBIE.. Odpowiedz Link Zgłoś
vigla Gorący temat: Protest maturzystów 10.08.05, 16:11 Gorący temat: Protest maturzystów. Przegląd prasy o protestach. Mozliwość dyskusji bez cenzury. Odpowiedz Link Zgłoś
somebody23 Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc 10.08.05, 18:49 Jesteśmy z wami!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:25 Dziwne, że jakoś się dostałem , a zdawałem nową maturę i nie miałem ze wszystkiego powyżej 90%. Nie przesadzajcie. Protest wam nic nie da. Wyników rekrutacji nie można uniewaznić - byloby to niesprawiedliwe wobec tych, którzy się dostali, a poza tym a nawet przede wszystkim niezgodne z prawem. Trzeba było wcześniej się przyłożyć do nuki a nie teraz lamentować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.chello.pl 11.08.05, 22:02 zeby sie wypowiadac to trzeba sie najpierw troche zorientowac w temacie... niekt nie chce zmienaic zasad rekrutacji - jedynie zwiekszyc limit miejsc. A ty na jaki kierunek sie dostales? Bo pewnie bys nie gadal, ze nie bylo ciezko, hdbys probowal sie dostac np na germanistyke :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRZEKRĘT? Re: Protest tegorocznych maturzystów nieprzyjętyc IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 13:15 Sortuj: drzewko od najstarszego od najnowszego drzewko odwrotne (101-200) następne » • Re: Gaudeamus igitur Przeczytaj komentowany artykuł » sam.wiesz.kto 12.08.2005 12:54 + odpowiedz Faterniaku, pytasz, dlaczego nie mowi sie o innych wydzialach, gdzie proporcje starych i nowych maturzystow sa inne niz na wydziale filolog.-histor. Masz racje, na innych wydzialach proporcje sa zachowane, a wiesz dlaczego? Bo byly tam sensowniejsze zasady rekrutacji - na prawie i administracji jeden egzamin dla wszystkich, na wydziale nauk spolecznych staroimaturzysci mogli zdybyc maksymalnie 90 punktow a nowomaturzysci 100, na "zarzadzaniach i ekonomiach" byl egzamin dla staromaturzystow, dlatego tam nie ma zadnych afer. A na W Fil.-Hist. zasady rekrutacji okazaly sie skrajnie niekorzystne dla tegorocznycn maturzystow. Pytales tez o konkretne dane, jakie oceny/punkty musieli miec staromaturzysci, zeby sie dostac. Wiesz dlaczego tych danych nie ma? UG nie chce ich udostepnic, chyba sie jednak czegos boi, choc i tak udostepnic bedzie musial w corocznym sprawozdaniu dla MENu. Za to moge ci powiedziec przykladowo, jakie oceny trzeba bylo miec, zeby sie dostac np na filologie polskaze stara matura (ja sama takowa pisalam, a rekrutacja w tym roku niewiele mnie obchodzila, bo juz studiuje)...a wiec moja kolezanka, tzw staromaturzystka, dostala z matury z j.pol.- 3, z hist.-3, z j.ang.- 4 , tymczasem na swiadectwie szkolnych z czwartej klasy, w tych 3 przedmiotow miala 5. Tym sposobem od pazdzierniam bedzie studentka polonistyki. Odpowiedz Link Zgłoś