Dodaj do ulubionych

spadek z centyla

15.10.13, 18:36
Witajcie, mam zmartwienie co do wagi mojego synka. Ma 3 miesiące, dziś na szczepieniu okazało się, że spadł ze swojego centyla. Bardzo mnie to martwi. Karmię tylko piersią. Jego waga przy wypisie 3922,
2 tyg. 4458
4,5 tyg 4990
6,4 tyg 5400
8 tyg 5500
8,4 tyg 5650
3 mies 6150
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: spadek z centyla 15.10.13, 20:58
      A jaka była najniższa spadkowa waga? I urodzeniowa?
      Czy ssie smoczka?
      Czy chorował? Miał szczepienia? Wyjazdy jakieś? Zawieruchy w domu?
      • ellena Re: spadek z centyla 15.10.13, 21:10
        Waga urodzeniowa 4122, ssie smoka od jakiegoś czasu w chwilach histerycznego płaczu, potem zabieram i pierś. Szczepiony był w 6 (3 ukłucia) i 7 tygodniu (rota + pneumo), no i teraz (3 ukłucia), kolejna porcja za tydzień (rota + pneumo). Zawirowań w życiu żadnych, jest raczej pogodnym dzieckiem. Nie wiem, może to coś ze mną nie tak. Odkąd laktacja się ustabilizowała cały czas mam wrażenie, że mam za mało pokarmu, chociaż widzę, że jest, to nie jest to tak namacalne jak wcześniej, kiedy piersi aż pękały od mleka. W nocy karmię go na śpiocha, może to dlatego?
        • ellena Re: spadek z centyla 15.10.13, 21:27
          Nie chorował, oprócz małego kataru przez około 10 dni.
        • yumemi Re: spadek z centyla 15.10.13, 21:31
          ellena napisała:

> Waga urodzeniowa 4122, ssie smoka od jakiegoś czasu w chwilach histerycznego pł
          > aczu, potem zabieram i pierś.

Ale czy to jest raz na tydzien czy codziennnie, pare razy dziennie, na przyklad?

chociaż widzę, że jest, to nie jest to tak namacalne jak w
          > cześniej, kiedy piersi aż pękały od mleka.
          No bo nie maja pekac od mleka, maja byc miekkie, jako ze laktacja powinna byc juz ustabilizowana na tym etapie

Waga spadkowa 3990 daje nam 85 centyl.
          W wieku 4.5 tygodni: 75 centyl
          8.4 tyg: 50 centyl
          I teraz mniej wiecej 40.
          Te slabsze przyrosty zaczely sie okolo 8 tygodnia, domyslam sie ze tez wtedy skonczyla sie nadprodukcja.. mam wrazenie ze winowajaca moze byc technika ssania.
          Jak wygladaja karmienia, czy zawsze spokojnie, ladnie ssie?
          • ellena Re: spadek z centyla 15.10.13, 21:36
            tak, właśnie wtedy ok. 8 tygodnia nagle zaczęłam mieć "miękkie" piersi, z dnia na dzień, ale uspokoiłam się że wszystko jest ok po przeczytaniu na forum
            być może z jego techniką jest coś źle, czasem dość płytko otwiera buzię
            smoczek jest w użyciu 2-3 razy dziennie
            • mad_die Re: spadek z centyla 15.10.13, 22:35
              No to lepiej 2-3 razy dziennie podaj pierś. Na prawdę, nie ma takiego płaczu, którego nie da się utulić, bez zatykania dziecka smoczkiem.
              Poza tym - szczepienia i to w takich dawkach, dają w kość.
              Katar też robi swoje.
              To wszystko do kupy i masz gorsze przyrosty.
              Ogranicz smoczka do minimum, postaraj się wyeliminować, podawaj pierś często i gęsto, koryguj ssanie, dobrze dostawiaj i będzie ok.
    • malwina.okrzesik Re: spadek z centyla 16.10.13, 12:25
      to liczymy:
      pierwsze niecałe dwa tygodnie : przyrost 530g , jest b. dobrze
      kolejne 2, 5 tygodnia: 520g, super!
      kolejne dwa: 410g, jest b.dobrze
      1,5 tygodnia: 100g, to troszkę mało,
      0,5 tygodnia; 150g, nadrabiamy straty :-)
      1,5 tygodnia: 500g, świetnie, strata nadrobiona całkowicie !

Nie ma sie czym martwić, jest b. dobrze
      piersi moga być miękkie, tak jest jak laktacja się ustabilizuje

Tak trzymać, powodzenia
      • tofikrulez Re: spadek z centyla 16.10.13, 12:49
        Czyli nie trzeba się przejmować tak bardzo spadkiem w siatkach? Moje dziecko podobnie urodziło się duże, przez pierwsze tygodnie dużo przybierała, potem mniej. Jest ciągle w normie (jeśli w wieku 4,5 miesiaca do 6,5 miesiąca przybrała 700 gr czyli 87 gr na tydzień) ale przyrosty maleją, co mnie co jakiś czas dopada i martwi...
        To czym sie kierować? Siatkami czy centylami?
        Dodam, że starsza córka też była raczej drobnym niemowlakiem ale długim za to a młodsza jeszcze dłuższa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka