IP: *.chello.pl 27.02.06, 19:40
Tak sie ostatnio zastanawialem, czy jak w skm/tramwaju/autobusie zlapia mnie
kanary i nie zgodze sie na mandat, nie pokaze swoich dokumentow to oni wtedy
wezwa policje. Policji oczywiscie sie wylegitymuje, ale czy on ma prawo podac
moje dane kontrolerowi??? Istnieje w koncu cos takiego jak ochrona danych
osobowych, a kanar to przeciez nie policja, czy jakis urzednik panstwowy...
Obserwuj wątek
    • orissa Re: Kanary 28.02.06, 08:45
      Kontrolerzy mają zgodę na spisanie danych osobowych z dokumentu tożsamości w celu wypisania mandatu. Nie musisz dawać im dowodu do ręki, możesz trzymać otwarty tylko do wglądu. Co do zastosowania w takim przypadku ustawy o ochronie danych osobowych można zapytać w odpowiednim urzędzie.
    • hlynur.bjorn Re: Kanary 28.02.06, 11:45
      Miałem taką sytuację - kanar moze spisać dane z dokumentu trzymanego przez
      policjanta...
    • landrynka8 Re: Kanary 28.02.06, 12:30
      No właśnie. Ciekawe czy Policja ma tak czas aby przyjeżdzać na każde wezwanie
      Renomy? Pic na wodę.
      • orissa Re: Kanary 28.02.06, 12:35
        landrynka8 napisała:

> No właśnie. Ciekawe czy Policja ma tak czas aby przyjeżdzać na każde wezwanie
        > Renomy? Pic na wodę.
        >

Niestety ma czas, w celu potwierdzenia tożsamości (choć zastanawiam się jak to robią gdy ktoś nie ma przy sobie dokumentów). A Renoma straszy jakimiś dodatkowymi obciążeniami za wezwanie radiowozu.
        • brucee Re: Kanary 28.02.06, 17:57
          a czy one, te kanary moga mnie zatrzymac siłą w autobusie?,

raczej chiba nie.
      • teutonczyk Re: Kanary 28.02.06, 18:04
        Przyjeżdża - i to z dużą gorliwością, a taki extras kosztuje krnąbrnego pasażera
        około 200 pln dodatkowo do mandatu. Zresztą cała ta dyskusja troszkę dziwnie
        wygląda - jak poradnik małego przestępcy ;)
        • hlynur.bjorn Re: Kanary 12.03.06, 23:47
          to nie do końca tak
          dodatkowy mandat jest za zmianę kursu autobusu
          jak autobus pojedzie pod komisariat
          za wezwanie policji nie ma dodatków - mam świadka - ja sam nim jestem :)
    • grenzik Re: Kanary 13.03.06, 19:01
      A ja miałem taką przygodę : przysiadłem sobie w kolejce po bilet, pan cham z
      renomy stwierdził, że w kolejce nie stoję, więc nie chcę kupić biletu, a ja
      odmówiłem mu pokazania dokumentu. Dojechałem sobie na miejsce, wysiadłem a oni
      za mną. Facet szarpnął mnie za rękaw i zaczął coś tam sobie bluzgać, a ja mu na
      to że wcale nie jechałem żadną kolejką i że gó.no może mi zrobić. Myślałem, że
      da mi po pysku, ale skończył na paru wyzwiskach. Poszedłem sobie. Koncert był
      świetny ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka