Dodaj do ulubionych

Jaskółki :/

25.05.07, 08:53
Czy ktoś orientuje się w jaki sposób można nie dopuścić do założenia gniazda?
Czy worek foliowy w oknie faktycznie jest skuteczny?
Dziś między godziną 4-6 obudziło mnie gadanie jaskółek, chyba chcą u mnie
zamieszkać, a ja nie jestem tym zachwycona.

Obserwuj wątek
    • Gość: bikerr Re: Jaskółki :/ IP: 213.17.251.* 25.05.07, 10:45
      poczekaj kilka dni i zniszcz gniazdo. po kilku razach dadzą sobie spokój.
      • dalenne Re: Jaskółki :/ 25.05.07, 11:15
        Heh, no własnie niszczenia gniazda chciałabym uniknąć.
        Czy one reagują na zapachy? Można popsikać ścianę i okno jakimś specyfikiem?

Poczytałam coś o workach foliowych, podobno pomagają.
        Ktoś ma doświadczenie?
        • Gość: m. Re: Jaskółki :/ IP: *.net.pl 25.05.07, 19:35
          a u mnie tez budują sobie domek ale ja jestem tym akurat zachwycona!
          i nawet radia w kuchni za głośno nie słucham żeby się nie przestraszyły:)
        • Gość: lepiej to usuń Re: Jaskółki :/ IP: *.pro-internet.pl 25.05.07, 21:58
          mam doswiadczenie ;]. kawalki kolorowej folii powiewanej przez wiatr :) -odstraszają. generalnie wolą okna "ciche i stateczne" :)). u mnie nie zakladaja gniazd od czasu wymiany okien na pcv (nie wiem, czy to przypadek, czy to, ze pcv jest sliski i trudno by im bylo przykleic do tego bloto, z ktorego lepia gniazda (jaskółki - skarpówki). tak czy owak, radze nie dopuscic do zagniezdzenia (ptasie kupy i robale, fuuuuuuuuuuu :(
          • Gość: Maszka Re: Jaskółki :/ IP: *.crowley.pl 26.05.07, 08:45
            Kup i robali nie lubisz,a muchy i komary tak?
          • Gość: o_ja_cię Re: Temu panu "znawcy" dziękujemy.)))))))))))))))) IP: *.gdynia.mm.pl 26.05.07, 10:08
            Nie dość, że "wynalazł" nowy gatunek jaskółek (w Europie spotyka się jaskółki
            dymówki i oknówki) to nie wie, że te ptaki w odróżnieniu od pana "znawcy"
            odżywiają się owadami i podlegają ŚCISŁEJ ochronie. Co za...
            • Gość: amstel Re: Temu panu "znawcy" dziękujemy.))))))))))))))) IP: *.chello.pl 26.05.07, 13:18
              kup wiatrówkę i paczkę śrutu.
            • Gość: lepiej? Re: Temu panu "znawcy" dziękujemy.))))))))))))))) IP: *.pro-internet.pl 26.05.07, 23:03
              "lokalnie i nieformalnie" nazywamy je skarpówkami. a jeśli nie zgadzasz sie z reszta mojego postu, to pozwol im zalozyc gniazdo w rogu swojego okna, a potem podziel sie z nami spostrzezeniami, cwaniaczku.
              • Gość: o_ja_cię Re: Gościu - nie będę się zniżał do Twojego IP: *.gdynia.mm.pl 28.05.07, 13:38
                żałosnego poziomu. Podyskutuj z równym Tobie intelektualnym burakiem.
              • Gość: o_ja_cię Re: I jeszcze jedno dyletancie do kwadratu. IP: *.gdynia.mm.pl 28.05.07, 13:40
                Sierpówka to gatunek gołębia:
                www.przyrodapolska.pl/wrzesien05/sierpowka.htm
                załóż sobie gniazdo "znawco" ptaków i naucz się latać geniuszu.
                • Gość: hehe Re: I jeszcze jedno dyletancie do kwadratu. IP: *.pro-internet.pl 14.06.07, 11:41
                  skarpówka, analfabeto.
              • Gość: hahaha Re: Do "lepiej". IP: *.gdynia.mm.pl 28.05.07, 13:50
                A Ciebie jak nazwać? Głuptakiem? - do Admina - to nie obraza a oto dowód:
                pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82uptak
    • Gość: cashoobian Re: Jaskółki :/ IP: *.gda.pl 27.05.07, 10:48
      Miałem w sobotę problem z jaskółkami, które pluły błotem w kąt mojego okna aby
      zbudować gniazdo. Odganianie nie pomagało, wyciąłem więc z papieru orła /
      sylwetki drapieżników/ :),przypiąłem gwoździkiem w kącie okna, za chwile
      jaskółki oszalały. Pierwsza podleciała i zamarła w locie zobaczywszy orła, potem
      chyba ze sto jaskółek krążyło, pikowało i zamierało w locie przed papierowym orłem.
      Możliwe przyczyny to: 1. Orzeł jako taki
      2.Myślały, ze to błoto i zaczęte już gniazdo.

W każdym razie sposób zadziałał. :)) Już nie rzucaja.
      Oto link do zdjęcia ataku jaskółek:

img99.imageshack.us/img99/7840/atakis8.jpg
      • ba_nita Re: Dobre!!!!!!Gratulacje! 28.05.07, 14:35
        Oto co się nazywa logicznym myśleniem i pokojowym rozwiązaniem problemu nie
        szkodząc nikomu!
        • Gość: Pan TikTak Re: Dobre!!!!!!Gratulacje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 15:33
          sam mam problem z jaskółkami - do tej pory mi nie przeszkadzały ale teraz
          walczę z nimi ponieważ mam mieć remont elewacji i nie chcę niszczyć
          zamieszkałych gniazd - przetestowałem już wszystko i póki co najskuteczniejsze
          wydaje się regularne burzenie zaczętych gniazd, jesli dopuścimy do zbudowania
          całego gniazda to już lipa bo jaskółki mogły złozyc jajka a ptakobójcą nie
          jestem :) polecam więc burzyć na bieżąco - zniechęcone zaczną szukac innego
          miejsca
          • dalenne Re: Dobre!!!!!!Gratulacje! 13.06.07, 15:44
            Ponieważ jaskółki wróciły (przez jakiś czas był spokój) zastosowałam metodę
            siatek. Trochę się jaskółki zdziwiły kiedy próbowały wrócić. O 5 rano
            montowałam te siatki. Nie wygląda to ciekawie, ale chyba dziala tym bardziej,
            że u 4 sąsiadów inne jaskółki budowę gniazd mają dość zaawansowaną.
            Zobaczymy... ,
            Naprawdę strasznie głośne te ptaki, spanie przy otwartym oknie odpada...
        • mallard Re: Dobre!!!!!!Gratulacje! 13.06.07, 19:51
          ba_nita napisał:

> Oto co się nazywa logicznym myśleniem i pokojowym rozwiązaniem problemu nie
          > szkodząc nikomu!

No, dobre dobre! Tylko orzeł nie może mieć korony, bo będzie obraza godła... ;)
      • Gość: Jaskólka Re: Jaskółki :/ IP: *.106.192.213.cable.satra.pl 16.07.07, 22:43
        Prosze nie niszczyc jaskółek
        ''Jaskółka''
    • extraplan Jaskółki :) 14.06.07, 11:56
      Jaskółki są przyjazne, chronią domostwo przed przykrymi owadami, skutecznie
      przepowiadają nadchodzący deszcz, przynoszą szczęście.
      Niszczenie jaskółczych gniazd sprowadzą na niszczącego wielkie kłopoty.
      Ktoś powie, że jaskółki brudzą. Hmm, ludzie brudzą o wiele dotkliwiej ;)
      • Gość: nitro Re: Jaskółki :) IP: 213.17.251.* 18.07.07, 09:03
        extraplan napisała:

> skutecznie
        > przepowiadają nadchodzący deszcz, przynoszą szczęście.

znasz jeszcze jakieś zabobony? te ptaki są hałaśliwe i brudzą stolarkę okienną
        jakims błotem i swoimi odchodami, które potem ciężko domyć.
        • a_nnuszka Re: Jaskółki :) 19.07.07, 22:09
          Z tym deszczem to nie zabobon, jaskółki polują na owady w locie, a że przed
          burzą owady zniżają swój lot i przeważnie ograniczają wysokość, stąd jaskółki
          polują lecąc blisko ziemi. Tyle.
          • Gość: gość Re: Jaskółki :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 13:33
            Na moim balkonie jaskółki od lat mają gdniazdo, można spokojnie spać
            przy otwartym oknie nie są aż takie hałaśliwe, co do brudzenia też
            nie jest źle. Fakt że nie mają gniazda na oknie tylko na szafie na
            balkonie. Mi one wcale nie przeszkadzają miło jest na nie patrzeć
            latem przy piwku na balkonie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka