Dodaj do ulubionych

utuczone niemowlę

07.08.13, 16:09
Koleżanka ma dziecko, 7 miesięcy skończone, waga 9kg. Według pediatry to o wiele za dużo,link obciążenie dla organizmu i przyczyna późniejszych kłopotów.

To co,o mam odstawić i przyłożyć mojego syna -4.5 mc, 8kg, bo się źle będzie rozwijał i jest obciążony??
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: utuczone niemowlę 07.08.13, 16:12
      nie da się dziecka na kp utuczyc,było już o tym tu dużo:)
      tamte dziecko na kp?
    • chyba.ze Zależy jak jest karmione 07.08.13, 18:26
      ... jeżeli mm to współczuję :-/
    • nagako Re: utuczone niemowlę 07.08.13, 19:55
      Mój 7, 5 miesiąca waga ok. 10 700. Urodzeniowo 3620 36tc. Ale też długi bo ubranka 80-86 nosi.
      W poniedziałek neurolog (syn ma problemy z napięciem mięśniowym) stwierdził że jak na dziecko z taką masą rozwija się świetnie (tj. pełza okrężnie, przekreca się na brzuch i plecy, przyjmuje pozycję czworaczą i się kiwa, sporadycznie pełza w tył). Nikt mi nigdy nie powiedział, że to źle że tyle waży, jedynie że jeśli dodać jego problemy plus masę to pewne rzeczy mogą zająć mu trochę więcej czasu i tyle. A i jeszcze zebym przypadkiem nie myślała w związku z tym o ograniczaniu karmienia żeby tyle nie przybierał.
      Dodam że w całej swojej karierze ssaka mlody tylko kilka razy pociągnął więcej niż 7 razy na dobę ;)
    • malwina.okrzesik Re: utuczone niemowlę 07.08.13, 22:24
      Ależ u dzieci karmionych piersią ta waga nie wynika z obfitej tkanki tłuszczowej , wystarczy malucha dotknąć: ciałko jest sprężyste, jędrne, nie "nalane". Dziecko wyszczupleje jak zacznie się więcej ruszać, raczkować, chodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka