Dodaj do ulubionych

SNS czy Calma?

30.01.12, 11:10
mam pytanie do doświadczonych mam
musze dokarmiac synka i nie wiem co lepsze z tych dwóch opcji system sns czy butla ze smoczkiem Calma.
mam mało pokarmu a mały za płytko sie przystawiam Nie mam pojecia czy da sie to zmienic i jak.
czekam na wasze rady
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: SNS czy Calma? 30.01.12, 11:29
      w jakim wieku jest dziecko?
      mniej wiecej w jakiej czesci kraju jestes, moze poleconego doradce by ci znalesc (poleconego bo czasem nei wiadomo na kogo sie trafi)
      • otek2225 Re: SNS czy Calma? 30.01.12, 16:21
        synek ma 25 dni a mieszkam w Chełmie koło Lublina i nie wiem czy u nas jest jakis dobry doradca. Poradnia laktacyjna niby jest ale przy oddziale a opinii dobrych nie słyszałam.
        Z która położną nie rozmawiam to jest tekst "za mało pokarmu, no niestety tak to jest, wiele kobiet tak ma"
        No nic tylko sobie palnąć w łeb
    • mrs.t Re: SNS czy Calma? 30.01.12, 16:45
      ok, to tak na syzbko ( licze na rezte forumki ktore wkleja ci linki o przystawianiu i przeszkola pod tym wzgledem)

ale - jak taki maluszek, to lepiej SNS. najlepiej dokarmiac wlasnym mlekiem, sciagac pokarm systemem 77-55-33 (775533 wygugluj na forum, przepraszam pisze na szybko)
      ALE - ale dokarmiac tylko jesli nie pryzbiera dostatecznie na wadze, i po sprawdzeniu techniki ssania jesil samo przystawianie do piersi zawiedzie.

a jeszcze jedno - siatek centylowych uzywacie WHO , dla piersiowcow?

napisz jeszcze jakie sa przyrosty wagi od urodzenia (wlacznie z najnizsza spadkowa) i czy dziecko wazone na jednej wadze, tej samej, i nago.
      i ile pieluch moczy/jak kupy

i na jakiej podstawie swteirdzenie o "ma pani malo mleka " padlo
      • otek2225 Re: SNS czy Calma? 30.01.12, 17:17
        mleko staram sie sciagac ale nie mam kiedy bo małego jak przystawiam to bardzo długo jest przy piersi, a ssie nieefektywnie, chyba go źle przystawiam bo później mam krzywą brodawkę, ściętą z jednej strony, ale nie potrafię sie nauczyć jak go dobrze przystawić, a naprawde próbuję a mały się złości.
        Jak już zassie brodawkę to efektywnie ssie lewą poniżej 5 min a prawą moze z 5 minut, póxniej memła nawet po pobudzeniu.
        Po jakichś 1,5-2 godzinach zasypia i go odkładam, jak go odkładam to sie wybudza, potrafi nie spać po kilka godzin. W związku z tym na odciąganie pokarmu nie mam za bardzo czasu, a jeśli już się dorwę do laktatora to ściagam najwięcej 30ml z obu piersi, a nierzadko mniej.
        ściągam systemem 77-55-33 wlasnie. Lewa nabiera mi mniej i jakby tylko z jednej strony, druga jest miekka, no i tą ssie krócej i jest mniejsza. Bo prawa nabiera cała.

Dziecka waga urodzeniowa 3250
        w dniu wypisu 3140

(przy dokarmianiu) bo wszyscy zamiast mnie wspierać wpychali małemu butlę, choć prosiłam zeby tego nie robić, a nie miałam kontroli az takiej bo był pod stałym naświetlaniem na oddziale noworodkowym. Jak udało mi sie trafić tak że go nie dokarmili to karmiłam go tam piersią, a prosiłam zeby mnie wołali jak będzie głodny, ale bez skutku. Taka to pomoc matce w utrzymaniu laktacji i w kamieniu piersią.
        Kto ma mi sprawdzić tą technikę ssania?

Nikt mi na siatki centylowe nie nanosił wyników małego

wagi:
        urodzeniowa 3250
        wypis 3140
        po 11 dniach u pediatry 3150
        po 3 dniach dokarmiania mieszanką po ok 150-200ml na dobę 3400

dwa ostatnie pomiary na tej samej wadze u pediatry

pieluch nie liczyłam, ale zmieniam średnio co 3 godziny, tak jak go karmię i każda jest mokra, czasami bardziej lub mniej. Kupy były prawie w każdej pieluszcze dopuki nie zaczełam dawac MM, bo teraz to są raz na 2 dni, papkowate, a mały się w czasie snu preży, płacze i jak pruknie to sie uspokaja i śpi dalej

a to że za mało pokarmu to na podstawie tego przyrostu od wyjścia ze szpitala do wizyty u pediatry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka