Gość: QQQ IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 20:25 Eksluzywne ciucholandy czy sa w Gdansku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: QQQ Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 20:36 ?????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Eksluzywne ciucholandy...? 29.09.02, 08:00 A jakie to są eksluzywne...? Czym się różnią od nieeksluzywnych? Bo ja bardzo często zaopatruję się w ciucholandach, ale nie wiem, który z nich jest eksluzywny... Odpowiedz Link Zgłoś
old_firehand Re: Eksluzywne ciucholandy...? 29.09.02, 11:37 z tego co wiem różnią się metkami w tych exclusive są typu D&G, Armani itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.amg.gda.pl 30.09.02, 07:45 zoppoter napisał: > A jakie to są eksluzywne...? Czym się różnią od nieeksluzywnych? Bo ja bardzo > często zaopatruję się w ciucholandach, ale nie wiem, który z nich jest > eksluzywny... Jeśli możesz to podaj proszę namiary na te ciucholandy. Bardzo chętnie wybrałabym się z koleżanką na małe szperanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Eksluzywne ciucholandy...? 30.09.02, 08:55 > Jeśli możesz to podaj proszę namiary na te ciucholandy. Bardzo chętnie > wybrałabym się z koleżanką na małe szperanie. W Sopocie na Haffnera (między Monciakiem a kortami), na NIepodległości (naprzeciw ZUS), na 23.Marca (Przed skrzyżowaniem z Niepodległości), we Wrzeszczu na Partyzantów (podziemie obok dawnej synagogi), w Gdyni na Starowiejskiej (blisko Świętojańskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.amg.gda.pl 30.09.02, 10:24 Dzięki za info ! Odpowiedz Link Zgłoś
poison1 ReZoppoter 30.09.02, 12:04 Mógłbyś bliżesz opisać lokalizację tego we Wrzeszczu? Mieszkam tam od dawna, ale zupełnie nie mam pojęcia, gdzie to jest. A ja koło siebie kupiłam całkiem niezłe, szerokie sztruksiaki. Ale w nich wyglądam! zoppoter napisał: > > > Jeśli możesz to podaj proszę namiary na te ciucholandy. Bardzo chętnie > > wybrałabym się z koleżanką na małe szperanie. > > W Sopocie na Haffnera (między Monciakiem a kortami), na NIepodległości (naprzec > iw ZUS), na 23.Marca (Przed > skrzyżowaniem z Niepodległości), we Wrzeszczu na Partyzantów (podziemie obok da > wnej synagogi), w Gdyni na > Starowiejskiej (blisko Świętojańskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: ReZoppoter 30.09.02, 12:10 poison1 napisała: > Mógłbyś bliżesz opisać lokalizację tego we Wrzeszczu? Mieszkam tam od dawna, > ale zupełnie nie mam pojęcia, gdzie to jest. A ja koło siebie kupiłam całkiem > niezłe, szerokie sztruksiaki. Ale w nich wyglądam! No, koło dawnej synagogi. Na początku ulicy, naprzeciw dawnej zajezdni tramwajowej (obecnie jakies centrum handlowe), McDonalds naprzeciwko też jest... No nie wiem, ja tam z rok temu byłem, może już to zlikwidowali...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQQ Re: ReZoppoter IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 12:22 Wlasnie o te mi chodzilo nie te co trzeba z worka wyciagac. Moze inne adresy np. w GDANSKU. POZDROWIENIA Odpowiedz Link Zgłoś
poison1 Re: ReZoppoter 30.09.02, 13:13 Gość portalu: QQQ napisał(a): > Wlasnie o te mi chodzilo nie te co trzeba z worka wyciagac. > Moze inne adresy np. w GDANSKU. > POZDROWIENIA Patrz odp dla Zoppotera:))) Odpowiedz Link Zgłoś
poison1 Re: ReZoppoter 30.09.02, 13:13 zoppoter napisał: > poison1 napisała: > > > Mógłbyś bliżesz opisać lokalizację tego we Wrzeszczu? Mieszkam tam od dawn > a, > > ale zupełnie nie mam pojęcia, gdzie to jest. A ja koło siebie kupiłam całk > iem > > niezłe, szerokie sztruksiaki. Ale w nich wyglądam! > > No, koło dawnej synagogi. Na początku ulicy, naprzeciw dawnej zajezdni tramwajo > wej (obecnie jakies > centrum handlowe), McDonalds naprzeciwko też jest... No nie wiem, ja tam z rok > temu byłem, może już to > zlikwidowali...? Ja mieszkam całkiem niedaleko i żadnej synanogi (tym bardziej dawnej nie widzę). Chyba coś pomyliłeś. Tam nawet nie ma miejsca na synagogę. Zresztą ciuchami z metkami handlują handlary na rynkach. Wchodzą w układy ze sprzedawczyniami z lumpeksów i wybierają co lepsze ciuchy. Potem można to kupić na rynku na Przymorzu.Albo w gali Gulden na Żabiance. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: ReZoppoter 30.09.02, 13:16 poison1 napisała: > Ja mieszkam całkiem niedaleko i żadnej synanogi (tym bardziej dawnej nie > widzę). Chyba coś pomyliłeś. Tam nawet nie ma miejsca na synagogę. Zresztą > ciuchami z metkami handlują handlary na rynkach. Wchodzą w układy ze > sprzedawczyniami z lumpeksów i wybierają co lepsze ciuchy. Potem można to kupić > > na rynku na Przymorzu.Albo w gali Gulden na Żabiance. Synagoga jest na Partyzantów, po prawej stronie jak się idzie od Grunwaldzkiej w kierunku Słowackiego, parę kroków za tym wieżowcem. Do niedawna zresztą była tam średnia szkoła muzyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
poison1 Re: ReZoppoter 30.09.02, 13:33 pumeks napisał: > poison1 napisała: > > > Ja mieszkam całkiem niedaleko i żadnej synanogi (tym bardziej dawnej nie > > widzę). Chyba coś pomyliłeś. Tam nawet nie ma miejsca na synagogę. Zresztą > > > ciuchami z metkami handlują handlary na rynkach. Wchodzą w układy ze > > sprzedawczyniami z lumpeksów i wybierają co lepsze ciuchy. Potem można to > kupić > > > > na rynku na Przymorzu.Albo w gali Gulden na Żabiance. > > Synagoga jest na Partyzantów, po prawej stronie jak się idzie od Grunwaldzkiej > w kierunku Słowackiego, parę kroków za tym wieżowcem. Do niedawna zresztą była > tam średnia szkoła muzyczna. Muszę się przejść i sprawdzić, przecież szkoła była tm jeszcze w ub. roku? A nawet gdyby to vis a vis tejże szkoły vel synagodi jest centrum handlowe więc gdzie miejsce na ciucholand. Chyba , że chodzi o ten w piwnicy , pod supersamem. Byłam tam kiedyś, straszne dziadostwo, żaden eksclusive. Ja tylko rzucam okiem i wiem czy warto wchodzić czy nie. Ale nie byłam tam ze dwa lata. może się coś zmieniło. Poza tym to jaest bardzo ruchliwy punkt i ciekawe ciuchy można pewnie dostać tylko zaraz po otwarciu. Osobiście polecam dwa obok siebie na ulicy Sobótki. I niedawno otworzyli na ul.Do Studzienki. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: ReZoppoter 30.09.02, 13:38 > Muszę się przejść i sprawdzić, przecież szkoła była tm jeszcze w ub. roku? > A nawet gdyby to vis a vis tejże szkoły vel synagodi jest centrum handlowe więc > > gdzie miejsce na ciucholand. Napisałem OBOK, a nie vis a vis synagogi. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Ciucholand na Partyzantów 30.09.02, 13:40 poison1 napisała: > Muszę się przejść i sprawdzić, przecież szkoła była tm jeszcze w ub. roku? > A nawet gdyby to vis a vis tejże szkoły vel synagodi jest centrum handlowe więc > > gdzie miejsce na ciucholand. Chyba , że chodzi o ten w piwnicy , pod > supersamem. Byłam tam kiedyś, straszne dziadostwo, żaden eksclusive. > Ja tylko rzucam okiem i wiem czy warto wchodzić czy nie. Ale nie byłam tam ze > dwa lata. może się coś zmieniło. Poza tym to jaest bardzo ruchliwy punkt i > ciekawe ciuchy można pewnie dostać tylko zaraz po otwarciu. Osobiście polecam > dwa obok siebie na ulicy Sobótki. I niedawno otworzyli na ul.Do Studzienki. Z tego co Zoppoter napisał to ten ciuchland jest po tej stronie co synagoga, a naprzeciwko centrum handlowego, czyli może chodzi o tę piwnicę pod supersamem. Czyli dwa lata temu jak Ty byłaś - dziadostwo, rok temu jak był Zoppoter - exclusive, a obecnie - wielka niewiadoma ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
o__o Re: Eksluzywne ciucholandy...? 30.09.02, 20:38 Gość portalu: QQQ napisał(a): > Eksluzywne ciucholandy czy sa w Gdansku ? Przejeżdzając onegdaj zauważyłam że szykują do otwarcia ogromny nowy ciucholand na Władysława IV w Gdyni w miejscu dawnego salonu samochodowego. Czy będzie eksluzywny nie wiem, ale wystrój wnętrza prezentuje sie całkiem, całkiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQQ Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 01:30 A O GDAŃSKU NIC ?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQQ Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 20:57 ???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
vivion Re: Eksluzywne ciucholandy...? To oszustwo !!! 10.10.02, 01:50 Piszę ze Szwecji, więc siłą rzeczy mam dostęp do szwedzkiej prasy. Muszę się w tym wątku wypowiedzieć, bo może będzie to informacja, która ujawni tę drugą, ciemną stronę medalu. 6 i 7 października pojawiły się duże całostronicowe artykuły w szanowanej gazecie DN (Dagens Nyheter) opisujące nieczyste interesy pewnego fina, Yngwe Sandberg(nazwisko i imię wyjątkowo szwedzkie, więc pewnie sobie zmienił), który przybył do Szwecji w 1975 roku. Od początku zajął się nieczystym "biznesem" zbieracza ciuchów. Nie płaciŁ podatków, zatrudniał na czarno, używał fałszywych dokumentów tożsamości, urządzał raidy w stanie nietrzeźwym i bez prawa jazdy... Jednym słowem zapracował na 2 lata więzienia, które skrupulatnie odsiedział na początku lat 80-tych. Przez jakiś czas starał się być dobrym obywatelem (przynajmniej nic o nim złego do urzędu podatkowego nie donoszono) ale od 1993 "przepadł" w rejestrze podatników. Maszyna rejestruje zero podatków, chociaż oficjalnie jest nadal zamieszkały w Szwecji i powinien je płacić - z czegoś przecież człowiek musi się utrzymywać? Okazuje się, że większą część czasu przebywa w Polsce (musi przecież pilnować "interesu").Według władz polskich ma od roku 1991 zarejestrowaną firmę w Polsce pod nazwą Swe-Pol Second Hand Limited. Działalność - handel lumpami. Podatek firmowy płaci, bo inaczej zamknęli by mu kramik, ale wg gazety nadal nie deklaruje swoich dochodów, ani w Polsce, ani w Szwecji. Firma Swe-Pol i jeszcze jedna już firma, Dom Pol mają zarejestrowane 45 samochodów, z których część ma zakaz poruszania się na drogach. W każdym razie 6 z nich kursuje tam i z powrotem Sztokholm-Gdańsk wywożąc 2000-3000 ton ciuchów ze Szwecji! I nic nie było by w tym złego - biznes jak każdy inny, z tą różnicą, że ludność szwedzka oddaje! porządne rzeczy w ramach pomocy dla biednych emerytów i nie tylko, a pan Sandberg obraca 12 mln Sek i nadal nikogo się nie boi. W każdym razie w gazecie widnieją zdjęcia z lumpeksów gdańskich, wywiad z emerytem i Szwedzi sż zniesmaczeni tym całym "biznesem"! A może takby unikać lumpexów, które sprzedają ciuhy właśnie tego pana! Przykre ale prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Szwedzkie nazwisko z Finlandii 10.10.02, 11:55 vivion: > opisujące nieczyste interesy pewnego fina, Yngwe Sandberg(nazwisko i imię > wyjątkowo szwedzkie, więc pewnie sobie zmienił) Niekoniecznie zmienił. W Finlandii od dawna mieszka duża i silna mniejszość szwedzka. Niektóre miasta fińskie mają podwójne nazwy w ogóle niepodobne do siebie; np. Turku = Abo (z kółeczkiem nad ,,A''). Niektórzy Finowie mówią w domu po szwedzku i mają od pokoleń szwedzkie nazwiska. A propos Turku: fińska nazwa miasta pochodzi podobno od ,,a Slavic word meaning >market<'' Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Turku 10.10.02, 12:08 stefan4 napisał: > A propos Turku: fińska nazwa miasta pochodzi podobno od ,,a Slavic word > meaning >market<'' Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Turku 10.10.02, 13:15 Ja: > A propos Turku: fińska nazwa miasta pochodzi podobno od ,,a Slavic word > meaning >market<'' Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Turku 10.10.02, 14:00 stefan4 napisał: > Ja sobie naiwnie wyobrażam, że może nie być jednoznacznej odpowiedzi na pytanie > , > od kiedy używana jest nazwa ,,Turku''. Przyjechali Szwedzi, założyli szwedzkie > miasto ,,Abo''. Dla okolicznej ludność nieszwedzkiej nieposiadającej innych > centrów handlowych, wyrażenie ,,pojechać na targ'' oznaczało wyłącznie > ,,pojechać do Abo''. A potem stopniowo (np. z powodu słabnących kontaktów ze > Słowianami) zanikała pamięć, że słowo ,,targ'' ma jeszcze inne znaczenie i > kolejne pokolenia były coraz bardziej przekonane, że ,,Targ'' jest ,,naszą'' > ODWIECZNĄ nazwą własną szwedzkiego miasta ,,Abo''. > > Ale ja tak sobie tylko roję, a to Ty dysponujesz Wiedzą... > Bez przesady z tą wiedzą... to i owo może wiem na tematy ogólnohistoryczne (ale historyk ze mnie samozwańczy, choć ukończyłem Wydział Historyczny UJ). Akurat z paroma ludźmi z Turku się zetknąłem. W nawiązaniu do tego co napisałeś - kontakty ze Słowianami w Finlandii bynajmniej nie słabły, bodaj w 1809 r. Szwecja utraciła ten kraj na rzecz Rosji, więc aż do 1918 r. Turku/Abo znajdowało się w imperium carów. No i jeszcze w czasach Stalina kontakty te były intensywne (w sensie sowieckich agresji na Finlandię). A z takich ciekawostek: skandynawska osada targowa w okresie wikingów nazywała się "kaupang" (w dzis. szwedzkim brzmi to "köping"), a język fiński zapożyczył to słowo jako "kaupunki" co oznacza w ogóle "miasto" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 18:17 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 18:18 i ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 20:39 ww Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.rzeszow.mm.pl 07.01.14, 14:15 W Gdyni na ulicy Śląskiej 40 jest ciucholand gdzie właściciel nie przebiera i wystawia wszystko jak leci, można spotkać ciekawe metki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Eksluzywne ciucholandy...? IP: *.gdynia.mm.pl 03.02.15, 17:29 Zapraszam serdecznie!!!! Sklep znajduje się w Gdyni przy ulicy Śląskiej 40, otwarty w godzinach 10-18 od Pn do Pt , w sobotę od 10-14. W ofercie sklepu znajdziecie wszelkiego rodzaju odzież używaną, obuwie, biżuterie, torebki i inne dodatki, jak również używane zabawki. Jako jeden z niewielu sklepów tego typu oferuje także duży wybór odzieży tematycznej i sportowej takiej jak np. stroje karnawałowe czy pianki pływackie. Towar jest dokładany w każdy poniedziałek, w sobotę przeceniany -50% W ofercie są również gadżety z Anglii, nowe i używane takie jak: szkło, porcelana, drobne AGD, ramki na zdjęcia, figurki, rożnego rodzaju starocie, obrazki i wiele innych, nigdy nie wiadomo co sie trafi. Towar ten dokładany jest w każdą sobotę, w piątek przeceniany -30% Odpowiedz Link Zgłoś