Dodaj do ulubionych

Basen na Chełmie tylko dla wybrańców

IP: *.crowley.pl 08.11.05, 22:44
Ponadto, jak uda się zwykłemu szarakowi dostać na basen, to i tak musi
wykupić karnet. Dlaczego nie można kupić biletu na jednorazowe wejście??
Przecież można sprzedawać bilety numerowane na okresloną godzinę np. z
dwudniowym wyprzedzeniem, po czym nadwyżkę proponować szkółkom albo z lekkim
rabatem.
Obserwuj wątek
    • Gość: ddd Re: Basen na Chełmie tylko dla wybrańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 02:50
      z przytocznych tutaj firm/instytucji wynika ze moja firma nie wykupila
      wejsciowek: a jednak sa u nas one dostepne....

czyżby ktoś z nowu robił z igły widły?????
      • waldka_zmora Re: Basen na Chełmie tylko dla wybrańców 09.11.05, 02:54
        za zycia mialem basen przy domu
        ale tylko 16m na 8
        teraz gdy umarlem niekapie sie tylko smaze
    • Gość: Janusz Basen na Chełmie nie dla mieszkańców IP: *.crowley.pl 09.11.05, 09:05
      Mieszkam niedaleko basenu - od początku jego istnienia basen miał duże
      powodzenie w godzinach popołudniowych w ciągu tygodnia, gdy człowiek po
      pracy/szkole chce się zrelaksować. Te godziny powinny być właśnie
      ogólnodostępne dla mieszkańców, bez karnenów- w dowolnym czasie, niestety
      kierownictwo MOSIR w swoim komercyjnym zapędzie postanowiło przede wszystkim te
      godziny wyprzedać, pozostawiając nam najmniej atrakcyjne pory: wcześnie rano i
      późnym wieczorem w weekend. Dlatego zmuszony jestem przepłacać i korzystać z
      ofert "szkółek pływackich", by moja rodzina mogła skorzystać z basenu,
      zbudowanego przeciez dla nas mieszkancow miasta. Tak przynajmniej twierdzil
      prezydent Adamowicz, ktory w czasie kampanii wyborzczej przed jego II-kadencją,
      uważał zbudowanie tego basenu za jedno ze swoich większych dokonań. Czyżby
      teraz, poprzez wynajem basenu firmom komercyjnym w najlepszych godzinach, jest
      splacany 'dlug za wsparcie w trakcie kampanii'? Nalezaloby go splacic wpierw
      wyborcom-mieszkancom
    • Gość: zosia Re: Basen na Chełmie tylko dla wybrańców IP: *.devs.futuro.pl 09.11.05, 10:27
      też bym sobie chętnie pojechała na godzinkę popływać....ale to powinno być
      tak,ze mam ochotę..biorę strój,ręcznik ..wsiadam w samochód i jadę....a nie
      jekieś zapisy....Powinni w Gdańsku wybudować więcej pływalni...napewno ludzie
      by chętnie jeździli....może na obrzeżach Gdańska?może jakaś firma wpadnie na
      tki pomysł budowy...albo prezydent naszego miasta?..pozdrawiam..z.
    • Gość: xc LISZEWSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 10:31
      Czy to ten przestępca zamieszany w afery? Dziwię się, że taka osoba jest
      kierownikiem?!
    • Gość: inwestor Re: Basen na Chełmie tylko dla wybrańców IP: *.softlab.gda.pl 09.11.05, 10:39
      Byłem w Szwajcarii w zabitej dechami wiosce koło Grenchen w szkole był basen
      zbudowany za podatki mieszkańców, basen w bardzo dobrym stanie i nikt go nie
      pilnował. Mieszkańcy wsi (miejscowości) mieli PRAWO korzystać nieodpłatnie z
      tego basenu w szkole w godz. 18-22. Wysokie kary były dla tych którzy
      pozostawiliby po sobie nieporządek w szatni lub na basenie. Kiedy doczekamy się
      u nas czegoś takiego. Przecież to nie jest budowane z prywatnych pieniędzy
      urzędników ???????????????
    • Gość: Tomek Re: Basen na Chełmie tylko dla wybrańców IP: *.such.nat.hnet.pl 09.11.05, 10:39
      Każdy kij ma dwa końce. Niewątpliwie kierownictwo basenu nalezy pochwalić za
      pełną frekwencję na pływalni i zyski, ktore generuje. Utrzymanie basenu
      pochodzi z kasy miejskiej. Czy gdyby basen swiecił pustkami, pan redaktor nie
      zarzuciłby jego szefostwu niegospodarności? A wiem z autopsji, że na Morenie
      szkolny basen w godzinach przedpołudniowych (gdy nie ma szkolnych zajęć) swieci
      pustkami, a zarówki świecą, kaloryfery grzeją, pompy pracują etc.
      • Gość: inwestor Re: Basen na Chełmie tylko dla wybrańców IP: *.softlab.gda.pl 09.11.05, 10:41
        pięknie to basen jest zbudowany z moich i innych ludzi pieniędzy dla zysków ??
    • Gość: Ja Re: Basen na Chełmie tylko dla wybrańców IP: *.gfkm.gda.pl 09.11.05, 11:14
      Spokojnie, na Przymorzu jest duuży plac nawet pod 8 basenów - wystarczy
      chcieć...
      • Gość: ktoś inny Re: Basen na Chełmie tylko dla wybrańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 11:38
        E, nie no co Ty?...Lepiej postawić kolejny pomnik papieżowi albo zbudować
        kolejne muzeum czy centrum handlowe niż pomyśleć o relaksie, zdrowiu czy
        potrzebach mieszkańców.
        Bo przecież łatwiej zasponsorować za publiczne pieniądze cudzą działalność
        gospodarczą(zwłaszcza gdy tę działalność prowadzi kolega) niż niepewnie czekać
        na miaszkańców-klientów czy przyjdą, czy nie przyjdą, bo niewiadomo czy będzie
        ich stać. I tak właśnie tworzy się ekskluzywizm dla wybranych wg kryterium
        zasobności portfela, bo przecież zwykli mieszkańcy to kmiotki, o których nie
        warto zabiegać, ale zawsze warto ogolić ich kieszenie z kasy.
    • Gość: Ian Torphy Panie redaktorze Szaro IP: 80.50.205.* 09.11.05, 14:04
      Ty nasz dobrodzieju, juz teraz nieroby z komunalek dziękują Ci za lodówki,
      teraz pora aby poszły sie wykompać za friko na mosirowskim basenie. A komentarz
      w Gazecie trojmiasto tradycyjnie w waszym stylu: uczcie sie od nich -oni
      potrafią
    • Gość: tomek Re: Basen na Chełmie tylko dla wybrańców IP: *.devs.futuro.pl 09.11.05, 14:49
      a moze by tak szanowna rada miejska zastanowila sie co by tu zrobic z takim
      fantem i przeznaczyla troszke srodkow oprocz na budowe czy modernizacje
      stadionow pilkarskich rozniez na baseny, ktorych jak wiadomo w nadmorskim
      gdansku brakuje ... pozdrawiam
    • Gość: Dorota SZARO PANIE SZARO IP: *.chello.pl 09.11.05, 18:49
      Jestem mamą dwójki dzieci,które uczęszczają od ub roku na pływalnię.Przebywam
      na plywalni 2x w tyg.Z tego co udało mi się zaobserwować, pływalnia tętni
      życiem.Widzę wiele zadolonych i szczęsliwych rodziców,że nasze pociechy mają
      gdzie się uczyć pływać.Jestem zażenowana niektórymi opiniami.Gdy czytam
      komentarze o obietnicach Adamowicza,to od razu widzę,że motyw pływalni jest
      tylko pretekstem dla chorych maniaków politycznych.
      Z artykułu pana redaktora wysówam wniosek,iż to moje dzieci mają przestać uczyć
      się pływać- bo pan redaktor moze mieć akurat ochote przyjść na pływalnię!!!
      Pragnę przypomnieć,że wszystkie dzieci i dorośli,którzy uczęszczają na tę
      pływalnię również płacą podatki.Myślę,że jest ich zdecydowana większość niż
      tych niezadwolonych.
      Uważam,iż cały problem polega na tym, aby na kazdej dzielnicy była ładna i
      nowoczesna pływalnia!!!
      NA KONIEC ALUZJA DO BŁYSKOTLIWEGO PANA REDAKTORA - jeśli ma pan tak olbrzymie
      możliwośći i poniekąd władzę - to uważam,iż w interesie publicznym powinien ją
      pan spozytkować w celu powstawania jak największej ilości obiektów sportowych,
      a wówczas na pan lub pana znajomych 1x na 3 miesiące czekałby utęskniony
      basen, w którym czułby się pan szcześliwy i DOWARTOŚCIOWANY!!!
      Pozdrawiam.
      • Gość: Teflon Re: SZARO PANIE SZARO IP: *.such.nat.hnet.pl 09.11.05, 20:27
        Pan Szaro wykrył kolejną zagrażającą naszej społeczności aferę. Gratulacje - tak trzymać! Czekam niecierpliwie na kolejne przełomowe artykuły na temat równie istotnych dla kraju spraw! Szalom!
      • Gość: ktoś inny Wyjątkowo wredny komentarz błyskotliwa Dorotko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:32
        Dzieci nie płacą podatków,bo nie zarabiają, droga pani, to po pierwsze.
        Ja też jestem matką 2ki szkolnych dzieci, moje też chodzą na basen i wcale nie
        jestem zadowolona gdy muszą się usuwać w kąt basenu, by ustąpić miejsca
        konkurującej szkółce pływackiej, w której na 1torze chlapie się 6 rosłych
        młodzieńców, przeszkadzając uczącym się obok maluchom. Widziałam kilka
        gorszących widoczków nie tylko na płycie basenu, ale i w szatni.
        Problemem pozostaje udział mieszkańców, którzy mają pełne prawo się relaksować
        i uprawiać sport w dogodnych dla siebie godzinach, a nie godzinach pasujących
        prowadzącym działalność gospodarczą. Mieszkańcy, także ci bezdzietni też płacą
        podatki, a nawet prowadzą działalność społeczną(za darmo-o zgrozo!)w imieniu
        mieszkańców miasta/osiedla, żeby zrealizować ich potrzeby, także dzieciatych
        mamusiek. Nie wszystkich rodziców stać na szkółki pływackie, ale chcieliby od
        czasu do czasu skorzystać z basenu razem z dziećmi.
        Problemem są inwestcje, jakie miasto realizuje z naszych podatków i na ile
        odpowiadają one na potrzeby mieszkańców.
        Trójmiasto gwałtownie potrzebuje odpowiednich obiektów sportowych, także
        normalnych sportowych pływalni, w których da się trenować bez przeszkadzania
        innym.Jeśli miasto stać na budowanie drogich muzeów(np. Muzeum marynarki
        Wojennej w Gdyni)czy remontowanie dróg dojazdowych do centrów handlowych albo
        remonty Żaka tudzież inne, to chyba czas zająć się potrzebami mieszkańców.
        Ja cieszę się, że redaktor Szaro zajął się tą sprawą, bo odpowiada na istotny
        społeczny problem.
        • haselback Nie ma żadnego problemu 09.11.05, 20:50
          Naprawdę nie mnóżmy problemów. Chciałbym zauważyć, że zadna z firm, które są
          wymienione w artykule nie ma wykupionych więcej niż 2 godziny w tygodniu. Co do
          szkółek to rzeczywiscie jest ich sporo i biorą więcej, ale w zamian
          instruktorzy uczą pływac, przecież nie bedą tego robić za darmo. Warto zwrócic
          uwagę, ze jest to jeden z nielicznych basenów w Trójmiescie ktory przynosi
          zyski i niech nikt nie przesadza ze nie ma wolnych miejsc, bo sa godziny
          ogólnodostepne na których basen stoi prawie pusty, szczególnie w weekendy,
          proponuje zajrzec na grafik basenu www.mosir.gda.pl
          Nie wylewajmy dziecka z kąpielą.
        • Gość: Dorota Re: Wyjątkowo wredny komentarz błyskotliwa Dorotk IP: *.chello.pl 09.11.05, 22:45
          Od kiedy to,droga pani,dzieci płacą podatki? Dla pani troszkę wyjaśnień- robią
          to oczywiście ich rodzice - chyba,że sugeruje pani,że dzieci nie powinny
          korzystać z pływalni,ponieważ nie płacą podatków :-) Stwierdzenia pani są
          niejasne i wykluczające się.Moje dzieci chodzą na zajęćia- maja je na dużym i
          małym basenie- nikt im nie przeszkadza!!! Są pod pod opieką uprzejmych i
          kompetentnych instruktorów. Myślę,że popełnila pani bład w wyborze szkoły
          pływania, ponieważ ja na opisane przez panią warunki nigdy bym sobie nie
          pozwoliła.
          Uważam,że pomyliła pani tematy opisując warunki w jakich odbywają się zajęcia.
          Jęśli uważa pani,że pływalnia powinna być do dyspozycji dla szerszej rzeszy
          osób mających możliwość przyjścia na pływalnię w dogodnym czasie, to czy przy
          olbrzymim zainteresowaniu obiektem warunki eksploatacyjne się zmienią? Chyba,że
          pani uważa, iż z basenu powinno korzystać mniej osób- kosztem wygody pani
          dzieci? A TO JUŻ BY BYŁ EGOIZM!
          • Gość: ktoś inny Re: Wyjątkowo wredny komentarz błyskotliwa Dorotk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 01:18
            >>że dzieci nie powinny
            > korzystać z pływalni,ponieważ nie płacą podatków :-)<<
            To ty sugerujesz.

Starsze dzieci(od 8lat)nie chcą pływać na małych basenach, a pod okiem dobrych
            instruktorów uczą się pływać sportowo, a nawet wyczynowo(trenują), a takich
            obiektów w 3mieście brakuje.
            >>ponieważ ja na opisane przez panią warunki nigdy bym sobie nie
            > pozwoliła.<<
            Ach-nie pozwoliła?I co zbudowałabyś własny basen?A może wynajęła całość?Po
            prostu podaż kształtuje popyt, a pływanie zrobiło się popularne i bardziej
            dostępne dla dzieci w ramach zajęć pozaszkolnych niż np. lekkoatletyka,
            koszykówka, tenis, żeglarstwo czy piłka nożna(próbowałaś zapisać dziecko na
            zajęcia tego typu, bo ja wiem, że nie jest tak prosto i tanio), więc gdy coraz
            więcej szkół pływackich ogłasza nabór iwięcej dzieci na uczęszcza na zajęcia
            przy nie zmieniającej się liczbie obiektów to chyba czasem robi się ciasnawo,
            przynajmniej dla mieszkańców, którz też chcą korzystać z basenu w normalnych
            warunkach.

> pani uważa, iż z basenu powinno korzystać mniej osób- kosztem wygody pani
            > dzieci? A TO JUŻ BY BYŁ EGOIZM!
            A to już jest bardzo nieelegancki chwyt: ja opisuję zjawiska, które mają
            miejsce, bo miałam okazję je zaobserwować, bynajmniej nie dlatego, że moim
            dzieciom jest nie wygodnie, ale także dlatego, że dostrzegam niewygodę obu
            strone, a poza tym sugerowanie mi egoizmu podczas gdy się>>ja na opisane przez
            panią warunki nigdy bym sobie nie
            > pozwoliła.<< jest co najmniej nietaktowne.
            I zdaje mi się, że to twoje płacę, a więc wymagam jest nieco bardziej
            egoistyczne niż moje "zbudujmy więcej pływalni, aby więcej osób w różnym wieku
            mogło z nich korzystać"
            A na przyszłość czytaj uważniej, a nie to co chcesz usłyszeć albo co ci się
            wydaje.

• Gość: Dorota ostatni komentarz IP: *.chello.pl 10.11.05, 14:46
              Przepraszam,myślę iż to juz ostatni komentarz,ponieważ pani dość subiektywnie
              interpretuje fakty i mało uważnie czyta komantarze i główny artykuł.
              Po 1- mam dobrą radę na przyszłość: jeśli z kimkolwiek nieznajomym pani
              konwersuje,to wypada się pokusić na pan lub pani a nie ty!
              Po 2- napisałam wcześniej,iż jestem zadowolona,że moje dzieci uczą się pływać-
              więc jak jednocześnie mogę uważać,że dzieci nie powinny korzystać z pływalni?
              Po 3- jeśLi miałaby pani troszkĘ pojecia o pływaniu wyczynOwym, to wiedziałaby
              pani,że główny problem nie leży w ilości pływalni,tylko w kosztach utrzymania
              istniejących już sekcji.
              Po 4- proszę mnie nie pouczać w tematach sportowych,tak się składa,iż jestem
              nauczycielką w-f z 15-letnim stażem,trenerem i byłą reprezentantką Polski.
              Wychowałam lub skierowałam do klubów ponad setkę dzeciaków,łącznie z
              reprezentatnami Polski.Proszę mnie nie pouczać,ponieważ w tematyce sportowej
              poruszam się dość swobodnie.
              Po 5- proszę się zdecydować czy chce pani dyskutować na tematy rekreacji czy
              pływania wyczynwego- bo to dwa różne zagadnienia.Jeśli na którejś pływalni
              egzystuje sekcja pływacka,wówczas bardzo trudno jest pogodzić to z pływaniem
              rekreacyjnym,o którym toczy się dyskusja.
              Po 6- nie sugerowalam pani,że należy wykupić lub wybudować basen,tylko
              zaznaczyłam,że ja jestem zajęć moich dzieci bardzo zadowolona- czego i pani
              życzę.
              I na koniec- jeśli by pani czytała uważnie mój pierwszy komentarz a nie
              zarzucała braku zrozumienia swoich,to wiedziałaby pani,że myślą przewodnią i
              sentencją mojej wypowiedzi był fakt,iż główny problem polega na braku obiektów
              a nie tak jak napisał redaktor- kto z nich korzysta! W odpowiedziach na moje
              komentarze potwierdza pani moją opinię,więc po co dorabiać do tego jakieś
              ideologie?
              Pozdrawiam panią (nie ciebie).
              Ze sportowym pozdrowieniem. Dorota
              • Gość: ktoś inny Re: ostatni komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 15:12
                Ach!bo się jeszcze wzruszę Twoimi super osiągnięciami sportowymi i
                nadkompetencją znajomości tematów sportowych. Nie nadymaj się tak, bo PKOL
                medalu ci za to nie zawiesi na piersi.
                I daruj sobie wykłady z wysokości sportowych anonimowych autorytetów, bo to się
                ma nijak do społecznej wrażliwości na potrzeby mieszkańców, którzy
                niekoniecznie muszą się pochylać nad pływackimi talentami cudzych dzieci.
                Żegnam ozięble Jaśnie Panią Nauczycielkę w-f z 15 letniem stażem i idę się
                wysmarkać w uniżoności swej w chusteczkę, bo aż mnie zatkał ten spływający
                Majestat.
                • Gość: Dorota Re: ostatni komentarz IP: *.chello.pl 10.11.05, 16:07
                  I o to mi chodziło, chciałam zobaczyć na co "panią" naprawdę stać i przeczytać
                  tę żenującą odpowiedz. Szkoda mi pani, że jest pani taka zakompleksiona :-(
                  doradzam wizytę u specjalisty :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka