Dodaj do ulubionych

Absolwenci ekonomii UG, jak z pracą?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:53
Na początek witam wszystkich!
Jestem studentem tego wydziału od pół roku. Jestem tu, mimo iż mówiono mi, że
rynek jest ekonomistami przesycony. A jak Wam, absolwentom, idzie w życiu?
pracujecie w zawodzie? Jakie specjalizacje skończyliście, na jakim stanowisku
pracujecie i ile zarabiacie? Czy sama ekonomia wystarczy? Kierunek jest póki
co lajtowy, więc może wziołbym jeszcze jakiś. Jaki? Idąc na ekonomie
kierowałem się zainteresowaniami, ale jeśli ma być ciężko z pracą, wezmę
drugi kierunek dla przyszłej korzyści.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi! :]
Obserwuj wątek
    • Gość: Jay podbijam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 08:40
      • Gość: filip Nie masz co podbijać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 09:32
        Nie masz co podbijać, bo wszyscy rozsądni absolwenci UG już zagranicę
        wyjechali. Przyjeżdżaj praca tu czeka. Ja skończyłem Handel Zagraniczny z jedną
        z najlepszych średnich na roku. Przez dwa lata nie mogłem znaleźć żadnej pracy
        w Trójmieście (mimo tego, że jestem, niegłupi, studiowałem w jednym z
        zachodnioeuropejskich uniwersytetów, angielski i niemiecki znam perfect). Od
        kilkunastu miesięcy pracuję i mieszkam w Anglii - świetna praca, dobe pieniadze
        i perspektywy na przyszłość.
        • kajetanb52 Re: Nie masz co podbijać 13.02.06, 13:37
          To chyba na wakacjach jesteś w Polszy bo klepiesz z neostrady ;) A wracając do
          tematu to skończyłem ekonometrię i statystykę, co prawda nie stricte ekonomia
          ale zbliżone. Po studiach wyniosłem się do Wawy, aktualnie robię w dziale
          aktuarialnym pewnej dużej zagranicznej ubezpieczalni. Pensji starcza na wygodne
          życie i jeszcze dużo zostaje. Nie wierz w hasła że rynek jest ekonomistami
          przesycony. Tak mówią ci którzy pokończyli wszelakie wyższe szkoły biznesu i
          czegoś tam. Dobry ekonomista po dobrej uczelni pracę znajdzie bez problemu
          • Gość: pixi Re: Nie masz co podbijać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:49
            A wracając do
            > tematu to skończyłem ekonometrię i statystykę, co prawda nie stricte ekonomia
            > ale zbliżone.

Skończyłem budownictwo lądowe na PG, co prawda nie stricte ekonomia ale
            zbliżone.Praca bez problemu.
            • kajetanb52 Re: Nie masz co podbijać 13.02.06, 15:17
              No nie wiem w którym punkcie budownictwo jest zbliżone do ekonomii ale ok :)
          • Gość: absolwent praca po UG IP: 193.138.110.* 13.02.06, 14:50
            kierunek jest lajtowy na maxa.
            Ale jak chcesz mieć dobre oceny to trzeba kuć.
            Większości którą wykujesz nie będziesz potrzebował więc ja nie kułem.
            Za to od 3 roku pracowałem w banku na 0,4 etatu, 4 rok na 0,6, 5 rok na całym i
            Indywidualna Organizacja Studiów.
            Zarobki są różne i kierunek studiów nie ma znaczenia.

Moim zdaniem lepiej zrobisz szukając pracy na studiach wtedy nie będzies zmiał
            problemu z super świadectwem, brakiem doświadczenia w pracy i nie będziesz
            musiał zostać ankieterem, albo pracownikiem telefonicznej Obsługi Klienta.
          • Gość: filip Dobry ekonomista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:50
            Z neostrady nadaje bo na kilka dni przylecialem do Gdanska, rodzine zobaczyć.
            Nikt po uniwerku nie staje sie od razu "dobrym ekonomistą" i tu jest pies
            podgrzebany. Rzadko kto przyjmie cie do pracy jesli nie masz doswiadczenia -
            tak bylo w moim przypadku - bylem na dziesiatkach interwiew iz awsze to samo -
            sorry ale nie ma pan doswiadczenia.
            Wiec jesli masz mozliwosc to zacznij pracowac juz na studiach.
    • Gość: Jay podbijam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:25
      Ktoś jeszcze?
      • Gość: aga Re: podbijam IP: 62.233.250.* 15.02.06, 11:41
        Powiem szczerze, że z moich bliższych znajomych prawie nikt nie został w
        Trójmieście, bo dobrze płatnej i ciekawej pracy dla absolwentów ekonomii UG
        raczej nie było. Ludzie rozjechali się po kraju- głównei do Warszawy
        oczywiście, ale nie tylko. Nie jestem pewna, czy coś sie zmieniło w tej
        kwestii, bo słyszę, że młodsi o 5-10 lat tez wyjeżdżają, ostatnio coraz
        częściej za granicę.
        • Gość: Asper Re: podbijam IP: *.pruszczgdanski.vectranet.pl 10.05.15, 09:18
          Witam,
          Zapraszam do kontaktu osoby tuż po studiach, które poszukują pracy.
          Oferujemy staże, pracę na zlecenie a także pracę w ramach umowy o pracę.
          Obecnie prowadzimy rekrutację na stanowisko: Kontroler terenowy, Kierownik Regionalny.
          Dane kontaktowe: tel. 600 332 032
          • Gość: Maniek Re: podbijam IP: *.vc.shawcable.net 10.05.15, 11:42
            Bez zlosliwosci za 1200-1500 dla ludzi po studiach (pracodawcom w wyplacaniu pensji jakos zawsze sie myli na swoja -korzysc),a o stalych umowach to przewaznie nie ma mowy.......,takze emigracja mlodych-wyksztalconych dobrze sie ma........Maniek-gadaniek-......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka