Dodaj do ulubionych

refluks ukryty a kp

23.03.13, 15:12
otóż okazało się,że mój mały może miec refluks ukryty-przez co od ponad miesiąca krócej ssie pierś i mniej przybiera na wadze. Działa to tak, że po kilku min. ssania cofa się treśc pokarmowa z żołądka (odbija) ale bez ulewania (to sporadycznie) i mały czuje pieczenie w przełyku i dlatego dalej już nie chce jeśc tylko się denerwuje. Aby temu zapobiec mamy podawac 4 razy dziennie przed karmieniem piersią 30ml kleiku ryżowego aby zrobic gęściejszy podkład jednak mimo tego Michałkowi nadal się odbija i po zjedzeniu tego kleiku ssie pierś jeszcze krócej. Co robic dziewczyny?dalej go męczyc tymi kleikami czy zostawic to tak jak było żeby mały sobie sam regulował jedzenie (częściej a mniej). Dodam, że przez ostatni miesiąc przybrał tylko 500g, waży obecnie 6100g przy wadze urodzeniowej 3140g.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: refluks ukryty a kp 23.03.13, 16:00
      Oczywiście, że częściej a mniej lepiej! Dziecko niech sobie samo reguluje, ile i jak często i jak długo chce ssać.
      Do tego - wędzidełko miał sprawdzone? Smoczka nie ssie? Chory nie był w tym miesiącu?
      Swoją drogą 500g w miesiąc to daje 125g na tydzień średnio, więc jak na przyrost po 3mscu jest dobrze.
      W czym problem?
      • mania2008 Re: refluks ukryty a kp 23.03.13, 16:14
        Nie miał sprawdzanego wędzidełka ale wydaje mi się że jest ok bo wcześniej nie było problemu ze ssaniem. Mały jadł kiedy i ile chciał tak że przybierał 500g na 2tyg a potem coś się popsuło. Lekarz pediatra twierdzi, że to przez ten refluks (ujawnia się w okolicach 3m-ca). Chory nie był ostatnio a smoczka niestety ssie.A jeśli chodzi o jego ostatni przyrost to właśnie lekarka nas nastraszyła, że trochę za mało przybrał więc stąd mój niepokój.
    • yumemi Re: refluks ukryty a kp 23.03.13, 20:25
      Na refluks nie stosuje sie starej metody zageszczania pokarmow bo to jedynie oznacza ze w zoladku robi sie ulepek ktory ani refluksu nie leczy ani w niczym nie pomaga.
      Przede wszystkim: odstaw smoczka. On moze potegowac objawy bo jesli dziecko ssie odrobine gorzej przez smoczka, bedzie lykac za duzo powietrza i objawy refluksu gotowe..
      Podstawa to poprawa techniki ssania oraz jak najczestsze karmienia.

Na kleiki i inne jest jeszcze duzo za wczesnie.
      Jesli przybory wagowe bylyby za slabe, wprowadza sie leki na refluks a nie zageszczacze.
    • rulsanka Re: refluks ukryty a kp 23.03.13, 22:10
      Jeśli dajesz jakieś witaminy, to refluks może nasilać się po nich. U nas tak było.
      • maman3 Re: refluks ukryty a kp 24.03.13, 00:07
        Masz dobrego pediatrę, większość absolutnie nie wie, ze istnieje coś takiego jak refluks utajony.
        U nas zaczęło sie w okolicach 7 tygodnia, dzis wojtek ma 21 m-cy- od kilku dni przeprosiłam się z Helicidem 10 i w końcu jest poprawa w nocy.
        Zagęszczanie nam niewiele pomogło, pomogło wyeliminowanie absolutne nabiału z mojej diety, kładzenie małego na poduszce pod skosem na boczku lub na brzuszku , konieczne było podawanie helicidu10-zaczęłiśmy w 7 m-cu, bo dopiero wówczs znalazłam lekarza, który nie zignorował problemu. Charakterystyczne przy refluksie jest wyginanie do tyłu tułowia, wciskanie rączek do buzi, niepokój dzienny i nocny malucha.
        • dansch Re: refluks ukryty a kp 24.03.13, 15:12
          podpisuje się pod tym.... lekarze mają ignorują. Więcej się o tej chorobie dowiedziałam z tego forum niz od jakiegokolwiek lekarza. U nas zdecydowana poprawa po odstawieniu "krowy" i od 2 dni nie dajemy synowi wit D, bo mamy wrażenie, że ona też napędza temat refluksu i ulewania w ogóle. Ae co to witaminy to na razie testujemy.
          Ogólnie - bez smoczków, spanie na brzuchu (nasz nawet śpi w nocy, musieliśmy podjąc takie ryzyko), łepek wyżej niż zadek. ... itd
    • tully.makker Re: refluks ukryty a kp 24.03.13, 21:12
      My przezylismy z najmlodszym horror z refluksem, dokladnie to co piszesz + odmowa jedzenia, polgodzinne placze przed kazdym karmieniem +objawy neurologiczne przy ktorych musielismy wykluczyc podejrzenie padaczki zeby byla pewnosc ze to na tle refluksowym. Najgorszemu wrogowi bym nie zyczyla. U nas odstawienie nabialu pomagalo slabo. To, co uratowalo Bunia to wlasnie zageszczanie pokarmu, poprawa byla juz po 1 dobie. Inne dziecko! Zaczal powoli coraz chetniej jesc, lepiej spac i przestal przede wsxystkim tak strasznie plakac przed karmieniami. Tylko mu zageszczalismy nie kleikiem tylko Nutritonem, na moim mleku, wystarczalo 3- 4 lyzeczki z zalecanej porcji. Potem dostalismy jeszcze Debridat i bralismy go od 5 do 10 miesiecy. Inhibitory pompy protonowej, takie jak polprazol czy helicid maja wiele skutkow ubocznych i wsrto sprawdzic czy nie pomoga mniej inwazyjne metody. Nie zwlekaj, dzialaj szybko bo jsk sie rozwinie jadlowstret to skonczycie karmienie a mozecie wrecz skonczyc z sonda.
      • tully.makker PS gastrolog 25.03.13, 09:11
        Jak chcesz napisz na prova podam namiary do gastrologazi Instytutu Matki i Dziecka.
        • Gość: sam86 Re: PS gastrolog IP: *.toya.net.pl 15.09.14, 13:23
          Witam,

temat z zeszłego roku ale czy mogłabym prosić o namiary na tego gastrologa z CZMP?
      • mania2008 Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 11:16
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dziwne jest to, że mój mały nie ma problemów ze spaniem ani w nocy ani w dzień.Ktoś napisał, że refluks nasilał się po podawaniu witamin a mój Michaś od urodzenia dostaje codziennie 1/2tabl. Vit B6, 1/2tabl. kwasu foliowego, 1/4tabl. Furaginu i 10kropli Cebionu. Może rzeczywiście te lekarstwa potęgują u niego ten refluks?
        • tully.makker Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 11:25
          NO, lekarstwa moga nasilac refluks, ale z 2 strony, przeciez nie podajesz ich dla zabawy/ macie refluks w drogach moczowych? Podobno te refluksy lubia isc w parze, chociz u nas podejrzenie sie nie potwierdzilo, inna sprawa, ze robilismy badanie po 2 ZUMach jak najmlodszy mial juz 17 miesiecy, wiec mogl sie do tego czasu juz wycofac.
          • mania2008 Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 11:50
            Tak Michaś ma w lewej nerce poszerzony ukm ale refluks moczowy nie jest jeszcze potwierdzony, w 8 dobie życia przeszedł zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i zapalenie nerek :-( Też nam lekarze mówią, że to poszerzenie może się wycofac bo z prawej nerki już zeszło. W środę idziemy do nefrologa więc zapytam, czy ten refluks może byc spowodowany podawaniem tych lekarstw.
    • next_exit Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 10:56
      a czy na taki refluks u niemowlaka stosuje sie jakies leki? Rozumiem, że podaje się np. Debridat, i co jeszcze? Podejrzewam cos takiego u mojego 7 tyg., od jakiegos czasu przy niektorych karmienich po jakims czasie zaczyna byc niespokojny, wierzgac, gubic piers, nie chce jej wziac ponownie.... moj tata jest gastroenterologiem, ale nie wiem, czy umialby doradzic w kwestii niemowlaka.
      • maman3 Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 11:59
        Eee, no jeśli tata jest gastroenterologiem, to na pewno Ci mądrze doradzi :)
      • maman3 Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 12:01
        Podaje się zagęszczacz, np nutriton, układa się dziecko na poduszce pod skosem (klinowa) na brzuszku, trzyma w pionie po karmieniu do odbicia, eliminuje się nabiał całkowicie z pokarmu mamy, jeśli jest kp, przechodzi na mieszanki bezmleczne , jesli sztuczne. w razie czego -poważniejsze leki.
        • rulsanka Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 12:36
          Ale refluks jest fizjologiczny do 6 miesiąca i jeśli dziecko dobrze przybiera to nie robi sie nic!
          • tully.makker Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 14:50
            Wiesz co, takie bzdury wlasnie nam wciskali niedouczeni lekarze. Problem w tym, ze jak dziecko przestaje przybierac, to znaczy ze zaczyna sie zapalenie przelyku i u dziecka zaczyna sie wytwarzac jadlowstret, bo jedzenie zwyczajnie boli. A wtedy czesto KP nie da sie juz uratowac. Ponadto lekarze zazwyczaj nie odrozniaja refluksu ( cofania sie tresci pokarmowej, takze w czasie jedzenia) od ulewania, ktore czesto jest 1 - 2 razowym epizodem po karmieniu - podczas gdy w duzym refluksie tea tresc zoladkowa cofa sie bardzo czesto. Dziecko czasami wyglada tak, jakby stale cos przezuwalo, niekoniecznie ulewki wydostaja sie na zewnatrz.
            • rulsanka Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 19:39
              Moze i racja, starszak z powodu refluksu przestal jesc w dzien, jadl tylko w nocy, przybieral ok. On wlasnie czesto cos zul, nie ulewal.
        • next_exit Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 12:39
          czyli refluks zwiazany jest z bialkiem mleka tak?
          • tully.makker Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 14:52
            Inaczej - refluks czesto wspolwystepuje z alergia, ktora go nasila. A bialko mleka to jeden z najczestszych alergenow. tak wiec rozsadnie jest wykluczyc je z diety, ale to nie oznacza, ze to kobiecznie od razu rozwiaze problem. U nas po zjedzeniu przez mnie mleka ulewanie sie jeszcze nasilalo, ale i tak bylo bardzo silne.
    • malwina.okrzesik Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 19:11
      Nie mogę ustosunkować sie do sposobów leczenia refluksu, diagnostyki itp. bo to zadanie lekarza prowadzacego dziecko.
      To co mogłoby poprawić karmienie z piersi: częstsze karmienia a krótsze.
      Poza tym te 30ml kleiku przed karmieniem wydaje mi się bardzo dużo- maluch gorzej pije piersi, bo jest już najedzony. Kleik ma stanowić zagęszczacz a nie być dodatkowym posiłkiem.

Objawy refluksowe moga mieć związek z nietolerancją pokarmową u dziecka. Uważna obserwacja objawów pod tym kątem konieczna.

W jakim wieku jest dziecko? 500g po 3 miesiącu to bardzo dobry przyrost.
      • mania2008 Re: refluks ukryty a kp 26.03.13, 13:22
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Staram się karmic jak najczęściej i nie podaję tego kleiku 4 razy tylko 2-3. Mały dziś kończy 4 m-ce.
    • maman3 Re: refluks ukryty a kp 25.03.13, 23:00
      Raczej nie. Poza tym stan zapalny przełyku powstały w wyniku refluksu to nie przelweki. Refluks się leczy, inaczej wrządzić może poważne szkody w organizmie. W tym wieku refluks juz tylko patologiczny-więc do leczenia.
      • sylvia1k Re: refluks ukryty a kp 26.03.13, 10:16
        przerabiałam - pediatra ignorował i dopiero ktoś mi doradził lek bez recepty typowy na refluks wlaśnie: gastrotuss baby- jak ręką odjął. Z dziecka ktore wyło non stop, a jak nie wyło to zaczynało rozpaczliwie płakać przy każdej natychmiastowej zmianie położenia z pionowej na poziomą. Nam pomagało podawanie przed karmieniem syropu ww. oraz chustowanie. W okolicy 6 mies jak się spionizował (sam nie żebym zmuszala) to refluks zaczął się cofać do roku czasu jeszcze czasem zdarzało się cofnięcia. Obecnie ma prawie 3 i jest ok. Żałuję że nie wydębiłam od lekarza skierowania do gastrologa- wizyta prywatna nie wchodziła w grę. Takiego malucha łatwiej zdiagnozować niż 3 latka który już wie czego nie chce. A i u nas dieta beznabiałowa nie pomogła wcale.
        • sylvia1k Re: refluks ukryty a kp 26.03.13, 10:19
          A i jeszcze sama mam reluks- to koniecznie trzeba leczyć! U dziecka spionizowanego refluks powinien minąć- jak nie to do gastrologa. Zapalenie przełyku w wyniku refluksu jest nie tylko uciążliwe i bolesne ale i bardzo niebezpieczne.
          Co do zagęszczania- nie zagęszcząłam kleik na mleku matki i tak ulega rozrzedzeniu więc nic to nie da. A nutrition ponoć działa ale ja się bałam podać ze względu na ulewanie nosem- mleko wyleciało a nutrition by spowodował że dziecko się zaczęło by dusić tym budyniem powstałym z niego. Nie podjęłam ryzyka.
    • rozgwiazdunia Re: refluks ukryty a kp 02.12.13, 12:10
      podbijam temat - mam podejrzenia, że mój syn na to choruje.
      Mógłby odezwać się ktoś, kto przez to przeszedł/przechodził?
      • mania2008 Re: refluks ukryty a kp 03.12.13, 14:09
        Witam, mój synek w sierpniu miał potwierdzony refluks co wykazało usg-za krótki o 2,5cm jakiś tam odcinek. Skończył rok i nadal źle nam przybiera na wadze. Ładnie przybrał tylko wtedy gdy przez 6 tyg brał omeprazol. Czasami widzę jak mu się cofa treśc żołądkowa a on bidulek ją połyka, Mimo tego refluksu ciągle karmie piersią kilka razy w dzień i w nocy.
        • rozgwiazdunia Re: refluks ukryty a kp 03.12.13, 17:30
          dzięki za odzew!
          zastanawiam się czy mój syn cierpi na tą chorobę.
          je spokojnie tylko w nocy lub na śpiąco w dzień, tak to wykręca się we wszystkie strony, ssie krótko i puszcza. ciągle jest niespokojny/marudny. jako noworodek bardzo ulewał, nawet przez nos. ale przybiera na wadze raczej w normie, słabe przybieranie zawsze jest objawem przy tej dolegliwości?
          • niby_kasia Re: refluks ukryty a kp 16.08.16, 13:42
            Hej, czy ktoś ma podobnie? I były to objawy refleksu ukrytego?
            • ela.dzi Re: refluks ukryty a kp 16.08.16, 15:15
              Zrób USG brzucha i się dowiesz. Nie ma lepszej metody poza podawaniem omeprazolu w ciemno lub ph-metrią, ale nie chcesz tego robić dziecku.
              • niby_kasia Re: refluks ukryty a kp 16.08.16, 15:27
                Ela, robiliśmy Usg, nie bylo to konkretnie pod refluks, ale na opisie mam cos takiego "podprzeponowy odcinek przełyku w normie". Czy to moze oznaczać, ze to jednak nie refluks?
                • ela.dzi Re: refluks ukryty a kp 16.08.16, 22:31
                  Lekarzem nie jestem, ale mój młodszy syn ma refluks i w wyniku badania było to opisane. W tamtym okresie miał bardzo krótki ten odcinek przełyku i też było to zaznaczone. Myślę, że trafiłaś na marudę (vide mój starszy syn) i mogę powiedzieć, że kiedyś to minie, ale jeśli to taki typ, to z czasem zmienia się tylko rodzaj upierdliwości ;)
                  • niby_kasia Re: refluks ukryty a kp 17.08.16, 05:08
                    Najgorsze, ze każdy dzień z małą to loteria. Od urodzenia nie mozemy Jej ogarnąć. Lekarze patrzą tylko czy masa rośnie i tyle ... a my za nic nie potrafimy zinterpretować o co małej chodzi ...
                    • ela.dzi Re: refluks ukryty a kp 17.08.16, 08:47
                      Doskonale rozumiem, sama chodziłam z dzieckiem do lekarza, bo to przecież nie jest normalne, że dziecko tyle wyje. Na szczęście minęło, jak każda faza u niemowlaka :) Nawet nie spostrzeżesz się, a pójdzie do przedszkola ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka