swistak-3
18.11.11, 10:18
Dzień dobry Pani Malwino,
moja 8 m-czna córeczka właśnie ząbkuje i już 2 dzień płacze jak próbuję jej podać pierś, płacz zaczyna się już wtedy gdy kładę ją na łóżku i ona wie, że to zawsze oznacza karmienie. Mogę jej podać pierś jedynie gdy głęboko śpi i nie wybudzi się. Ze względu na to, że ma bakterie w przewodzie pokarmowym to jest tylko na piersi, podaję jej troszeczkę skrobanego jabłuszka. Pokarm odciągam, ale laktatorem zawsze mniej się ściągnie niż gdy ssie dziecko, dlatego córeczka płacze bo jest głodna. Podaję jej pokarm łyżeczką lub z niekapka (butelki nie toleruje).
Córeczka odmawia piersi nawet gdy sprawia wrażenie, że zęby jej nie przeszkadzają tzn bawi się, uśmiecha. Dlatego też nie jestem pewna czy ten bunt jest spowodowany ząbkowaniem. W środę jak nie było jeszcze problemu ze ssaniem piersi to zastosowałam się do rad, które kiedyś dała mi położna tzn jak dziecko będzie mnie gryzło to mam mu zatkać nosek i wtedy puści i nauczy się że ma nie gryźć. W środę przed południem zrobiłam tak 2 razy dziecko zaczęło bardzo płakać, ale do końca dnia już spokojnie ssało pierś, problem zaczął się w nocy ze środy na czwartek. Nie wiem więc czy przypadkiem się nie zraziła. Jeśli tak to, jak to naprawić?
Druga sprawa to chyba jestem w ciąży (jeszcze zbyt wcześnie żeby to potwierdzić) i czy możliwe, że to jej przeszkadza?
Bardzo proszę o rady jak ją zachęcić do ssania.