Dodaj do ulubionych

Mamy najlepszego informatyka świata

• Gość: Monika potwierdzenie, ze Filip zdobyl ten tytul IP: *.oeiizk.waw.pl 21.08.06, 13:27
      Wszystki niedowiarkom radze zajrzec pod wskazany adres:
      olympiads.win.tue.nl/ioi/ioi2006/newsletters/IOI_2006_Newsletter_8.pdf.
      Tam jest zdjecie Filipa - Zwyciezcy.
    • Gość: Krzysztof Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.monet.no 21.08.06, 13:30
      Ryszard - gratuluje - to przeciez rowniez Twoja praca i Twoj sukces!
      • Gość: ast Dzieki Komuni Swietej ten sukces IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 21.08.06, 13:42
        gratulacje dla Ks. Proboszcza Jego parafii
        • Gość: jw Re: Dzieki Komuni Swietej ten sukces IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 21.08.06, 13:44
          jeszcze dodam ze Kubica podobno na komunie
          dostał samochodzik
          • Gość: Zegarmiszcz Re: Dzieki Komuni Swietej ten sukces IP: 83.2.76.* 21.08.06, 19:38
            A ja dostałem zegarek i jestem zegarmistrzem.
    • zhk Mamy najlepszego informatyka świata 21.08.06, 14:01
      No i brawo...
      • Gość: ja Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 21:09
        Jest wielki powód do radości i dumy. Dobrze, że wśród głosów na forum przeważają
        wyrazy uznania zarówno dla niewątpliwie genialnego ucznia, jak dla Jego
        Profesora obok sensownych wypowiedzi (np Mohera. Powodzenia!!!Gratulacje! Więcej
        takich w każdej dziedzinie!!!
    • Gość: Wlodek Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.global.net.pg / *.global.net.pg 21.08.06, 14:02
      Zobacz pod tym URL www.ioi2006.org/:

The first IOI was organized in Pravetz, Bulgaria, in 1989, with the assistance
      of UNESCO. The Olympiads in the 21'st century have taken place in Tampere,
      Finland (2001), Yong–In, South Korea (2002), Kenosha, Wisconsin, USA (2003),
      Athens, Greece (2004), Nowy Sacz, Poland (2005).

Pozdrawiam,
      Wlodek
    • Gość: janusz Mamy najlepszych informatyków na świecie IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 21.08.06, 14:06
      To cecha wyróżniająca Słowian wśród innych równie zdolnych narodów. Brawo i
      powodzenia.
    • Gość: hiphoper Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.08.06, 14:14
      Teraz nagle ludziska będą posyłać swoje dzieci do tego ogólniaka w Gdyni. Swoją drogą na co mu studia, nie rozumiem tego? Informatykowi studia nie są potrzebne, no chyba że chce koniecznie mieć papier. Realne wymagania pracodawców są zupełnie inne, pracodawcy nie poszukują speców od liczenia całek, tylko od technik webowych (javowe frameworki rozmaitego sortu, może dotnet też) przydaje się umiejętność zarządzania projektami (UML, wzorce projektowe) coś o kierowaniu firmą też warto wiedzieć (może SAP) znajomość konkretych bibliotek (Qt/WTL/ATL,MFC) To są realne oczekiwania, a nie rozwiązywanie krzyżówek programistycznych. Cóż, życzę dobrze temu gościowi, ale w Polsce to on pracy nie znajdzie :) Zresztą on i tak nie będzie płakał z tego powodu :)))
      • Gość: hiphoper Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.08.06, 14:23
        I jeszcze jedno - zauważyliście, że komputer miał od 9 roku życia? No właśnie, informatykiem nie zostaje się po szkole wyższej. Ogromna większość dzisiejszych ludzi, którzy cokolwiek innego potrafią niż uruchomić Worda, to ludzie, którzy mieli komputer od małego. Gdyby tylko na szkole polegać, to niczego byś się nie nauczył. Po szkole wyższej można sobie zostać prawnikiem (na przykład) i kosić ładną mroczną kasę :)
        • Gość: Prawnik Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 21.08.06, 14:45
          ja ci dam " kosić ładną mroczną kasę "
          Wytocze Ci proces o zniesławienie
      • Gość: N/A Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 21.08.06, 14:46
        Studia są potrzebne... no... bo... juvenalia są, imprezki są, i ogólnie
        człowiek się rozwija. A nawet dba o przyrost. Całki do tego są raczej
        przydatne, choć niektórzy są mniej wybredni.

A "twoi" pracodawcy, co chcą mieć tylko webmasterów i pielęgniarki od MFC to
        za przeproszeniem do Media Marktu nie powinni wchodzić... :)

Pryncypialne wartości całek bronią się same... tylko że trzeba mieć nieco
        szersze horyzonty niż wymiana papieru w drukarce u pani Jasi z księgowości :)

• Gość: eep Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.adsl.alicedsl.de 21.08.06, 14:54
          a po co komu studia
          jak ktos ma komputer od 9 roku zycia i interesuje sie i rozwija to zadne studia
          go niczego nie naucza. wszystko sie bardzo szybko zmienia.
          a papierek to potrzebny jest tylko w polsce.
          licza sie umiejetnosci a nie papier.

gratulacje dla najlepszego informatyka świata
      • Gość: ms Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: 65.57.245.* 21.08.06, 18:52
        he he... co za klapki na oczy... a na ICM-ie też się robi UML i SAP?
    • gekon1979 gratulacje!! alleluja i do przodu, oby tak wszyscy 21.08.06, 15:38

• Gość: lubat Mamy najlepszego informatyka świata IP: 82.139.11.* 21.08.06, 16:09
      Nie podniecajmy się za bardzo, bo to raczej wyjątek, a nie reguła. Poza tym
      takich międzynarodowych olimpiad są dziesiątki i nie Polacy są niestety ich
      bohaterami a np. Hindusi, Chińczycy i - nie do wiary - Rosjanie. Póki co, za
      granicą słowo Polak ciągle nie kojarzy się z informatyką. Niestety!
      Naturalnie ciesę się, że przynajmniej jednemu się udało i serdecznie mu gratuluję.
      • Gość: ms Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: 65.57.245.* 21.08.06, 19:32
        O nie, takich międzynarodowych konkursów, związanych z informatyką, o
        porównywalnym prestiżu jest nie więcej niż 10 - i polscy studenci nieźle w nich
        wypadają.

IOI, ACM ICPC, TopCoder, ImagineCup, IEEE cośtam, ..., może jeszcze Turing Award.

Hindusi, Chinczycy i Rosjanie są zaś znani z off-shoringu i jako dobrzy
        pracownicy. Ale i w tej konkurencji Polska się rozwija (google: "offshoring
        poland"), w przeliczeniu na liczbę mieszkańców to nawet niezłe ma wskaźniki.
    • Gość: Tarrin Mamy najlepszego informatyka świata... dobre sobie IP: 212.160.104.* 21.08.06, 16:17
      Heh... Z artykuły wynika, że Linus Torvaldis przy nim to pryszczaty okularnik,
      Richard Stallman to brodaty hipis... Ludzie, opamietajcie się, co piszecie.
      Jeżeli już chcecie pisać o wybitnych polskich informatykach (nie najlepszych na
      świecie, jak pieje artykuł, ale w ścisłej czołówce, proszę, oto nazwisko godne
      zapamiętania: Marek Hołyński. Współtwórca Open GL, profesor MIT, człowiek, o
      którym mozna z dumą powiedzieć: Polak potrafi.... Ale nawet Jego nie nazwałbym
      najlepszym informatykiem świata.
      • Gość: ms Re: Mamy najlepszego informatyka świata... dobre IP: 65.57.245.* 21.08.06, 19:23
        twój sposób porównywania to zupełnia jak ten tutaj :-)

www.phdcomics.com/comics/archive/phd081606s.gif
    • Gość: Kubana Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.krak.tke.pl 21.08.06, 16:28
      Jestem dumna z mojego Filipka!!!
      Miałam tą niecodzienną okazję gościć Go u siebie w domu przez kilka dni, no i
      imprezować...bo ten człowiek to też niezły rozrywkowicz :D
    • g_romek jakim najlepszym informatykiem??!! 21.08.06, 16:49
      Boże jakim najlepszym informatykiem!!
      To, że jakiś genialny maturzysta wygrał olimpiadę informatyczną nie znaczy, że
      jest najlepszym informatykiem na świecie!
      To tak jak ja bym wygrał olimpiadę fizyczną i by mnie ochrzczono najlepszym
      fizykiem na świecie!

Ja niczego Filipowi nie chcę ująć - chłopak ma na pewno
      niesamowitą "mózgownicę". Chodzi mi o samo stwierdzenie "najlepszy informatyk
      na świecie"

Po pierwsze informatykiem nie można zostać po średniej szkole.
      Po drugie co to znaczy "najlepszy informatyk" ? A może Bill Gates jest lepszym
      informatykiem od Filipa ?

Dla mnie tezy stawiane w tym artykule są co najmniej śmieszne i dziecinne, żeby
      nie powiedzieć żałosne. Podobnych stiwedzeń spodziewałbym się po moim 12-letnim
      kuzynie.

A tak btw - Jestem najmilszym facetem na świecie

Pozdrawiam :-)
    • Gość: marysia Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.sandwell.synetrix.local / *.clickinto.org.uk 21.08.06, 16:58
      Tak, to jest dobra wiadomosc w tej gazecie, szkoda, ze nieprawdziwa. Powiedz co
      to za informatyczne systemu zbudowal ten genius z Gdyni? no i co on robi w tej
      durnej szkole? w tym durnym kraju?
      • Gość: gość ;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 18:18
        Przykro sie czyta te komentarze...
        Mamy w Polsce mase zdolnych ludzi, na co wskazuje Gazeta, ale po co sie z tego
        cieszyc? Nie wolno nawet uzyć w artykule synekdochy, by podkreslic skale
        wyczynu. Amerykanie mowia, ze ich kraj jest najlepszy na swiecie i czy ktos
        zaraz sprawdza w jakiej kategorii, grupie wiekowej, itp...?Mysle, ze
        tytul "najlepszego informatyka" sie Filipowi nalezy i powinnismy byc z tego
        dumni. Niestety Polacy nie potrafia budowac swojej dumy narodowej na
        osiagnieciach rodakow, wola na sile stlamsic talenty. Dlatego lepiej by bylo
        Filipowi ksztalcic sie tam, gdzie prace sie nagradza, a nie umniejsza
        czlowiekowi.
        Niestety takie miejsca chyba koncza sie na III LO, ktore nazwalas "durna"
        szkoła. Widac, ze do tej szkoły nie uczeszczasz/alas, bo bys wiedziala, jakie
        rzeczy sie w tej szkole robi...nie tylko u prof. Szubartowskiego...
    • Gość: szampans Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.101-200-80.adsl.skynet.be 21.08.06, 18:32
      Teraz mnie nie dziwi, ze od niedawna polski hymn nalezy spiewac: "...Z ziemi
      polskiej do Wolski...". Troche to jednak, jakby, niegramatyczne...Tylko, jesli
      sie to poprawi, to z kolei rytm nie pasuje...
    • Gość: Szpak gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 18:54
      niestety wyjedzie pracować do normalnego kraju. a u nas zostaną miernoty:
      urzędasy, górnicy i inne korporacyjne pasożyty
    • Gość: Wielki_Rob Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.06, 18:59
      Filip wielki Respect dla ciebie i powodzenia w dalszym zyciu, nie zapominj o
      polsce i

GRATULACJE od Roba
    • Gość: wazne FWA - polacy jako jedyni z europy wshodniej IP: *.aster.pl 21.08.06, 19:16
      a na dowod zdolnych polakow - to polski serwis jako jedyny z calej europy
      wschodniej zostal nominowny do tytulu "Most Influential Flash Site Of The
      Decade", czyli najbardziej wpływowego serwisu flashowego dekady. z okazji 10 flashu.

wiec 22 i 23 sierpnia niech kazdy polak wejdz na strone
      www.thefwa.com/flash10 i odda swoj glos na jedyna polska witryne czyli pdk.pl

komentowany artkul: www.idg.pl/news/98030.html
    • wysokiktos temat do rozmowy :)))))))) 21.08.06, 19:18
      teraz polacy pracujacy na zachodzie na budowach, zmywakach, szmatach beda mieli
      temat do rozmowy: "Polak najlepszym informatykiem swiata!!!" :)))))))))))
    • Gość: ms Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: 65.57.245.* 21.08.06, 19:21
      Gratulacje dla Filipa, Jakuba, Ryszarda i wszystkich innych ludzi dobrej woli.

odnośnie komentarzy,

plusy MIMUW to: bardzo dobrzy studenci, mocny program, można nauczyć się dużo
      matematyki (można potem pójść w fizykę, modelowanie, finanse...). minusy:
      kiepska infrastruktura - paskudne akademiki, brak porządnego internetu (do
      niedawna?), starzejące się komputery w labach - to byle gdzie na zachodzie
      powinno być lepiej

robienie doktoratu na MIMUW to niezłe outsiderstwo (jak już porównywać z MIT to
      porównajcie sobie budżety); poza tym na doktoranckie na zachodzie da się
      wyjechać już po licencjacie z Polski (a więc po 3 latach!), w ten sposób omija
      się te (mniej sensowne) 2 lata magisterskie

nie jest tak najgorzej z pracą w Polsce, ale trzeba rzeczywiście opierać się
      pokusie emigracji do cieplejszych klimatów, co nie jest łatwe
      • Gość: kasia Re: Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 20:53
        MIMUW od paru lat dostaje duzo miejsc na Radomskiej, a tam jest sympatycznie.
        Poza tym na Zwirkach z powodu malej ilosci chetnych sa juz podobno praktycznie
        same pokoje dwuosobowe. No i ceny wynajmu w Warszawie spadaja, wiec mieszkanie w
        akademiku przestaje sie oplacac - a osoby takie jak Filip znaja mnostwo osob z
        wydzialu jeszcze przed rozpoczeciem studiow, wiec maja z kim wynajac mieszkanie.
        Z internetem (w akademikach) tez jest lepiej, ale nie dobrze. Na wydziale jest
        za to hotspot, wiec mozna sobie posiedziec z laptopem na korytarzu. A z
        komputerami musza cos zrobic, bo podobno chca zwiekszyc ilosc labow, a to z
        obecna infrastruktura jest niewykonalne.

Doktorat w Polsce to rzeczywiscie nienajlepszy pomysl, dlatego osoby pokroju
        Filipa wyjezdzaja po studiach. A na doktorat lepiej wyjechac jednak po pieciu,
        bo wtedy latwiej sie dostac chocby na MIT (jakos Tomek Cz. ktory wyjechal po 4.
        roku jest w Purdue, a Krzysiek O. wyjezdzajacy po 5. - na MIT; tak wiem ze
        Purdue to czolowka swiatowa - ale jednak nie MIT).

Z praca jest dobrze. A co do wyjezdzania do cieplych krajow - znam takich,
        ktorzy chetnie wyjechaliby do jeszcze chlodniejszych. Kalifornia klimat ma
        jednak paskudny, do tego ten zimny ocean i pustynia, brrr. Za to w Finlandii
        jest ponoc super. No i dobrze byloby wiekszosc znajomych zapakowac do walizki i
        zabrac ze soba :).
    • patman No, w końcu uznali, że jestem najlepszy :) 21.08.06, 19:25
      Może ktoś ma pomysł jak to ugryźć?
      forum.4programmers.net/viewtopic.php?p=321334
    • poglodzio Mamy wszystko najlepsze 21.08.06, 19:40
      teraz świat się o tym dowie
    • rudy_rudolf ciekawe kiedy wyemigruje 21.08.06, 20:12
      Ciekawe kiedy i kto go podkupi? Gdzie i dla kogo będzie pracował?

zrelaksuj się na
      www.asiaq.pl
      • Gość: oksana Re: ciekawe kiedy wyemigruje IP: 217.153.136.* 21.08.06, 20:44
        Gratuluję Filipowi
        Może odezwij sie do nas i napisz co
        czujesz czytajac te ....
        Wiem ze nie miałeś wplywu na tytuł
    • janek_bystry Najlepszy informatyk??? BZDURA 21.08.06, 20:46
      Olimpiada informatyczna sprawdza umiejętność pisania prostych programów
      informatycznych na czas. Nazywanie jej laureata najlepszym informatykiem, to
      tak, jakby nazwać najlepszym poetą kogoś, kto wygrał konkurs pisania fraszek na
      czas...
    • Gość: kapsuła Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.lublin.mm.pl 21.08.06, 20:53
      Gratulacje.
      --------------------------------------------------------------
      Tego nie usłyszysz nigdzie indziej: www.myspace.com/koelhybris
    • pixelpainter Brawo Filip!! odwiedz www.gs-arts.nl 21.08.06, 22:30
      Brawo Filip!! odwiedz www.gs-arts.nl
    • Gość: Mirosław Mamy najlepszego informatyka świata IP: *.chello.pl 21.08.06, 22:43
      Gratulacje!!!A ja chciałbym spotkać takiego wykładowcę na kursie internetowych,
      porlali może tu w gazecie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka