Dodaj do ulubionych

Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku...

24.01.07, 11:48
W Gdańsku pojawi się pierwszy trójczłonowy tramwaj typu N8C eksploatowany
dotychczas w zakładach miejskich w Dortmundzie (Stadtwerke Dortmund, Niemcy).

źródło: www.zkm.pl/visualsys/indexht.php?index=350

www.ruemmel.de/nrw_oepnv/M-N/DSW_N.htm

Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • kobieta_na_pasach czy musimy jezdzic ciagle uzywanym? 24.01.07, 13:24
      najpierw smierdzace, ciasne autobusy zakupilo miasto, a teraz pora na tramwaje.
      moim zdaniem lepiej kupic raz na kilka lat jeden niz kilka uzywanych. choc, z
      drugiej strony, jak patrze na to, jak sa zdewastowane...sama kiedy
      interweniowalam, bo gnojek ryl kamieniem po szybie napisy. inni udawali,ze nie
      slysza i nie widza, ale to tak na marginesie.
      • kalinowski11 Re: czy musimy jezdzic ciagle uzywanym? 24.01.07, 13:34
        kobieta_na_pasach napisał:

> moim zdaniem lepiej kupic raz na kilka lat jeden niz kilka uzywanych.

Tak, masz rację... jak się rozlecą te wszystkie nasze trupy, to będziemy
        jeździć tym jednym nowym kupowanym raz na kilka lat :)
        • kobieta_na_pasach Re: czy musimy jezdzic ciagle uzywanym? 24.01.07, 14:51
          kalinowski11 napisał:

> kobieta_na_pasach napisał:
          >
          > > moim zdaniem lepiej kupic raz na kilka lat jeden niz kilka uzywanych.
          >
          > Tak, masz rację... jak się rozlecą te wszystkie nasze trupy, to będziemy
          > jeździć tym jednym nowym kupowanym raz na kilka lat :)
          >

tak szybko sie nie rozleca.
    • kalinowski11 Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 25.01.07, 09:25
      A jeden już jedzie :)

drehscheibe-online.ist-im-web.de/forum/read.php?5,3213123

Pozdrawiam.
      • Gość: trolejbus Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 10:30
        trochę wsiowe kolory, no i model jakiś nienajnowszy - taki golf II wśród
        tramwajów.
        • multumesc Kompromitacja ZKM w Dortmundzie 25.01.07, 12:00
          www.westfaelische-rundschau.de/wr/wr.dortmund.volltext.php?kennung=on3wrLOKStaDortmund39103&zulieferer=wr&kategorie=LOK&rubrik=Stadt®ion
          =Dortmund&auftritt=WR&dbserver=1

Ten długi link wiedzie do artykułu Westfaelische Rundschau, który opisuje
          perypetie ZKM z transportem. Po pierwsze po tramwaj wysłano o 2 m za krótki
          pojazd, po drugie zabezpieczenie tramwaju na lawecie było więcej niż umowne, po
          trzecie transport miał zezwolenie na poruszanie się tylko po autostradach, a
          mógł rozwinąć tylko niedozwoloną na autostradach prędkość 40 km/godz. Policja
          niemiecka pojazd zawróciła z drogi
          • Gość: Dante Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie IP: 212.162.212.* 25.01.07, 13:01
            Nareszcie troche colorow i szaty graficznej w tej post-komunistycznej tandecie jak jezdzi obecnie po
            szynach, brudnych dziurawych ulic i szaro-burych obdrapanych fasad.

To, ze jakis niskolotny benz-v albo handlarka uzywanymi butami, ktorzy niedawno z ziemianki wyszli i
            szukaj pokarmu na drzewach uwazja te farby za wsiowe i rozklekotany sprzet bo nic innego nie znaja,
            jest mnifestacja getto mentalnosci.

Bardzo podobnym tramwajem jezdzilem do Uni w Hannover a potem do pracy ... teraz chetnie sie nim
            przejade w Gdansku :)

PO zdrawiam,
            Dante

PS. Kale dzieki za informacje.
            • kazzol Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie 25.01.07, 14:49
              też podziękowania za linka ze zdjęciami

btw: ciekawe czy malowanie zostanie? wprowadziłoby trochę życia do naszego
              taboru
              • kalinowski11 Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie 25.01.07, 15:44
                kazzol napisał:

> btw: ciekawe czy malowanie zostanie? wprowadziłoby trochę życia do naszego
                > taboru

Pewnie przemalują :( Pozdrawiam.
                • edgar22 Jeśli wierzyć gazecie to przemalują 10.02.07, 12:58
                  W gazecie (papierowej) pod zdjęciem tramwaju widnieje podpis:
                  "Pstrokate kolory dortmundzkiego tramwaju zostaną zastąpione typowymi, czerwono-kremowymi gdańskimi barwami w ciągu najbliższych kilku tygodni."
            • kalinowski11 Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie 25.01.07, 15:42
              Gość portalu: Dante napisał(a):

> Bardzo podobnym tramwajem jezdzilem do Uni w Hannover a potem do pracy ...
              > teraz chetnie sie nim przejade w Gdansku :)

Zapraszamy :)
              • Gość: bubu Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:03
                Kalinowski, dla Twojej informacji: ORGAN to jest zawsze człowiek (organ
                jednoosobowy) albo grupa ludzi (organ kolegialny), a URZĄD to instytucja
                obsługująca, pomagająca organowi, np. urząd wojewódzki jest aparatem
                pomocniczym wojewody; urzędem obsługującym Radę Ministrów i Prezesa Rady
                Ministrów,(czyli organy), jest Kancelaria Prezesa Rady Ministrów. RM i premier
                to organy naczelne. Organami naczelnymi są również ministrowie i szefowie
                komitetów wchodzący w skład RM. Są oni obsługiwani przez urzędy zwane
                ministerstwami. Wszystkie skutki prawne obciążają zawsze ORGAN a nie URZĄD.
                Także Lepper jako minister jest jak najbardziej ORGANEM i to organem
                NACZELNYM.
                • kalinowski11 Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie 23.02.07, 17:07
                  Gość portalu: bubu napisał(a):

> Także Lepper jako minister jest jak najbardziej ORGANEM i to organem
                  > NACZELNYM.

Co prawda nie to jest tematem wątku. Ale przecież ja wcale nie neguję, że
                  Lepper to ORGAN i jak dla mnie może być nawet NACZELNYM :)
                • Gość: bubu Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie IP: *.net-htp.de 23.02.07, 18:39
                  bubu: nie wyrywaj jedengo slowa z kontekstu tylko obserwoj caloksztalt:

Organ panstwowy jet pojeciem bezosobowym i jest tak samo prawidlowo mowic mozna
                  o sobie: ja jestem Urzad, jak ja jestem Bog.

Czyli dokladniej: Ein-Volk-ein-Reich-ein-Fuehrer jezeli rozumiesz co to znaczy
                  tez merytorycznie.
                  • Gość: bubu Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 21:14
                    Jestem organem można mówić, bo organ to zawsze konkretny człowiek, (np. wójt,
                    burmistrz, prezydent miasta, minister itp). Jestem urzędem nie można mówić bo
                    urząd to aparat pomocniczy organu (człowieka lub grupy ludzi), np. urząd gminy,
                    urząd marszałkowski, ministerstwo, itp. Rozkminiasz? można powiedzieć jestem
                    ministrem, jestem wójtem, jestem wojewodą (czyli organem), ale nie można mówić
                    jestem ministerstwem, jestem urzędem gminy, jestem urzędem wojewódzkim.

A Lepper należy do NACZELNYCH (organów państwa oczywiście)

• kalinowski11 Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie 25.01.07, 15:39
            Oj tam zaraz kompromitacja, też popełniają błędy :)

tiny.pl/w47d
            • kazzol Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie 25.01.07, 18:06
              na skyscrapercity wyczytałem, że ta kolorystyka przez jakiś czas pozostanie
              są też foty wagonów w malowaniu podobnym do naszego - tez ciekawie wygląda

tiny.pl/w4wx
              • Gość: Gda Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie IP: *.such.nat.hnet.pl 25.01.07, 18:11
                mają niemodny pantograf. Jakiś Steman by sie przydał...ciekawe czy u nas zamontują...
                • Gość: Dante Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie IP: *.net-htp.de 25.01.07, 18:44
                  Dopuki jeszcze te tramwaje nie dostaly PiSowskiej poprawnosci kolorystycznej
                  bierzecie aparaty fotograficzne i pstrykajcie gdy zaczna colorami teczy
                  cieszyc oczy Danzigerek i Danzigerow:)
              • Gość: iso Re: Kompromitacja ZKM w Dortmundzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 12:38
                Spoko, poprawią ;-)
                • kalinowski11 I dojechał :) 10.02.07, 09:19
                  W nocy z czwartku 8/9 lutego do Gdańska przyjechał pierwszy tramwaj Duewag N8C z
                  Dortmundu. Miejsce akcji: ul. Nowe Ogrody...

źródło : www.marcinc.rail.pl/galeria/categories.php?cat_id=30

• Gość: nurfurdojcz Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:19
      a te tramwaje to dostaliśmy za friko w ramach pomocy dla IV RP, czy ktoś za ten
      złom zapłacił?
      • krzysztof_57 Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 26.01.07, 23:49
        Gdansk jest chyba ostatnim miastem w IV RP ktore kupuje uzywane tramwaje z Niemiec.Pomimo,ze sa one leciwe to i tak przewyzszaja o pare klas nasze wspaniale konstrukcje z Chorzowa....typu 105 Na.No coz,gdy Konstal produkowal wspaniale konstrukcje z rozruchem oporowym,niemieccy producenci dawno bazowali na rozruchu terystorowym,czyli czyms co u nas bylo ciagle na etapie prototypow,prob i bledow....To nie jest zlom..to my Gdanszczanie jezdzimy zlomem i to tez leciwym bo prawie 30 letnim....Prosze zwrocic uwage jaki tabor eksploatowany jest w Krakowie / CK zreszta/ czy tez w Szczecinie i porownac go z Naszym miastem.Wreszcie ktos podjal bardzo sluszna decyzje o zakupie uzywanych tramwajow,tak jak wczesniej o zakupie uzywanych autobusow.Nie stac nas na nowki wiec poki co kupujmy to co 20 lat temu bylo nowoczesne na Zachodzie,badz co badz nasze zacofanie techniczne i nie tylko,siega tylu / oby / lat
        • x2468 Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 27.01.07, 00:16
          A co to jest ten terestor?
          • Gość: Durny Kazio Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... IP: *.chello.pl 29.01.07, 18:01
            Rozumiem, ze zgodnie z tendencjami za zlom trzeba zaplacic z 1000% VAT i 500%
            akcyzy, plus podatek od kupna, badz podatek od darowizny.
          • dan3iger Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 10.02.07, 13:47
            x2468 napisał:

> A co to jest ten terestor?

Ja na to mówię tyrystor, ale ja to wariat jestem...
    • Gość: buldog Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 21:24
      troche przestarzaly ten sprzet - nawet nie sa niskopodlogowe, po co inwestowac
      w przestarzale technologie,moze gdyby dali za darmo to by mialo sens...
      i wizualnie tez niestety nie najlepiej sie prezentuja, no ale w koncu to
      dwudziestoparoletnie letnie weterany.

hampage.hu/trams/TdT2003/08290164.jpg
      www.worldwidefile.de/strassenbahn/dsw-wagen-119-4.jpg
      www.worldwidefile.de/strassenbahn/dsw-wagen-139-4.jpg
      www.skaarj-on-earth.info/images/strassenbahn/N8C/1163.jpg
      taki jest ładniejszy
      hampage.hu/trams/TdT2003/08290184.jpg
      i ten
      www.emta.com/IMG/jpg/bombardier.jpg
      ten też:
      img65.exs.cx/img65/858/81828331HQscyE_ph.jpg
      a moze cos takiego? hehe, ja jestem za.
      tnij.org/swi

• Gość: jakisstudent Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... IP: *.ds3.univ.gda.pl 11.02.07, 10:45
        ..wlasnie o to chodzi, ze Dortmund oddaje te tramwaje prawie za darmo..
        czytalem, ze 40 tys EU za 1 tramwaj- czyli prawie za free!!.. uzywane tramwaje z
        Niemiec jezdza juz w wielu miastach Europy [Czechy, Slovacja, Wegry, Rumunia] i
        maja bardzo dobre opinie... poza tym sa funkcjonalne, wygodne i ciche...
        • Gość: pab Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... IP: *.cable.satra.pl 12.02.07, 12:44
          Jak słucham tych wszystkich głosów że używane to beee, to dziwię się kto w
          ostatnich latach kupił tyle używanych samochodów z zachodu. Gdańsk kupuje też
          nowe tramwaje, w tym roku mają byc trzy, ale ... "Całkowity koszt zakupu trzech
          zestawów, to 21 mln 530 tys. zł netto." No to jeśli prawdziwa jest cena 40tys
          euro (czy to nie nyło 400) za ten z Dortmundu to pewna różnica jest widoczna.
          Ja nie wiem czy to są wygodne, dobre tramwaje ale zakup na początek dwóch na
          próbę szczególnie z uwagi na ich dwukierunkowośc wydaje sie decyzją OK. Jeśli
          się sprawdza to mozna kupić następne bo zdaje się Dortmund chce wkrótce
          sprzedać ich więcej (40?).
          Z tą przewagą nad 105 bym nie przesadzał, 105 po renowacji są stosunkowo OK i
          mają baaardzo dużo miejsca w środku. Napęd tyrystorowy miałby większe znaczenie
          gdyby mogły zwracać energię do sieci, szczególnie gdy myślimy o trasie na Chełm
          (czy tak jest?). Z drugiej strony byłem niedawno w Elblągu i tam jeżdżą jakieś
          stare chyba też niemieckie tramwaje i są tak ciasne że dla mnie to porażka.
          105tką jechało się dużo lepiej. Ale te elbląskie to dużo stasze konstrukcje niż
          dortmundzkie.
          • kalinowski11 Drugi tramwaj już w Gdańsku... 23.02.07, 09:50
            Dzisiejszej nocy (22/23.02) na gdańskie tory zjedzie kolejny tramwaj N8C z
            Dortmundu. Transport, tak jak w wypadku poprzedniego, odbywał się tylko nocą ze
            względu na gabaryty przewożonego pojazdu (26,5 m dł.), jak i samej lawety...

źródło : www.zkm.pl/visualsys/indexht.php?index=352

• Gość: ML Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... IP: *.witnet.pl 23.02.07, 17:21
        Zobacz co kupuja inne miasta, na przyklad Szczecin.. to sa dopiero graty. Uwazam
        ze zrobili dobry zakup, ale mimo to rownolegle powinni kupowac nowki. Byle
        pozbyc sie tych 105! Dobrze ze nie kupili tych kilkudziesieciu TATR z Berlina.

PS. Nie na temat, ale nie moge patrzec jak non stop rozwalane sa barierki i
        wiaty na swiezo wyremontowanych przystankach. Zrobia remont za kase z Unii a za
        2 lata bedzie wygladalo tak samo za sprawa "patriotycznych" mieszkancow. A
        mozeby czesc strazy miejskiej przeksztalcic w straz komunikacyjna? Zajmowaliby
        sie oni chronieniem pasazerow i minia ZKM/ZTMu. Za granica takie straze sa, w
        Warszawie tez ostatnio robia akcje w autobusach i tramwajach.
    • Gość: .. kalinowski - kiedyś miałeś pretensje, że tutaj IP: *.gdynia.mm.pl 11.02.07, 16:15
      zakładano watki powielające komentarze do artykułów - miło widzieć, ze jednak
      zmieniasz się i ty sam
      • kalinowski11 Re: kalinowski - kiedyś miałeś pretensje, że tuta 11.02.07, 16:40
        Sprawdź Szanowny Anonimie, zamiast pitolić pierdoły daty powstania wątków.
        Tego w którym teraz "dyskutujemy" oraz tych na "opiniach i komentarzach" które
        dotyczą tramwaju z Dortmundu...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=769&w=56254174&a=56254174&v=2&wv.x=1
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=769&w=57067342&a=57067342&v=2&wv.x=1
    • achawu Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 01.03.07, 19:32
      Moim zdaniem intencje były ok, ale wykonanie do bani. Fajnie, że ktoś pomyślał
      o tramwajach dwukierunkowych - rzeczywiście oszczędzą nam problemów z pętlami
      itp. Ale na litość... kupujemy złom, w ten sposób zamiast doganiać państwa
      unijne, wciąż pozostajemy krok, a nawet dwa kroki w tyle!

Polsko - kto Ciebie taką czyni???
      • hlynur.bjorn Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 01.03.07, 19:54
        ja jestem zadowolony z tych żółtych niemieckich autobusów - jeśli stan tram
        bedzie nie gorszy jestem za kupnem wiekszej ilosci

och Polsko Polsko.. ;)
        • Gość: jakisstudent Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... IP: *.ds3.univ.gda.pl 03.03.07, 16:14
          ..piszecie,ze to 'zlom'?? jezdzilem takim 'zlomem' w kilku niemieckich miastach-
          te tramwaje nawet po 10 latach sa o wiele lepsze, estetyczne, funkcjonalne niz
          te polskie syfiaste!.. uzywane niemickie tramwaje, czy szynobusy sa naprawde
          BARDZO dobre... dodatkowo te prawie nowe tramwaje Niemcy sprzedaja za 1%
          wartosci!!.. wiele miast z Czech, Slovacji, Wegier, Rumunii opiera swoj tabor
          wlasciwie tylko na uzywanych wagonach z Niemiec, Hollandii, Belgii...
          zaoszczedzaja kaSe i maja naprawde fajny sprzet :-)
          • Gość: po studiach Dziwny z Ciebie student IP: *.adsl.hansenet.de 03.03.07, 16:42
            Gość portalu: jakisstudent napisał(a):

> te prawie nowe tramwaje
            Wyprodukowane w 1990 ?

>Slovacji,
            ?

>Hollandii,
            ?

Mimo wszystko dobry interes ZKM z tymi uzywanymi tramwajami.
            • hlynur.bjorn stare nie stare? 03.03.07, 17:35
              Patrząc na średnią wiekową tramwajów w Gdańsku, rok 1990 może się okazać tak
              bliski jak dzień wczorajszy ;)

Hlynur Bjorn
          • achawu Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 05.03.07, 00:15
            Ja też miałam przyjemność jeździć w Niemczech środkami komunikacji, m.in. w
            Kolonii, tamtejsze środki komunikacji są BEZ PORÓWNANIA z tym co my właśnie
            zakupiliśmy i okrzyknęliśmy cudem technologii...tam jest inny świat...tam
            kanar - 50-60 letni drobnej postury mężczyzna z pełną kulturą i szacunkiem
            zapyta czy masz bilet, a nie jak w Polsce - wypchany słomą laluś w dresie i
            przykrótkich spodniach od garnituru, bez zbędnych ceregieli wali cie obuchem w
            łeb za to że w ogóle miałeś czelność się urodzić.
            • buyer1 Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 05.03.07, 00:23
              achawu napisała:

> Ja też miałam przyjemność jeździć w Niemczech środkami komunikacji, m.in. w
              > Kolonii, tamtejsze środki komunikacji są BEZ PORÓWNANIA z tym co my właśnie
              > zakupiliśmy i okrzyknęliśmy cudem technologii...tam jest inny świat...tam
              > kanar - 50-60 letni drobnej postury mężczyzna z pełną kulturą i szacunkiem
              > zapyta czy masz bilet, a nie jak w Polsce - wypchany słomą laluś w dresie i
              > przykrótkich spodniach od garnituru, bez zbędnych ceregieli wali cie obuchem w
              > łeb za to że w ogóle miałeś czelność się urodzić.

to jest swietny komentarz:)))
              • kalinowski11 Nowa szata N8C... 17.03.07, 11:29
                Tramwaje typu N8C, które przyjechały do Gdańska z Dortmundu, właśnie przechodzą
                metamorfozę. Trwają przeglądy techniczne, ale nie tylko. Właśnie teraz składy są
                przemalowywanie na barwy gdańskiej komunikacji. Nim na stałe zagoszczą na
                ulicach naszego miasta, spółka zorganizuje darmowy przejazd pokazowy. O
                szczegółach poinformujemy na naszej stronie internetowej.

źródło : www.zkm.pl/visualsys/indexht.php?index=353

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-144095.html

• Gość: Dante Re: Nowa szata N8C... IP: *.net-htp.de 18.03.07, 13:00
                  A byly takie kolorowe i urozmaicone.

Teraz sa po lini, bialo-czerowone i kanciaste ... witamy w realnym post-
                  solidaryzmie.
    • krzysztof_57 Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 24.05.07, 21:36
      Tramwaje z Dortmundu sa faktem.Pojawiaja sie codziennie na gdanskich torach.Moim
      zdaniem prezentuja sie znakomicie.Podroz nimi tez jest przyjemna.Duze
      przyspieszenie , niski poziom halasu i wygodne siedzenia.Swego czasu bylo wiele
      glosow,ze zlom,ze zakup bez sensu itd.Czy owi malkontenci dalej tak
      uwazaja?Jesli tak to zapewne nie jechali tym tramwajem.Porownujac je z ich
      rowiesnikami,czyli modelem 105 Na to tak jakby porownywac jazde autobusem marki
      Jelcz z np.Manem.Mam nadzieje,ze ZKM dokona dalszych takich trafnych zakupow!!!!!!
      • Gość: ML Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... IP: *.volta.net.pl 24.05.07, 21:47
        No ten "europejski" dzwiek dzwonka :) ahh.. Krakow kupil podobne z Norymbergii
        chyba, jednak troche unowoczesnione (niska podloga w srodku i face-lifting).
        Ale i tak nie mialbym nic przeciwko aby "Dortmundery" wyparly ten zardzewialy
        zlom z trzaskajacymi drzwiami, non stop smierdzacy spalenizna..
        Mam tylko pytanie: czy mi sie wydaje, czy motorniczowie blokuja wysuwanie
        schodkow na przystankach? W Niemczech system ten rozwiazuje problem roznych
        poziomow peronow (podziemny-wyzszy i naziemny-niski). Przy naszych niskich
        peronach trzeba zrobic duzy krok.
        W kazdym razie gratuluje zakupu!
        • krzysztof_57 Re: Tramwaje z Dortmundu w Gdańsku... 25.05.07, 22:11
          O tak ,ten dzwonek brzmi naprawde "europejsko".....slyszac go mam skojarzenia z
          Amsterdamem gdzie dzwonek tramwaju jest wszedobylski na waskich uliczkach
          pelnych turystow,rowerzystow i samochodow.Co do krakowskich tramwajow z
          Norymbergii to sa to wozy z konca lat 60-tych i nie sa niskopodlogowe,ale jakie
          "ciche"!.Ostatnio Krakow zakupil tramwaje z Wiednia,moze one sa
          niskopodlogowe?.Wracajac do Gdanska,w pierwszych dniach kursowania
          "Dortmundow"dodatkowy stopien wysuwal sie,teraz faktycznie juz nie.No
          coz,mysle,ze motorniczowie ulatwiaja sobie zycie...A jak jest z autobusami?Wiele
          ma klimatyzacje,ale czy ktos odczul to dobrodziejstwo na wlasnej skorze w upalne
          dni??? Mnie sie to nie przytrafilo.Czy chodzi tu o oszczednosc paliwa???W karcie
          drogowej,czy jakims innym ich dokumencie mozna wykazac wlaczenie klimy...no i
          mamy oszczednosc i moze premie!.No bo jak to inaczej wytlumaczyc?
          • kalinowski11 Korso tramwajowe... ZKM zaprasza :) 26.05.07, 06:49
            W najbliższą sobotę (26.05.2007) będziemy wspólnie bawić się na Święcie Miasta.
            Zakład Komunikacji Miejskiej w Gdańsku Sp. z o.o. zaprasza z tej okazji
            wszystkich gdańszczan na Paradę Tramwajów. W korso wezmą udział: Bergmann z 1927
            roku, Konstal "N" z 1952r., Konstal 105N z 1975r. oraz najnowszy nabytek naszej
            firmy - N8C.

źródło : www.zkm.pl/visualsys/indexht.php?index=359

Pozdrawiam.
            • Gość: cyrulik Re: Korso tramwajowe... ZKM zaprasza :) IP: *.chello.pl 08.06.07, 22:05
              Po co komu korso, wystarczy ze na codzień jeździmy przerdzewiałymi zabytkami,
              które nie gwarantuja bezpieczeństwa pasażerom.
              • mallard A czemu szyby podrapane?! 09.06.07, 13:14
                Przynajmniej w jednym z "Dortmunderów", są podrapane szyby. Czy to dzieło
                naszych *****, czy jeszcze niemieckich?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka