Dodaj do ulubionych

Westerplatte zamknięte

IP: *.tcz.vectranet.pl 19.07.09, 21:11
Muzeum II Wojny Światowej (w organizacji) mieści się przy ul. Długiej 81-83 w Gdańsku, zaś jego siedziba powstanie przy ul. Wałowej, a nie na Westerplatte.

Więcej informacji na stronie domowej Muzeum II Wojny Światowej.
Obserwuj wątek
    • Gość: mekeke Westerplatte zamknięte IP: *.chello.pl 19.07.09, 21:12
      oczywiscie trzeba wykonac prace w wakacje. To nic, ze turysci, ze pieniadze.
      Ludzie 40 lat temu byli na ksiezycu a w polsce wszelkie prace trzeba robic
      tylko wtedy gdy moze to komus utrudnic zycie (patrz tez remont muzeum
      narodowego w wawie). POza tym przypominam ze szukamy oszczednosci i moglibysmy
      darowac sobie jakies spektakularne akcje. Trzecia mysl na koncu. czy nie
      lepiej siwetowac zakonczenie wojny niz jej rozpoczecie?

ps. z tym bagnetem to przyznam mnie zaskoczylo:)
      • Gość: ja Re: Westerplatte zamknięte IP: 94.254.246.* 19.07.09, 21:23
        Mnie tyż.
        • Gość: ml Re: Westerplatte zamknięte IP: *.tks.net.pl 19.07.09, 22:16
          mnie nie

A najlepsze ze w miejscu gdzie są prawdziwe relikty 39 roku, gdzie są miejsca gdzie walczył Polski Żołnierz, symbolem i centralnym miejscem uroczystosci będzie pomnik koszmarek na którym widnieje wizerunek żołnierza z pepeszą...
    • Gość: gdańszczanin Postuluję również zmianę napisu na pomniku. IP: *.chello.pl 19.07.09, 22:27
      Z "Poczta Gdańska" na "Poczta Polska w Gdańsku". Pewnie narusza to
      prawa autorskie, ale błąd jest ewidentny, i myślę, że trzeba to w
      końcu zrobić.
    • Gość: yabbać kaczki Westerplatte zamknięte IP: *.gdynia.mm.pl 20.07.09, 06:51
      Tylko zróbta podest dla jego małości pisdęta, bo będzie się znowu rzucać że nic
      nie widzi.
    • kaminskimateusz Westerplatte zamknięte 20.07.09, 09:49
      A ja nie chciałbym widzieć nikogo z Wysp Brytyjskich! Żenujący kłamcy!
    • Gość: Sprostowanie Muzeum II Wojny Światowej a Westerplatte IP: 153.19.182.* 20.07.09, 13:31
      Sprostowanie ze strony internetowej Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku:

W. Pan
      Jan Grzechowiak
      Redaktor Naczelny
      „Gazety Wyborczej – Trójmiasto”

Gdańsk, 20 lipca 2009 r.

Szanowny Panie Redaktorze,

Dzisiejsza „Gazeta Wyborcza – Trójmiasto” opublikowała artykuł red. Macieja Sandeckiego pt. „Westerplatte zamknięte” poświęcony rozpoczynającym się tam właśnie pracom remontowym przed uroczystościami związanymi z obchodami wybuchu 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej, które odbędą się 1 września br.

W przywoływanym artykule znalazł się następujący fragment: „Podczas uroczystości na Westerplatte zostanie wmurowany kamień węgielny pod przyszłe Muzeum II Wojny Światowej, które powstanie w tym miejscu.” Niestety, jest to informacja nieścisła, w związku z czym na podstawie art. 31 pkt. 1 ustawy Prawo prasowe uprzejmie proszę o opublikowanie sprostowania następującej treści:

„W związku z nieścisłymi informacjami dotyczącymi Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, które zostały zawarte w artykule Macieja Sandeckiego >>Westerplatte zamknięte<< („Gazeta Wyborcza – Trójmiasto”) uprzejmie informuję, że podczas uroczystych obchodów 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej, które odbędą się w dniu 1 września br. na Westerplatte, zostanie podpisany akt erekcyjny Muzeum II Wojny Światowej (a nie >>wmurowany kamień węgielny<<). Tymczasowa siedziba Muzeum mieści się w Gdańsku przy ul. Długiej 81-83, natomiast siedziba stała powstanie przy ul. Wałowej na terenie obecnej zajezdni autobusowej. Jednocześnie informuję, że w dniu 1 września br. na Westerplatte zostanie uroczyście otwarta wystawa plenerowa poświęcona historii tego miejsca ze szczególnym uwzględnieniem roli Wojskowej Składnicy Tranzytowej.

Łączę wyrazy szacunku

prof. dr hab. Paweł Machcewicz
      Dyrektor Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku”

• Gość: ... Putin może liczyć na gorące przyjęcie IP: *.chello.pl 20.07.09, 13:57
      w końcu przyjeżdża do Gdańska rzeźnik Kaukazu.
    • Gość: benio ale czas wybrano...! IP: 123.19.118.* 20.07.09, 17:51
      Czas remontu wybrano oczywiscie z mysla o tych nienormalnych
      turystach, ktorzy zechca przyjechac do Gdanska, a nie do Pragi,
      Krakowa, Rzymu, czy innej Chorwacji. Stonki parszywej, ktora
      przyjezdza, panoszy sie, jak u siebie, wyjada jedzenie, i o zgrozo
      jeszcze chce siusiu w zamknietym pomieszczeniu!!!
      A my tu panie mamy przeciez OBCHODY na pierwszego!

W maju czy czerwcu mozna to bylo zrobic bez problemu. Tylko trzeba
      chciec i myslec chociaz pare dni do przodu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka